Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών. Κάτω από τις 1700 μονάδες ο δείκτης


Αναταραχή στην αγορά
Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο με ξεπούλημα στις τράπεζες
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους πλήττουν και το Χρηματιστήριο
Ελεύθερη πτώση σημειώνει την Τρίτη στο Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις βραχυπρόθεσμες, τουλάχιστον, προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ το spread στα ομόλογα εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Στις 16:25 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 7,24% στις 1.674,26 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1.671 μονάδες) και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 241 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 8,52%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 7,94% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες 7,60%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει πτώση 11,22%.

Από τις μετοχές που διακινούνται, 9 σημειώνουν άνοδο, 204 πτώση και 21 παραμένουν σταθερές.

Η αγορά έχει επικεντρωμένη την προσοχή της στις διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ στην αγορά ομολόγων τα επιτόκια σημειώνουν το ένα μετά το άλλο αρνητικά ρεκόρ.

Παράλληλα, εντείνονται τα σενάρια για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις. Εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είπε ότι θα θέσουν αυτό θέμα στις συναντήσεις που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο με τους κ.κ. Τρισέ και Στρος-Καν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν διέψευσε τη φημολογία, λέγοντας ότι αυτό το θέμα δεν συζητείται στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υψηλές απώλειες σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι Εθνική (-10,08% στα 9,92 ευρώ), ΟΤΕ (-4,69% στα 7,73 ευρώ), Alpha Bank (-15,28% στα 5,10 ευρώ), Eurobank (-11,44% στα 4,80 ευρώ), ΟΠΑΠ (-5,13% στα 14,80 ευρώ), ΔΕΗ (-5,89% στα 11,50 ευρώ), Τρ.Κύπρου (-11,01% στα 3,96 ευρώ), Τρ.Πειραιώς (-11,76% στα 4,80 ευρώ) και Alapis (-6,25% στα 0,30 ευρώ).

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν σημαντικές απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, ενώ πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.
Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 1,29%, στο Παρίσι ο CAC-40 σημειώνει πτώση 1,70% και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι χαμηλότερα κατά 0,74%
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η επανάσταση με τα γαρύφαλλα - 25 Απριλίου 1974



Επανάσταση των Γαρυφάλλων
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 28 Μαΐου του 1926, πραξικοπηματίες στρατιωτικοί εγκατέστησαν στην Πορτογαλία μια φασιστική δικτατορία με επικεφαλής τον Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος έγινε αρχικά υπουργός οικονομικών το 1928, και στη συνέχεια πρωθυπουργός το 1932. Το νέο καθεστώς ονομάστηκε "Estado Novo" (Νέο Κράτος) και έμεινε στην εξουσία έως το 1974.

Ο πόλεμος που διεξήγαγε αργότερα η Πορτογαλία από το 1961 έως το 1974 για να διατηρήσει τον έλεγχο των αποικιών της στην Αφρική, είχε αποβεί ιδιαίτερα δαπανηρός, ωθώντας φιλοδημοκρατικά και φιλοκομμουνιστικά μέλη του Πορτογαλικού στρατού να στραφούν εναντίον του καθεστώτος, συγκροτώντας το Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Movimento das Forcas Armadas), το οποίο οργάνωσε πραξικόπημα.

Στις 12:20 μ.μ. δόθηκε σύνθημα από το ραδιόφωνο στα μέλη του Κινήματος να καταλάβουν στρατηγικά σημεία εξουσίας στη χώρα. Αν και οι πραξικοπηματίες απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της Λισαβόνας να μείνουν στα σπίτια τους, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και αναμείχθηκαν με τους στρατιώτες των επαναστατών, βάζοντας γαρύφαλλα στις κάνες των όπλων τους (από εκεί και η ονομασία της επανάστασης).
Έξι ώρες μετά το καθεστώς είχε καταρρεύσει. Η επανάσταση ήταν σχεδόν αναίμακτη με μόλις 4 νεκρούς. Παρόλα αυτά δεν χαρακτηρίζεται ως λαϊκή επανάσταση, καθώς δεν υπήρξαν εκδηλώσεις του λαού πριν το πραξικόπημα.

Επακόλουθη ήταν η άμεση ανεξαρτητοποίηση όλων των πορτογαλικών αποικιών, εκτός του Ανατολικού Τιμόρ το οποίο κατελήφθη από την Ινδονησία.

Στις 25 Απριλίου του 1975 διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία οι πρώτες ελεύθερες εκλογές, για την ψήφιση νέου συντάγματος. Το 1976 έγιναν εκ νέου εκλογές και η πρώτη συνταγματική πλέον κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ΔέλταΝιΤαφ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.


Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Στην Αθήνα εγκαθίσταται τριμερές κλιμάκιο ελεγκτών, στο τραπέζι νέα μέτρα

Μέτρα που θα αλλάξουν όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά ολόκληρη την οικονομία θα ζητήσει το ΔΝΤ
Κλιμάκιο στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγκαθίσταται από τη Δευτέρα και για 15 ημέρες στην Αθήνα για την αποτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευτούν τα μέτρα και τους όρους της συμφωνίας προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου διαμηνύει πως η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν ισοδυναμεί με προσφυγή, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την επαναφορά του ομαλού ανεφοδιασμού πιστώσεων.
«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι 'ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί'» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μπομπ Τράα, ο οποίος είναι γνωστός στους έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σκληρότητα και τη δυσπιστία του απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα, θα μείνουν στην Αθήνα για 15 ημέρες και ξεκινούν τον έλεγχο με εντολή:

1. Να αποτιμήσουν την κατάσταση, να μετρήσουν τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενο δύο χρόνια το Δημόσιο και
2. Να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στα μέτρα πολιτικής και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή τον κίνδυνο της «στάσης πληρωμών». Μόνο έτσι θα δώσουν τη βοήθεια, δηλαδή τα λεφτά.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τη συμφωνία την επιβολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να διασώσει το επιχείρημα ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα είναι ίδια με αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ».
Εντούτοις, κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, επειδή η Ελλάδα «έχει σπάσει το φράγμα του δημοσίου χρέους», πρέπει να συμβιβαστεί σύντομα με περίπου τα μισά από τα 50-60 δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα χρειάζεται και ταυτόχρονα να εξαγάγει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να προχωρήσει σε μια (ανέφικτη λόγω ευρώ) υποτίμηση του νομίσματος.
Επειδή πρόκειται για ηράκλειο άθλο, η σταδιακή μείωση κατά 20%-30% τιμών και μισθών σε συνδυασμό με την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους (έτσι ώστε να αποπληρωθεί σε περισσότερα χρόνια) είναι η θεραπεία που θα επιμείνει το ΔΝ
Τ να ενσωματώσει στη συμφωνία.
Από την εμπειρία της τριμερούς επιτήρησης -της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ- στην οποία έχει τεθεί η Ελλάδα, το πακέτο των προτεινόμενων μέτρων είναι σαφώς προσδιορισμένο: περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση όλων των αγορών και επαγγελμάτων, κατάργηση κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μερική απασχόληση.
Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια όπως εκείνο της μετακίνησης του απερχόμενου υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και εκείνο του σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.
Αμφότερα τα σενάρια διαψεύδονται από κυβερνητικούς κύκλους. Ως προς το πρώτο τονίζουν ότι «αν ο Παπανδρέου αλλάξει τον Παπακωνσταντίνου θα είναι σαν να παραδέχεται ότι μετά τις 4 Οκτωβρίου μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και δεν έγινε». Για το δεύτερο οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πολύτιμη ως αντίπαλος και επικίνδυνη ως σύμμαχος».
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η στάχτη προμήνυμα ηφαιστειακής έκρηξης;














Με την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία να έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη διακοπή στις ευρωπαϊκές πτήσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικοί ανατρέχουν σε προηγούμενα περιστατικά για να εξηγήσουν πώς η τέφρα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα αεροσκάφη αλλά και τον καιρό, τα χρώματα του ουρανού, πιθανώς και την ανθρώπινη υγεία.
Περισσότερα από 20 αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές λόγω της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991. Τα περισσότερα από αυτά πετούσαν σε απόσταση άνω των 1000 χλμ από τον κρατήρα.
Στην έκρηξη του αμερικανικού ηφαιστείου Ριντάουτ, το 1989, και οι τέσσερις κινητήρες ενός Boeing 747 σταμάτησαν να λειτουργούν για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χάσει απότομα ύψος. Οι 231 επιβάτες ανέφεραν ότι μπορούσαν να μυρίσουν τη θειούχο μυρωδιά του ηφαιστείου, σχεδόν 250 χλμ μακριά.
Τα σωματίδια της τέφρας μπορούν να κάνουν «αμμοβολή» στον ανεμοθώρακα του αεροπλάνου, να βουλώσουν τα στόμια των καυσίμων, να μολύνουν τα λιπαντικά, να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να καλύψουν τους αισθητήρες ταχύτητας.
Ομως ο πιο άμεσος κίνδυνος αφορά τους κινητήρες: Η στάχτη λιώνει ή εξαερώνεται στο θάλαμο καύσης της τουρμπίνας και κολλάει πάνω στα πτερύγια σαν μπογιά, εμποδίζοντας την κανονική ροή του αέρα. Αν επηρεαστούν τα θερμόμετρα των κινητήρων, το σύστημα διοχετεύει όλο και περισσότερα καύσιμα, επιδεινώνοντας την κατάσταση μέχρι η τουρμπίνα να σταματήσει.
«Οι στροβιλοκινητήρες είναι σαν γιγάντιες ηλεκτρικές σκούπες. Αν βρεθούν σε ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, ρουφούν όλη αυτή τη στάχτη και αυτό προκαλεί βλάβες στους κινητήρες» δήλωσε ο κ. Τομ Μάρεϊ, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Ηφαιστείων στην αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).
«Οταν ανιχνεύσουμε κάποια έκρηξη, η πρώτη μας κλήση είναι προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας» τόνισε.
Ο κίνδυνος αυξάνεται από το γεγονός ότι τα νέφη του ηφαιστειακού υλικού έχουν ουσιαστικά την ίδια εμφάνιση με τα κανονικά σύννεφα, τόσο στο γυμνό μάτι όσο και στο ραντάρ.
Από τις 28.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, οι 17.000 θα ακυρωθούν, εκτιμά η Eurocontrol, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Η τέφρα που εκτινάσσεται σε ύψος 6 χλμ από το ηφαίστειο Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ έχει καλύψει τη Βόρεια Ευρώπη λόγω των βορειοδυτικών ανέμων που αναμένεται να συνεχιστούν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις της τέφρας στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι καλά γνωστές, τα άτομα όμως με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να αποφύγουν την έκθεση. Προειδοποίηση για αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στα μάτια εξέδωσαν και οι αρχές της Σκωτίας, όπου η τέφρα έχει αρχίσει να πέφτει στο έδαφος.
Πανευρωπαϊκό πέπλο
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα καθαρίσει ο ουρανός, είναι όμως πιθανό η έκρηξη να διαρκέσει μερικές ακόμα μέρες.
«Περιμένουμε να διαρκέσει δύο ημέρες ή και περισσότερο ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό για πολλές μέρες. Υπάρχει μια περιορισμένη ποσότητα μάγματος» ανέφερε στο Reuters ο καθηγητής κ. Αρμαν Χόσκουλντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.
Ομως ακόμα κι αν η έκρηξη σταματήσει άμεσα, οι τεράστιες ποσότητες ατμού και ηφαιστειακών πετρωμάτων θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για εβδομάδες ή μήνες.
Η τέφρα από την έκρηξη του Πινατούμπο το 1991 (η οποία πάντως ήταν η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου τον 20 αιώνα) εκτινάχθηκε σε ύψος 30 χλμ και παρασύρθηκε 8.000 χλμ μακριά μέχρι τις ανατολικές ακτές της Αφρικής.
Το βαρύ πέπλο στάχτης απορρόφησε ένα μέρος της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας και έριξε τη μέση θερμοκρασία της Γης κατά ένα βαθμό τα δύο χρόνια που ακολούθησαν την έκρηξη.
Ακόμα εντονότερη ήταν η κλιματική επίδραση από την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815, η οποία θεωρείται η ισχυρότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η χρονιά που ακολούθησε ονομάστηκε «η χρονιά χωρίς καλοκαίρι».
Mερικές δεκαετίες αργότερα, η έκρηξη του Κρακατάου, ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, σκόρπισε στάχτη που έκανε πολλές φορές το γύρο της Γης και άλλαξε το χρώμα του ουρανού την ώρα της δύσης.
Τα εντυπωσιακά, λαμπερά ηλιοβασιλέματα απαθανατίστηκαν μεταξύ άλλων από τον Βρετανό καλλιτέχνη κ. Ουίλιαμ Ασκροφτ, του οποίου τα έργα μελετούν σήμερα οι επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για το κλίμα.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010