Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Το Δημόσιο σε ρυθμούς Ντάριο Φο: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Σήμα κινδύνου από τα συνδικάτα
Στο κόκκινο πέντε ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ξεμείνει από κεφάλαια
Έλλειμμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ υπάρχει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων -μετά την κατάρρευση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας- εκπέμπουν τα εργατικά συνδικάτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζουν Τα Νέα την Πέμπτη, πέντε ταμεία έχουν ξεμείνει από κεφάλαια για να πληρώσουν τις συντάξεις στους ασφαλισμένους ή για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας και τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται 650 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αναμένεται να πάρει έκτακτη επιδότηση 600 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΠΑΔ (περίθαλψη Δημοσίου) αναζητεί 1,2 δισ. ευρώ.

Επιδείνωση στην πενταετία

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδυναμίας ελέγχου των δαπανών παρουσιάζουν μεγάλη επιδείνωση την τελευταία πενταετία με αύξηση στα ελλείμματα έως 1.614% (ΟΑΕΕ), στην εισφοροδιαφυγή κατά 180% (στα 7 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ), στις οφειλές του Δημοσίου κατά 307% (στα 11 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ), στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 120% (στα 3,85 δισ. ευρώ από 1,75 δισ. ευρώ). Η περιουσία των Ταμείων εμφανίζει μέση ετήσια αύξηση μόλις 1,1% ενώ έχουν χαθεί τουλάχιστον 4,5- 6 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο.

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (το οποίο αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται κατά περίπτωση».

Ζήτησαν την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της Γενικής ζητούν την ένταξή τους στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ωστόσο συνδικαλιστές κάνουν λόγο για προσωρινή λύση, υποστηρίζοντας ότι το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) είναι θνησιγενές μόρφωμα που θα οδηγήσει όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους στο επικουρικό του ΙΚΑ, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα παρουσιάσει επίσης έλλειμμα από το 2010 και μετά.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν συμμετέχει το κράτος. Την κύρια σύνταξη τη χορηγεί το ΙΚΑ. Όσοι είναι ασφαλισμένοι από το 2005 και μετά, έχουν ασφαλιστεί εξ ολόκληρου στο ΙΚΑ.

Έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Τεράστια είναι και τα προβλήματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Εδώ η ασυνέπεια της κυβέρνησης έχει να κάνει με την ελλιπή χρηματοδότηση των κλάδων υγείας και σύνταξης, τη μη εφαρμογή των νόμων για τις ενοποιήσεις Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, την αναγκαία στελέχωση κ.ά.

Τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυξάνονται επικίνδυνα. Το 2007 το έλλειμμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2009 σκαρφάλωσε στα 2,6 δισ. ευρω. Για το 2009 προβλέπεται- σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑΕΤΑΜ- έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ, και αν προσθέσουμε και το οργανικό έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων Ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στο επικίνδυνο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: