Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Περισσότερες οι πράσινες από τις γαλάζιες ομπρέλες στις παραλίες την περασμένη Κυριακή.


Συνειδητή επιλογή
Φως στα αίτια της αποχής στις Ευρωεκλογές ρίχνει έρευνα της Κάπα Research

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα, δείχνει η έρευνα

Την προηγούμενη Κυριακή οι Έλληνες πολίτες έσπασαν την παράδοση της συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 47% ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που είχε διαμορφωθεί στο 45%.

Η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, έχει σκοπό να προσεγγίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής, δηλαδή τα αίτια, τον χρόνο διαμόρφωσης αυτής της τάσης, καθώς και την προδιάθεση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, επιχειρείται μια συγκριτική
προσέγγιση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Δείτε αναλυτικά: Έρευνα για την αποχή στις Ευρωεκλογές 2009

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα:
Το 58,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις εκλογές, είτε αρκετές εβδομάδες πριν είτε αρκετούς μήνες πριν. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από εκείνο των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους πριν από την τελευταία εβδομάδα (68% έναντι 56%).

Η αποχή αυξήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Η απουσία προτάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δείχνει να επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα διάθεση για αποχή (74,4% στο σύνολο των ερωτηθέντων).
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens βάρυναν περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ να απέχουν από τις Ευρωεκλογές από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (21,3% έναντι 12,1% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Ως το πρωταρχικό αίτιο της αποχής εμφανίζεται η αποδοκιμασία του πολιτικού προσωπικού της χώρας (65,2% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, η δεύτερη βασική αιτία της αποχής είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (30,5%), ενώ πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν μετακινήθηκαν προς τον τόπο όπου ψηφίζουν λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (23,4%).

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν επιπλέον πολιτικά χαρακτηριστικά στην αποχή από τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών της (17% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 3,4% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Η πλειονότητα των πολιτών που απείχαν, δηλώνει ότι προτίθεται να επιστρέψει στις κάλπες στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (10,6%) από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (5,1%).

Όσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 61%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Έμμεσα, δηλαδή, μετανιώνουν για την αποχή τους και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 42,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει μη ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Το πλήρες κείμενο, μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας ΕΔΩ
(Η φωτογραφία δείχνει μια κινέζικη παραλία. Εκεί δεν πρέπει να έχουν εκλογές χρόνια τώρα, ένα κόμμα είναι αρκετό!)

2 σχόλια:

Απόμαχος είπε...

Δυστυχώς με την ΑΠΟΧΗ χάνεις πολλά,σαν ψηφοφόρος πολίτης και
δίνεις το δικαίωμα στο καθένα να
λειτουργεί για λογαριασμό σου με
ότι αυτό συνεπάγεται!Βούτυρο στο
ψωμί των κρατούντων,που χωρίς κα
νένα ενδοιασμό προχωράνε,άνετα & γρηγορότερα τα σχέδια τους!
Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο,είναι
αυτονόητο γιαυτό απορώ με την...
"Νεοελληνική πολιτική κουλτούρα"!

sideritis είπε...

Αγαπητέ "Απομαχos" όπως φαίνεται το ποσοστό της αποχής το χρησιμοποιούν όλοι για να εξηγήσουν το κάθε τι, ακόμη και ο νεοφανής Αλέξης που οι συνομήλικοί του 18 - 24 ετών εκεί που τα galop δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεξαμενή, προτίμησαν τις θάλλασες και τις ακτές.
Καλά που βρέθηκε ο άγιος Αιγίου και Καλαβρύτων Αμβρόσιος που ζήτησε ποτέ πιά εκλογές του Αγίου Πνεύματος.
Επομένως αν πούμε ότι το 20% είναι εκδρομείς τριημέρου, η αποχή είναι στα φυσιολογικά της όρια, μετά πάλι, όταν η θέληση του Λαού νοθεύεται από το ληστρικό εκλογικό σύστημα, σου λέει ο άλλος να πάω σε ξεσκάσω καλύτερα, έτσι και αλλιώς θα μας κυβερνά ένα 41%.