Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κανείς βουλευτής δεν χειροκρότησε τον παρ ολίγον υποψήφιο πρωθυπουργό της χώρας!

Την παραποµπή, µε τα αδικήµατα της δωροδοκίας και της διακίνησης µαύρου χρήµατος, σε ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως υπουργού Εθνικής Αµυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για την κατασκευή τριών υποβρυχίων από τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά σε σύµπραξη µε τις γερµανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW, αποφάσισε χθες η Εθνική Αντιπροσωπεία µε 226 ψήφους υπέρ, 9 κατά, 9 «παρών», 1 λευκό και 5 άκυρα. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αποτελείται από 13 µέλη εφόσον συµµετάσχουν όλα τα κόµµατα (επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρεις από τη Νέα ∆ηµοκρατία και από ένας από τα άλλα κόµµατα της ελάσσονος αντιπολίτευσης χωρίς τη συµµετοχή ανεξάρτητων βουλευτών) και το πόρισµά της πρέπει να το καταθέσει στην Ολοµέλεια στις 6 Ιουνίου του 2011.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ «ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόµη και νοµικά απαράδεκτη». Υποστήριξε ότι η σύµβαση των υποβρυχίων για την οποία αποφάσισαν όλα τα αρµόδια όργανα και το ΚΥΣΕΑ ήταν επωφελής και συµφέρουσα για το ∆ηµόσιο, παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει σκάνδαλο µε µίζες το οποίο όπως είπε «δεν µε αφορά και δεν µε αγγίζει». Κατέληξε µάλιστα ότι η στοχοποίησή του είναι µια προσπάθεια κάποιων να απαλλάξουν το ΠΑΣΟΚ, «στο πρόσωπό µου», από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά την άποψή του, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους που σκοπό έχουν «να στήσουν ένα “Κολοσσαίο” προκειµένου, µε την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων», να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώµη. «Είναι και αυτό ενδεικτικό της βαθιάς κρίσης πολιτικού προσανατολισµού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «έκαναν λάθος γιατί νόµισαν ότι θα κατασκευάσουν έναν βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για µία ακόµη φορά τον λαό». «∆εν διαπραγµατεύοµαι την ιστορία µου, δεν παζαρεύω τη συµβολή µου στην πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ», τόνι σε µε έµφαση ο κ. Τσοχατζόπουλος και απευθυνόµενος στα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνέχισε: «Νιώθω οργή αλλά περισσότερο λύπη. Αποκαλύψεις δεν θα κάνω γιατί δεν έχω. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν βασίζεται σε κανένα – ούτε ένα – πραγµατικό στοιχείο, παρά µόνο σε αόριστες αναφορές κατηγορουµένων και αυθαίρετα συµπεράσµατα άλλων». Χαρακτήρισε µύθους τα περί «δήθεν άχρηστων υποβρυχίων» και προκαταβολής της τάξης του 70%-80% λέγοντας ότι αυτή έφθασε το 11,2%, ενώ το µεγαλύτερο µέρος του τιµήµατος καταβλήθηκε επί Νέας ∆ηµοκρατίας.

ΣΚΑΝ∆ΑΛΟ. Παραδέχθηκεότι υπάρχει σκάνδαλο µε τις µίζες και γι’ αυτό, όπως είπε, η γερµανική και η ελληνική ∆ικαιοσύνη ερευνούν την υπόθεση εδώ και έναν χρόνο αλλά αυτό «δεν µε αφορά και δεν µε αγγίζει», ενώ συµπλήρωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του βρίσκονται στο επίκεντρο πρωτοφανούς στοχοποίησης σχετικά µε το σπίτι του. Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται και ήδη από το 1995 ορισµένοι είχαν στόχο να απαλλάξουν το ΠΑΣΟΚ, «στο πρόσωπό µου», από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν µπορεί να γίνει επιλεκτικά, αλλά για όλη την υλοποίηση του προγράµµατος µέχρι το 2009 γιατί, όπως είπε, «αλήθεια µε δόσεις και µάλιστα άτοκες – όπως ελπίζουν ορισµένοι – δεν υπάρχει».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. «Κανένας πολίτης δεν πρέπει να θε
ωρεί ότι ανήκει στον εαυτό του, αλλά οφείλει να πιστεύει πως ανήκει στην πόλη», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης προσθέτοντας ότι παράλληλα µε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Προκαταρκτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα συσταθεί, η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισµούς θα εξετάσει εάν προκύπτουν στοιχεία και για άλλους υπουργούς, οι οποίοι θα κληθούν στην Προκαταρκτική. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη χθεσινή «στιγµή δυσάρεστη αλλά υπεύθυνη για τη Βουλή», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέµα παραγραφής των αδικηµάτων καθώς «δεν παρεµποδίζεται η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων που ενέχονται σε δωροδοκία και διακίνηση µαύρου χρήµατος». Και πρόσθεσε ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή θα διερευνήσει την περίοδο µέχρι το 2002, ενώ η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισµούς θα αποσαφηνίσει όσα έγιναν από το 2002 έως το 2009.

Τη διεύρυνση της διερεύνησης και σε άλλους πρώην υπουργούς Εθνικής Αµυνας και µέλη των ΚΥΣΕΑ από τότε που υπογράφτηκε η σύµβαση για τα υποβρύχια µέχρι σήµερα µέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ζήτησε ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Πάνος Καµµένος, αλλιώς – όπως είπε – θα είναι πιστολιά στον αέρα. ∆ήλωσε πως «λεφτά υπάρχουν σε λογαριασµούς», ότι δεν τίθεται ζήτηµα παραγραφής γιατί «η διεθνής συµφωνία για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος υπερισχύει του νόµου περί ευθύνης υπουργών» και συµπλήρωσε µε νόηµα: «Εάν δεν κάνουµε πράξη το “άρατε πύλας” (σ.σ.: ανοίξτε τις πόρτες) τα γιαούρτια στους πολιτικούς θα γίνουν Καλάσνικοφ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης νωρίτερα είχε κατηγορήσει τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Μεϊµαράκη ότι δεν έκαναν τίποτα επί πέντε χρόνια για την επίµαχη σύµβαση, λέγοντας πως µέχρι τον Οκτώβριο του 2009 δόθηκαν 2,032 δισ. ευρώ «χωρίς να έχουµε παραλάβει ούτε λαµαρίνα από τα υποβρύχια».

Τα κόµµατα της Αριστεράς, µολονότι κατέστησαν σαφές πως τάσσονται υπέρ της συγκρότησης Προκαταρκτικής Επιτροπής, αµφισβήτησαν την αποτελεσµατικότητά της.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υποστήριξε πως το σκάνδαλο έχει πολύ µεγαλύτερες διαστάσεις και ηθεληµένα περιορίζεται στις µίζες του πρώην υπουργού.
Σε ανάλογους τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής ∆ρίτσας µίλησε για «τεράστιας σηµασίας πολιτικό σκάνδαλο, διαχρονικό και κατά συρροή» και τόνισε ότι «δεν µπορεί η µίζα και το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος να εντάσσεται στη λογική άσκησης υπουργικών καθηκόντων». Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε πα ράλληλα µε τη συγκρότηση Προκαταρκτικής και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 µέχρι σήµερα. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Σφοδρή σύγκρουση Ν.∆. - ΛΑΟΣ η οποία θα κλιµακωθεί τις προσεχείς µέρες, προκάλεσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ολα ξεκίνησαν µε την πρόταση του κ. Γ. Καρατζαφέρη να καταθέσει από κοινού το κόµµα του µε τη Ν.∆. πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες όλων των υπουργών Αµυνας όλων των τελευταίων ετών αλλά και των µελών του ΚΥΣΕΑ που πήραν την απόφαση επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου για το επίµαχο εξοπλιστικό πρόγραµµα.
Ο πρώην υπουργός Αµυνας Β. Μεϊµαράκης αντέδρασε έντονα από το βήµα της Βουλής και κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη ότι τον επισκέφτηκε στο γραφείο του όταν ήταν υπουργός και του ζήτησε να προχωρήσει στην παραλαβή του πολυσυζητηµένου υποβρυχίου «Παπανικολής». Πρόσθεσε µάλιστα ότι τέσσερις βουλευτές του ΛΑΟΣ µε ερωτήσεις τους στη Βουλή τον εγκαλούσαν ότι έχει καθυστερήσει την παραλαβή. Ακολούθησαν κατηγορίες µέσω κύκλων του ΛΑΟΣ και του κ. Μεϊµαράκη µε βαρείς χαρακτηρισµούς για συµπεριφορές «υποκόσµου» – µια λέξη που χρησιµοποίησαν και δύο πλευρές. Συνεργάτες του Α. Σαµαρά τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι η Ν.∆. θα εξαπολύσει για το θέµα αυτό δριµύτατη επίθεση κατά του ΛΑΟΣ που θα το χαρακτηρίζει «λαγό» για συγκάλυψη της υπόθεσης.
Από ΤΑ ΝΕΑ της 29ης Απριλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: