Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Θέμα έκθεσης SOS: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ;


Προβληματισμός στον απόηχο της απαλλαγής
Στη Ν.Δ. αποτιμούν το πολιτικό κόστος
Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Tερζη

Βαρύ παραμένει το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον απόηχο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τον κ. Αρ. Παυλίδη, η οποία αν και απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, δεν φαίνεται να εκτονώνει την εσωτερική ένταση, αλλά ούτε να απεγκλωβίζει τη Ν.Δ. από τη δίνη των «άγονων γραμμών».


Εν όψει και της αυριανής συζήτησης επί της νέας προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Παυλίδη, αρκετοί βουλευτές επέμειναν και χθες στο αίτημά τους για παραίτηση του πρώην υπουργού Αιγαίου από την κοινοβουλευτική έδρα, ενώ στην ουσία ακύρωσαν το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα περί «κατά συνείδηση ψήφου», δηλώνοντας ότι θα είχαν ψηφίσει την παραπομπή του κ. Παυλίδη αν δεν επαπειλούνταν πρόωρες εκλογές.

Ομως, ο ίδιος ο κ. Παυλίδης έσπευσε χθες, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος» της Ρόδου να δηλώσει «προχωρούμε κανονικά».

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν, πάντως, μάλλον ικανοποιημένα εξαιτίας του περιορισμού των γαλάζιων διαρροών σε έξι: Οσα ψηφοδέλτια δηλαδή λείπουν μεταξύ των 144 που ψήφισαν εναντίον της παραπομπής Παυλίδη και των 150 γαλάζιων, που συμμετείχαν στη διαδικασία. Και τούτο διότι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διατυπώνονταν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των λευκών θα ήταν διψήφιος -κάτι που θα έβαζε σε πολιτική περιπέτεια τη Ν.Δ. «Το μείζον είναι ότι η ψηφοφορία δεν οδήγησε στο από το ΠΑΣΟΚ επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 151 ψήφων εναντίον του κ. Παυλίδη που θα συνιστούσε ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση» αναγνωρίζει κυβερνητικός παράγοντας, αποτυπώνοντας και την ανακούφιση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα.

Παυλίδης ο 151ος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρείται, παράλληλα, και αποτίμηση της ζημίας που σώρευσε όχι μόνον αυτή καθεαυτή η υπόθεση αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυβέρνηση. Ο κ. Ευ. Αντώναρος επιχείρησε χθες να ερμηνεύσει την αναντιστοιχία μεταξύ κοινής γνώμης και αποτελέσματος, κάνοντας λόγο και για την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που διαμορφώνουν τα μέσα ενημέρωσης και επηρεάζουν την κρίση των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και στη βάση της Ν.Δ. το κλίμα εναντίον του πρώην υπουργού Αιγαίου είναι βαρύ, με τη Ν.Δ. να υποχρεούται να πορευθεί εφεξής στηριζόμενη στην ψήφο ενός βουλευτή που, έστω και λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας, αμφισβητείται από τους πολίτες. Δεν μπορείς να ζητήσεις την παραίτηση κάποιου που αρνείται να παραιτηθεί, αναγνώριζε χθες κορυφαίος κομματικός, παρά τις πληροφορίες που θέλουν τον βουλευτή Δωδεκανήσου να σκέφτεται την αποχώρηση από τη Βουλή.

Θα ψηφίζαμε διαφορετικά

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από αυτούς που έριξε την ψήφο του δεν το έκανε κατά συνείδηση», δήλωσε χθες ο κ. Αντώναρος, «οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση και έκριναν σύμφωνα με το Σύνταγμα» υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Παναγιωτόπουλος. Κι όμως, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές δήλωσαν χθες ότι εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος εκλογών θα ψήφιζαν παραπομπή.

Στην ψηφοφορία «το μόνο που δεν πρυτάνευσε, ήταν η απονομή της δικαιοσύνης», επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΕΤ), «όπως εξελίχθηκε η ψηφοφορία δεν υπήρξε ψήφος κατά συνείδηση», σχολίασε ο Γ. Μανώλης (Φλας) δηλώνοντας ότι ο ίδιος ψήφισε λευκό.
«Οι ψηφοφόροι μου ήθελαν να οδηγηθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη, άλλη θα ήταν η ψήφος των βουλευτών της Ν.Δ.», εάν διέθετε μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημείωσε (City) ο Μ. Χαρακόπουλος, «πιστεύω ότι εάν παραπέμπαμε τον κ. Παυλίδη υπήρχε κίνδυνος ο τόπος να οδηγηθεί σε εκλογές» αναγνώρισε και ο Αργ. Ντινόπουλος.
Απαντες ζήτησαν την παραίτηση του κ. Παυλίδη, όπως επίσης και οι Σ. Κεδίκογλου, Θ. Καράογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: