Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απίστευτο! Ο Χρ Λαμπράκης μπλεγμένος στην ανατροπή του Αρχ. Μακάριου;


Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του Χρήστου Λαμπράκη στην ανατροπή του Μακαρίου, έχουν ξεσηκώσει σάλο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάστηκε στην κυπριακή Βουλή την Πέμπτη 17 Μαρτίου, σχετικά με τον περίφημο "Φάκελο της Κύπρου", υπάρχουν στοιχεία για ενεργό συμμετοχή του δημοσιογράφου και εκδότη Χρήστου Λαμπράκη, στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974!
O ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», κατονομάζεται ως ο "ως ιθύνων νους" του πραξικοπήματος σύμφωνα με την αποκάλυψη του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρία Κουλία.
Ο κ. Κουλίας, παρουσίασε έγγραφο που κατέθεσε στην at hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ο Χάρης Βωβίδης, γραμματέας του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου.
Στο έγγραφο - το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την ελληνική ΚΥΠ-, αναφέρεται ότι τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου, στο εξοχικό του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο.
Σε αυτήν συμμετείχαν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης αλλά και ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πορίσματος, για την συγκεκριμένη συνάντηση είχαν ενημερωθεί τότε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!!

Το έγγραφο είχε παρουσιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον ιδιαίτερο γραμματέα του Χάρη Βωβίδη, με την εντολή να το καταστρέψει, λέγοντας ότι τέτοια έγγραφα «θα μας κάμουν να σκοτωνόμαστε για 100 χρόνια».

Ο Χάρης Βωβίδης δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία του Αρχιεπισκόπου και διέσωσε το έγγραφο, του οποίου ο συντάκτης και η προέλευση δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προέρχεται από κάποια μυστική υπηρεσία- πιθανώς την ΚΥΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας ο «Πολίτης», το πραξικόπημα έγινε με βάση σχέδιο που συνέταξε ο πρώην συνταγματάρχης Αντώνης Κέλλας, συμμαθητής του Δημήτρη Ιωαννίδη.
Για την εκτέλεσή του, συνεργάστηκαν ο ίδιος ο Ιωαννίδης, ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός της ΕΣΑ, ο συνταγματάρχης Κονδύλης που υπηρετούσε στην Κύπρο, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Χρήστος Λαμπράκης!
Είναι αξιοσημείωτο ότι τελικά το σχετικό πόρισμα για τον "Φάκελο της Κύπρου" εγκρίθηκε με τις 35 ψήφους των παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων. Αρνητικά ψήφισαν οι 15 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, που διαφώνησαν κυρίως με τις διαπιστώσεις για το ρόλο των ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Από το newsbomb.gr

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) στην Κύπρο Ζαχαρίας Κούλιας κατονόμασε τον αποθανόντα Χρήστο Λαμπράκη ως ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Ιούλιο του 1974.
Η αποκάλυψη έγινε στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου.
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κούλιας ανέγνωσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με σκοπό την ανατροπή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο, που έχει καταθέσει ο γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Χάρης Βωβίδης, αναφέρεται ότι στην εξοχική κατοικία του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο έγιναν συζητήσεις στην οποία συμμετείχαν εκτός του ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη,
ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης,
ο εφοπλιστής Ποταμιανός και
ο Νίκος Σαμψών.
Σύμφωνα με το έγγραφο επικεφαλής των συζητήσεων για την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ήταν ο Χρήστος Λάμπράκης.
Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 στην Αθήνα, σε ηλικία 75 ετών και ήταν εκδότης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ιδρυτής του Μεγάρου Μουσικής.
Από το Κουτί της Πανδώρας
ΣΧΕΤΙΚΑ 1) Ανακοίνωση του Ιδρύματος Λαμπράκη

..................................................
Για μια άλλη συνάντηση Χρ. Λαμπράκη - Ταξίαρχου Ιωαννίδη γράφει ο Σταύρος Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ της 26ης Μαρτίου 2011

Το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 1973 στο άντρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα- Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία) όργανα της Ασφάλειας έφεραν τρεις εκδότες ελληνικών εφημερίδων. Ηταν ο Χρήστος Δ. Λαμπράκης, εκδότης του «Βήματος» και των «Νέων», ο Τζώρτζης Αθανασιάδης της «Βραδυνής» και ο Νάσος Μπότσης της «Ακροπόλεως» και της «Απογευματινής».
Οι τρεις εκδότες είχαν συλληφθεί με εντολή του ταξίαρχου Δ. Ιωαννίδη, αρχηγού της ΕΣΑ και νέου δικτάτορα- είχε ανατρέψει τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας τον (έως τότε αρχηγό του) Γεώργιο Παπαδόπουλο, επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Οι δεσμοφύλακες έβαλαν τους εκδότες σε τρεις ψάθινες καρέκλες, απέναντι σε ένα θλιβερό μεταλλικό γραφείο. «Σε λίγο θα σας δει ο κύριος Διευθυντής» είπαν οι δεσμοφύλακες και όταν τους ρώτησαν οι κρατούμενοι εκδότες «ποιος είναι ο κύριος Διευθυντής», τους απάντησαν με στόμφο: «Ο κύριος Ταξίαρχος»!

Σε λίγο οι τρεις εκδότες είδαν τον ταξίαρχο που τα θύματά του τον αποκαλούσαν «ο σκύλος της ΕΣΑ». Και τον άκουσαν να εκφωνεί λόγο για τις αγαθές προθέσεις της 21ης Απριλίου, την οποία, έλεγε, είχαν προδώσει ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι συνεργάτες του.
Ο ίδιος, πρόσθεσε, ανέλαβε την ευθύνη της καθάρσεως και της ανακοπής της πορείας επιστροφής στη φαυλοκρατία που είχε αρχίσει, εξηγούσε, με την ανάθεση της κυβερνήσεως στον Μαρκεζίνη.
Ηταν τόσο το... ενδιαφέρον για την ομιλία του ταξίαρχου της ΕΣΑ ώστε ο Νάσος Μπότσης ψιθύρισε στον Χρ. Λαμπράκη: «Να σου πω ένα ανέκδοτο, Χρήστο...». «Να ακούω κι εγώ...» είπε χαμηλοφώνως ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, που πρόσθεσε: «Ρε Νάσο, μήπως θυμάσαι, το 17 είναι κόκκινο ή μαύρο;».
Ο ταξίαρχος ολοκλήρωσε τον πανηγυρικό του, είπε στους εκδότες ότι μπορούν να φύγουν αλλά να ξέρουν ότι τελούν υπό την άμεση παρακολούθηση οργάνων της ΕΣΑ.

Αυτή ήταν η μόνη συνάντηση του Χρ. Λαμπράκη με τον Ιωαννίδη. Συνήθως με τους δημοσιογράφους ησχολούντο όργανα της Ασφάλειας Αθηνών που τους μετέφεραν στα κρατητήρια ή σε τόπους εξορίας- ο Χρ. Λαμπράκης είχε εκτοπιστεί στη Νάξο.

Δύο χρόνια αργότερα η απριλιανή χούντα είχε καταρρεύσει και ο «αόρατος δικτάτωρ» ήταν κρατούμενος. Ανάμεσα στο πραξικόπημα Ιωαννίδη και στην ανατροπή της χούντας είχε μεσολαβήσει η τραγωδία της Κύπρου.

Η εγκληματική δράση της απριλιανής δικτατορίας στην Κύπρο είχε περιγραφεί πλήρως στις σελίδες του «Βήματος», πριν και μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Ολοι όσοι έζησαν εκείνα τα γεγονότα γελούν ακούγοντας συκοφαντίες, όπως η προ ημερών διατυπωθείσα περί αναμείξεως του Χρ. Λαμπράκη στο πραξικόπημα!!
Εν συνεργασία μάλιστα με τον Δ. Ιωαννίδη και τον Νίκο Σαμψών που η χούντα διόρισε... πρόεδρο της Κύπρου μετά το πραξικόπημα.
Η τοποθέτηση του τελευταίου έγινε την τελευταία στιγμή διότι η χούντα είχε σχεδιάσει την ανάθεση στον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ολοι οι επιζώντες συνεργάτες και συνομιλητές του Μακαρίου γνωρίζουν τα αισθήματα τιμής και φιλίας που έτρεφε ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου για τον Χρήστο Λαμπράκη.
Η τύχη το έφερε να είμαι ο τελευταίος δημοσιογράφος που μίλησε με τον Μακάριο πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του τον Αύγουστο του 1977 στη Λευκωσία. Μου είχε δώσει μια μεγάλη συνέντευξη για «Το Βήμα». Οταν μου παρέδωσε το οριστικό κείμενό της (ενωρίς το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου 1977- δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» της επομένης, 24ης Ιουλίου), μου είπε: «Μην ξεχάσετε, ασπασμούς στον κύριο Χρήστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: