Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Από δυο χωριά χωριάτες οι αρχηγοί στην Βουλή. Ο καθείς να περιφράξει το δικό του χώρο.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, λέγοντας δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους «που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά το αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανέναν. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση», ενώ επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «δεν διεκδικώ τίποτα μέσα από την ΝΔ. Κι όλες αυτές οι διαρροές που γίνονται, μακριά από μένα. Και σαφώς ο πρωθυπουργός το διαχώρισε. Δεν έχω καμία σχέση με το δικό σας κόμμα, όπως κι εσείς με το δικό μου».

Γ.Καρατζαφέρης: «Λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών»

Ο κ. Καρατζαφέρης απέρριψε το χαρακτηρισμό «άκρο», τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα εναντίον του η υπουργός Εξωτερικών και επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Ατυχήσατε ατυχία μεγάλη κα Μπακογιάννη. Εναντιωνόμαστε γιατί έχετε γίνει χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εάν αλλάξετε πολιτική και δεν λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών στη χώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να σας ενοχλούμε», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο μόνος λόγος των επιθέσεών του.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε επίσης την κα Μπακογιάννη ότι «θέλει να χρησιμοποιήσει ως βατήρα το ΥΠΕΞ και δεν θέλει τριβές και δυσκολίες που θα την έφερναν σε δύσκολη θέση».

«Η κυβέρνησή σας, κ. Καραμανλή, είναι όμηρος των σχεδιασμών της κ. Μπακογιάννη, που θυσιάζει την ενεργή εξωτερική πολιτική για την ιδιοτέλειά της» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Καταλόγισε στην κα Μπακογιάννη ότι προσβάλλει το εκλογικό σώμα και τον πατέρα της, του οποίου ο ίδιος ήταν επί δεκαετία στενός συνεργάτης, όταν τον χαρακτηρίζει «άκρο».

Πρόσθεσε πως ο κόσμος που τον ψήφισε δεν είναι φασίστες, ούτε το εκλογικό σώμα της ΝΔ που τον τίμησε τρεις φορές με την ψήφο του όταν ανήκε στους κόλπους αυτής της παράταξης.

Απευθύνθηκε στο σημείο αυτό προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να σας καταργήσουν. Είμαι ο τελευταίος. Άλλοι θέλουν να σας καταργήσουν και να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

Ο κ. Καραμανλής, στη δευτερολογία του, παρείχε στήριξη στην κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «η εξωτερική πολιτική που ασκείται είναι πολιτική όλων μας».

Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ λέγοντας: «Ακούσαμε τον κ. Καρατζαφέρη να αγωνίζεται να πείσει ότι εν είναι των άκρων για ολόκληρα 3 λεπτά και τα υπόλοιπα 25 να αποδεικνύει ότι σωστά ονομάζεται των άκρων. Αντιπαρέρχομαι όσα εργολαβικά έχει αναλάβει να κάνει με τη λάσπη και τις επιθέσεις εναντίον μου. Δεν με αγγίζουν. Κρίνεται κι εκείνος όπως και όλοι μας από τον ελληνικό λαό».

Παπανδρέου: «Αποτύχατε παταγωδώς και στην εξωτερική πολιτική»

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, αποδίδοντάς της «παταγώδη αποτυχία», επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ενώ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλεί ένα διπλό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το 2004 «παρέλαβε την Ελλάδα της ασφάλειας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα αξιοσέβαστη στο διεθνές στερέωμα, ενώ τώρα ο λαός είναι απαισιόδοξος, η διεθνής κοινότητα μάς αγνοεί και μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά».

Αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ασκούμε πολεμική στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω μια ομιλία με τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό», είπε χαρακτηριστικά η κα Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς, κα Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλάδα που ήταν his master voice των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογική σας της Ψωροκώσταινας για την Ελλάδα, αλλά και τη λογική σας για μια μικρή αριστερά», απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος στην δευτερολογία του.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «το φάντασμα μιας ενοποιημένης δεξιάς που δεν αφήνει να γίνει μια κουβέντα επί της ουσίας».

* «Εγώ δεν βλέπω κανένα φλερτ» μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: