Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Καλός μαθητής, από φτωχή οικογένεια ο Διαμαντής Μαντζούνης.

Το τρίτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας του Αλέξανδρου Μαντζούνη, ταχυδρόμου από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι ο Διαμαντής Μαντζούνης. Ο νεαρός αστυνομικός που είχε ενταχθεί στα ΜΑΤ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο- ευθύς μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αστυφυλάκων- έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές.
Όπως έλεγαν συγγενείς του, ο Διαμαντής είχε επιλέξει να πάει στην Αστυνομία λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού η οικογένειά του δεν μπορούσε να σηκώσει οικονομικά το βάρος των σπουδών του και την αναγκαία αναμονή για να βρει δουλειά στη συνέχεια.
Έτσι, παρά την υψηλή βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που του επέτρεπε να πάει ακόμη και στις Σχολές του Πολυτεχνείου, φοίτησε στη Σχολή της Αστυνομίας και δύο μήνες μετά την ένταξή του στην ενεργό υπηρεσία δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένος από τα πυρά των τρομοκρατών. Η διακομιδή του αστυφύλακα Διαμαντή Μαντζούνη με το περιπολικό στον Ερυθρό Σταυρό και το γεγονός ότι υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς συνεπώς να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναμονή του ασθενοφόρου, όπως υπογραμμίζουν οι ιατροί, διεδραμάτισε ιδιαίτερα θετικό ρόλο, ιδίως επειδή έτσι αποφεύχθηκε περαιτέρω απώλεια αίματος. Βέβαια, όπως σημειώνουν, το νεαρόν της ηλικίας και η καλή φυσική του κατάσταση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στο να κρατηθεί στη ζωή. «Η κατάσταση του εξαρχής διεγνώσθη εξαιρετικά σοβαρή εφόσον ο ασθενής ελεγχόταν αιμοδυναμικά ασταθής». Ειδικότερα, παρουσίαζε μεταξύ των άλλων ταχυκαρδία, υπόταση και ταχύπνοια. «Εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και τον θώρακα οι οποίες αποκαταστάθηκαν χειρουργικά», αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

«Πέστε κάτω, καλυφθείτε». Ήταν οι τελευταίες λέξεις που πρόλαβε και είπε στους δύο συναδέλφους του ο αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί και πέσει βαριά τραυματισμένος στον δρόμο από τον καταιγισμό πυρών των τρομοκρατών.
O ίδιος δεν πρόλαβε να καλυφθεί. Πρόλαβε όμως να σώσει τη ζωή των δύο συναδέλφων του, που καλύφθηκαν και γλίτωσαν χωρίς να τραυματισθούν από τις σφαίρες του Καλάσνικοφ και του ημιαυτόματου ΜΡ5 που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στη δολοφονική επίθεση εναντίον τους. Οι ένοπλοι, δύο είδαν οι αστυνομικοί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει και για τρίτο τρομοκράτη- έριξαν περισσότερες από 30 σφαίρες κατά των αστυνομικών.

Μια από τις σφαίρες που έπεσαν από το Καλάσνικοφ έπληξε τον Διαμαντή Μαντζούνη στον μηρό και η δεύτερη τον τραυμάτισε βαριά στον θώρακα και στην κοιλιά. Το κινητό τηλέφωνο που είχε μαζί του και ο ασύρματος που καταστράφηκαν από τις βολίδες, φαίνεται ότι του έσωσαν τη ζωή και υποκατέστησαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο που δεν φορούσε. Βολίδες βρέθηκαν και στην ασπίδα ενός εκ των άλλων δυο αστυνομικών.

Το πλήρες κείμενο στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: