Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Ούτε reality παιχνίδι να ήταν οι προτεινόμενες παραπομπές.Αθήνα
Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων για την υπόθεση Siemens, με πυρά εναντίον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από πρώην υπουργούς για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ευθύνες.

Ο Κώστας Σημίτης αντέδρασε άμεσα, με ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή» όπως «δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησα ποτέ» ή το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων που «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική».

«Η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή: «Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανεξέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για 'Μπεν Χουρ' και κατέληξε σε 'Άμποτ και Κοστέλο'.»

«Είμαι στη λίστα για δύο λόγους: ο πρώτος ως εκ της θέσεώς μου του υπουργού Μεταφορών. Ο δεύτερος λόγος είναι και ο ισχυρότερος και είναι αντιληπτός από το γεγονός ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.

»Τιμώ όλους τους βουλευτές με ανεξάρτητη βούληση από όλα τα κόμματα που δημόσια διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν να εξαιρεθώ από τον κατάλογο. Οι σκληρές εντολές και ο ρόλος εξωθεσμικού κέντρου ενόχλησαν και ευχαριστώ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν έντονα μέσα στις εσωτερικές συσκέψεις» αναφέρει ο κ. Βερελής.

Με οργή αντέδρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens να με συμπεριλάβει στο πόρισμά της εξυπηρετεί 100% κομματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια. Πρώτον διότι ουδεμία συμμετοχή είχα στην απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Ζορμπά όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Δεύτερον, διότι ουδεμία θεσμική μεταβολή επέβαλα στην Αρχή για το 'ξέπλυμα' χρήματος όπως ψευδώς μου αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας.

»Τέλος, είναι δημόσια γνωστό ότι δεν χειρίστηκα ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία. Πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας» καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens, να τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.

«Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ‘κάδρο’ του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για «πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου» και πρόσθεσε: «Συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ότι και για όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών». Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.

Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα. Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο. «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας», καταλήγει.

Σε δήλωσή του για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε: «Το σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά, αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην επιτροπή, αποφάσισαν ελεύθερα, ανεπηρέαστοι, χωρίς καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο με τη συνείδησή τους και βάσει του υλικού που προέκυψε. Κι αυτό εμείς το αποδείξαμε. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων».

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens διατυπώνουν μέλη της ομώνυμης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και λίγο πριν κατατεθεί επισήμως το πόρισμα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος κατέθεσε διαφοροποιημένο πόρισμα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 υπογράμμισε: «Το βασικό είναι ότι συμφωνήσαμε ότι έχει διαπραχθεί ένα οργανωμένο έγκλημα, ότι συστάθηκε συμμορία υπό το trade mark, υπό το σήμα κατατεθέν Siemens Γερμανίας και συνέπραξαν και πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης, που είναι διαρκές έγκλημα, μη παραγεγραμμένο, διασυνοριακό».

Ο συντονιστής της ΝΔ στην επιτροπή Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής όσοι το απολαμβάνουν, σημειώνοντας: «Έχοντας υπόψη μας τη μεγάλη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι ήταν λάθος που η πολιτεία δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με το θέμα (...) Καλώ όλους όσοι καλύπτονται πίσω από την παραγραφή, αρχίζοντας από τον κ. Σημίτη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής».

Το ΚΚΕ σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ’ όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους. Στόχος τους είναι η συγκάλυψη. Το πόρισμα της ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να διαβαστεί από όλο το λαό για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φάνηκε απαισιόδοξος για την κατάληξη της υπόθεσης. «Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την επιτροπή. Λεφτά που πήγαν σε βαλίτσες και σουίτες δεν βρέθηκαν (...). Μίζες δόθηκαν και στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χρόνια, κάτι που καταγράφεται σε όλα τα κατηγορητήρια του Μονάχου. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν το παραδέχονται, ούτε καν δεσμεύτηκαν να το ψάξουν (...) Εκτιμώ ότι η Siemens θα εξελιχθεί σε Βατοπέδι Νο2. Χρειάζονται αστικές αγωγές εναντίον κομμάτων και προσώπων ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα».

Την απορία του για την απαξίωση από τα μέσα ενημέρωσης πριν καν δημοσιοποιηθεί του πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemenς, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης. Προσθέτει ότι η επιτροπή όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στη υπόθεση, αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο, κίνηση που ομόφωνα στηρίχθηκε ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: