Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν

Αυτοί που φεύγουν σφίγγουν τα χείλια

πνίγουν τα δάκρυα να μη φανούν

κι αυτοί που μένουν κουνούν μαντήλια

κι αναστενάζουν γιατί πονούν.

Κι αυτούς που φεύγουν

κι αυτούς που μένουν

οι μοίρες μ' απονιά

πάντα τους δέρνουν.

Αυτοί που φεύγουν κάποιο λυγμό τους

παίρνουν μαζί τους και μιαν ευχή

κι αυτοί που μένουν στο σπαραγμό τους

κάνουν κουράγιο και προσευχή.

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και με αιχμές η παράδοση-παραλαβή των υπουργείων μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομίας, ο τέως υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν.

Δείτε το βίντεο

Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι όποτε ζητούσε κονδύλια αντιμετώπιζε αμήχανα χαμόγελα.

Δείτε το βίντεο

Εγκάρδιο κλίμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο απερχόμενος υπουργός δήλωσε ευτυχής γιατί τον διαδέχεται ένας νέος βουλευτής, που θα πετύχει απόλυτα στα νέα του καθήκοντα.

Ακόμα, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, η δικαιοσύνη οδηγήθηκε σε ήρεμα νερά.

Ο ο νέος υπουργός δήλωσε συγκινημένος απο την τεράστια τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός να του εμπιστευτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και τόνισε: «Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και γιατί διαδέχομαι έναν ευπρεπή άνθρωπο, έναν ευπρεπέστατο πολιτικό, όπως είναι ο κ. Χατζηγάκης».

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Χρήστος Φώλιας είπε ότι αποχωρεί χωρίς πικρία και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που όλα αυτά τα χρόνια του εμπιστεύθηκε δύο υπουργεία. «Φεύγω περήφανος, χωρίς καμία πικρία γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο τα τελευταία χρόνια από τις θέσεις του υφυπουργού Οικονομίας και του υπουργού Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αυστηρό έλεγχο των καρτέλ, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας και η ενίσχυση της έρευνας-τεχνολογίας είναι οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας για τον νέο υπουργό Κ.Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος τόνισε.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο απερχόμενος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επεισόδια του Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και υπενθύμισε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Δείτε το βίντεο

Ο Χρ.Μαρκογιαννάκης παρουσίασε τους τρεις άξονες με τους οποίους θα κινηθεί στη νέα του θητεία: μηδενική ανοχή στο έγκλημα, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας, σεβασμός στα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η ανάθεση των θεμάτων δημόσιας τάξης σε αναπληρωτή υπουργό και όχι σε υφυπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της Δημόσιας Τάξης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο απερχόμενος υφυπουργός Πέτρος Δούκας τόνισε ότι «αναδείξαμε την οικονομική διπλωματία ως κύριο μοχλό ανάπτυξης και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας».

Κλείνοντας, είπε ότι είναι χρέος όλων να βοηθήσουν την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον απερχόμενο υφυπουργό μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο νέος υφυπουργός Μ.Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναίες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουμε στην παγκόσμια κρίση. 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Αλ.Κοντός δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό του νέου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη.

Στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το έργο της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου υπουργού Κ.Μαρκόπουλου.

Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι οι στόχοι της παρουσίας του σε αυτή τη νέα θέση συμπυκνώνονται στο μήνυμα του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο: χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των υψηλών προδοκιών των πολιτών αυτής της χώρας.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας για την παράδοση-παραλαβή από τον κ. Στυλιανίδη. Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι εκτιμά το έργο του προκατόχου του και τόνισε ότι αφού ενημερωθεί θα είναι έτοιμος να συναντηθεί με όλες τις πλευρές για θέματα παιδείας.

Ο απερχόμενος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του στο υπουργείο, τονίζοντας ότι «υπήρξε ήρεμη και παραγωγική περίοδος, καθώς η πλειοψηφία αγκάλιασε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια».

Τώρα, ανοίγει περίοδος νέων μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε και απαρίθμησε τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι ο διάλογος για το νέο λύκειο, το εξεταστικό σύστημα και η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Στο υπουργείο Απασχόλησης η Φάνη Πετραλιά παρουσίασε τον νέο υφυπουργό Γ.Κοντογιάννη. «Είμαστε σε νέα διάταξη μάχης, με ανανέωση, βάζοντας και προσθέτοντας δυνάμεις και με συνέχεια για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή» τόνισε.

Ο κ. Κοντογιάννης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και έκανε λόγο για χρέος να εργαστούμε για την υλοποίηση των αλλαγών που παίρνει η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό χάρτη.

Στο υπουργείο Υγείας παρέλαβε ο νέος υφυπουργός Μάριος Σαλμάς από τον Γ.Κωνσταντόπουλο. Ο κ. Σαλμάς δήλωσε συνεχιστής του έργου του προκατόχου του στο υφυπουργείο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι κληροδοτεί στο νέο υφυπουργό το εθνικό πλαίσιο δράσης για την αλληλεγγύη και τη φτώχεια και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Δ.Αβραμόπουλο για τη συνεργασία, λέγοντας ότι «ο υπουργός μάς ενέπνευσε».

Στο υπουργείο Μεταφορών ο απερχόμενος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης (μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης) στάθηκε ιδαίτερα στα καυτά θέματα της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να κλείσουν οι πληγές που είναι ανοιχτές.

Για την Ολυμπιακή, ειδικότερα, σημείωσε ότι σύντομα θα έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 95% της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης. Ο νέος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν τα έργα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Newsroom ΔΟΛ


2 σχόλια:

demetrat είπε...

Και γω έχω ένα κλάμμα .
αλλά επειδή τόχω κρατημένο καιρό , έγινε ροχάλα.
δ

sideritis είπε...

Τον Μάρτιο του 1997, τη νύχτα που ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, ο Γιώργος Σουφλιάς φέρεται να είπε στο επιτελείο που ήταν δίπλα του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: «Αυτή τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω». Αυτό δεν συνέβη και είναι μάλλον αργά να συμβεί, κέρδισε όμως άλλες σημαντικές μάχες. Έγινε ο Νέστορας της παράταξης, με μεγάλη δημοτικότητα και τώρα γίνεται ο γκουρού της οικονομίας, ενώ βάζει σταθερά υποθήκες- εάν η συγκυρία τον βοηθήσει- να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η ζωή κάνει κύκλους και ο Γιώργος Σουφλιάς ξέρει καλά ότι η πολιτική δεν είναι κούρσα ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής», λέει βουλευτής, στενός φίλος, από εκείνους που συνομιλούσαν μαζί του στα πέτρινα χρόνια. Τότε που ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διαγράψει και παρέμεινε επί μια διετία σιωπηλός. Η πανηγυρική επιστροφή του Θεσσαλού στη Ν.Δ. συνδέθηκε με την ανοδική πορεία της Ν.Δ. και την πορεία της προς την εξουσία. Πιστώθηκε μεγάλο μέρος εκείνης της νίκης ο Γιώργος Σουφλιάς, ανέβασε τη μετοχή και την επιρροή του. Μόνο μία επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε: να αποκτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής και να είναι ο άτυπος συντονιστής του οικονομικού κύκλου. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης και λόγω χαρακτήρα, αλλά με όπλο την ισχυρή σχέση του με τον Πρωθυπουργό, τον αγνοούσε συστηματικά. Δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο οι δημόσιες διαφωνίες των δύο ανδρών τα πέντε χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ., ενώ περισσότερες ήταν οι διαφωνίες και οι εκατέρωθεν αιχμές στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Αιχμές που ο Γιώργος Αλογοσκούφης τις αντιμετώπιζε άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε επιδερμικά, αφού γνώριζε ότι διέθετε την απόλυτη στήριξη του Κ. Καραμανλή στις επιλογές του.