Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Διπλές εκλογές τον Ιούνιο; Ε εκεί οδηγούν όλα.



Μήνυμα ότι στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Αρ. Παυλίδη κρίνεται και η τύχη των πρόωρων εκλογών- στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές- στέλνει το Μαξίμου, μέσα σε κλίμα πανικού για τις πιθανές γαλάζιες διαρροές.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που μέχρι πρότινος απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες αφήνουν πλέον «παράθυρο» ανοικτό, διαμηνύοντας ότι στην περίπτωση που ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να διατηρεί την έδρα του, ο Κ. Καραμανλής θα αναζητήσει διέξοδο με εκλογές. Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παραμείνει στην κυβέρνηση «με 150 βουλευτές κι έναν υπόδικο» στέλνουν και κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία αναγνωρίζουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν «συνθήκες αβεβαιότητας» για όσα θα ακολουθήσουν και υποστηρίζουν ότι αυτή την ώρα «δεν ελέγχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα» για την υπόθεση Παυλίδη.

30 «αντάρτες».

Κορυφαίος υπουργός, μάλιστα, δεν απέκλειε χθες ότι υπέρ της παραπομπής του τέως υπουργού μπορεί να ψηφίσουν έως και 30 γαλάζιοι βουλευτές, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν θα αρκούν για να «καλύψουν» τη διαφορά οι δέκα βουλευτές του ΛΑΟΣ και η κυβέρνηση θα πρέπει να ελπίζει σε διαρροές (κατά της παραπομπής) από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ώστε να μη βρίσκεται στο έλεος ενός βουλευτή που θα είναι αντιμέτωπος πλέον με το Ειδικό Δικαστήριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτελικά στελέχη του κόμματος άφηναν χθες ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να είναι «διφορούμενο» για τον κ. Παυλίδη, μετά και τις σκιές που αφήνει η αποκάλυψη για τη δωρεά των 80.000 ευρώ που έκανε στην κόρη του το επίμαχο χρονικό διάστημα που καταγγέλλει χρηματισμό ο εφοπλιστής Μανούσης.

Τα ίδια στελέχη συνιστούσαν με νόημα «να μην προδικάζει κανείς» το αποτέλεσμα της Προανακριτικής και παρέπεμπαν και στις αντίστοιχες συστάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ακόμη και προς τα στελέχη της Ν.Δ.

Υπό πίεση.

Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι εάν η Ν.Δ. αλλάξει πλεύση και αναζητήσει διέξοδο μέσα από ένα μη απαλλακτικό πόρισμα για τον τέως υπουργό, αυτό θα γίνει με στόχο, πρώτον, να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς τον κ. Παυλίδη προκειμένου να παραιτηθεί και, δεύτερον, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στη Βουλή, αφού όσοι ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής δεν θα κατηγορηθούν ότι συμμετέχουν σε ένα γενικευμένο «γαλάζιο αντάρτικο» αλλά θα εμφανίζονται ότι έχουν συνταχθεί με τη θέση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτήν την περίπτωση οι βουλευτές της Ν.Δ., μάλιστα, θα κληθούν να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, η ψηφοφορία για την παραπομπή θα γίνει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 28 ή 29 Απριλίου και το αποτέλεσμα θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Εάν η Ν.Δ. έχει διασώσει την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών (μέσω της απαλλαγής ή της παραίτησης Παυλίδη), τότε σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., πιθανότατα στις 2 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση όμως που ο κ. Παυλίδης έχει παραπεμφθεί και παραμένει στην έδρα του, ο κ. Καραμανλής- κατά τις ίδιες πηγές - θα ανακοινώσει τη διαγραφή του και την προσφυγή σε δίδυμες κάλπες στις 7 Ιουνίου.

Τον λόγο των πρόωρων εκλογών, όπως εκτιμούσαν στελέχη της Ν.Δ., έχει ήδη προδιαγράψει ο κ. Σουφλιάς, με τη δήλωσή του έπειτα από την Κυβερνητική Επιτροπή- όταν διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, η χώρα έχει εγκλωβιστεί στην υπόθεση Παυλίδη» -, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη της κυβέρνησης και της χώρας «να ξεφύγει από το νοσηρό κλίμα, την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά και σύνθετα προβλήματα...».

«Μαγειρεύουν» εκλογικά σενάρια στη Ραφήνα

Oι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα Παυλίδη που έχει οδηγήσει σε «πολιτική ομηρεία» της Ν.Δ., όπως παραδέχονται ανοικτά και βουλευτές του κόμματος, θα επαναξιολογηθεί μέσα στο Πάσχα, στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς. Για τον λόγο αυτό, όπως διαβεβαιώνουν κομματικές πηγές, ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στη Ραφήνα ενώ τις πασχαλινές διακοπές ανέβαλαν και οι επιτελείς του κόμματος, όπως ο κ. Ελ. Ζαγορίτης. Είναι προφανές ότι η έντονη ανησυχία που επικρατεί σε Μαξίμου και Ρηγίλλης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη υπαγορεύεται και από τον μεγάλο αριθμό γαλάζιων βουλευτών που τάχθηκαν στην πρώτη μυστική ψηφοφορία υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι υπέρ της Προανακριτικής είχαν ψηφίσει τουλάχιστον 66 βουλευτές της Ν.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: