Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Μέρες υπόθεσης ΛΑΜΠΡΑΚΗ ξαναζεί η χώρα;

Σε δικαστικό και πολιτικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η απόφαση των δύο αντεισαγγελέων, Ηλία Κολιούση και Ελένης Σπυροπούλου, που ερευνούν την υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου να παραιτηθούν, καθώς προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να μείνουν οι δύο δικαστικοί στις θέσεις τους και να έρθει ο φάκελος στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς επικοινώνησαν πριν από λίγες ημέρες με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, τον οποίο ενημέρωσαν ότι από την έρευνα της υπόθεσης προκύπτουν ευθύνες υφυπουργών και ότι κατά την άποψή τους έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Καρούτσος, ωστόσο, δεν συμφώνησε και ζήτησε να συνεχισθεί η εισαγγελική έρευνα με την εξέταση τεσσάρων ακόμη μαρτύρων, αλλά και με την τοποθέτηση της Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου ως εποπτεύουσας την έρευνα.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις οι δύο αντεισαγγελείς υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τόσο από την υπόθεση όσο και από το Δικαστικό Σώμα.

Η επιστολή παραίτησης έφτασε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη.
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον κ. Χατζηγάκη να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και να παραμείνουν οι δικαστικοί λειτουργοί στη θέση τους συνεχίζοντας το έργο τους. Επίσης, ζήτησε να έρθει ο φάκελος στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Καρούτσος, ο οποίος ενημέρωσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «η Εισαγγελία Εφετών επιδιώκει το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου».

Εν τω μεταξύ, για την Τρίτη είχαν λάβει προσθεσμία να καταθέσουν ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ύποπτοι για ηθική αυτουργια σε παράβαση καθόκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

Δήλωση Χατζηγάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπαιδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής.

» Αλλωστε, εμπράκτως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επ' αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη.

» Ως εκ τούτου, δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ' αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης.

» Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της».

Προστατευόμενος βιότοπος από το 1996

Ωστόσο, η υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα έχουν χαρακτηριστεί από το 1996 προστατευόμενος βιότοπος και δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τρίτη, από τα συμβόλαια που συντάχθηκαν προκύπτει σαφώς ότι όσοι συνέπραξαν στις επίμαχες μεταβιβάσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.) γνώριζαν ότι αντάλλασσαν βιότοπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά η Βιστωνίδα και οι γύρω περιοχές χαρακτηρίστηκαν για δεύτερη φορά προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος το 1996 είχε υπογράψει σχεδόν πανομοιότυπη υπουργική απόφαση για την προστασία της Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών. Παράλληλα, τονίζει ότι η περιοχή ήταν διπλά προστατευμένη, καθώς είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: