Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ΔέλταΝιΤαφ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.


Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Στην Αθήνα εγκαθίσταται τριμερές κλιμάκιο ελεγκτών, στο τραπέζι νέα μέτρα

Μέτρα που θα αλλάξουν όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά ολόκληρη την οικονομία θα ζητήσει το ΔΝΤ
Κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγκαθίσταται από τη Δευτέρα και για 15 ημέρες στην Αθήνα για την αποτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευτούν τα μέτρα και τους όρους της συμφωνίας προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου διαμηνύει πως η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν ισοδυναμεί με προσφυγή, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την επαναφορά του ομαλού ανεφοδιασμού πιστώσεων.
«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι 'ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί'» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μπομπ Τράα, ο οποίος είναι γνωστός στους έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σκληρότητα και τη δυσπιστία του απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα, θα μείνουν στην Αθήνα για 15 ημέρες και ξεκινούν τον έλεγχο με εντολή:

1. Να αποτιμήσουν την κατάσταση, να μετρήσουν τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενο δύο χρόνια το Δημόσιο και
2. Να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στα μέτρα πολιτικής και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή τον κίνδυνο της «στάσης πληρωμών». Μόνο έτσι θα δώσουν τη βοήθεια, δηλαδή τα λεφτά.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τη συμφωνία την επιβολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να διασώσει το επιχείρημα ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα είναι ίδια με αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ».
Εντούτοις, κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, επειδή η Ελλάδα «έχει σπάσει το φράγμα του δημοσίου χρέους», πρέπει να συμβιβαστεί σύντομα με περίπου τα μισά από τα 50-60 δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα χρειάζεται και ταυτόχρονα να εξαγάγει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να προχωρήσει σε μια (ανέφικτη λόγω ευρώ) υποτίμηση του νομίσματος.
Επειδή πρόκειται για ηράκλειο άθλο, η σταδιακή μείωση κατά 20%-30% τιμών και μισθών σε συνδυασμό με την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους (έτσι ώστε να αποπληρωθεί σε περισσότερα χρόνια) είναι η θεραπεία που θα επιμείνει το ΔΝ
Τ να ενσωματώσει στη συμφωνία.
Από την εμπειρία της τριμερούς επιτήρησης -της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ- στην οποία έχει τεθεί η Ελλάδα, το πακέτο των προτεινόμενων μέτρων είναι σαφώς προσδιορισμένο: περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση όλων των αγορών και επαγγελμάτων, κατάργηση κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μερική απασχόληση.
Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια όπως εκείνο της μετακίνησης του απερχόμενου υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και εκείνο του σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.
Αμφότερα τα σενάρια διαψεύδονται από κυβερνητικούς κύκλους. Ως προς το πρώτο τονίζουν ότι «αν ο Παπανδρέου αλλάξει τον Παπακωνσταντίνου θα είναι σαν να παραδέχεται ότι μετά τις 4 Οκτωβρίου μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και δεν έγινε». Για το δεύτερο οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πολύτιμη ως αντίπαλος και επικίνδυνη ως σύμμαχος».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: