Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Εκλογές το ταχύτερο δυνατό ως την Άνοιξη.


Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι οποίες διαρκώς προδιαγράφονται όλο και πιο επώδυνες για τους έλληνες πολίτες, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να τις χειριστεί λόγω της τεράστιας φθοράς που έχει υποστεί από την υπόθεση του Βατοπαιδίου αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να καταφύγει το ταχύτερο δυνατόν σε εκλογές όσο διατηρεί ακόμη ελπίδες επικράτησης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να αναμένει το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για εκλογές με λίστα.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η υπόθεση του Βατοπαιδίου καθιστούν πλέον υποχρεωτικές για τον κ. Κ. Καραμανλή τις εκλογές την άνοιξη, με πιθανότερες ημερομηνίες τις Κυριακές που προηγούνται ή ακολουθούν το Πάσχα.

Ως τότε ο Πρωθυπουργός επιχειρεί μία ακόμη προσπάθεια αντιστροφής του πολιτικού κλίματος που τον βαραίνει με σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησής του, αλλά και με διορθώσεις στη στρατηγική του λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η αποχώρηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση.
Επί πέντε χρόνια οι αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνονταν από μια κλειστή ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Το κλειστό αυτό κέντρο λήψης των αποφάσεων αντικαθίσταται πλέον από ένα πολύ ευρύτερο επιτελείο στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται για την επιρροή την οποία θα εξακολουθήσει να ασκεί ο κ. Θ. Ρουσόπουλος στον Πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι η πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου μεταβάλλεται και οι αλλαγές αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές και στις πρωτοβουλίες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες.
* Η επικοινωνιακή ομάδα
Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε επί τρεις ώρες την Τετάρτη, συζητώντας τη στρατηγική του κόμματος χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Η πρακτική που εφαρμοζόταν από το 2004 να μην ανοίγουν ζητήματα στην Κυβερνητική τα οποία δεν είχαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού να συζητηθούν ανήκει πια στο παρελθόν.

Οι τακτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τους κκ. Γ. Σουφλιά, Ευ. Μεϊμαράκη, Πρ. Παυλόπουλο, Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα έχουν γίνει πρακτική για τον Πρωθυπουργό από τις αρχές Οκτωβρίου και αυτά τα στελέχη καθιερώνονται πλέον ως η άτυπη επικοινωνιακή ομάδα μετά την αποχώρηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος στο εξής θα συναντάται κατά μόνας με τον κ. Καραμανλή.

Η ομάδα αυτή επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ότι τα ζητήματα της οικονομίας και ιδίως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης μπορούν να τους ξαναδώσουν το προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσουν συνθήκες μείωσης της διαφοράς από το ΠαΣοΚ, όπως παρατηρήθηκε την περίοδο που ο κ. Καραμανλής συμμετείχε στις συνόδους της ΕΕ.

Το ίδιο προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής δημιούργησε συνθήκες ανάκαμψης του κόμματός του που όμως εξαϋλώθηκαν με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων και τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων που προκάλεσε η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν επίσης ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, η οποία επιταχύνεται τις προσεχείς εβδομάδες, είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση και να επιστρέψει στη ρητορική των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεών της με συνδικαλιστικές ομάδες που η ίδια αποκαλεί προνομιούχους.

Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται από χθες στο Κατάρ για να διαπραγματευθεί την πώληση της Ολυμπιακής, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της αντίστοιχης κρατικής εταιρείας.
Η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση σηματοδοτεί και μια ελαφρά διόρθωση της στρατηγικής του κ. Καραμανλή για τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί η απουσία του.
* Ξεφυλλίζει το ημερολόγιο
Ενας θεαματικός ανασχηματισμός παραμένει στα σχέδια του Πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται ότι μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου, αφού ως τότε θα συνεδριάζει μάλλον η Εξεταστική Επιτροπή και θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο συγκρότησης και Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να προχωρήσει τότε στην αντικατάσταση αρκετών υπουργών και υφυπουργών του για να δημιουργήσει ένα φρέσκο και άφθαρτο σχήμα με το οποίο θα πάει στις εκλογές.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές είναι ο Μάιος, λόγω της δυνατότητας που προσφέρει για επαναληπτικές εκλογές στις 6 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές αν επιτευχθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί επίσης να πιστεύει ότι δεν πρέπει να καταφύγει σε εκλογές ως τις 15 Μαρτίου, όπου ισχύει η υποχρέωση της λίστας, θεωρώντας ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα είναι πιθανότερη η προεκλογική συνεργασία του ΠαΣοΚ με τον Συνασπισμό, η οποία θα του στερήσει κάθε ελπίδα να παραμείνει η ΝΔ πρώτο κόμμα και να διατηρήσει τα ευεργετήματα του εκλογικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: