Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πληρωμές 3,7 εκατ. ευρώ έκανε η Siemens από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τα μέσα του 2005


Προειδοποιητικές βολές Χριστοφοράκου
Από τις γερμανικές φυλακές απειλεί να δώσει ονόματα μιας ντουζίνας Ελλήνων πολιτικών για τις μίζες από τη Siemens

Του Τασου Τελλογλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 28 ΙΟΥΝ 2009

O κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει με ονόματα, επώνυμα και διευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούσε την πολιτική επί μία δεκαετία στον τόπο μας από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Αν αποφασίσει να μιλήσει, θα σημαίνει ότι αποφάσισε να «γυρίσει την πλάτη του στην Ελλάδα» για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι «το σύστημα θα τον λιώσει», όπως λέει ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο Μ. Χριστοφοράκος έφυγε από τη χώρα μας στις 15 Μαΐου, γνωρίζοντας τις δυνατότητες που μπορούσε να διεκδικήσει στη Γερμανία, αλλά χωρίς να έχει επεξεργαστεί το σχέδιό του ώς το τέλος.
Κατέθεσε σε δύο φίλους του στοιχεία για πληρωμές σε 12 πολιτικούς και των δύο κομμάτων που άσκησαν υπουργικά καθήκοντα, ενώ υπολόγισε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε κάνει δώρα, εκπτώσεις και χορηγίες (λεμονοστύφτες, κουζίνες, ψυγεία και υπολογιστές) σε 153 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1997 έως το 2007.

Ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ., για παράδειγμα, πληρώνονταν από την εποχή που το κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση («τους κληρονόμησα», φέρεται ειπών ο κρατούμενος του Στάντελχαϊμ), άλλοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πληρώνονταν ήδη από τη δεκαετία του '80 από τη Siemens.
«Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν μικρότερη, τα περισσότερα χρήματα δίδονταν σε συγκεκριμένους πολιτικούς, όχι στα κόμματα…», συμφωνούν πρώην διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» αλλά και στελέχη των κομματικών μηχανισμών των δύο μεγάλων κομματων που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Και στην ηγεσία του ΟΤΕ

Μάλιστα, στην αρχή της διαδρομής του ως διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής Siemens, φαίνεται ότι έδινε χρήματα και «στην ηγεσία» του ΟΤΕ. Ιδού τι υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας, Χανς Βάλτερ Μπέρνσαου, στην, από 11η Ιουλίου 2007, κατάθεσή του στην εισαγγελία του Μονάχου:
«Ο προϊστάμενος του κ. Μαυρίδη, ο κ. Χριστοφοράκος, δεν απευθυνόταν στον κύριο Ρούντολφ αλλά σε μένα προσωπικά όταν είχε ανάγκη για μίζες.
Ο κ. Χριστοφοράκος μου έλεγε ότι χρειαζόταν τα χρήματα για ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ. Εγώ γνώριζα ότι ο Μαυρίδης τροφοδοτούσε με χρήματα το χαμηλότερο επίπεδο των υπαλλήλων του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος τους συνομιλητές του, το υψηλότερο επίπεδο της διοίκησης του ΟΤΕ και ίσως και άλλους φορείς αποφάσεων…».

Ο ίδιος ο Μπέρνσαου προειδοποίησε, το 2001, τον διάδοχό του, Κουτσερόιτερ, ότι θα δεχόταν επίσκεψη από τον Χριστοφοράκο, που θα του ζητούσε «πράσινο φως» για να συνεχίσει τις παράνομες πληρωμές.
Οταν ο Κουτσερόιτερ δέχθηκε την επίσκεψη, ο Χριστοφοράκος τού έφερε ένα κλειστό φάκελο για τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων», Σίκατσεκ.
«Ο Κουτσερόιτερ του είπε -γράφει η εισαγγελία του Μονάχου στο κατηγορητήριο κατά του κ. Κουτσερόιτερ, ο οποίος θα δικαστεί το φθινόπωρο με δύο συνεργάτες του στο Μόναχο- ότι θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα, επειδή η Ελλάδα ήταν πλέον χώρα της Ε.Ε. Απαντώντας ο Χριστοφοράκος τού είπε ότι «πρόκειται για παλαιά θέματα και ότι δεν είναι σε θέση να τα σταματήσει πια…».

Στη σελίδα 270 του κατηγορητηρίου υπάρχουν δύο ακόμα καταγραφές των συνομιλιών Κουτσερόιτερ - Χριστοφοράκου για το ίδιο θέμα.
Το 2004, ο Χριστοφοράκος προτείνει να δοθούν χρήματα και στα δύο κόμματα ώστε ό,τι και αν γίνει, να διασφαλίσει η Siemens ευνοϊκή μεταχείριση.
«Η κομματική χρηματοδότηση γίνεται βασικά μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων», προσπαθεί να εξηγήσει ο κ. Χριστοφοράκος στον κ. Κουτσερόιτερ, ο οποίος δείχνει κατανόηση.
Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, της εκδίκασης της εργατικής διαφοράς του κ. Κουτσερόιτερ με τη Siemens μετά την απόλυσή του το 2007, ο άλλοτε ισχυρός ανήρ των τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας εξηγεί ότι «ο Χριστοφοράκος χρηματοδοτούσε υποψηφίους και από τα δύο μεγάλα κόμματα».
Αρα, η χρηματοδότηση δεν αφορούσε τόσο τους κομματικούς σχηματισμούς ή μόνο τους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, μεμονωμένους πολιτικούς.

Το «μήνυμα»

Το αργότερο στην πρώτη ακρόασή του από τον Γερμανό εισαγγελέα που θα εισηγηθεί την έκδοσή του, ο κ. Χριστοφοράκος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θεωρεί πως δεν πρέπει να δικαστεί στην Ελλάδα.
Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έχει αποφασίσει σε αυτό το σημείο να μιλήσει για πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στον πυρήνα του σημερινού σχηματισμού εξουσίας, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε αυτόν τον πυρήνα και είχαν συναλλαγές μαζί του.
Αν οι πληρωμές αυτές έχουν γίνει μετά τον Ιούλιο του 2004, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη του κ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία, καθώς αυτές οι πράξεις δεν έχουν παραγραφεί.
Αρκεί βεβαίως να εκδοθεί τις επόμενες μέρες νέο κατηγορητήριο από τον κ. Ζαγοριανό, στο οποίο να αποτιμώνται ποινικά οι πληρωμές αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε η Siemens από τον Απρίλιο του 2004 έως τα μέσα του 2005.
Κάθε άλλος χειρισμός θα σημαίνει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη προτιμά να απέλθει από αυτήν το «ποτήριον» της δεκαετούς δράσης του κρατουμένου του Στάντελχαϊμ μέσα στο «ελληνικό σύστημα» και να παραμείνει μόνο στα χέρια της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, μια λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινής συνεργασία του κ. Χριστοφοράκου με τις γερμανικές αρχές θα άνοιγε το δρόμο για τη δίωξή του στη Γερμανία. Αρκεί να το αποφασίσει ο ίδιος.

1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Λένε ότι εκτός του ονόματος του
κ.Τσουκάτου,κατέθεσε και το όνομα
του κ.Βαρθολομαίου,που σκοτώθηκε
στη συμπλοκή του με το σύζυγο της
"φίλης"του έξω από το σπίτι της!
Άλλο ιστορικό στέλεχος της ΝΔ...