Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κωστής Στεφανόπουλος: Το δημόσιο χρήμα ρέει και διαρρέει από χίλιες οπές

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ιστολόγιο Alkimos archive)

Το μήνυμα του κ. Στεφανόπουλου τρεις ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, που καταγγέλθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον νομικό κόσμο ως θεσμική εκτροπή που οδηγεί στην παραγραφή των σκανδάλων, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην εκδήλωση «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στον κομματισμό ως αιτία διαφθοράς και ατιμωρησίας, στη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και στα προβλήματα της Δημοκρατίας.

Ακόμη αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, ενώ πρότεινε και μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Ο κ. Στεφανόπουλος ξεκίνησε με το συμπέρασμα ότι «σήμερα η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν είναι πολύ ευχάριστη» και έκανε λόγο για Δημοκρατία που «κακοποιείται» και δέχεται προσβολές.

«Προσβολές»

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Δημοκρατία είναι ένα πάρα ευαίσθητο πολίτευμα που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Η δική μας Δημοκρατία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό τον καιρό κακοποιείται από την πολιτική κατάσταση».

Απέδωσε την κρίση στην έλλειψη ηθικών αξιών λέγοντας: «Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα (σ.σ.: η Δημοκρατία) χρειάζεται προσοχή, και αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών (...) μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης. Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια»…

Ο κ. Στεφανόπουλος εστίασε στον κομματισμό ως αίτιο της σημερινής κατάστασης: «Τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον, ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά», ενώ για τα κόμματα είπε «σήμερα τα κόμματα δεν σκέφτονται τόσο το καλό του τόπου όσο το καλό του κόμματος το οποίο διοικούν και ανήκουν, τα κόμματα όμως δεν είναι φτιαγμένα ως αυτοσκοπός».

Μίλησε ακόμη και για ατιμωρησία των πολιτικών: «Ο κομματισμός εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι' αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει ή επιτρέπει ορισμένες βαρύτατες προϋποθέσεις για τη δίωξη του πολιτικού».

Τη γέννηση των σκανδάλων ο κ. Στεφανόπουλος την εντόπισε επίσης στον κομματισμό και την αναξιοκρατία: «Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη καταλλήλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται, δηλαδή αναξιοκρατική επιλογή, που έχει ως αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ηθικές βάσεις και καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου».

Μάλιστα εμφανίστηκε και απαισιόδοξος, διαπιστώνοντας ότι η διαφθορά δεν θα αρθεί σύντομα.

Περιστολή δαπανών

Ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε ακόμα και για τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος: «Ρέει και διαρρέει από χίλιες οπές», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε περιστολή δαπανών. «Να κάνουμε οικονομία πριν αποταθούμε στη φορολογία», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε σπατάλη και τους διορισμούς στο Δημόσιο και υπήρξε δηκτικός με την πρόσληψη αγροφυλάκων, υπογραμμίζοντας «θυμάμαι ως τελευταίο παράδειγμα και με συγχωρείτε γιατί συνδέεται με κάποιο κόμμα, αλλά θα το σημειώσω, διορίσαμε καινούργιους αγροφύλακες την ώρα που έχουμε κενά στα νοσοκομεία, σαν να ήταν οι αγροφύλακες αναγκαίοι στον τόπο».

Ως λύση για τα προβλήματα ο κ. Στεφανόπουλος πρότεινε κυβερνήσεις που να αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση που να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμά της, για τους στόχους της και να αδιαφορεί εντελώς για το πολιτικό κόστος, ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις και οι σύμβουλοι».

Ζήτησε ακόμη να μην επιδιώκουν τα κόμματα την εξουσία προς χάριν της εξουσίας, αλλά ως μέσο άσκησης της πολιτικής.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Μείωση των βουλευτών

Μείωση του αριθμού των βουλευτών πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει από 200 - 300 βουλευτές και ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών: «Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται και το λέγω εγώ που υπήρξα βουλευτής και έχω μεγάλο σεβασμό προς τους συναδέλφους μου τους παλιούς», τόνισε.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Στο πανεπιστημιακό άσυλο αναφέρθηκε ο κ. Στεφανόπουλος κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην εκδήλωση «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τασσόμενος υπέρ της διατήρησής του, αλλά σημειώνοντας ότι υπάρχει κακώς εννοούμενη ερμηνεία του: «Βρισκόμαστε στο περίφημο άσυλο που αντιμετωπίζουμε ως μια κατάσταση ανάγκης, ενώ το άσυλο -το οποίο πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως- έχει εντελώς αντίθετη έννοια από αυτή που ισχύει σήμερα στα πανεπιστήμια.

Σήμερα το άσυλο είναι εναντίον του ασύλου, εναντίον της σκέψεως της ελευθέρας, εναντίον των ελευθέρων ιδεών, αν πάει κανείς να ομιλήσει εναντίον των απόψεων κάποιας μικρής μειοψηφίας δεν θα του επιτραπεί».

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε επίσης να αδιαφορήσουμε για το αν πρόκειται να ιδρυθούν ή δεν πρόκειται ιδιωτικά πανεπιστήμια και μάλιστα είπε δηκτικά ότι για τους πλούσιους προορίζονται.

ΕΘΝΙΚΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Προσφυγή στη Χάγη πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος ως λύση για τις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα ότι αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις, ενώ εμείς είμαστε «σημαιοφόροι της ένταξής της στην ΕΕ».

«Να απευθυνθούμε στο δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα το αρνηθεί γιατί δεν τη συμφέρει κι εμείς θα αποκτήσουμε ένα μεγάλο ηθικό και νομικό πλεονέκτημα έναντι όλου του κόσμου, λέγοντας ότι οι διαφορές μας θα μπορούσαν κάλλιστα να λυθούν αν θα ήθελαν οι Τούρκοι να τις αποδεχτούν και όμως δεν τολμούμε να το κάνουμε», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: