Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Πόσο ξεπουλιέται ένα προστατευόμενο ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ;

Δεν έγιναν δεκτές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου που ερευνούσαν την υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου. Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν το πρωί της Τρίτης μετά την απόφαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Κ.Καρούτσου να τοποθετηθεί και τρίτος εισαγγελέας, εποπτεύων την έρευνα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Οι δυο αντεισαγγελείς απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, στην οποία εξηγούσαν τους λόγους της παραίτησής τους, η οποία όμως τελικά δεν έγινε δεκτή.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι δύο εισαγγελείς είχαν φτάσει στο συμπέρασμα, στη διάρκειά της έρευνά τους, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες υφυπουργών.

Οι δύο εισαγγελείς έλαβαν τη Δευτέρα εντολή από τον κ. Καρούτσο να επιταχύνουν τους ρυθμούς της έρευνάς τους και να εξετάσουν τέσσερις επιπλέον μάρτυρες, ενώ εποπτεύουσα την έρευνα ορίστηκε η εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου.

Εν τω μεταξύ, για την Τρίτη είχαν λάβει προσθεσμία να καταθέσουν ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ύποπτοι για ηθική αυτουργια σε παράβαση καθόκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

Προστατευόμενος βιότοπος από το 1996
Ωστόσο, η υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα έχουν χαρακτηριστεί από το 1996 προστατευόμενος βιότοπος και δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τρίτη, από τα συμβόλαια που συντάχθηκαν προκύπτει σαφώς ότι όσοι συνέπραξαν στις επίμαχες μεταβιβάσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.) γνώριζαν ότι αντάλλασσαν βιότοπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά η Βιστωνίδα και οι γύρω περιοχές χαρακτηρίστηκαν για δεύτερη φορά προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος το 1996 είχε υπογράψει σχεδόν πανομοιότυπη υπουργική απόφαση για την προστασία της Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών. Πράλληλα, τονίζει ότι η περιοχή ήταν διπλά προστατευμένη, καθώς είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: