Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Τηγανίτες σε καμένη πλάκα.


Θυμόμουν στο χωριό που φτιάχναμε τηγανίτες τα Χριστούγεννα σε πυρωμένη πλάκα στο τζάκι, αφού τα άλλα γλυκά ήταν δυσεύρετα λόγω απόστασης.

Μόλις ο χυλός του αλευριού έπεφτε στην καλά καμένη πλάκα αμέσως σχεδόν ψήνονταν, αφήνοντας στο ενδιάμεσο μικρές τρύπες από τις φυσσαλίδες του νερού που εξατμίζονταν.
Μια κουταλιά ήταν αρκετή για να γεμίσει όλη η πλάκα.
Στο διαδίκτυο βρήκα τις παρακάτω συνταγές:


Τα παλιότερα χρόνια, στην Ήπειρο η προετοιμασία για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, ξεκινούσε από την γιορτή του Αγίου Ανδρέα, όπου οι γυναίκες έβραζαν τα παραδοσιακά μπόλια, καλαμπόκι και άλλα όσπρια.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τηγανίτες στην πλάκα, ένα τοπικό γλύκισμα. Οι τηγανίτες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο, καρύδια και κανέλα. Όπως λέγεται, συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού και γι' αυτό τις έτρωγαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Μετά, τα παιδιά έβγαιναν στις γειτονιές να πούνε τα κάλαντα.

Αυτή λοιπόν την συνταγή, που την βρήκα στο site της Γιώτης και σας την δίνω πριν τις γιορτές για να την φτιάξετε για τα παιδάκια σας.

ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
200 γρ. γιαούρτι
300 γρ. φέτα
1 κούπα λάδι
6 κούπες Αλεύρι ΓΙΩΤΗΣ για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Θρυμματίζετε το τυρί το αναμιγνύετε με το γιαούρτι το λάδι και τα αυγά. Όταν ενωθούν τα υλικά προσθέτετε το Μπέικιν-Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και λίγο-λίγο το αλεύρι ΓΙΩΤΗΣ. Θα κάνετε μια μαλακιά ζύμη.
Θα βάλετε λάδι να κάψει και με υγρό κουτάλι θα παίρνετε κουταλιές που θα τις βάζετε στο λάδι. Θα τις γυρίζετε πολύ γρήγορα για να μη μαυρίσουν.
Σερβίρονται ζεστές με κόκκινο κρασί.
………………………………………………………………………

Τηγανίτες Χριστουγεννιάτικες

Χρόνος Ετοιμασίας: 0 ώρες & 25 λεπτά Για 10 Άτομα
Χρόνος Ψησίματος: 0 ώρες & 30 λεπτά Νηστίσημο: Όχι

Υλικά
3 Κιλά αλεύρι,
1 κανάτα νερό,
3 Κιλά ζάχαρη,
1 Κιλό καρύδια καθαρισμένα
πορτοκαλόφλουδες,
Ξερός βασιλικός,
Κανέλα

Οδηγίες
Βάζουμε το αλεύρι σε μια σουπιέρα με ελάχιστο αλάτι.
Ρίχνομε το νερό και συγχρόνως ανακατεύουμε. Γίνεται ένα αραιό μείγμα. προσέχουμε να μην σβολιάσει
Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξυλά.
Παίρνουμε μια πλάκα (πέτρα) 40 εκ. χ40 εκ. πάχος 3,5 εκ. περίπου την τοποθετούμε στη φωτιά και την αφήνουμε να καεί .
Αφού καεί η πλάκα (πέτρα) ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε. Παίρνουμε μια κουτάλα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε πάνω στη, πλάκα (πέτρα) την απλώνουμε με ένα καλάμι ξύλινο.
Mόλις ψηθεί από την μια πλευρά, τη γυρνάμε από την άλλη για να ψηθεί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι] να τελειώσει το μείγμα.
Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό. Στο σιρόπι , αφού δέσει, μπορούμε να προσθέσουμε πορτοκαλόφλουδες, ξερό βασιλικό ή κανέλα.
Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνετε μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Κατόπιν τις κόβουμε με το μαχαίρι τετραγωνάκια.
Τέλος ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
………………………………………………………………………..

Τηγανίτες Γιαννιώτικες σε καμένη πλάκα.
ΥΛΙΚΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ
- αλεύρι- νερό- λίγο αλάτι- καρύδια- ζάχαρη
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.
Το βάζουμε σε μια λίμπα (μεταλλική λεκανίτσα) και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.
Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.
Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα.
Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μίγμα.
Οταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
Καθαρίζουμε καρύδια και στο πέτρινο γουδί τα τρίβουμε (στουμπάμε).
Βάζουμε τις τηγανίτες σε σινί (στρογγυλό χάλκινο ταψί) και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.
Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομε τις τηγανίτες.
*Οι τηγανίτες γίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων και τρώγονται την ημέρα των Χριστουγέννων το πρωί.
……………………………………………………………………………………………………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια: