Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Ο σαρακατσάνος Νέστωρ, ο μπάρμπα Γιώργης του θεσσαλικού κάμπου.


Με αρχηγική εμφάνιση επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό της Ν.Δ. έκανε χθες ο κ. Γ. Σουφλιάς, με μια αρχηγική εμφάνιση, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2001 και την επιστροφή στον κεντρικό μηχανισμό της Ν.Δ.

Αίσθηση προκάλεσε και ο προσωπικός τόνος που έδωσε ο κ. Σουφλιάς στην ομιλία του, με αναφορές στην αγροτική καταγωγή του και στη σχέση του με το περιβάλλον. «Στην Αθήνα απέκτησα ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή όπου ζω μέχρι σήμερα και γέμισα την ταράτσα μου με ό,τι μπορούσα να καλλιεργήσω, πολλά χρόνια πριν γίνουν της μόδας οι “πράσινες ταράτσες”», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε χθες το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για το περιβάλλον, αλλά ήταν προφανές ότι η εκδήλωση είχε σχεδιαστεί με στόχο να αποτελέσει πολιτικό γεγονός, καθώς έσπευσαν να δώσουν το «παρών» 12 υπουργοί και υφυπουργοί, 45 βουλευτές και δεκάδες γαλάζια κομματικά στελέχη. Σε αυτό το σκηνικό ο κ. Σουφλιάς προχώρησε ουσιαστικά σε έναν απολογισμό του έργου του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τροφοδοτώντας με νέα κεφάλαια τη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με τις πολιτικές φιλοδοξίες και τον μελλοντικό ρόλο του στο κόμμα και την πολιτική σκηνή. Όπως παραδέχονταν ακόμη και παρόντες υπουργοί, ο κ. Σουφλιάς έστειλε παράλληλα σαφέστατο μήνυμα πως έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και ότι αποσύρονται τα σχέδια για πρόωρες εθνικές εκλογές, μεταθέτοντας τον εκλογικό ορίζοντα τουλάχιστον για το 2010. Παρουσίασε ένα σχέδιο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, προχωρώντας σε «ανασχηματισμό»- όπως σχολίαζαν επιτελικά κομματικά στελέχη- τριών υπουργείων, καθώς άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, μετέφερε σε αυτό την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δάση και εισηγήθηκε τη δημιουργία νέου υπουργείου Υποδομών με τη συγχώνευση του υπουργείου Μεταφορών και του τομέα των Δημοσίων Έργων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άφησε να εννοηθεί πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι απλές προτάσεις, αλλά δρομολογούνται, όπως με αρκετή δόση χιούμορ διαμήνυσε στον παριστάμενο υπουργό Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη λέγοντας «θα πρέπει να ετοιμάζεται για το νέο υπουργείο».
Με ορίζοντα το 2010
Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που παρατήρησαν ότι οι αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Σουφλιάς έχουν ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2010, κατά το οποίο κυρίαρχο θέμα της πολιτικής ατζέντας θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας- ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει τελικώς και στη διενέργεια εθνικών εκλογών. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ερμήνευσαν τη χθεσινή παρέμβαση Σουφλιά και ως προαναγγελία ότι ο δικός του ρόλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο και πως θα συνδυαστεί με τον διαχωρισμό του υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η χθεσινή εμφάνιση του κ. Σουφλιά σηματοδοτεί και μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά του, σε σχέση με τις εσωκομματικές και εν γένει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι στο εξής θα είναι πιο ηχηρές οι παρεμβάσεις του στο εσωκομματικό πεδίο, επενδύοντας ουσιαστικά και στον αναβαθμισμένο ρόλο του στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό.
Συνωστισμός υπουργών
Η μαζική παρουσία, εξάλλου, υπουργών και βουλευτών στην εκδήλωση αποτελεί- όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες- και μια κίνηση στήριξης του κ. Σουφλιά για τη «στροφή» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, των οποίων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρεται ως «εμπνευστής». Στην εκδήλωση για τις περιβαλλοντικές δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Φάνη Πετραλιά, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Δένδιας, Νικ. Κακλαμάνης, Αντ. Μπέζας, Νικ. Λέγκας, Κων. Γκιουλέκας, Μ. Σαλμάς, Π. Δούκας, Ι. Τραγάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μεν. Δασκαλάκης κ.ά.
Η χθεσινή εμφάνιση του κ. Σουφλιά προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επέκρινε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι «υποκατέστησε τον Πρωθυπουργό δημοσίως». «Εξ όσων γνωρίζω, η ανακοίνωση κυβερνητικών σχημάτων είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, δεν είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού...», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Απαντώντας ο υπουργός ΠΕΔΩΧΕ κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι «αρνείται σε έναν υπουργό το δικαίωμα της γνώμης».


Σαρανταπεντάρες πρόκες για τους υπουργούς που μιλούν πολύ και δεν παράγουν έργο.
(εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)
Δεν υπάρχει κανείς στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι ο Θεσσαλός πολιτικός αρκείται να κλείσει τον πολιτικό κύκλο του με το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος
Ο Σουφλιάς θέλει φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή
Με την προχθεσινή εμφάνιση μπήκε στο κάδρο των δελφίνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

«Αυτή τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω». Με αυτή τη φράση εξέφρασε τον θυμό του ο Γιώργος Σουφλιάς τη νύχτα της 21ης Μαρτίου 1997 όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κώστας Καραμανλής. Είχαν προηγηθεί έξι μήνες σκληρής μονομαχίας με τον Μιλτιάδη Έβερτ και όλοι προέβλεπαν ότι ο Θεσσαλός πολιτικός με την ισχυρή στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη θα ήταν ο «αντι-Σημίτης» της Ν.Δ., όπως εύστοχα τον αποκαλούσε τότε ο Κώστας Μητσοτάκης που ήταν ο οργανωτικός μέντορας του μετώπου Σουφλιά.

Η μεγάλη ανατροπή συσχετισμών έγινε όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Κώστας Καραμανλής και μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος.

Οι παλιές μεγάλες φιλοδοξίες του Γιώργου Σουφλιά ζωντάνεψαν τις τελευταίες ημέρες στις μνήμες των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. όταν ενώπιον υπουργών και βουλευτών μίλησε ως αρχηγός για συγχωνεύσεις υπουργείων και ανασχηματισμούς, θυμίζοντας ότι είναι αυτοδημιούργητος και ζει σε ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή. Τα κινητά των στελεχών της Ν.Δ. πήραν φωτιά, ενώ γραπτά μηνύματα βουλευτών έφταναν σε δημοσιογράφους για να τους επισημάνουν την «επιστροφή Σουφλιά», όπως αποκαλούν οι φίλοι του τις νέες πρωτοβουλίες του. Η επιστροφή του. Δεν υπάρχει κανείς στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι ο Γ. Σουφλιάς αρκείται να κλείσει τον πολιτικό κύκλο του με το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος. Αντίθετα, όλοι είναι βέβαιοι ότι με τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που τον διακρίνει προετοιμάζει χρόνια τώρα ένα εντυπωσιακό φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή. «Στήριξε και στηρίζει τον Καραμανλή με όλες τις δυνάμεις του και θα είναι δίπλα του μέχρι τέλους χωρίς καμία διάθεση υπονόμευσης» επισημαίνει στενός φίλος του υπουργού και προσθέτει: «Όλοι στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή Σουφλιά στο κόμμα μετά τη διαγραφή του και τα πολύ δύσκολα χρόνια στη σχέση του με τον Καραμανλή ωφέλησε και την παράταξη και τον Πρωθυπουργό».

Όσοι συνομιλούν συχνά με τον Γιώργο Σουφλιά και μπορούν να διακρίνουν τις φιλοδοξίες του- που δεν αποκαλύπτει ποτέ ανοιχτά- λένε ότι έχει τρεις στόχους για τους οποίους δουλεύει ταυτόχρονα. Η πρώτη μεγάλη φιλοδοξία του είναι να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μία φιλοδοξία που έχει φανεί από τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο μιλάει με κάθε ευκαιρία για την κυβέρνηση Σημίτη και τα μεγάλα έργα που προσέφερε στη χώρα. Τακτική που του έχει εξασφαλίσει το ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ όλων των στελεχών της Ν.Δ. στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο μεγάλος στόχος ωστόσο, όπως παραδέχονται φίλοι του κ. Σουφλιά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί. Και αυτό γιατί έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο κ. Κ. Παπούλιας, εφόσον συνεχίσει να το επιθυμεί, θα είναι ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε γίνουν εκλογές με αφορμή την επανεκλογή του είτε όχι.

Οικουμενικός πρωθυπουργός. Η δεύτερη φιλοδοξία του Γιώργου Σουφλιά για την οποία κάποιοι λένε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι να ηγηθεί έστω για έναν χρόνο μιας κυβέρνησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, την οποία θα στηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αλλά και αυτό το σενάριο όπως όλα δείχνουν δεν έχει προοπτικές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει σταθερά και η πιθανότερη εκδοχή είναι να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο τρίτος δρόμος για τον Θεσσαλό πολιτικό είναι η διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. όποτε και εάν ανοίξει η διαδικασία διαδοχής στο κόμμα. Με κανένα στέλεχος της Ν.Δ. ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτό. Όλοι όμως πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 1997. Αυτή τη φορά όμως η σύγκρουσή του δεν θα είναι με τον Κώστα Καραμανλή αλλά με την Ντόρα Μπακογιάννη, που στην πρώτη μάχη ήταν ο βασικός πυλώνας υποστήριξής του αφού διέθετε ισχυρό μηχανισμό.

Στην κούρσα διαδοχής. Όπως λένε παλιοί βουλευτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο κ. Γ. Σουφλιάς είναι πολύ πιθανό να μπει στην κούρσα της διάδοχης. «Θα μετρήσει καλά και με σχολαστικότητα όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, για να κάνει αυτό το βήμα θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι τον στηρίζουν πρώτα ο Κώστας Καραμανλής, μετά όλα τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. και κυρίως ότι οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς θα δεχθούν να αποσυρθούν από το προσκήνιο και να συνταχθούν μαζί του» λέει παλιός βουλευτής, ο οποίος ταυτόχρονα παραδέχεται ότι όλα αυτά είναι δύσκολα να συμβούν σε μια στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το φαβορί.

Όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο: Με την εμφάνιση στο «Κάραβελ» ο Γιώργος Σουφλιάς μπήκε στο κάδρο των δελφίνων και τώρα η δελφινολογία στη Ν.Δ. αποκτά νέα χαρακτηριστικά, άλλο ενδιαφέρον και πολλή ίντριγκα.
Όλοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί, θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 1997

Δεν υπάρχουν σχόλια: