H τύχη της νέας δικογραφίας για τις άγονες γραμμές, η εξέλιξη και άλλων υποθέσεων σκανδάλων (Βατοπαίδι, Siemens), ίσως ακόμη και ο χρόνος των εθνικών εκλογών, θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, το οποίο παραδίδεται -πιθανότατα τη Δευτέρα- στον Πρόεδρο της Βουλής.
Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, η ψηφοφορία για την πρώτη «υπόθεση Παυλίδη» θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα των προσεχών βουλευτικών εκλογών μετά την απόφαση των ιθυνόντων της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μετατρέψουν τη «γραμμή» για τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης από «ψήφο κατά συνείδηση» σε ψήφο κατά... των εκλογών.
Η δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Γ.Τραγάκη ότι «αν αποφασισθεί παραπομπή του κ. Παυλίδη, είναι πιθανό να πάμε σε εκλογές», παρ΄ ότι κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να συγκροτείται έχοντας στις τάξεις της έναν βουλευτή ο οποίος -εφόσον παραπεμφθεί- θα είναι και τυπικά κατηγορούμενος, αναβάθμισε πολιτικά τη σημασία τής ούτως ή άλλως κρίσιμης ψηφοφορίας.
Ο «μετωπικός» χαρακτήρας που προσέλαβε η διαδικασία μετά την οριστικοποίηση της απόφασης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ταχθούν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, σε συνδυασμό με τον οριακό συσχετισμό των δυνάμεων (από τη μια οι 150 της ΝΔ, από την οποία δεν θα ψηφίσει ο κ. Παυλίδης, και από την άλλη οι 149 αντιπολιτευόμενοι), ενισχύει την κρισιμότητα της ψήφου ενός εκάστου βουλευτή, καθιστώντας παραλλήλως άκρως παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας.
Για να συμπληρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα για την παραπομπή του πρώην υπουργού προϋποτίθεται ότι τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να συνταχθούν με την αντιπολίτευση, εφόσον όμως όλοι- κάτι που δεν μπορεί να προδικαστεί- οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, αλλά και ο ανεξάρτητος κ. Π.Τατούλης, επιλέξουν το «ναι». Αντιθέτως, τυχόν απουσίες, αποχή ή λευκά ψηφοδέλτια, όπως και το «παρών» που θα είναι η τρίτη επιλογή που θα έχουν ενώπιον τους όσοι προσέλθουν στην κάλπη ισοδυναμούν στην πράξη με το «όχι».
Εφόσον η απόφαση του Κοινοβουλίου είναι αρνητική για την παραπομπή του πρώην υπουργού, οι εις βάρος του κατηγορίες θεωρούνται παραγεγραμμένες, αφού κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θεωρείται απαράδεκτη η υποβολή νέας πρότασης για την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πράξεις.
Στην προκειμένη βεβαίως περίπτωση υπάρχει σε εκκρεμότητα και η έτερη δικογραφία κατά του κ. Παυλίδη που αφορά τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να υποβάλει νέα πρόταση για προκαταρκτική εξέταση· πλην, όμως, αν δεν υπερψηφιστεί η παραπομπή για την ήδη ερευνηθείσα υπόθεση, δύσκολα θα «καρποφορήσει» η καινούργια πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ, παρ΄ ότι η Βουλή θα κληθεί σε νέα μυστική ψηφοφορία.
Στο ενδεχόμενο που στην πρώτη ψηφοφορία καταγραφεί πλειοψηφία υπέρ της παραπομπής, ο πρώην υπουργός δεν θα παραπεμφθεί απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο. Θα προηγηθεί η συγκρότηση Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου που θα αναδειχθούν με κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής και θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν με βούλευμα αν υπάρχουν στοιχεία για να οδηγηθεί ή όχι ο κ. Παυλίδης σε δίκη.
Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή δεν έχει οριστικοποιηθεί με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να κατατεθεί πρώτα το πόρισμα, το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να καθυστερήσει μία ή δύο ημέρες, καθώς απόψε αναμένεται να παραδοθεί στα μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος στους οποίους ανετέθη η ανάλυση της κίνησης των λογαριασμών των οικογενειών Παυλίδη και Μανούση που «άνοιξαν».
Τρία σενάρια για τις κάλπες
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός κ. Αρ.Παυλίδης επιμένει να λέει λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του ή όχι στο Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο ότι «ισχύει ό,τι είπα στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν παραιτούμαι». Και όταν ερωτάται τι θα συμβεί αν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του, απαντά το ίδιο: «Ισχύει αυτό που είπα στη Βουλή».
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι είναι αναγκασμένος να διαλύσει τη Βουλή αν ο κ. Αρ.Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε «διπλές κάλπες» στις 7 Ιουνίου, παρ΄ ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει πως αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη για τη ΝΔ.
Πιθανό επίσης θεωρείται, αλλά όχι το πιθανότερο κατά τους συνεργάτες του, να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και υπό τις προϋποθέσεις ότι θα έχει ήδη παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, ανεξαρτήτως του αν θα έχει στη συνέχεια παραιτηθεί ή όχι.
Αντιθέτως, αν απορριφθεί η πρόταση παραπομπής του κ. Παυλίδη, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα αναβάλει τον εκλογικό σχεδιασμό του τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και η εξέλιξη της διεθνούς κρίσης δεν θα έχουν ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις για τη ΝΔ.
«Να πάει στο φυσικό του δικαστή ο κ. Παυλίδης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» λέει στη Realnews o πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ομάδα μου είναι μπετόν αρμέ» και ότι «θα υπάρξουν οι διαβεβαιωτικοί μηχανισμοί απέναντι ο ένας του άλλου». «Μπορεί και να τα δείχνουν [τα ψηφοδέλτια] σε εμένα», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.
«Το ζητούμενο είναι να μην αδικείται κανείς και η παράταξη να μην επιβαρύνεται» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λ.Ζαγορίτης, ερωτηθείς εάν θα επιθυμούσε να παριτηθεί ο κ. Παυλίδης στην περίπτωση που παραπεμφθεί.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου