Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

.... η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται ...


Δεύτερη ημέρα πιέσεων με πληροφορίες από την Κίνα ότι ο Γ.Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει ταξίδι προώθησης ελληνικών ομολόγων σε Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη. Ο κινεζικός Τύπος διατυπώνει ερωτήματα κατά πόσο η αγορά ελληνικών ομολόγων θα είναι συμφέρουσα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μπορούν οι αγοραστές να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω;»

Συγκεκριμένα, σε εκτενές άρθρο της κινέζικης εφημερίδας «South China Morning Post» επισημαίνεται: «Με τους Ευρωπαίους εταίρους της να μουρμουρίζουν ότι δεν θα υπάρξει διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην ανεύρεση αγοραστών ανάμεσα στις πλούσιες σε συναλλαγματικά αποθέματα κεντρικές τράπεζες της Ασίας».

Σημειώνει, δε, ότι «ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για ένα ταξίδι προώθησης των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτές του Hong Kong, του Πεκίνου, και της Σαγκάης».

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του Τύπου για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια του άρθρου της κινέζικης εφημερίδας επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι το Πεκίνο, αν ήθελε, θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία» και εν συνεχεία αναλύονται οι λόγοι, για τους οποίους η προσφορά ελληνικών ομολόγων δεν είναι τόσο ελκυστική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κύριο μέλημα της Κεντρικής Τράπεζας είναι περισσότερο το να διατηρήσει την αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και όχι το να εξασφαλίσει υψηλή απόδοση. Και, λαμβάνοντας υπ' όψιν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα διερωτηθούν κατά πόσον οι αγοραστές ελληνικού χρέους μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για δραστική περικοπή των δαπανών «μπορεί να αποδειχθούν επαχθέστερα απ' ό,τι είναι διατεθειμένη να δεχθεί η κοινή γνώμη», και αναφέρεται ως παράδειγμα η κινητοποίηση των αγροτών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η ΕΕ αρνηθεί να χαλαρώσει τους στόχους της, από τον φόβο ότι και τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη θα διογκώσουν τα ελλείμματά τους, η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει ότι οι όροι συμμετοχής στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά επαχθείς, και τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει χρεοκοπία και υποτίμηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Μολονότι η πιθανότητα είναι μικρή, το Πεκίνο οφείλει να εκτιμήσει τον κίνδυνο σε σχέση με τα αμφίβολα διπλωματικά οφέλη της διάσωσης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Με δεδομένη την προσοχή των Κινέζων αξιωματούχων, ενδεχομένως να αποφασίσουν ότι πρόκειται για κίνδυνο, τον οποίο δεν θέλουν να αναλάβουν, τουλάχιστον για το ποσόν των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Παρεμφερείς απόψεις διατύπωσε και ο αναπληρωτής Διευθυντής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Γιν Ζονγκλι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Beijing Morning Post», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.mirningpost.com.cn, επισημαίνει ότι για την Κίνα, η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα δεν είναι απλώς οικονομικό ζήτημα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς άπτεται της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, και, υπό αυτήν την έννοια, απαιτεί συνολικό χειρισμό.

Παράλληλα, ο κ. Yin υπογραμμίζει ότι πρωταρχικός παράγοντας για μία επενδυτική απόφαση δεν είναι τόσο η απόδοση όσο η ασφάλεια, και γι' αυτόν το λόγο η Κίνα στρέφεται στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, ενώ η κρίση της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει συνολική διερεύνηση του κινδύνου.

Παράλληλα, στο άρθρο της «China Daily» αναφέρεται ότι «στις διεθνείς χρηματαγορές κυκλοφορεί ευρέως η φήμη για επικείμενη διάλυση της Ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται για την περικοπή του υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος της ηπείρου, και χώρες από την Ισπανία ως την Ιρλανδία αντιμετωπίζουν τα βάρη του αυξανόμενου χρέους».

Επίσης, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε 'παράλογη υπόθεση' το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, 'στο πλαίσιο της οποίας η επίλυση των προβλημάτων θα είναι αναμφίβολα πολύ ευκολότερη'».

Τέλος, σύντομο δημοσίευμα στην εφημερίδα «China Daily» αναφέρεται στις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν χθες, Τετάρτη, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: