Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Φεύγει λεφτό από την Ελλάδα σε ξένες τράπεζες.


Τα «κοράκια» των ξένων τραπεζών άρπαξαν 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

(του Γιώργου Δημητρομανωλάκη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 3 ΙΑΝ 2010)

Οταν πριν από περίπου 50 ημέρες η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε ότι όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών θα αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2010, κανείς δεν εκτιμούσε ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα ντόμινο φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.

Πολύ περισσότερο κανείς δεν φανταζόταν ότι τα «golden boys» έξι τουλάχιστον μεγάλων ελβετικών, βρετανικών και γερμανικών τραπεζών θα έφταναν στο σημείο να ενοικιάσουν πολυτελείς σουίτες σε μεγάλα ξενοδοχεία των Αθηνών στην προσπάθειά τους να «αδειάσουν τα ταμεία» των ελληνικών τραπεζών και να παίξουν παιχνίδια με τον φόβο των Ελλήνων ότι είτε θα υπάρξει αναδρομικό «πόθεν έσχες» ή ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα φορολογηθούν επιπλέον.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα έχουν διαψευστεί πλήρως από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακριβώς εκεί ποντάρουν οι ξένοι bankers, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πανικό στους εγχώριους τραπεζίτες καθώς, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι στιγμής έχουν φύγει από τη χώρα μας 7 έως 10 δισ. ευρώ από περίπου 230 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές καταθέσεις των Ελλήνων.

Οπως λοιπόν πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τον τελευταίο μήνα σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κεφαλάρι πραγματοποιούνται μυστικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων της ελβετικής UBS, της DZ Privatbank, της Sarasin, της Banque Vontobel Genθve, της βρετανικής Barclays, της γερμανικής Deutsche Bank και άλλων πολυεθνικών τραπεζών με Ελληνες που έχουν χοντρά πορτοφόλια - μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και εισοδηματίες με καταθέσεις πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Υπόσχονται μέχρι και δάνεια για να δικαιολογηθούν περιουσιακά στοιχεία

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ούτως ή άλλως πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών. Τώρα όμως τους ζητούν να μεταφέρουν και άλλα χρήματα σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Επιπρόσθετα τους ζητούν να τους γνωρίσουν και φίλους τους οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό. Οι ξένοι τραπεζίτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ασάφεια που δημιουργήθηκε τις τελευταίες 60 ημέρες σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγραφούν οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων στη φορολογική δήλωση του 2010. Επισημαίνουν δε στους πελάτες τους ότι μπορεί να επιβληθεί αναδρομικό «πόθεν έσχες», ενώ δεν αποκλείουακόμα και το ενδεχόμενο επιπλέον φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων.

Τα golden boys των ξένων τραπεζών υπόσχονται καταρχήν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τις καταθέσεις των πελατών τους, διαχείριση περιουσίας, ενώ τους τονίζουν ότι μπορούν να εκδώσουν ακόμα και δάνεια προκειμένου να καλύψουν αναδρομικά το «πόθεν έσχες» για την αγορά -για πα ράδειγμα- κατοικιών. Οπως επισημαίνεται αρμοδίως, ακόμα και σήμερα κάποιος που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία με τα εισοδήματα που δηλώνει, μπορεί να πάρει ένα τραπεζικό δάνειο. Ομως, επειδή είναι εύκολο να διαπιστωθεί πότε έγινε η εκταμίευση του δανείου και πότε η αγορά του ακινήτου, ο δανειολήπτης μπορεί να ισχυριστεί ότι αγόρασε το ακίνητο από δάνειο συγγενικού προσώπου και πήρε το δάνειο να το ξεπληρώσει.(Τονίζεται πάντως ότι παρόμοια αίτημα δέχονται και οι ελληνικές τράπεζες.)

Σήμερα, εάν θέλει κάποιος να μεταφέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος, για παράδειγμα στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία, σε λογαριασμό στο όνομά του, δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι, ανοίγοντας έναν λογαριασμό στην Ελβετία ή σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης, ένας Ελληνας μπορεί να μεταφέρει όποιο ποσό επιθυμεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το χρηματικό όριο στις ελβετικές τράπεζες ανέρχεται στα 68.000 ευρώ.

Πάντως, δεν είναι μόνο η έλευση ξένων τραπεζιτών στην Ελλάδα που ζητούν από τους πελάτες τους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: