Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Το σχέδιο "Τσοβόλα" για πρόωρες εκλογές

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που εφάρμοσε ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Δ. Τσοβόλας στην προσπάθεια του ΠαΣοΚ να κερδίσει τις εκλογές του 1989 αντιγράφει από την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, καλώντας όλους τους υπουργούς να ξεσκονίσουν τα συρτάρια τους και να ανασύρουν όποια φιλολαϊκή ρύθμιση είχαν ξεχάσει εκεί τα τελευταία χρόνια.
Στην εντολή του να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αδυνάτων ανταποκρίθηκαν ήδη περίπου τα μισά υπουργεία και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τις επόμενες πέντε εβδομάδες που θα διαρκέσει η επικοινωνιακή αντεπίθεση του κ. Καραμανλή, με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Από την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κ.Καραμανλής συντονίζει τις ανακοινώσεις φιλολαϊκών παροχών που προετοιμάζουν οι υπουργοί του και κατευθύνει το οικονομικό επιτελείο του, με προφανή στόχο την επαναπροσέγγιση κοινωνικών ομάδων τις οποίες δυσαρέστησε με την πολιτική την οποία ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, όπως οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου προσεύχεται να μη συμβούν απρόοπτα γεγονότα και απρόσμενες κρίσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και καταστραφεί η άνοδος της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εφιστώντας την προσοχή του κρατικού μηχανισμού.

Στο «Σχέδιο Τσοβόλας» που εφαρμόζεται ήδη με εντολή του κ. Καραμανλή και την εποπτεία του κ. Γ.Σουφλιά έχουν ήδη ανταποκριθεί τα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας, Απασχόλησης, Υγείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, που έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα τα οποία είτε ενισχύουν ευαίσθητες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού είτε διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Ο Πρωθυπουργός ζητεί από όλα τα υπουργεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα ως τα τέλη Φεβρουαρίου, έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους και οι ΔΕΚΟ που εποπτεύουν να παρέμβουν αμέσως σε οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί και προκαλέσει κινδύνους ή κριτική για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Ο στόχος του κ. Καραμανλή είναι να διατηρηθεί η «άπνοια» που έχει προκαλέσει στις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον για άλλες πέντε εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί η προσπάθειά του να εξευμενίσει την κοινή γνώμη. Οπως ομολογούν στενοί συνεργάτες του και κορυφαίοι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός θα αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που θα ανακοινωθούν στο Κολέγιο των Επιτρόπων της 18ης Φεβρουαρίου αλλά και τις δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν ως τότε, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για πρόωρες εκλογές.

Τα πρώτα δείγματα τα οποία διαθέτει από τις μυστικές σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιεί το επιτελείο του δείχνουν πως έχει ανακάμψει σημαντικά η δημοτικότητά του όπως και ο δείκτης της αξιοπιστίας του, αλλά δεν έχει μειωθεί όσο ανέμενε η διαφορά του ΠαΣοΚ από τη ΝΔ.
Οι αναλυτές του υποστηρίζουν πως αν η καλή εικόνα του ενισχυθεί ακόμη περισσότερο θα συμπαρασύρει όλα τα άλλα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, χαρίζοντας στο κυβερνών κόμμα νέα πνοή και δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση μοίρασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους και προανήγγειλε δαπάνες περίπου 3 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα.
O υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είναι έτοιμος να λάβει την έγκριση του «οικονομικού διευθυντηρίου» για να αλλάξει τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Ετοιμάζεται να καταργήσει τον φόρο 10% που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα η σκέψη είναι να ισχύσει η νέα ρύθμιση και για τα εισοδήματα του 2008. Ο φόρος 10% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα έως 10.500 ευρώ και οδήγησε σε πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου 1.000.000 ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων- βιοτεχνών αποτέλεσε ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις των επιτηδευματιών με την κυβέρνηση. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι με σκοπό να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο το μήνυμα είναι «κυνηγήστε τα έσοδα, αλλά μη στραφείτε επί δικαίους και αδίκους». Επίσης ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στο κλείσιμο των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, με την ενεργοποίηση της διατάξεως για την περαίωση με το κλείσιμο των βιβλίων των παραπάνω επιχειρήσεων της περιόδου 2000-2006. Προεκλογικό άρωμα είχε και η απόφαση του κ. Παπαθανασίου και της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλης-Πετραλιά να κατατεθεί η τροπολογία, με έναν χρόνο καθυστέρηση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε 1.600.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ και εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ που αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Μοίρασαν λεφτά σαν...καλαμπόκι!
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μοίρασε αφειδώς χρήματα, σε μια προσπάθεια να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα και να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη, τουλάχιστον των «γαλάζιων» αγροτών, εν όψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, με το πακέτο που ανακοινώθηκε, προβλέπεται ότι μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, ως εξής: στους βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές, 100 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου, 50 εκατ. ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς, 100 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων, σπαραγγιών, πατάτας και καπνού. Ακόμη θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν διάφοροι κίνδυνοι για τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, αλλά επιπροσθέτως και 75 εκατ. ευρώ ως έκτακτες ενισχύσεις- μέσω ΑΤΕ (ταμειακές διευκολύνσεις)- για τους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων. Επίσης θα επιστραφεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Εξοπλισμοί και μείωση θητείας
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης ανοίγει το θέμα των εξοπλιστικών και επανεκκινεί εσπευσμένα τη διαδικασία για την προμήθεια φρεγατών, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών. Με οδηγό την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την προμήθεια έξι (6) φρεγατών και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, που θα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζονται και για παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών εντός του 2009. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι έτοιμος να ανακοινώσει και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς που θα ανέρχεται σε εννέα μήνες, ενώ σημειώνει πρόοδο και η μελέτη για την κατάργηση της θητείας κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία.
Χρέη νοσοκομείων
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη ρύθμιση των χρεών των οφειλών (ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών εργαλείων και αναλώσιμων υλικών. Η εξόφληση των χρεών θα γίνει με μετρητά και ομόλογα που θα καταβληθούν το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου. Στους προμηθευτές θα προκαταβληθεί (σε μετρητά) το 20%-30% του συνολικού χρέους, ενώ για το υπόλοιπο ποσόν το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα. Επίσης εξετάζονται προσλήψεις για το ΕΣΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Στήριξη των ανέργων
Με σαφή στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξετάζει προτάσεις στήριξης των ανέργων, πρόωρης συνταξιοδότησής τους και αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση. Προ ημερών ανακοίνωσε υπουργική απόφαση με την οποία το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα πρέπει εντός 30 ημερών το αργότερο να καταβάλει το 90% του συνολικού ποσού των νοσηλίων σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, στα κοινωφελή ιδρύματα, στα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, στα κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας, καθώς και στις μονάδες τεχνητού νεφρού.
Η κυρία Πετραλιά ετοιμάζει αλλαγές στο ισχύον καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξετάζεται η παράταση ορισμένων φιλολαϊκών διατάξεων, όπως η συνταξιοδότηση με 3.500 ημέρες ασφάλισης. Παράλληλα εκτιμάται η δυνατότητα να μπορεί ο άνεργος να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη και να του αναγνωρίζονται ένσημα με σκοπό τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των ελαχίστων ημερών ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί.

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Η κυβέρνηση ετοιμάζει αδιαφανείς - κατά την αντιπολίτευση- προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με την επιδότηση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και έκτακτες χρηματοδοτήσεις ανέργων κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Με τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης προβλέπεται η επέκταση στον δημόσιο τομέα της δυνατότητας πρόσληψης ανέργων, επιχορηγώντας την υπηρεσία με ποσό ίσο με το ύψος της επιδότησης της ανεργίας. Ουσιαστικά προωθείται η επέκταση στον δημόσιο τομέα της δυνατότητας μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, το οποίο θα προορίζεται για περίπου 60.000 ευκαιριακές προσλήψεις χωρίς κριτήρια και με αδιαφάνεια. Τις προσλήψεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό οι πόροι εργαζομένων και εργοδοτών που εισπράττονται από τον ΟΑΕΔ και η ρύθμιση προβλέπει την επιχορήγηση του εργοδότη- εν προκειμένω- του Δημοσίου με ποσό ίσο με την επιδότηση της ανεργίας για κάθε πρόσληψη ανέργου. Ακόμη προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους «που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία», με ποσό που αγγίζει τα 1.000 ευρώ κατ΄ άτομο.

«Τabula rasa» στην Παιδεία
Το νέο «mea culpa» που είπε προχθές ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την Παιδεία, και η αναγγελία ότι ο διάλογος για το εκπαιδευτικό ζήτημα αρχίζει από «μηδενική βάση» ενίσχυσαν το προεκλογικό κλίμα. Ηταν ένα ακόμη σημάδι, μετά το «tabula rasa» (λευκός πίνακας), που ανέφερε από τις πρώτες ημέρες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο προεκλογικό σκηνικό κεντρικό θέμα θα αποτελούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τηρεί προσεκτική στάση και δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και το φλέγον ζήτημα των κολεγίων και της ακαδημαϊκήςπέραν της επαγγελματικής- αναγνώρισης των τίτλων τους θέλησε να το κλείσει εξ αρχής, με τη φράση: «Εχουμε μακρύ δρόμο μέχρι η απόφαση αυτή να τελεσιδικήσει».

Στις ελληνικές καλένδες και ο «Καποδίστριας ΙΙ»
Υπό τον φόβο νέων αντιδράσεων ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλος τοποθέτησε στο συρτάρι τον «Καποδίστρια ΙΙ» και όπως είπε δημόσια, μετά την προ ημερών συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στο τέλος Μαρτίου θα επανεξεταστεί η δυνατότητα, αν οι συνθήκες είναι καλύτερες, της έναρξης και πάλι του διαλόγου σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Βέβαια ο κ. Παυλόπουλος εμμένει ότι προέχει η οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζει ότι οι πόροι για το 2009 είναι εξασφαλισμένοι. Ο κ. Παυλόπουλος εξασφάλισε επίσης και τον τριπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος των 100 ευρώ, που καταβάλλεται σε αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς οι οποίοι μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου, λόγω ατυχήματος, κατά την εκτέλεση υπηρεσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί, αλλά εγείρεται ερώτημα αν θα «περάσει», την ιεραρχική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων (μη τακτικό προσωπικό) ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου.

Η ψήφος των ομογενών
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «παίξει» το «χαρτί» της ψήφου των αποδήμων, με την επαναφορά του σχετικού νομοσχεδίου. Ηδη, ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτης το έθεσε ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο κ. Παυλόπουλος να καταθέσει άμεσα το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, αλλά λόγω του ότι χρειάζονται 200 ψήφοι η ΝΔ θα προκαλέσει τη στήριξη του ΠαΣοΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ έχει δώσει εντολή στα μέλη της που ζουν στο εξωτερικό να δηλώσουν στα προξενεία ότι επιθυμούν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους, χρησιμεύοντας ως μοχλός πίεσης.

Ενίσχυση και στον...τουρισμό
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ.Μαρκόπουλος εξετάζει το ζήτημα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων στις ξενοδοχειακές μονάδες, έπειτα από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 18 Δεκεμβρίου ότι θα μειωθεί από 2% σε 0,5%, και την απώλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καλύψει η αύξηση κατά 20% των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας.

Χρήματα στις άγονες γραμμές
Ο Πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρα για την ενίσχυση με 100 εκατ. ευρώ της ακτοπλοΐας που δραστηριοποιείται σε άγονες γραμμές και εξυπηρετεί δυσπρόσιτες περιοχές. Το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των άγονων γραμμών και τις προσεχείς ημέρες θα ανοίξει ένας κύκλος διαγωνισμών και αναθέσεων στην ακτοπλοΐα. Ακόμη ο κ. Παπαληγούρας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τη σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης μέρους του σταθμού υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς προς τον κινεζικό όμιλο Cosco.

Αναστηλώνεται και...η Μητρόπολη!
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη κινητοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού και για την αναστήλωση της Μητρόπολης Αθηνών, η οποία περιβάλλεται ακόμη από σκαλωσιές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παράλληλα ο υπουργός κ. Αντ.Σαμαράς προωθεί την επίλυση των νομικών και οικονομικών ζητημάτων των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ επανεξετάζεται το κόστος για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακροπόλεως.

Εκλογική εργασιοθεραπεία
Σε εκλογική τροχιά κινείται και η Ρηγίλλης με τον γραμματέα της ΝΔ να συγκαλεί συνεχώς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα τις ευρωεκλογές. Ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα από τον κ. Ζαγορίτη ενώ προετοιμάζονται και περιοδείες του κ. Καραμανλή στην περιφέρεια. Αρωμα εκλογών θα αποπνέουν και οι εμφανίσεις του κ. Καραμανλή σε εκδηλώσεις της ΝΔ στο εξωτερικό για τους ομογενείς. Ηδη προγραμματίζονται επισκέψεις σε Γερμανία, Κύπρο και πιθανότατα Βέλγιο. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Βαρσοβία στις 28 Απριλίου, όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και στο οποίο θα παραστούν οι ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ Ανγκελα Μέρκελ και οι Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 25 ΙΑΝ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: