Την ώρα που στην κυβέρνηση έχουν βγει τα μαχαίρια για την υπόθεση Βατοπαιδίου, άρχισαν να αποστέλονται οι κλήσεις σε μάρτυρες στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του ζητήματος και παράλληλα στο φως έρχονται νέα στοιχεία για την αγοραπωλησία ακινήτου στο Ολυμπιακό Χωριό από την αγωγή μεσίτριας κατά των αγοραστών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η μεσίτρια καταγγέλλει ότι οι αγοραστές του ακινήτου στο Ολυμπιακό Χωριό ουδέποτε κατέβαλαν το ποσό που αντιστοιχεί στη μεσιτεία, ύψους 820.000 ευρώ, ή το 2% από το τελικό τίμημα των 41 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Στην αγωγή της η μεσίτρια υποστηρίζει ότι οργάνωσε όλα τα ραντεβού των εκπροσώπων της Μονής και των υποψηφίων αγοραστών, για το «φιλέτο» του Ολυμπιακού Χωριού, που πέρασε στην κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου το Νοέμβριο του 2007.
Βάσει της αγωγής, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής -γιατρός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικού θεραπευτηρίου- και ο συνέταιρός του παρέκαμψαν το μεσιτικό γραφείο και συναντήθηκαν για την τελική συμφωνία απευθείας με τους εκπροσώπους της Μονής.
Στο δημοσίευμα του Βήματος αναφέρεται ότι στην αγωγής της, η μεσίτρια σημειώνει πως οι αγοραστές είναι αφανείς μέτοχοι κυπριακής εταιρίας, η οποία επελέγη ως εξωχώρια να είναι η αγοράστρια του ακινήτου. Οι αγοραστές κατέβαλαν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, ενώ για το υπόλοιπο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
Για το λόγο αυτό, η μεσίτρια οργάνωσε ραντεβού των ενδιαφερομένων αγοραστών με πρόσωπα, τα οποία κατονομάζει στην αγωγή της και προέρχονται από τον τραπεζικό -κυρίως- και τον ασφαλιστικό χώρο, καθώς επίσης και με πρώην διευθύνοντα σύμβουλο θυγατρικής του ΟΤΕ που εκπροσωπεί ξένα funds.
Κλήσεις μαρτύρων
Τις πρώτες κλήσεις σε μάρτυρες που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έστειλαν την Τετάρτη οι δύο εισαγγελείς Εφετών, Ηλ.Κολιούσης και Ελ.Σωτηροπούλου, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.
Οι πρώτες κλήσεις αφορούν τους καταγγέλλοντες και μεταξύ αυτών είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη, καθώς από το 2003 έως το 2007 είχε καταθέσει πέντε ερώτησεις στη Βουλή για τη Μονή Βατοπαιδίου.
Διεκδικήσεις και από τη Μονή Διονυσίου
Η Μονή Βατοπαιδίου δεν είναι, όμως, η μοναδική που έχει διεκδικήσεις για ακίνητα. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής συζητείται αγωγή της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους σε βάρος της Νομαρχίας Χαλκιδικής, με την οποία διεκδικεί παραθαλάσσια έκταση 26 στρεμμάτων στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Οι εκπρόσωποι του μοναστηριού ισχυρίζονται ότι η παραθαλάσσια έκταση ανήκει στη Μονή Διονυσίου, με βάση τα «χρυσόβουλα», που εμφανίζουν. Οι κατασκηνώσεις, που λειτουργούν από το 1962, ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και κάθε καλοκαίρι, μέσω της Νομαρχίας Χαλκιδικής, φιλοξενούνται παιδιά με αναπηρία και παιδιά απόρων οικογενειών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Εξάλλου, από το ίδιο δικαστήριο είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί την Τετάρτη μια ακόμα αγωγή της ίδιας Μονής κατά του δήμου Ορμύλιας, με την οποία διεκδικεί άλλα 1.325 στρέμματα και πάλι στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί το 1966 από τη Νομαρχία Χαλκιδικής στην τότε κοινότητα, αλλά οι εκπρόσωποι της Μονής του Αγίου Όρους ισχυρίζονται ότι ανήκει επίσης στο μοναστήρι, από την εποχή του Βυζαντίου.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου