Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν για άλλους 1.200.000 ψήφους, γράφει Το Έθνος.


Εν αναμονή των κινήσεων του Κ. Καραμανλή, στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν με αιχμή και πολιορκητικό κριό τον Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του κόμματος θα κάνει τη βασική κριτική στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι αυτός που θα παρουσιάζει τις θέσεις όταν έχουν κάποια βαρύτητα, όπως έγινε προχθές με το δόγμα «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση».


Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν με αιχμή και πολιορκητικό κριό τον Γ. Παπανδρέου για την αυτοδυναμίαΑν και στην Ιπποκράτους η γραμμή ήταν και παραμένει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», μετά την κίνηση Ρουσόπουλου άρχισαν ξανά να τίθενται στο τραπέζι οι προτάσεις όσων προτείνουν σαρωτικές αλλαγές.

«Αν ο Καραμανλής απαλλαγεί από τα βαρίδια, πρέπει και εμείς να κάνουμε παιχνίδι» έλεγε χαρακτηριστικά χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μέλος του πολιτικού συμβουλίου που προέρχεται από τη νεότερη γενιά στελεχών.

Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος διεκδικούν τον περιορισμό των προνομίων της γενιάς της μεταπολίτευσης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί. Στους έξι ορόφους της Ιπποκράτους και στο σύνολο των τομέων του Κινήματος εργάζονται, πλέον, ελάχιστα άτομα του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

«Το θέμα είναι ποιοι θα πάρουν τις καρέκλες στο κράτος, γιατί κάποιοι πλασάρονται ήδη για υπουργοί» επεσήμανε στο «Εθνος» στέλεχος του προεδρικού επιτελείου, που δεν κρύβει την ενόχλησή του για το ότι «πάλαι ποτέ κορυφαίοι ζητούν από τον πρόεδρο εθνικό συμβούλιο και νέο πολιτικό συμβούλιο για να έχουν πρόκριμα να γίνουν υπουργοί»! «Είναι μακριά νυχτωμένοι» προσέθεσε ο συνομιλητής μας.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί, όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή, υπάρχει και η άλλη.

Το ερώτημα είναι αρκεί το προεδρικό μπλοκ δυνάμεων για να πάρει το ΠΑΣΟΚ από το 1.800.000 και να το οδηγήσει πάνω από τα 3.000.000 ψήφων, που του δίνουν με ασφάλεια την πρωτιά, την αυτοδυναμία και την πολιτική ηγεμονία;

«Χρειάζεται ο Γιώργος και ποιους από τους παλιούς για να πετύχει αυτόν τον στόχο» είναι το ερώτημα που θέτει εις εκ των ενδιαφερομένων, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την πρόωρη συνταξιοδότησή του. Οι περίφημοι κορυφαίοι και όσοι τους ακολουθούν ηλικιακά ή «πνευματικά» υποστηρίζουν ότι «με την επιλογή να προβάλλεται μονάχα ο πρόεδρος και ένα τμήμα του κόμματος, η Ιπποκράτους συρρικνώνει το ακροατήριό της», κάτι που υποστηρίζουν πως «αποδείχθηκε και με τα εκλογικά αποτελέσματα»!

Ανοίγματα
Πιστεύουν πως αν είχαν γίνει πιο γενναία ανοίγματα στον Κ. Σημίτη, αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε αξιοποιηθεί σε κάποιες εκδηλώσεις ή αν στελέχη που εκφράζουν τις απόψεις του είχαν κάνει κάποιες ομιλίες, αν είχαν μπει και όλοι οι υπόλοιποι στο παιχνίδι, ίσως να είχε κινητοποιηθεί κάποιος κόσμος για να πάει στις κάλπες.

«Δεν είναι δυνατόν όλη μας η πολιτική να στηρίζεται στο εκβιαστικό δίλημμα ψηφίστε μας για να φύγει η δεξιά, δεν μπορούμε να απειλούμε τους ψηφοφόρους μας» λένε χαρακτηριστικά στελέχη που ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανοιχτοί σε αναζήτηση συγκλίσεων

Την ημέρα που ο Γ. Καρατζαφέρης έφευγε από την «πολυκατοικία» της δεξιάς για να πάει στη δική του «μεζονέτα», καλώντας τα στελέχη της ΝΔ να τον ακολουθήσουν για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στην Ιπποκράτους έτριβαν τα χέρια τους.

Αντιλήφθηκαν αμέσως, και τους το έδειξαν και οι μετρήσεις που παρέλαβαν στη συνέχεια, πως όσο πιο σφιχτά αγκαλιάζει ο ΛΑΟΣ τη Ρηγίλλης τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται οι εισροές τους από τον Συνασπισμό και από τον χώρο των ανένταχτων αριστερών.

Σε φόκους γκρουπ που διενεργήθηκαν εντοπίστηκε πως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά αριστερών ψηφοφόρων που δεν θέλουν με τίποτα να δουν μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΛΑΟΣ.

Από εκεί και πέρα, την Ιπποκράτους την απασχολεί η πολιτική της απέναντι στα τρία πλέον κόμματα που έχει στα αριστερά της.

Η γενική γραμμή είναι πως «πάμε για αυτοδυναμία, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε αναζήτηση προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο». Σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος επισημάνθηκε πως «ο Κ. Καραμανλής μπορεί να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προλάβει το ΠΑΣΟΚ πριν φτιάξει ρεύμα αυτοδυναμίας».

Σε αυτή την περίπτωση, «το Κίνημα θα απευθύνει πρόταση συνεργασίας στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αν την αρνηθούν θα εισπράξουν το κόστος της άρνησης στις επαναληπτικές εκλογές». Κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο «Εθνος», δεν έκρυψε την προτίμησή του γι αυτή την εξέλιξη. «Δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί κουλτούρα για κυβέρνηση συνεργασίας και τα προβλήματα είναι μεγάλα» είπε με ειλικρίνεια. Από αυτό το σημείο και πέρα η στρατηγική της Ιπποκράτους για το καθένα από τα τρία κόμματα εξειδικεύεται.

Για το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει πολιτική.
«Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να απεγκλωβίσουμε τους ψηφοφόρους του που πιστεύουν ακόμη αυτά που λέει η ηγεσία του Περισσού» λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου και προαναγγέλλουν ότι «η σκληρή γραμμή (σ.σ.: «αριστερός ψάλτης της δεξιάς») θα συνεχιστεί».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού, καθώς δεν αποκλείεται ούτε και η διάσπαση.
Οι ανανεωτικοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι και ο χώρος έχει παρελθόν στις διασπάσεις.
Σε καμία περίπτωση, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αναμειχθεί. Αφήνεται, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε κάποιο γενναίο άνοιγμα, «στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί η πολιτική της... καθόδου στον Αδη»!

Σε ό,τι αφορά στους Οικολόγους στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν δείγματα γραφής, αν και στο παρασκήνιο υπάρχουν ήδη επαφές σε επίπεδο Θεσσαλονίκης. Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως οι Οικολόγοι βρεθούν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ορισμένα στελέχη λένε πως «αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο θα είχε γίνει».
Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλά πιο συχνά για αριστερές πολιτικές, δημοκρατική παράταξη και προοδευτικούς πολίτες, με στόχο να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το μέτωπο ΝΔ - ΛΑΟΣ χωρίς να περιχαρακώνεται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του είναι να διευρύνει τον κύκλο επιρροής τόσο όσο να φθάσει και να ξεπεράσει το όριο της αυτοδυναμίας που είναι το 42%.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι καλές και οι κακές στιγμές στις αναμετρήσεις από το 1996

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είχαν διαμορφωθεί από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2000.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε τότε περήφανη νίκη αυξάνοντας τις δυνάμεις του στην επικράτεια και σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες σε ποσοστά και σε πραγματικούς αριθμούς ψήφων. Η σύγκριση τόσο με τις ευρωεκλογές του 1999 όσο και με τις εθνικές του 1996 είναι καταλυτική.

Παρά το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που είχε προηγηθεί, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, παρότι και η ΝΔ του Κ. Καραμανλή πέτυχε τότε να πάρει περίπου 300.000 ψήφους περισσότερες. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, διεύρυνε την επιρροή του σε νέα στρώματα που οδήγησε το ίδιο στις κάλπες.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η αναμέτρηση του 2004, γιατί όλοι έχουν μείνει με την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε. Μύθος.

Το ΠΑΣΟΚ το 2000 που κέρδισε πήρε 3.007.596 ψήφους, το 2004 που έχασε πήρε... 3.002.531 ψήφους!

Πέτυχε, μάλιστα, ρεκόρ ψήφων στη Β Αθηνών (425.977), στην Α Αθηνών (171.424), στην Περιφέρεια Αττικής (123.833) και στη Β Πειραιά (87.624).

Το πρόβλημα το είχε στην επαρχία όπου πράγματι αποδυναμώθηκε.

Στην ίδια αναμέτρηση, βέβαια, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής με μισό εκατομμύριο περισσότερους εκλογείς στις κάλπες, γεγονός που επέτρεψε στη ΝΔ να πάει ακόμη πιο ψηλά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί πως στις ευρωεκλογές του 1999 και του 2004 είχαν ψηφίσει 6.712.684 και 6.283.637 πολίτες αντίστοιχα.

Στις δύο αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 2.115.844 ψήφους το 1999 και 2.083.327 το 2004.

Φθάνουμε, έτσι, στην αναμέτρηση του 2007, όπου τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πέφτουν κάτω από τα 3 εκατομμύρια.

Η ΝΔ κερδίζει με 2.994.979 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 2.727.279 ψήφους, αποτέλεσμα που το έριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση που ακολούθησε.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφθασαν έτσι στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Η συμμετοχή βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά, μόλις 5.261.036 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, γεγονός που οδήγησε σε ανάλογες σοδιές και τα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ πρώτευσε με 1.878.859 ψήφους. Δηλαδή, του λείπουν άλλες 1.200.000 αν θέλει να ξαναζήσει τις καλές στιγμές της πολιτικής ηγεμονίας του 2000, στιγμές που έδειξε ότι τις είχε μέχρι και το 2004.

Οι επιτελείς του κόμματος έχουν πάρει τα αποτελέσματα ανά δήμο και ανά εκλογικό τμήμα, έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλα τα exit polls, προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα: ποιοι δεν μας ψήφισαν, γιατί και τι πρέπει να κάνουμε για να πάνε στις κάλπες την επόμενη φορά;

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ανάλυση, το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με τις γυναίκες, τους κατόχους πτυχίων, τους κατοίκους ημιαστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, την κεντρική Μακεδονία και τους άνω των 65 ετών ψηφοφόρους.

Αν και δεν δίνονται στοιχεία για τη μισθολογική τάξη των ψηφοφόρων, από την προσέγγιση των αποτελεσμάτων ανά δήμο στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκύπτει πως «το Κίνημα δεν βγάζει μεγάλα ποσοστά στα λεγόμενα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά προάστια». Αυτό μπορεί να κολακεύει όσους είναι υπέρ της αριστερής στροφής, αλλά προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου.

«Τα μεσαία στρώματα της λεγόμενης ελληνικής ευημερίας είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, αν δεν μας ψηφίζουν κάτι τρέχει» σημείωσε στο «Εθνος» ανώτερος κομματικός παράγοντας, κρατώντας στα χέρια του πίνακες της αποχής στα ανατολικά προάστια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: