Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Από ήρωες κατάδικοι. Η Επανάσταση που φυλάκισε τα παιδιά της.

Από ήρωες κατάδικοι
Οι σκοτεινές στιγμές του Αγώνα του ΄21 με τις εμφύλιες συγκρούσεις που συνεχίστηκαν και μετά την απελευθέρωση
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ ΤΟ ΒΗΜΑ Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχει ηρωική περίοδος στη ζωή των λαών που να μην έχει και τις σκοτεινές πλευρές της. Ο ελληνικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δύο εμφύλιοι πόλεμοι ξέσπασαν κατά τη διάρκειά του, εξαιτίας των οποίων ό,τι κατακτήθηκε στο πεδίο της μάχης τα πρώτα νικηφόρα χρόνια κινδύνευσε σοβαρά να χαθεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές φατρίες της εποχής. Το φατριαστικό πνεύμα δεν έλειψε ούτε με τά την απελευθέρωση, ιδίως την περίοδο της βαυαροκρατίας, όταν κάποιοι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της επανάστασης ή κατάντησαν «διακονιαρέοι», όπως γράφει ο Μακρυγιάννης, ή σύρθηκαν στις φυλακές: από τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα ως τον Νικηταρά και τον Μακρυγιάννη. Είχαν ωστόσο προηγηθεί κατά τη διάρκεια του Αγώνα η καταδίκη του Καραϊσκάκη ως «εχθρού του λαού» και η άγρια δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Ακρόπολη.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Εις θάνατον επί εσχάτη προδοσία
Στα απομνημονεύματά του, που τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη και φέρουν τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει ένα περιστατικό που με έμμεσο τρόπο εκφράζει το πνεύμα της Επανάστασης του 1821: «Οταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Ελληνας. Αναστέναξα και είπα:“Αϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί”». Ο Κολοκοτρώνης έδωσε διαταγή να κόψουν τον πλάτανο. Η Τριπολιτσά αλώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και οι εξαγριωμένοι νικητές σφαγίασαν 30.000 άμαχους Τούρκους και εβραίους. Ηταν η πρώτη χρονιά του Αγώνα και στην Πελοπόννησο οι Ελληνες σημείωναν μόνο νίκες. Είχε προηγηθεί η νίκη στο Βαλτέτσι στις 14 Μαΐου και η συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια περίπου δύο μήνες αργότερα. Ο Κολοκοτρώνης είχε συμπληρώσει τα 51 του χρόνια, αρκετά για να τον χαρακτηρίσουν «γέρο» με τα δεδομένα της εποχής. Αλλά η μεγάλη αυτή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης δώδεκα χρόνια αργότερα θα φυλακιζόταν στη χώρα για την απελευθέρωση της οποίας αφιέρωσε τη ζωή του. Το 1833, όταν ήταν 63 ετών, έχοντας έλθει σε σύγκρουση με το καθεστώς της Αντιβασιλείας- και μολονότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Οθωνα-, θα τον συνελάμβαναν, θα τον φυλάκιζαν στις φυλακές του Ναυπλίου για δεύτερη φορά και θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο επί εσχάτη προδοσία. Δύο χρόνια αργότερα ο Οθωνας, μόλις ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα ηνία του κράτους, τον απελευθέρωσε και τον έκανε στρατηγό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν η Αντιβασιλεία τολμούσε να εκτελέσει την ποινή...


ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ

Τουρκοφάγος στη διακονιά...
Ο Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης, όπως υπέγραφε ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της καταστροφής της στρατιάς του Δράμαλη, μετά την απελευθέρωση γνώρισε τη φυλακή και την ταπείνωση, θύμα της πολιτικής οξύτητας και των παθών της εποχής. Οπαδός του ρωσόφιλου κόμματος, κατηγορήθηκε ότι συνωμοτούσε προκειμένου να ανατραπεί ο Οθωνας και να αντικατασταθεί από κάποιον ρώσο πρίγκιπα. Πολλοί από τους περιπατητές που περνούν σήμερα μπροστά από την προτομή του στο Πεδίον του Αρεως ίσως και να μη γνωρίζουν ότι ο φοβερός και τρομερός Νικηταράς συνελήφθη το 1839, όταν ήταν 55 ετών, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμισι έτους. Την ποινή του εξέτισε στις φυλακές Αίγινας.
Μετά την απελευθέρωσή του έζησε άλλα οκτώ χρόνια μισότυφλος και πάμπτωχος με μια πενιχρή σύνταξη, ως το 1849 που πέθανε στον Πειραιά.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ο «εχθρός του λαού»
«Πού πας παλικάρι ωραίο σαν μύθος». Είναι από τους ωραιότερους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου στο νεανικό του τραγούδι Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ευθύς, αθυρόστομος, άφοβος μπροστά στον εχθρό αλλά και στην πολιτική εξουσία, ο «γιος της καλόγριας», ο απαράμιλλος στρατιωτικός που ζούσε σαν απλός στρατιώτης και καλούσε τους στρατιώτες του με τα μικρά τους ονόματα να ριχτούν μαζί του στη μάχη, είχε το «προνόμιο» στις 30 Μαρτίου 1824 να κηρυχθεί από τη λεγόμενη «Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος», δηλαδή τον Μαυροκορδάτο και τους αχυρανθρώπους του, «εχθρός της πατρίδος».
Ο Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε ότι είχε στείλει γράμμα στον Ομέρ Βρυώνη, στο οποίο του υποσχόταν ότι «θα του παραδώσει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό» . Ο ήρωας έφτασε στο σημείο, προκειμένου να λήξει το ζήτημα, να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Μαυροκορδάτο, αλλά ο φιλόδοξος διπλωμάτης, που ήθελε να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία, πολιτική και στρατιωτική, δεν τη δέχθηκε. Ο Καραϊσκάκης έπασχε από προχωρημένη φυματίωση. Τόσο ήταν το μίσος του Μαυροκορδάτου, που έγραψε πως η «κακιά αρρώστια» του Καραϊσκάκη ήταν περίπου απόφαση του Θεού να απαλλάξει το έθνος από τον «γιο της καλόγριας».
Ομως ο αρχιστράτηγος από τη Ρούμελη- και αδιαφιλονίκητα ο κορυφαίος μαζί με τον Κολοκοτρώνη σε ζητήματα τακτικής και κλεφτοπολέμου- δεν ήταν από εκείνους που το βάζουν κάτω. Κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου η κυβέρνηση τού αναγνώρισε τα αξιώματά του.
Δύο χρόνια αργότερα, και αφού το Μεσολόγγι είχε πέσει, διέλυσε τα στρατεύματα των Τούρκων στην Αράχοβα. Σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 1827 στο Φάληρο. Τις τελευταίες του λέξεις τις απηύθυνε στον στρατηγό Μακρυγιάννη: «Εγώ πεθαίνω.Ομως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα». Λένε πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατό του κάθησε σταυροπόδι κι άρχισε να μοιρολογεί σαν γυναίκα.


ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Εγκλημα στην Ακρόπολη
Ο υδέποτε αυτός που αντιμετώπισε νικηφόρα τη φοβερή στρατιά του Ομέρ Βρυώνη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821 θα φανταζόταν ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 1825, θα δολοφονούνταν στην Ακρόπολη κατ΄ εντολήν του πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρού του Γιάννη Γκούρα. Ο Ανδρούτσος ήταν θύμα του εμφυλίου πολέμου, μία από τις αιτίες του οποίου ήταν η σύγκρουση κάποιων οπλαρχηγών με τους κοτζαμπάσηδες. Τότε διέπραξε ένα τεράστιο σφάλμα: επιχείρησε να έλθει σε συνεννόηση με τους Τούρκους. Αντιλαμβανόμενος τι είχε κάνει, αποφάσισε να παραδοθεί- και, όπως υπέθεσε, στον πλέον κατάλληλο: το πρωτοπαλίκαρό του, τον Γκούρα. Ο Γκούρας λέγεται ότι έλαβε μέρος και στα άγρια βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον Ανδρούτσο προτού τον δολοφονήσουν. Το περιστατικό ήταν από τα πλέον άγρια του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις διάφορες φατρίες των οπλαρχηγών και της πολιτικής ηγεσίας της εποχής. Και όχι μόνον από τα αγριότερα, αλλά και χαρακτηριστικά της ανανδρίας που είχε σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστήσει την παλικαριά και τον ενθουσιασμό των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Οι δολοφόνοι μετά το έγκλημα πέταξαν το πτώμα του ήρωα στα βράχια της Ακρόπολης ώστε να φανεί ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να δραπετεύσει. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε 73 ολόκληρα χρόνια αργότερα, όταν τα πραγματικά περιστατικά δημοσιεύθηκαν από τον δικηγόρο Σπύρο Φόρτη στην εφημερίδα Καιροί , όπως του τα είχε αφηγηθεί ένας αυτόπτης μάρτυς, ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Καλαντζής που ήταν σκοπός εκείνο το βράδυ.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Ο στρατηγός στο εδώλιο
Ο ταν ο Γιάννης Βλαχογιάννης ανακάλυπτε και έπειτα από επίπονη προσπάθεια κατάφερνε να αποκρυπτογραφήσει τα ορνιθοσκαλίσματα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη και να εκδώσει τα Απομνημονεύματά του το 1907, ίσως και να μη φανταζόταν την επίδραση που θα είχαν όχι μόνον ως ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και ως λογοτεχνικά κείμενα. Ακόμη και σήμερα εκφράζουν πειστικότερα από οποιοδήποτε άλλο κείμενο το πνεύμα και τους σκοπούς του ΄21 και κυρίως την ψυχή και το φρόνημα των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μεγάλη υπόθεση. Ο άνθρωπος που έμαθε γράμματα στα 33 του χρόνια, για να αφηγηθεί τα του βίου του, διέθετε αδούλωτο φρόνημα και αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές πεποιθήσεις. Ηταν αγνός, παθιασμένος και ανιδιοτελής. Το αποδεικνύει ο βίος του, από το 1820 όταν έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας ως το 1864 που πέθανε στα 67 του χρόνια. Η διαδρομή του ήταν η διαδρομή του αγωνιστή που ούτε τα αξιώματα ούτε η δόξα τον ενδιέφεραν. Το 1822 ακολουθεί τον Ανδρούτσο και τον Γκούρα ως μικροκαπετάνιος, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να διακρίνει αμέσως τη φιλαργυρία και την πλεονεξία του Γκούρα. Στην Πελοπόννησο ακολουθεί τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, αλλά ο νεανικός ιδεαλισμός του υφίσταται βαρύ πλήγμα από τις ίντριγκες και τη συνωμοτική και φατριαστική συμπεριφορά κατ΄ εξοχήν του Μαυροκορδάτου. Πολεμάει εναντίον του Ιμπραήμ και τραυματίζεται σοβαρά. Στην πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή τραυματίζεται ξανά. Αργότερα, βλέποντας καθημερινά, τον καιρό της Αντιβασιλείας και του Οθωνα, τους αγωνιστές όχι μόνο να έχουν τεθεί στο κοινω νικό περιθώριο αλλά και να λοιδορούνται συχνά, πρωταγωνιστεί μαζί με τον Καλλέργη στην έξωση του Οθωνα. Χάρη σε αυτόν η Ελλάδα αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα ως ελεύθερο κράτος το 1844. Οι βασιλικοί δεν του το συγχώρησαν ποτέ. Το 1852, στα 55 του χρόνια, τον κατηγόρησαν για συνωμοσία, τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η ποινή του μετατράπηκε σε φυλάκιση. Δύο χρόνια αργότερα τον αποφυλάκισε ο τότε πρωθυπουργός και παλαιός συναγωνιστής του Δημήτριος Καλλέργης. Ο Μακρυγιάννης πέθανε το 1864. Στα γεράματά του υπέστη κρίση θρησκοληψίας και προσευχόταν μόνος σε μια σπηλιά κοντά στο σπίτι του. Εκείνη την εποχή έγραψε και το παραληρηματικό Οράματα και θάματα, όπου αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος αγωνιστής είχε περάσει στην άλλη όχθη και δεν ήταν πλέον «του κόσμου τούτου ».

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το νέο ασφαλιστικό: Ημερολόγιο τρόμου. Ρυθμίσεις σοκ για τις συντάξεις.












Σε τρεις δόσεις (άμεσα, το 2013 και το 2018) θα γίνουν οι 22 ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τους άξονες του νέου νομοσχεδίου που παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.

Oι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα όπως κίνητρα και αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται, απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, εκσυγχρονισμό του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κ.ά. Επίσης, δίνεται λύση- από το 2011- στο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης.

Το σχέδιο πάντως δεν περιλαμβάνει το ποσό της βασικής σύνταξης ούτε τους συντελεστές που θα διαμορφώνουν τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη (με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από το 2018).

Στόχος του υπουργείου είναι έως τα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με την ψήφιση του νόμου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με δεδομένη την αναστάτωση και το κύμα εξόδου στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους, τονίζει ότι όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως το 2013, δεν θα θιγούν, ακόμα και αν συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Διευκρινίζεται ότι η εξίσωση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, από το 2013, θα περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο ή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ο νόμος Πετραλιά, που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τράπεζες, θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2013. ΟΙ 22 ΑΞΟΝΕΣ

Τα 22 σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1 Ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

2 Καθορισμό ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων). 3 Συνδιαχείριση στους πόρους των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος). 4 Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ), 5 Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι το μέτρο αυτό να συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους).

6 Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται.

7 Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια από το 2015 (από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5).

8 Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

9 Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

10 Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης.

11 Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

12 Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

13 Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων).

14 Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από περισσότερα των δύο Ταμείων) από το 2011. 15 Από το 2018 λογιστικός διαχωρισμός προνομιακών παροχών (σύνταξη- γενικές παροχές) κατά των κατά κυριολεξία συντάξεων.

16 Από το 2018 καθορισμός μιας κοινής για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βασικής σύνταξης η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κανόνας της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού παραμένει καταστατική αρχή της πολιτικής μας.

17 Ανταποδοτική σύνταξη (από το 2018): Πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη η οποία αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής, όπως είναι σήμερα.

18 Βάση (χρόνος) υπολογισμού της σύνταξης: η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

19 Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης: κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

20 Διαχωρισμός των κλάδων- υπηρεσιών υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα (από το 2018). Οι φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια).

21 Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

22 Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Έτοιμο το σχέδιο προσφυγής στο ΔΝΤ.












Αναμένονται εξελίξεις

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για τη Λούκα Κατσέλη

Στο στόχαστρο πολλών στελεχών της κυβέρνησης έχει βρεθεί η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ενώ και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από ορισμένες κινήσεις της. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα εντός της εβδομάδας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που ενόχλησε τους συναδέλφους της στην κυβέρνηση σημειώθηκε στη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ότι θα έπρεπε να παραμείνει στη θεματολογία του Υπουργικού, η κ. Κατσέλη ανέλυσε επί 20 λεπτά τις απόψεις της για την ανάπτυξη, με αναφορές που δημιούργησαν πολλές συζητήσεις στο περιθώριο της δικής της αγόρευσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός ζήτησε την ευνοϊκότερη μεταχείριση ναυτιλλομένων στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα κρουαζιερόπλοια, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους εξαγωγείς κ.λπ.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε, στη συνέχεια η πληροφορία ότι το γραφείο της υπουργού διένειμε στους δημοσιογράφους non paper με τις απόψεις τις οποίες εξέθεσε. Αυτό, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε και εκείνο που πραγματικά έγινε είναι ότι η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους προφορικά.

Παράλληλα, προ εκπλήξεως βρέθηκε το Μέγαρο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκαν πως το σημαίνον «κυβερνητικό στέλεχος» που επικαλέσθηκε το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, ως πηγή της «είδησης» που μετέδωσε ότι η Ελλάδα θα προσφύγει τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν η υπουργός Οικονομίας. Η ίδια ωστόσο το αρνείται.

Η διαρροή εκτόξευσε τα spreads στις 310 μονάδες βάσης και βύθισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθεί από που προήλθε η διαρροή.

Λίγες ημέρες πριν, η κ. Κατσέλη είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους, σε μια οff ενημέρωση, ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ έχει πιθανότητες της τάξεως του 70%. Η ίδια είναι της άποψης ότι αυτή είναι και η μόνη λύση για την Ελλάδα. Στην ίδια συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η κ. Κατσέλη είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι καταρρίφθηκε ο μύθος πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας δεν είχαν τον παραμικρό αντίκτυπο στις αγορές και τα spreads.

Οι αναφορές εκλήφθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως αιχμές όχι μόνο κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά ακόμη και κατά του πρωθυπουργού.

Πρόσφατα, τέλος, η υπουργός είδε να της επιστρέφονται οι ρυθμίσεις για τα φάρμακα, καθώς τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκριναν τις ρυθμίσεις αυτές ως απαράδεκτες. Απαιτήθηκε κοινή σύσκεψη των τριών συναρμόδιων υπουργών Α. Λοβέρδου, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και της κ. Κατσέλη υπό τον Γ.Παπανδρέου, με τους δύο πρώτους να εμφανίζονται να έχουν άγνοια για τις ρυθμίσεις που προωθούσε το υπουργείο Οικονομίας για τα φάρμακα, για να καταλήξει τελικά η κυβέρνηση σε αναμόρφωση των ρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ

........................................................................................................

Μια πρώτη συμφωνία

Έτοιμο το σχέδιο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ συνήφθη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η συμφωνία Παπακωνσταντίνου - Μπλανσάρ, που επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν -και για την οποία έχει ενημερωθεί ο κ. Μπαρόζο- προβλέπει:

Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το Δημόσιο: Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

Οι συντάξεις: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.

Το ΕΣΥ: Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

Αγορά Εργασίας: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

Το δάνειο: Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.

Το επιτόκιο: Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%, όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Φόροι από παντού. Θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα;





















«Ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση» εκτιμά ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου επί οικονομικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, ότι είναι μία πιθανή επιχείρηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ.

«Πρέπει να σκεφθούμε ποιος έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει καλή θέση στις αγορές. Κανείς εκτός του ΔΝΤ δεν τα έχει. Το να προσπαθήσουμε να διασώσουμε την Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ, θα ήταν μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση», είπε, σε συνέντευξή του, ο Μίκαελ Μάιστερ.

Το «ελληνικό ζήτημα» κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο για το σχέδιο προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης για το 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η Deutsche Welle.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους, αλλά στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επί σειρά ετών.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας αποπομπτής, «στο μέλλον», από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν καταφέρνουν να κρατούν υπό έλεγχο τα ελλείμματα καιο γενικότερα τα δημόσια οικονομικά τους, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφέρθηκε διεξοδικά στα κερδοσκοπικά παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας:

«Με κερδοσκοπικά ασφάλιστρα κινδύνου οι τράπεζες και τα hedge funds οδήγησαν την Ελλάδα σχεδόν στην χρεοκοπία. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα και ίσως και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και τι απαντά η κυβέρνηση αυτή; Τι λέει η καγκελάριος; Ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε. Όχι, κυρία Μέρκελ, είναι η ώρα της δράσης».

Και η κρίση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, όσο δεν μπει μια τάξη στις διεθνείς χρηματαγορές: «Βάλτε φραγμούς στα hedge funds, υιοθετείστε τον εποπτικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, απαγορέψτε τις ακάλυπτες πωλήσεις χρεογράφων και το κερδοσκοπικό εμπόριο με παράγωγα ασφαλίστρων κινδύνου. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση» τόνισε.

Στην κρίση στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι: «Με εκπλήσσει το εξής: ζητάμε από την Ελλάδα να ακολουθήσει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα περικοπών, το οποίο απορρίπτουμε για τη Γερμανία. Είναι πολιτική αλά Μπρούνινγκ. Γνωρίζετε ότι ο καγκελάριος Μπρούνινγκ είχε οδηγήσει τη Γερμανία στη μεγαλύτερη καταστροφή. Γιατί ζητάμε λοιπόν από την Ελλάδα να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική;»

» Οι άνθρωποι εκεί κατεβαίνουν τώρα στους δρόμους και πιστεύω με το δίκιο τους. Πώς να δεχθεί κανείς περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και μισθούς όταν οι τραπεζίτες που προκάλεσαν αυτή την κρίση δεν καλούνται καν να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Γι' αυτό είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα βλέπει κανείς τις μεγάλες τράπεζες να στοιχηματίζουν στα χρέη της Ελλάδας, προχωρώντας και πάλι σε ακάλυπτες πωλήσεις χρεογράφων» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκληρή στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ οφείλεται και στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνπουν το Μάιο στο -πολύ κρίσιμο πολιτικά- κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) συγκυβερνά με τους Ελεύθερους Δημοκράτες-FDP (και οι δύο εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό).

Αν τυχόν CSU και FDP χάσουν στις εκλογές από τους Σοσιαληδημοκράτες, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, κάτι που θα δυσχεράνει το νομοθετικό του έργο, καθώς δεν θα μπορεί το ίδιο εύκολα να ψηφίζει νέους νόμους.

Die Welt: Η ΕΕ δεν θα γίνει ένωση μεταφοράς κεφαλαίων

«Σε περίπτωση ανάγκης να προσφύγουν στο ΔΝΤ», είναι ο τίτλος σχολίου του Christoph Schiltz στο φύλλο της Die Welt, την Τετάρτη.

«Σε κρίσιμες καταστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει συχνά στις λάθος επιλογές και αυτό επαναλήφθηκε και χθες», παρατηρεί η εφημερίδα αναφερόμενη στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που προσπαθεί να συγκροτήσει η ευρωζώνη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο σχολιαστής, το μήνυμα των Βρυξελλών είναι «ότι όποιος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και εξαιτίας τούτου χρειάζεται βοήθεια, να είναι σίγουρος ότι θα την έχει».

Και πριν η ΕΕ μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που είναι συμβατές με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υποστηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσει τον επίπονο δρόμο του ΔΝΤ», παρατηρεί ο σχολιαστής.

Με τίτλο «Το Βερολίνο αντιτάσσεται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα» η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ φοβάται ότι ένα έτοιμο σχέδιο βοήθειας θα έστελνε στις κεφαλαιαγορές το λάθος μήνυμα και θα χαλάρωνε υπερβολικά νωρίς την πίεση για την περιστολή δαπανών από την κυβέρνηση της Αθήνας. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, η Μέρκελ θα μπλοκάρει και πάλι το επιθυμητό από τους άλλους πρωθυπουργούς και την Κομισιόν πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα ληφθεί απόφαση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ