Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ελιξήριο από αγριοτριανταφυλλιές.



Μερικά χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής, ξεχωρίζει ένα εργοστάσιο όπου γίνεται η επεξεργασία ενός σχεδόν μαγικού υλικού για τη φροντίδα του δέρματος: του λαδιού από σπόρους αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Μosqueta. Πλέον, η Φύση γίνεται το πιο ισχυρό οπλοστάσιο απέναντι στη γήρανση.

Το Rosa Μosqueta είναι τα βασικό συστατικό της σειράς Βarefoot Βotanicals΄ Rosa Fina, που υπόσχεται ανανέωση του δέρματος και καταπολέμηση των ρυτίδων, των ουλών και της κοκκινίλας. «Η Χιλή είναι μια από τις βασικές παραγωγούς χώρες εκχυλίσματος αγριοτριανταφυλλιάς μετά τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και το Περού. Οι συγκεκριμένες αγριοτριανταφυλλιές φυτρώνουν ψηλά στις Άνδεις, εκεί όπου υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες», λέει ο υπεύθυνος για τις εξαγωγές της εταιρείας Βarefoot Βotanicals Εντουάρντα Πάρα. Τα ροδόμηλα από τις άγριες τριανταφυλλιές συλλέγονται κάθε τρεις μήνες και διατηρούνται χωρίς συντηρητικά δεκαοκτώ μήνες.
Το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία ως αντιοξειδωτικό. «Ανά τρεις μήνες παράγουμε δύο τόνους από κάθε είδος: επεξεργασμένο έλαιο, φυσικό από σπόρους αγριοτριανταφυλλιάς και βιολογικό», εξηγεί ο Πάρα. «Η τιμή του βιολογικού είναι μεγαλύτερη και υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Στα εργαστήρια διατίθενται σειρές από φιαλίδια με έλαια που προέρχονται από τους σπόρους. Κάθε σπόρος περιέχει 7% έλαιο.
Τα φυσικά και βιολογικά έλαια τα επεξεργάζονται δύο φορές και παρακολουθούμε καθώς οι σπόροι φορτώνονται στη μηχανή πριν πιεστούν.
Η φλούδα τους χρησιμοποιείται στην παρασκευή τσαγιού».

Φυσικό φάρμακο
Οι ιδρυτές της Βarefoot Βotanicals Τζόναθαν Στάλικ και Χίλερι Ντόριαν οδηγήθηκαν στη Rosa Μosqueta ως ομοιοπαθητικοί καθώς είχαν ακούσει ότι οι Ινδιάνοι Μαπούτσε στις Άνδεις το χρησιμοποιούσαν επί αιώνες.
Είχαν συναντηθεί πριν από 20 χρόνια στο Κολέγιο Ομοιοπαθητικής του Λονδίνου. Αναζητώντας στα φαρμακεία ένα φυ σικό φάρμακο για την κόρη του Ντόριαν που είχε κολλήσει ψείρες στο σχολείο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτε ανάλογο και αποφάσισαν να φτιάξουν μια κρέμα που καταπολεμά τις ψείρες από φυσικά υλικά.
Αυτό ήταν το έναυσμα για να ιδρύσουν την εταιρεία τους πριν από 12 χρόνια.
Ο Στάλικ εξηγεί ότι η Βarefoot Βotanicals στηρίζεται σε τρεις αρχές:
«Να έχουμε 100% φυσική προσέγγιση, να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του εκζέματος και της ψωρίασης και να διαθέτουμε υψηλή ποιότητα υφής και αρώματος. Πολλές μάρκες με φυσικά προϊόντα σού δίνουν την εντύπωση ότι είναι δεύτερης κατηγορίας. Θέλουμε προϊόντα που να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στις διασημότερες μάρκες».
Αλλά πώς αισθάνονται για το γεγονός ότι ένα φυσικό εκχύλισμα μεταφέρεται από τόσο μακριά, από τη Χιλή στη Βρετανία; «Η αλήθεια είναι ότι το αποτύπωμα του άνθρακα που δημιουργούμε είναι μεγάλο, αλλά τουλάχιστον βοηθούμε τις κοινότητες των αυτοχθόνων, οπότε υπάρχει μια ισορροπία», εξηγεί.

Λιπαρά οξέα
Το επιστημονικό όνομα της Rosa Μarqueta είναι Rosa Αffinis Rubiginosa και περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία των κυττάρων και του δέρματος. Περιέχει επίσης τρετινοΐνη (ρετινοϊκό οξύ), που είναι πηγή της βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται ότι διεγείρει το κολλαγόνο, ανανεώνει τους ιστούς του δέρματος, απαλύνει τις ρυτίδες και ηρεμεί το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Rosa Μosqueta.

Δεν υπάρχουν σχόλια: