Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πλειοψηφία 150 βουλευτών και ενός εγκαλούμενου.


Θρίλερ η πλειοψηφία των 150+1
Αρχή δοκιμασιών για τη ΝΔ η ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη

(Ο κ. Αρ.Παυλίδης αρνείται μέχρι στιγμής να ενδώσει στις πιέσεις για να παραιτηθεί)

Την έναρξη ενός «Γολγοθά» διαρκείας, που μπορεί να φθάσει ως την κάλπη των προσεχών βουλευτικών εκλογών, σηματοδοτεί η μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση των άγονων γραμμών.

Ο κ. Παυλίδης αρνείται μέχρι στιγμής να ενδώσει στις ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις που του ασκούνται για να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος -επιμονή που θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ καθώς, εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει, όπως αναμένεται, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής, η κυβέρνηση επί της ουσίας θα στηρίζεται στην ψήφο ενός υπό κατηγορία βουλευτή.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, αν και δεν χάνεται η «δεδηλωμένη» ακόμη και αν ανεξαρτητοποιηθεί -είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε διαγραφόμενος- ο κ.Παυλίδης (για να «πέσει» η κυβέρνηση πρέπει να γίνει δεκτή από 151 βουλευτές τυχόν «πρόταση μομφής»), όλοι αναγνωρίζουν ότι η παραμονή του δωδεκανήσιου βουλευτή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα «είναι πολιτικά προβληματική».

Η μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας είναι η πρώτη από μια σειρά δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η υπόθεση Παυλίδη, η οποία παραγράφεται με τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο ή εφόσον υπάρξει παράταση τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προηγηθούν βουλευτικές εκλογές, η προκήρυξη των οποίων επιφέρει αυτόματη παραγραφή.

Η επόμενη, ίσως και πιο επίπονη, δοκιμασία για την κυβερνητική παράταξη θα είναι το πόρισμα που θα εκδώσει, εφόσον συσταθεί, η Προανακριτική Επιτροπή, στην οποία οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα αποτελούν την πλειοψηφία και θα πρέπει να εισηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού σε δίκη από Ειδικό Δικαστήριο.

Ανεξαρτήτως ωστόσο της πρότασης των νεοδημοκρατών, το Σύνταγμα για την οριστική απόφαση παραπομπής -θα σημάνει και την απεμπλοκή από το ενδεχόμενο παραγραφής- προβλέπει και νέα μυστική ψηφοφορία, στην οποία επίσης απαιτείται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η κυβέρνηση, αλλάζοντας ρότα σε σχέση με τη στάση που τηρήθηκε προ μηνών στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αποφάσισε αυτή τη φορά οι βουλευτές της ΝΔ θα είναι παρόντες. Η επίσημη «γραμμή» είναι να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Πρόθεση των ιθυνόντων της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται να είναι η «υπόθεση Παυλίδη» να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση προτού ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Τα κόμματα της Αριστεράς, όπως και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, έχουν ταχθεί υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής. Την κατάσταση περιπλέκει η επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί ο ΛΑΟΣ, τόσο εν όψει της αυριανής όσο και στην ενδεχόμενη τελική ψηφοφορία. Ο κ. Καρατζαφέρης, αν και ήταν εκείνος που προ μηνών είχε μηνύσει τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά για καθυστέρηση στη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της Προανακριτικής.

«Φαίνεται ότι διανύουμε μία προεκλογική περίοδο και δυστυχώς όχι με την ατζέντα των Ευρωεκλογών. Κάποιοι μεθόδευσαν την εξέλιξη της υπόθεσης Παυλίδη ώστε να στερήσουν από τις ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους» δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδος του ΛΑΟΣ.

«Aπό τη Δευτέρα η ΝΔ θα έχει την επιλογή ανάμεσα στο να κυβερνά ελέω Παυλίδη, με την ψήφο, δηλαδή, ενός βουλευτή, ο οποίος είναι υπόδικος ή να κάνει αυτό που έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση Κουκοδήμου, να τον αποβάλει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εάν τον αποβάλει, χάνει τη δεδηλωμένη, που σημαίνει ότι αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής και ότι η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τη ΝΔ από ό,τι είναι σήμερα» εκτίμησε ο Θ.Πάγκαλος.

Το «μπαλάκι» στον ίδιο τον Αρ.Παυλίδη για το αν πρέπει να παραιτηθεί -λέγοντας ότι είναι έμπειρο στέλεχος και «έχει κρίση να αποφασίσει ο ίδιος ό,τι είναι το σωστό»- πετά ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο ίδιος, αν και δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, επαναφέρει την πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ «να εφαρμοστεί ο δικός μας εκλογικός νόμος (σ.σ.: αυτός που πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα) από την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: