Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Δανειζόμαστε ακριβά για παροχές.









Σε τροχιά πρόωρων εκλογών, πριν από τις ευρωεκλογές, εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση, παρά τις επίμονες διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και όλων των στελεχών της ΝΔ. Για ανοιξιάτικες κάλπες ετοιμάζεται και το ΠΑΣΟΚ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εκ νέου διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ του. Σε εκλογικό φόντο και οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών στον Κυριακάτικο Τύπο.

Όπως σημειώνει το Βήμα της Κυριακής, οι φιλολαϊκές κατευθύνσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας, η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, η καταιγίδα παροχών που προηγήθηκε, αλλά και τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης που προαναγγέλλει η αρμόδια υπουργός κα Πετραλιά είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις που δείχνουν σαφώς πως ο κ. Καραμανλής έχει αρχίσει να εφαρμόζει τον εκλογικό σχεδιασμό του.

Ταυτόχρονα οι κινήσεις που προγραμματίζει για τις επόμενες έξι εβδομάδες αποκαλύπτουν την πρόθεσή του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά το Πάσχα (με πιθανότερες ημερομηνίες την 26η Απριλίου και την 3η Μαΐου) αφού ως τις αρχές Απριλίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθειά του να μηδενίσει τη διαφορά που εμφανίζει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, με διαδοχικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Προς το παρόν, πάντως, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δίνει εκ νέου διευρυμένο προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ της τάξεως των 4,1 ποσοστιαίων μονάδων. Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,8%, το ΠΑΣΟΚ 31,9%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, ο ΛΑΟΣ 4,0% και οριακά εκτός Βουλής μένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%.

Πρωτοβουλία για εκλογικό νόμο

Εν τω μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ΝΔ προτείνουν τροποποίηση του εκλογικού νόμου ή επίσπευση της εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου που παρέχει περισσότερες εγγυήσεις αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα.
Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη, σχολιάζοντας πρόταση του Βήματος της Κυριακής, τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου έπειτα από συμφωνία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ή ακόμη και της επαναφοράς του νόμου Κούβελα που απέδιδε άνετες πλειοψηφίες στο κυβερνών κόμμα ως τις εκλογές του 2004.

Σε ετοιμότητα η Χ.Τρικούπη

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε από την περασμένη εβδομάδα να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση τροποποίησης του εκλογικού νόμου, καθώς τη θεωρεί πολιτικά και χρονικά άκαιρη, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη εντείνουν την προετοιμασία τους για να αντιμετωπίσουν κάλπες την Ανοιξη.
Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η απομάκρυνση του κ. Γ.Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, οι νέες κατευθύνσεις στην οικονομική πολιτική που δίνει ο κ. Κ.Καραμανλής, αλλά και οι παροχές από τους υπουργούς έχουν εκλογικό ορίζοντα εφόσον βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Οι συνεργάτες του κ. Γ.Παπανδρέου επιχειρούν να αποκλείσουν κάθε περιθώριο αιφνιδιασμού, ώστε να μη βρεθούν απροετοίμαστοι στην πορεία για τις εκλογές όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2007, και αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση της οικονομίας, καθώς και το πολιτικό κλίμα ως το τέλος του Μαρτίου.

Δηλώσεις σε εκλογικό φόντο

Την ίδια ώρα, σε εκλογικό φόντο κινούνται οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών στον Κυριακάτικο Τύπο.
«Εργάζομαι για την υποψηφιότητά μου ως βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής δηλώνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος στη Realnews, ο οποίος πιστεύει πως για τη ΝΔ «οι επόμενες εκλογές κερδίζονται, παρά τις σημερινές δυσκολίες» αλλά και ότι «θα ήταν καλό για τον τόπο να αποφευχθούν οι εκλογές τώρα».
«Οι βουλευτές της ΝΔ είναι εκφραστές της βάσης της παράταξης. Έδρες που δεν κερδήθηκαν με άμεση εκλογή, θα έπρεπε να επιστρέφονται στο κόμμα αν η παραίτηση του στελέχους είναι αποτέλεσμα δημιουργίας προβλημάτων» λέει στο Πρώτο Θέμα ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος.

«Ο μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μπορεί να προκύψει μόνο ως προϊόν έσχατης ανάγκης. Αν, δηλαδή, ο ελληνικός λαός επιβάλει επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, που κάθε φορά δεν θα δίνουν σε κανέναν την αυτοδυναμία. Πιστεύω όμως ότι ο ελληνικός λαός, προκειμένου να αποφύγει τη ΝΔ και την αστάθεια, θα δώσει λύση και αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, που εξάλλου διατηρεί αυτή τη στιγμή την πρωτοπορία» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Θόδωρος Πάγκαλος.

«Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι συνεργασίες απαιτούν προγραμματικές συγκλίσεις και προγραμματική αξιοπιστία. Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στην κυβερνητική φθορά. Δεν έχει διατυπώσει σαφείς προγραμματικές θέσεις. Και όταν το κάνει, συνήθως διατυπώνει περισσότερες από όσες χρειάζονται. Μιλήσαμε για όμορο χώρο γιατί πράγματι με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ έχουμε βρεθεί μαζί στις κοινωνικές διεκδικήσεις» λέει στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: