Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Αναμείνατε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Να κερδίσει χρόνο ως τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε θα ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, επιχειρεί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Το σχέδιο του προβλέπει ανασχηματισμό αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και εκλογές την Ανοιξη, εφόσον έως τότε έχει κατορθώσει να αναστρέφει το εις βάρος της ΝΔ κλίμα.
Ως τα Χριστούγεννα όμως η πορεία του κ. Κ.Καραμανλή περνά αναγκαστικά από τις συμπληγάδες της Βουλής, στην οποία μεταφέρεται από τη Δευτέρα η πολιτική αντιπαράθεση, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.
Ο κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει τον κύκλο των εμφανίσεών του στη Βουλή με την ομιλία του τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρά του να εξαλείψει τις εστίες έντασης στο εσωτερικό της παράταξής του, με τους βουλευτές να εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους, επειδή αυτή τη φορά δεν προβλέπεται διάλογος αλλά μόνο μία ομιλία του Πρωθυπουργού.
Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχειρεί όμως θα κριθεί κυρίως από την εμφάνισή του απέναντι στον κ. Γ.Παπανδρέου (πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα) κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης που ζήτησε ο κ. Καραμανλής την Πέμπτη.
Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει τακτική παρουσία στη Βουλή και διαδοχικές εμφανίσεις στη διαδικασία της «Ώρας του Πρωθυπουργού» θεωρώντας ότι έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Το ίδιο θα πράξει και στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, στον οποίο θα δώσει εφέτος χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Καραμανλής απορρίπτει τις προτάσεις για εκλογές ή ανασχηματισμό, άμεσα τουλάχιστον. Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα αν πραγματοποιηθούν εκλογές με σταυρό προτίμησης αντί της λίστας, επιδιώκοντας εκλογές μετά τις 15 Μαρτίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν συζητεί την πιθανότητα εκλογών, εκτός κι αν αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτές από τους «αντάρτες» βουλευτές του. Το αίτημα του κ. Στ.Δαϊλάκη όμως να επιστρέψει στην ΚΟ της ΝΔ απομακρύνει και αυτό το ενδεχόμενο βίαιης ανατροπής του.
Ο κ. Καραμανλής αποκλείει προς το παρόν και κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, εκτιμώντας ότι ως τις 22 Δεκεμβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να προκαλέσει άλλη ένταση στην ΚΟ της ΝΔ με παράπονα βουλευτών που δεν θα υπουργοποιηθούν και πρώην υπουργών που θα απομακρυνθούν.
Αλλά και μετά τον Δεκέμβριο ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όταν εξασφαλίσει όλα τα συστατικά εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, συστατικά που προς το παρόν αρνείται να χρησιμοποιήσει.
Απορρίπτοντας λοιπόν τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού, έχει σχεδιάσει για τους επόμενους δύο μήνες ένα πλάνο επικοινωνιακής αντεπίθεσης, το οποίο, εκτός από τις συχνές εμφανίσεις στη Βουλή, περιλαμβάνει διαδοχικές περιοδείες στην περιφέρεια, έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στα προβλήματα της καθημερινότητας και αξιοποίηση των λαθών των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ.
Αν το σχέδιο του κ. Καραμανλή αποδώσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταφύγει στις εκλογές στις αρχές Μαΐου (3 ή 10 Μαΐου θεωρούνται οι πιθανότερες ημερομηνίες), έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου, αν οι πρώτες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, παρά τον αέρα της ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις, δεν πιέζει για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται να προτάσσει τη διαλεύκανση των όποιων σκανδάλων.
Εν όψει της έναρξης των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Γ.Παπανδρέου συγκαλεί την προσεχή Τρίτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του θα επιμείνει στα όσα έχει πει τις τελευταίες εβδομάδες: προέχει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και πρέπει να φύγει, το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις και εν τέλει «ο λαός θα δώσει τη λύση».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: