Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Φόροι από παντού. Θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα;





















«Ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση» εκτιμά ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου επί οικονομικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, ότι είναι μία πιθανή επιχείρηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας χωρίς την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ.

«Πρέπει να σκεφθούμε ποιος έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει καλή θέση στις αγορές. Κανείς εκτός του ΔΝΤ δεν τα έχει. Το να προσπαθήσουμε να διασώσουμε την Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ, θα ήταν μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση», είπε, σε συνέντευξή του, ο Μίκαελ Μάιστερ.

Το «ελληνικό ζήτημα» κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο για το σχέδιο προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης για το 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η Deutsche Welle.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν οφείλεται στους κερδοσκόπους, αλλά στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επί σειρά ετών.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας αποπομπτής, «στο μέλλον», από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν καταφέρνουν να κρατούν υπό έλεγχο τα ελλείμματα καιο γενικότερα τα δημόσια οικονομικά τους, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφέρθηκε διεξοδικά στα κερδοσκοπικά παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας:

«Με κερδοσκοπικά ασφάλιστρα κινδύνου οι τράπεζες και τα hedge funds οδήγησαν την Ελλάδα σχεδόν στην χρεοκοπία. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα και ίσως και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και τι απαντά η κυβέρνηση αυτή; Τι λέει η καγκελάριος; Ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε. Όχι, κυρία Μέρκελ, είναι η ώρα της δράσης».

Και η κρίση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάιερ, όσο δεν μπει μια τάξη στις διεθνείς χρηματαγορές: «Βάλτε φραγμούς στα hedge funds, υιοθετείστε τον εποπτικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, απαγορέψτε τις ακάλυπτες πωλήσεις χρεογράφων και το κερδοσκοπικό εμπόριο με παράγωγα ασφαλίστρων κινδύνου. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση» τόνισε.

Στην κρίση στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι: «Με εκπλήσσει το εξής: ζητάμε από την Ελλάδα να ακολουθήσει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα περικοπών, το οποίο απορρίπτουμε για τη Γερμανία. Είναι πολιτική αλά Μπρούνινγκ. Γνωρίζετε ότι ο καγκελάριος Μπρούνινγκ είχε οδηγήσει τη Γερμανία στη μεγαλύτερη καταστροφή. Γιατί ζητάμε λοιπόν από την Ελλάδα να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική;»

» Οι άνθρωποι εκεί κατεβαίνουν τώρα στους δρόμους και πιστεύω με το δίκιο τους. Πώς να δεχθεί κανείς περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και μισθούς όταν οι τραπεζίτες που προκάλεσαν αυτή την κρίση δεν καλούνται καν να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Γι' αυτό είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα βλέπει κανείς τις μεγάλες τράπεζες να στοιχηματίζουν στα χρέη της Ελλάδας, προχωρώντας και πάλι σε ακάλυπτες πωλήσεις χρεογράφων» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκληρή στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ οφείλεται και στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνπουν το Μάιο στο -πολύ κρίσιμο πολιτικά- κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) συγκυβερνά με τους Ελεύθερους Δημοκράτες-FDP (και οι δύο εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό).

Αν τυχόν CSU και FDP χάσουν στις εκλογές από τους Σοσιαληδημοκράτες, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, κάτι που θα δυσχεράνει το νομοθετικό του έργο, καθώς δεν θα μπορεί το ίδιο εύκολα να ψηφίζει νέους νόμους.

Die Welt: Η ΕΕ δεν θα γίνει ένωση μεταφοράς κεφαλαίων

«Σε περίπτωση ανάγκης να προσφύγουν στο ΔΝΤ», είναι ο τίτλος σχολίου του Christoph Schiltz στο φύλλο της Die Welt, την Τετάρτη.

«Σε κρίσιμες καταστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει συχνά στις λάθος επιλογές και αυτό επαναλήφθηκε και χθες», παρατηρεί η εφημερίδα αναφερόμενη στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που προσπαθεί να συγκροτήσει η ευρωζώνη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο σχολιαστής, το μήνυμα των Βρυξελλών είναι «ότι όποιος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και εξαιτίας τούτου χρειάζεται βοήθεια, να είναι σίγουρος ότι θα την έχει».

Και πριν η ΕΕ μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που είναι συμβατές με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υποστηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσει τον επίπονο δρόμο του ΔΝΤ», παρατηρεί ο σχολιαστής.

Με τίτλο «Το Βερολίνο αντιτάσσεται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα» η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ φοβάται ότι ένα έτοιμο σχέδιο βοήθειας θα έστελνε στις κεφαλαιαγορές το λάθος μήνυμα και θα χαλάρωνε υπερβολικά νωρίς την πίεση για την περιστολή δαπανών από την κυβέρνηση της Αθήνας. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, η Μέρκελ θα μπλοκάρει και πάλι το επιθυμητό από τους άλλους πρωθυπουργούς και την Κομισιόν πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα ληφθεί απόφαση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια: