Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κινητοποιήσεις της Νεολαίας.

Ένα ακόμα «θερμό» επεισόδιο στις σχέσεις ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, το Σάββατο, στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η αναφορά του στη στάση που τηρεί το ΚΚΕ στο θέμα των κινητοποιήσεων της νεολαίας.

Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι δυσαρεστημένο επειδή δεν πρωτοστάτησε εκείνο στις κινητοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα «οχυρώνεται πίσω από καδρόνια».

Αμεση ήταν η αντίδραση από τον Περισσό. Ο Μάκης Μαΐλης δήλωσε: «Η αντιΚΚΕ εμπάθεια δεν εκπλήσσει. Την απώλεια ψυχραιμίας την αντιλαμβανόμαστε. Η ατυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την αντιλαμβάνονται και πολλοί ψηφοφόροι του.»

Ομιλία Τσίπρα

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για τις επιλογές του κόμματός του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της νεολαίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι είναι συστημική, αφού γεννήθηκε από τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος.

Παράλληλα ανέπτυξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση που έχει αναφορά σε τρία επίπεδα:

 * Στο ξεπέρασμα της κρίσης χωρίς να την πληρώσουν αυτοί που συνήθως πληρώνουν.

 * Στη συγκρότηση ενός συνόλου αλλαγών που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο και θα επαναφέρει βασικές δομές της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο

 * Στη ανίχνευση ενός νέου σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία

 Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις της νεολαίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε επειδή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε από την πρώτη στιγμή για εξέγερση.

 «Το κόμμα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία, ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή» κατέληξε.

 Παρέμβαση του Λόταρ Μπίσκυ

 O πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ σημείωσε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική καταστρέφει τα θεμέλια του κοινωνικού συστήματος, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

 Αναφερόμενος στην εξέγερση των νέων στην Ελλάδα είπε ότι κατέδειξε σαφώς τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

 «Γιατί η ανεργία και η επισφαλής απασχόληση κλέβουν από την νεολαία το μέλλον της και της δημιουργούν έναν τεράστιο φόβο. Κι ο φόβος οδηγεί σε απελπισία. Κι η απελπισία με την σειρά της οδηγεί σε οργή» δήλωσε.

 Newsroom ΔΟΛ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: