Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Έτοιμο το σχέδιο προσφυγής στο ΔΝΤ.












Αναμένονται εξελίξεις

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για τη Λούκα Κατσέλη

Στο στόχαστρο πολλών στελεχών της κυβέρνησης έχει βρεθεί η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ενώ και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από ορισμένες κινήσεις της. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα εντός της εβδομάδας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που ενόχλησε τους συναδέλφους της στην κυβέρνηση σημειώθηκε στη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ότι θα έπρεπε να παραμείνει στη θεματολογία του Υπουργικού, η κ. Κατσέλη ανέλυσε επί 20 λεπτά τις απόψεις της για την ανάπτυξη, με αναφορές που δημιούργησαν πολλές συζητήσεις στο περιθώριο της δικής της αγόρευσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός ζήτησε την ευνοϊκότερη μεταχείριση ναυτιλλομένων στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα κρουαζιερόπλοια, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους εξαγωγείς κ.λπ.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε, στη συνέχεια η πληροφορία ότι το γραφείο της υπουργού διένειμε στους δημοσιογράφους non paper με τις απόψεις τις οποίες εξέθεσε. Αυτό, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε και εκείνο που πραγματικά έγινε είναι ότι η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους προφορικά.

Παράλληλα, προ εκπλήξεως βρέθηκε το Μέγαρο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκαν πως το σημαίνον «κυβερνητικό στέλεχος» που επικαλέσθηκε το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, ως πηγή της «είδησης» που μετέδωσε ότι η Ελλάδα θα προσφύγει τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν η υπουργός Οικονομίας. Η ίδια ωστόσο το αρνείται.

Η διαρροή εκτόξευσε τα spreads στις 310 μονάδες βάσης και βύθισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθεί από που προήλθε η διαρροή.

Λίγες ημέρες πριν, η κ. Κατσέλη είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους, σε μια οff ενημέρωση, ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ έχει πιθανότητες της τάξεως του 70%. Η ίδια είναι της άποψης ότι αυτή είναι και η μόνη λύση για την Ελλάδα. Στην ίδια συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η κ. Κατσέλη είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι καταρρίφθηκε ο μύθος πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας δεν είχαν τον παραμικρό αντίκτυπο στις αγορές και τα spreads.

Οι αναφορές εκλήφθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως αιχμές όχι μόνο κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά ακόμη και κατά του πρωθυπουργού.

Πρόσφατα, τέλος, η υπουργός είδε να της επιστρέφονται οι ρυθμίσεις για τα φάρμακα, καθώς τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκριναν τις ρυθμίσεις αυτές ως απαράδεκτες. Απαιτήθηκε κοινή σύσκεψη των τριών συναρμόδιων υπουργών Α. Λοβέρδου, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και της κ. Κατσέλη υπό τον Γ.Παπανδρέου, με τους δύο πρώτους να εμφανίζονται να έχουν άγνοια για τις ρυθμίσεις που προωθούσε το υπουργείο Οικονομίας για τα φάρμακα, για να καταλήξει τελικά η κυβέρνηση σε αναμόρφωση των ρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ

........................................................................................................

Μια πρώτη συμφωνία

Έτοιμο το σχέδιο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ συνήφθη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η συμφωνία Παπακωνσταντίνου - Μπλανσάρ, που επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν -και για την οποία έχει ενημερωθεί ο κ. Μπαρόζο- προβλέπει:

Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το Δημόσιο: Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

Οι συντάξεις: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.

Το ΕΣΥ: Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

Αγορά Εργασίας: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

Το δάνειο: Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.

Το επιτόκιο: Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%, όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: