Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Δεν θα σου κάνω το χατήρι.



Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διαθέτει το ΠAΣOΚ έναντι της ΝΔ περιορίζεται όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευρωεκλογές, οι κυβερνητικοί επιτελείς φαίνεται να εγκαταλείπουν το ενδεχόμενο της «δίδυμης» αναμέτρησης.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, ο φημολογούμενος επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών εκλογικών σχεδιασμών, εφόσον επιβεβαιωθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στους προσανατολισμούς όλων των κομμάτων, τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με το φάσμα της συνήθους αυξημένης αποχής από τις ευρωκάλπες.

Εκτός από τη μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ένα άλλο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών που θέλει να εκμεταλλευθεί η ηγεσία της ΝΔ είναι η αναμενόμενη ενίσχυση των μικρότερων σχηματισμών και το χαμηλό «άθροισμα» της δύναμης που παραδοσιακά καταγράφουν στις ευρωκάλπες τα κόμματα εξουσίας.

Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει κυρίως το ΠΑΣΟΚ και θα ανατρέψει τα σχέδια της ηγεσίας του να δώσει «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα στην ψήφο των ευρωεκλογών. Τον στόχο αυτό του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρός του: «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές του Ιουνίου προσλαμβάνουν διπλό πολιτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Γ.Παπανδρέου.

Διαφορετική εκτίμηση, διατυπώνει πάντως στο Βήμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος θεωρεί ότι στις ευρωκλογές οι πολίτες «θα στείλουν στον κ. Καραμανλή ένα ηχηρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας. Για αυτόν τον λόγο, σε συνδυασμό με την πλήρη αποσύνθεση του κράτους και την κατάρρευση των εσόδων του, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να εξαναγκαστεί να προσφύγει στις 7 Ιουνίου σε διπλές εκλογές».

Πάντως, σε «στιγμιαία συνομιλία» μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου την οποία επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει: «Γιώργο δεν πρόκειται να κάνω εκλογές. Δεν θα σου κάνω το χατίρι». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνομιλητές του κ. Καραμανλή τον άκουσαν αρκετές φορές να λέει: «Τι να κάνουμε, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλα θα το παλέψουμε, θα το παλέψω μέχρι τέλους».

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θέμα εκλογών δεν τίθεται. Και από την πλευρά μου, ως υπουργός Οικονομίας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στην οικονομία δεν κάνουν κακό οι ίδιες οι εκλογές αλλά η εκλογολογία και η παροχολογία» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

«Ο πρωθυπουργός έχει κλείσει το ζήτημα των εκλογών και τη σχετική συζήτηση, η οποία μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Η κυβέρνηση έχει σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθεί αντί των 'προγνώσεων' για το πότε θα γίνουν οι εκλογές» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς από τη Realnews εάν προβλέπει διπλή κάλπη τον Ιούνιο απαντά: «Δεν το γνωρίζω και δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τέτοιου είδους προβλέψεις. Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές γιατί θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα [...] Αλλωστε βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, καθώς σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνοντα πολιτικό χαρακτήρα».

«Πιστεύω ότι ο φόρτος των προβλημάτων είναι τέτοιος που δεν θα επιτρέψει στον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην κυβέρνηση έως το τέλος. Θα έχουμε πρόωρες εκλογές, αλλά δεν είμαι μάντης να προβλέψω τον ακριβή χρόνο» εκτιμά από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: