Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Λέγομαι Γεωργιάδης, κάνω μια έρευνα για το Σκοπιανό και θέλω να μιλήσω με τον κ. Υπουργό.


Ολο το παρασκήνιο που προηγήθηκε της επιλογής και ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2004
Πώς ο κ. Καραμανλής επέλεξε για Πρόεδρο τον κ. Παπούλια
Τα άκαρπα τηλεφωνήματα του κ. Ρουσόπουλου και τα μυστικά ραντεβού κοντά στο Χίλτον

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της 12ης Δεκεμβρίου του 2004ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκινούσε την υλοποίηση του μεγαλύτερου πολιτικού αιφνιδιασμού που πραγματοποίησε στα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του.Λίγο μετά την έναρξη των δελτίων ειδήσεων, ο εκπρόσωπός του κ. Θ.Ρουσόπουλος ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κ.Κάρολο Παπούλια.Λόγω των πολιτικών συσχετισμών που υπήρχαν τότε στη Βουλή, θεωρούνταν σχεδόν βέβαιοότι η ΝΔ θα πρότεινε υποψήφιο από άλλον πολιτικό χώρο, κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο κ.Καραμανλής θα επέλεγε για το ύπατο αξίωμα έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, και μάλιστα κάποιον που δεν είχε κατορθώσει να επανεκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του προηγούμενου Μαρτίου. Ηταν η εποχή που μπορούσε ακόμη το Μέγαρο
Μαξίμου να κρατήσει ένα μυστικό και να μη διαρρεύσει τίποτα από τις διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα,με πρωταγωνιστή τον κ. Θ.Ρουσόπουλο.Ως και την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Παπούλια, το μυστικό δεν γνώριζε κανείς άλλοςπλην του κ. Π. Μολυβιάτη, που συνδέεται επί δεκαετίες με στενή φιλική σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,και του κ. Γ.Σουφλιά, που το πληροφορήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα. Πέντε χρόνια μετά,«Το Βήμα» αποκαλύπτειόλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε της επιλογής και ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Παπούλια, από το οποίο επιβεβαιώνεται πως τις περισσότερες φορές η ιστορία διαμορφώνεται από λεπτομέρειες και συμπτώσεις.
Από την ημέρα που αποφασίστηκε αυτή η επιλογή ως την ημέρα των ανακοινώσεων,η υποψηφιότητα Παπούλια πέρασε από «σαράντα κύματα» λόγω κυρίως του φυσιολογικού φόβου τής τότε κυβέρνησηςμη τυχόν και μυριστεί κάτι το ΠαΣοΚ.

Oι κκ. Κ. Καραμανλής και Κ. Παπούλιας δεν είχαν ποτέ επαφές. Το μόνο που τους συνέδεε ως τις 19 Νοεμβρίου του 2004 ήταν η αμοιβαία εκτίμηση. Την ημέρα εκείνη ο τότε πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος του νομάρχη Ιωαννίνων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ντι Λακ», στην οποία ήταν παρών και ο κ. Παπούλιας. Εκεί είχαν την πρώτη χειραψία έπειτα από χρόνια.

Οι συζητήσεις και τα ονόματα
Η συζήτηση στη ΝΔ για το ποιον θα προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με πολλά ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του κ. Καραμανλή. Από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, συγκρατήθηκαν ως οι πιο ενδιαφέρουσες αυτές που αφορούσαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλο ,
ο οποίος μάλιστα μετά τις εκλογές είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματός του, υποδαυλίζοντας σενάρια περί μεταπήδησής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας έπειτα από μυστική συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Ωστόσο κάτι δεν πήγαινε καλά, για τον κ. Καραμανλή, με αυτές τις δύο προτάσεις. «Ο Κακλαμάνης δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συντονιστεί εύκολα με τις επιλογές μας και είναι συγκρουσιακός χαρακτήρας» είχε πει τότε σε κάποια σύσκεψη ο τότε πρωθυπουργός, ενώ για τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο θεωρούσε πως προσπαθούσε να εκβιάσει τις εξελίξεις, χωρίς μάλιστα να έχει διασφαλίσει πως θα τον υπερψηφίσει και το ΠαΣοΚ. Οπως είναι αυτονόητο, μυστική συνεννόηση δεν υπήρξε ποτέ.

Η μυστική δημοσκόπηση
«Μου επιτρέπεις να αναζητήσω άλλη λύση;» τον είχε ρωτήσει τότε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, και αφού έλαβε την έγκριση, άρχισε να μελετά βιογραφικά από το πολιτικό δυναμικό της χώρας.
Οταν στις 19 Νοεμβρίου είδε τον κ. Παπούλια να κάθεται στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου στα Ιωάννινα, έστησε ένα σκηνικό γνωριμίας, χωρίς να έχει συζητήσει τίποτα με τον κ. Καραμανλή. Τον ανάγκασε να αλλάξει την πορεία του κατά την αποχώρησή του και του ζήτησε να χαιρετήσει οπωσδήποτε διά χειραψίας τον πρώην υπουργό, ξαφνιάζοντας τότε και τους δύο.

Οταν επέστρεψαν στην Αθήνα, ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε στον κ. Καραμανλή τη σκέψη του και εκείνος τη βρήκε άκρως ενδιαφέρουσα. Την υποψηφιότητα Παπούλια σίγουρα δεν μπορούσε να αποκρούσει το ΠαΣοΚ, ενώ ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών είχε ακολουθήσει στρατηγική που ήταν πολύ κοντά στις απόψεις του κ. Καραμανλή, αλλά και του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη . Το προφίλ του και η πολιτική του πορεία εγγυόνταν πως θα μπορούσε να συμπορευθεί με τη νέα κυβέρνηση σιωπώντας όταν έπρεπε και υπηρετώντας την εθνική στρατηγική όταν κρινόταν απαραίτητο.

Από τότε το συζήτησαν πολλές φορές ακόμη, χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν, αλλά κάποια στιγμή την ίδια πρόταση δέχθηκε ο κ. Καραμανλής και από τον κ. Π. Μολυβιάτη. Ετσι έδωσε εντολή να μετρηθεί η δημοτικότητα Παπούλια σε μυστική δημοσκόπηση, χωρίς να το μάθει κανένας. Την άλλη ημέρα εκλήθη στο Μαξίμου ο κ. Ι. Λούλης και του ζητήθηκε να μετρήσει τη δημοφιλία περίπου είκοσι πολιτικών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Παπούλιας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναδείχθηκε μακράν πρώτος, με υψηλή δημοτικότητα μεταξύ και των ψηφοφόρων της ΝΔ.

«Κάνε ό,τι πρέπει για να διαπιστώσεις αν δέχεται και αν μπορεί να το κρατήσει μυστικό» είπε λίγες ημέρες αργότερα στον εκπρόσωπό του ο κ. Καραμανλής, και από τότε άρχισε ένα δεκαπενθήμερο αγωνίας και απρόβλεπτων περιστατικών για τον κ. Ρουσόπουλο ώσπου να μπορέσει να κλείσει μυστικά τη συμφωνία, χωρίς να αντιληφθεί τίποτα το ΠαΣοΚ.

Το ραντεβού της οδού Ραβινέ
Ο κ. Ρουσόπουλος τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια χρησιμοποιώντας τους αριθμούς κάποιων κινητών που είχε από το παρελθόν στο καρνέ του και ανακάλυψε ότι δεν ίσχυε κανένας. Μέσω κάποιων γνωστών του- όχι πολιτικών, για να μη διαδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα ότι τον αναζητεί- βρήκε τον αριθμό κάποιου κινητού του κ. Παπούλια, στο οποίο όμως δεν απαντούσε ο ίδιος αλλά ο αστυνομικός που τον συνόδευε στα Ιωάννινα. Ούτε σε εκείνον θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ωστόσο έπρεπε να αναφέρει κάποιο όνομα που θα δελέαζε τον κ. Παπούλια ώστε να ανταποδώσει το τηλεφώνημα.
«Λέγομαι Γεωργιάδης και κάνω μια έρευνα για το Σκοπιανό. Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσω μαζί του» είπε στον συνεργάτη του. «Δεν μπορώ να τον ενοχλήσω τώρα. Είναι μεσημέρι και ξεκουράζεται...» απάντησε εκείνος, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση πως θα τον ενημέρωνε το απόγευμα. Εφτασε όμως βράδυ και ο κ. Ρουσόπουλος δεν είχε δεχθεί τηλεφώνημα. Την άλλη ημέρα το πρωί επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό.
«Τον ενημέρωσα, κύριε Γεωργιάδη. Είμαι βέβαιος πως θα σας πάρει αργότερα» του απάντησε ο αστυνομικός του κ. Παπούλια, αλλά και η δεύτερη ημέρα πέρασε χωρίς να επικοινωνήσουν. Αρχισαν να «ζώνουν τα φίδια» τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, επειδή και ο κ. Καραμανλής περίμενε μιαν απάντηση... Το τηλεφώνημα έγινε τελικά την τρίτη ημέρα και οι εξελίξεις άρχισαν να παίρνουν οριστική τροπή. «Κάρολε, είμαι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και πρέπει να μιλήσουμε. Πότε θα κατέβεις στην Αθήνα;». Συναντήθηκαν δύο ημέρες αργότερα σε ένα διαμέρισμα στενού συνεργάτη τού κ. Παπούλια, στην οδό Ραβινέ, κοντά στο Χίλτον. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε με το αυτοκίνητο της γραμματέως του και συζήτησαν επί τρεις ώρες πίνοντας τσίπουρο από τη Μολυβδοσκέπαστη. Συμφωνήθηκε να συναντηθούν και με τον κ. Καραμανλή σε άλλο διαμέρισμα, το βράδυ του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου.

Οι σχεδιασμοί και η μυστικότητα
Το πρωί της ημέρας αυτής, όμως, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου μιλούσε στην Πάτρα στην 4η Εθνική Θεματική Συνδιάσκεψη με θέμα «Παιδεία- Πολιτισμός- Αθλητισμός». Τι θα συνέβαινε αν ο κ. Παπούλιας θεωρούσε σκόπιμο να ενημερώσει για τις εξελίξεις το πρόεδρο του ΠαΣοΚ; Υπήρχε ο κίνδυνος να προλάβει τη ΝΔ το αντίπαλο κόμμα και να ανακοινώσει πρώτο ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια. Ολο το σχέδιο θα γυρνούσε σε βάρος της κυβέρνησης... Στο Μαξίμου δημιουργήθηκε πανικός...

Αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ραντεβού Παπούλια- Καραμανλή ώσπου να τελειώσει η ομιλία Παπανδρέου στην Πάτρα. «Κάρολε, ο Θόδωρος είμαι πάλι.
Δεν κατάλαβα καλά και ο πρόεδρος δεν μπορεί σήμερα. Να βρεθούμε αύριο το απόγευμα» είπε ο Ρουσόπουλος το μεσημέρι του Σαββάτου στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, παγώνοντας και τον ίδιο, που αντιλήφθηκε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Παπούλιας, όμως, δεν είπε τίποτε και απλώς συμφώνησε. Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου τελείωσε χωρίς να πει τίποτε για την προεδρική εκλογή και οι κκ. Καραμανλής και Ρουσόπουλος πήραν μια βαθιά ανάσα. Προφανώς ο Παπούλιας δεν το είχε συζητήσει με κανέναν...

Το ραντεβού έγινε κανονικά την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. «Είστε το πρόσωπο που μπορεί να εννοήσει τους Ελληνες. Διαθέτετε σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και η θητεία σας θα είναι ένα ορόσημο» είπε ο τότε πρωθυπουργός στον κ. Παπούλια, ο οποίος με τη σειρά του τον ευχαρίστησε για την «τιμητική πρόταση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη συναίνεσης στα μεγάλα θέματα.

Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση ενημερώθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό δύο- τρία κορυφαία στελέχη του κόμματος που θα δυσαρεστούνταν αν το μάθαιναν από την τηλεόραση. Ως τότε είχε συμφωνηθεί να μην το μάθει κανείς.

Μία εβδομάδα νωρίτερα μάλιστα ο κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει σε μια κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού για να «θολώσει τα νερά». Είχε παραστεί σε μια δεξίωση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και φρόντισε να καθήσει δίπλα στον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο και να μοιραστεί μαζί του... δύο γαρίδες. Τα παρασκήνια πήραν φωτιά και για την επόμενη εβδομάδα οι δημοσιογράφοι έπαψαν πια να αναζητούν ποιον θα πρότεινε η ΝΔ, επειδή πίστεψαν ότι τον είχαν ήδη εντοπίσει!

Συγκατοίκηση χωρίς πολλά προβλήματα
Τα όσα ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας στις 12 Δεκεμβρίου 2004 είναι γνωστά. Το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι οι κκ. Καραμανλής και Παπούλιας συναντήθηκαν άλλη μία φορά ώσπου να ορκιστεί πρόεδρος, ενώ από τότε συναντιούνταν και επικοινωνούσαν τακτικά, διαπιστώνοντας ότι έχουν κι άλλα κοινά, όπως η λατρεία τους για τη φύση και το πάθος τους για τα ιστορικά βιβλία. Στα τέσσερα χρόνια της συγκατοίκησής τους υπήρξαν και στιγμές έντασης (όπως, για παράδειγμα, ένας ανασχηματισμός για τον οποίον ο πρόεδρος ενημερώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό την τελευταία στιγμή, ή κάποιες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για ορισμένους χειρισμούς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μετά το 2006. Και οι δύο πλευρές, όμως, χαρακτηρίζουν αυτή τη συμβίωση αρμονική, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πολύ λιγότερα πάντως από άλλες περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και προεδρίας της Δημοκρατίας στο παρελθόν.

Ο ρόλος του κ. Θ. Ρουσόπουλου στην επιλογή του κ. Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν καθοριστικός «Ακατάρριπτο» θα παραμείνει το ρεκόρ των 279 ψήφων που συγκέντρωσε ο κ. Κ. Παπούλιας όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2005. Αν και αυτή τη φορά έχει τρικομματική υποστήριξη, αφού, πλην του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, που τον είχαν στηρίξει την προηγούμενη φορά, την ανανέωση της πενταετούς θητείας του θα υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οπότε στην ψηφοφορία, η οποία ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να συγκεντρώσει 266 ψήφους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία είναι φανερή και δεν στήνεται κάλπη, ενώ τυπικά δεν προβλέπεται η υποβολή υποψηφιοτήτων, παρά μόνο στην αρχή της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο του Σώματος οι επιστολές των αρχηγών κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το πρόσωπο που προτείνουν.

Κάθε βουλευτής καλείται να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που προτιμάει και στην προκειμένη περίπτωση το μοναδικό που θα ακουστεί θα είναι το όνομα του κ. Παπούλια, όπως ήδη έχουν γνωστοποιήσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης .

«Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν “παρών”», ορίζει ο Κανονισμός και τη στάση αυτή, την οποία επέλεξαν το 2005, αναμένεται να επαναλάβουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ψηφοφορία, στο πρωτόκολλο προβλέπεται επίσκεψη του Προεδρείου της Βουλής στον (επανεκλεγέντα) Πρόεδρο για την τυπική ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Η ορκωμοσία του κ. Παπούλια θα γίνει στις 12 Μαρτίου, οπότε λήγει η τρέχουσα πρώτη θητεία του και αρχίζει να μετρά ο χρόνος της δεύτερης πενταετίας.

Ετσι, ο κ. Παπούλιας, ο 6ος μεταπολιτευτικός πρόεδρος, αναμένεται να γίνει ο τρίτος πολιτικός που εκλέγεται για δεύτερη φορά στο προεδρικό αξίωμα, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (ο οποίος εξελέγη το 1980 και κατόπιν το 1990) και τον κ. Κ. Στεφανόπουλο (εξελέγη το 1995 και ανανεώθηκε η θητεία του το 2000). «Ενοικοι» του Προεδρικού Μεγάρου έχουν διατελέσει επίσης οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (εξελέγη προσωρινός τον Δεκέμβριο του 1974 μετά την κατάργηση της βασιλείας με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον ίδιο μήνα) και Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), καθώς και ο κ. Χ. Σαρτζετάκης (1985-1990).

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

.... η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται ...






Δεύτερη ημέρα πιέσεων με πληροφορίες από την Κίνα ότι ο Γ.Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει ταξίδι προώθησης ελληνικών ομολόγων σε Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη. Ο κινεζικός Τύπος διατυπώνει ερωτήματα κατά πόσο η αγορά ελληνικών ομολόγων θα είναι συμφέρουσα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μπορούν οι αγοραστές να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω;»

Συγκεκριμένα, σε εκτενές άρθρο της κινέζικης εφημερίδας «South China Morning Post» επισημαίνεται: «Με τους Ευρωπαίους εταίρους της να μουρμουρίζουν ότι δεν θα υπάρξει διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην ανεύρεση αγοραστών ανάμεσα στις πλούσιες σε συναλλαγματικά αποθέματα κεντρικές τράπεζες της Ασίας».

Σημειώνει, δε, ότι «ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για ένα ταξίδι προώθησης των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτές του Hong Kong, του Πεκίνου, και της Σαγκάης».

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του Τύπου για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια του άρθρου της κινέζικης εφημερίδας επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι το Πεκίνο, αν ήθελε, θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία» και εν συνεχεία αναλύονται οι λόγοι, για τους οποίους η προσφορά ελληνικών ομολόγων δεν είναι τόσο ελκυστική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κύριο μέλημα της Κεντρικής Τράπεζας είναι περισσότερο το να διατηρήσει την αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και όχι το να εξασφαλίσει υψηλή απόδοση. Και, λαμβάνοντας υπ' όψιν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα διερωτηθούν κατά πόσον οι αγοραστές ελληνικού χρέους μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για δραστική περικοπή των δαπανών «μπορεί να αποδειχθούν επαχθέστερα απ' ό,τι είναι διατεθειμένη να δεχθεί η κοινή γνώμη», και αναφέρεται ως παράδειγμα η κινητοποίηση των αγροτών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η ΕΕ αρνηθεί να χαλαρώσει τους στόχους της, από τον φόβο ότι και τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη θα διογκώσουν τα ελλείμματά τους, η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει ότι οι όροι συμμετοχής στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά επαχθείς, και τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει χρεοκοπία και υποτίμηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Μολονότι η πιθανότητα είναι μικρή, το Πεκίνο οφείλει να εκτιμήσει τον κίνδυνο σε σχέση με τα αμφίβολα διπλωματικά οφέλη της διάσωσης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Με δεδομένη την προσοχή των Κινέζων αξιωματούχων, ενδεχομένως να αποφασίσουν ότι πρόκειται για κίνδυνο, τον οποίο δεν θέλουν να αναλάβουν, τουλάχιστον για το ποσόν των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Παρεμφερείς απόψεις διατύπωσε και ο αναπληρωτής Διευθυντής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Γιν Ζονγκλι, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Beijing Morning Post», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.mirningpost.com.cn, επισημαίνει ότι για την Κίνα, η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα δεν είναι απλώς οικονομικό ζήτημα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς άπτεται της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, και, υπό αυτήν την έννοια, απαιτεί συνολικό χειρισμό.

Παράλληλα, ο κ. Yin υπογραμμίζει ότι πρωταρχικός παράγοντας για μία επενδυτική απόφαση δεν είναι τόσο η απόδοση όσο η ασφάλεια, και γι' αυτόν το λόγο η Κίνα στρέφεται στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, ενώ η κρίση της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει συνολική διερεύνηση του κινδύνου.

Παράλληλα, στο άρθρο της «China Daily» αναφέρεται ότι «στις διεθνείς χρηματαγορές κυκλοφορεί ευρέως η φήμη για επικείμενη διάλυση της Ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται για την περικοπή του υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος της ηπείρου, και χώρες από την Ισπανία ως την Ιρλανδία αντιμετωπίζουν τα βάρη του αυξανόμενου χρέους».

Επίσης, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε 'παράλογη υπόθεση' το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, 'στο πλαίσιο της οποίας η επίλυση των προβλημάτων θα είναι αναμφίβολα πολύ ευκολότερη'».

Τέλος, σύντομο δημοσίευμα στην εφημερίδα «China Daily» αναφέρεται στις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν χθες, Τετάρτη, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σε πανικό η αγορά. Το χρηματιστήριο με βουτιά 3,4% στις 2030 μονάδες.


Οι επιφυλακτικές δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών για την δυσκολία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και κυρίως οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οι αντιδράσεις των αγορών, που οδήγησαν σε νέα εκτίναξη του spread στα ομόλογα δημιουργούν πανικό στους επενδυτές, που προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Στις 2.030,28 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με σημαντική πτώση 3,39%, ενώ νέες «κατολισθήσεις» σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο
(-5,07%).
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 231,706 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,95%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,49% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,70%.
Με εξαίρεση το δείκτη των Τηλεπικοινωνιών ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,79%, οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,07%) και των Πρώτων Υλών (-5,06%).
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν: 36 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 159 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Plias +9,09%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +9,09%, FHL Mermeren +8,40% και Τεχνικές Εκδόσεις +7,89%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Envitec -19,87%, Λανακάμ (κο)
-19,09%, Ελφίκο (κο) -18,12% και Κλωνατέξ (κο) -12,50%.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η ταβέρνα του Τζεμήλ


Βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στην Ξάνθη. Το μεσημέρι του Σαββάτου στο δρόμο για φαγητό σε κάποια από τις πολλές καλές ταβέρνες στα περίχωρα της πόλης ο «γνώστης» και κυνηγός των εκλεκτών εδεσμάτων μας αποκάλυψε ότι θα χρειαζόμασταν μια – μιάμιση ώρα για να φτάσουμε στον προορισμό μας, αφού έπρεπε να διανύσουμε περίπου 53 χιλιόμετρα δρόμο, τα τελευταία 5,5 μάλιστα χωματόδρομο, στα Πομακοχώρια του Νομού Ξάνθης . Θα φτάναμε στην Κοττάνη , το τελευταίο χωριό στα σύνορα με τη Βουλγαρία στην ταβέρνα του Τζεμήλ Χαλήλογλου .

Πριν αρχίσω να γκρινιάζω και να ρωτώ, αν άξιζε αυτή η ταλαιπωρία για ένα φαγητό, είχαμε ήδη βγει από την Ξάνθη και ανηφορίζαμε για τον Εχίνο λίγο μετά το σταυροδρόμι πριν από τη Σμίνθη. Το τοπίο που άρχισε να αποκαλύπτεται στην πορεία μας δίπλα από όμορφα ποταμάκια και τα μικρά καταπράσινα λιβάδια έπνιγε σιγά-σιγά τη διάθεση για γκρίνια και γεννούσε την περιέργεια για τις καινούργιες εικόνες που ξετυλίγονταν μπροστά μας. Περάσαμε χωρίς να καταλάβουμε τη Σμίνθη, τον Εχίνο , τις Άνω Θέρμες, τις Μέσες Θέρμες και τις Θέρμες με τις Ιαματικές πηγές , ώσπου φτάσαμε στη Μέδουσα και πιάσαμε το χωματόδρομο για την Κοττάνη.

Με το που μπήκαμε στην ταβέρνα του Τζεμήλ , αισθανθήκαμε αμέσως τη ζεστασιά της φιλοξενίας τους. Με την πρώτη ματιά είναι αδύνατον να μη συμπαθήσεις τον Τζεμήλ και τη σύζυγό του. Άνθρωποι ευγενέστατοι , χαμογελαστοί, γλυκομίλητοι , που σου δίνουν την αίσθηση του φιλοξενούμενου μάλλον παρά του πελάτη.

Η ταβέρνα ένα ζωντανό μουσείο λαϊκής τέχνης. Θα άξιζε τον κόπο να κάνει κανείς αυτή την απόσταση και μόνο για να δει όλα τα εργαλεία , τα σκεύη , τα ενδύματα και παντός είδους αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σ’ αυτή τη γωνιά της Θρακικής γης στην καθημερινή πάλη τους με τα στοιχειά της φύσης για ζωή μέσα σε ένα πανέμορφο , πλην όμως δύσκολο περιβάλλον. Αναδύεται έντονα ένας αξιόλογος πολιτισμός , που διαμορφώθηκε διαχρονικά από έναν εργατικό, περήφανο, φιλήσυχο Θρακιώτικο λαό και προσαρμόστηκε άριστα στον περιβάλλοντα χώρο.

Ίσως να συνέβαλε και το περιβάλλον, που τα ψητά του Τζεμήλ και τα εδέσματα που μας έφερε, καθώς και το μπρούσκο κρασί του, μου φάνηκαν ιδιαίτερα νόστιμα!
Μου θύμισαν τις μυρωδιές και τα αρώματα των παιδικών μου χρόνων, όταν τρώγαμε, ότι παράγανε οι γονείς και οι παππούδες στο σπίτι μας. Το γουρούνι που μεγαλώναμε όλο το χρόνο μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, το κατσίκι από το κοπάδι , που εκτρέφαμε, το μοσχάρι , που μεγάλωνε από το γάλα της αγελάδας πρώτα και τα καλαμπόκια και το στάρι που θερίζανε, σα μεγάλωνε.

Φεύγοντας , ούτε που σκεφτόμουν το δρόμο της επιστροφής. Ήμουν βέβαιος , ότι θα ξαναπήγαινα στην ταβέρνα του Τζεμήλ, όχι τόσο για τα εξαίσια εδέσματα και τα αξιοθέατα της περιοχής. Είχα ήδη την αίσθηση ότι πριν από λίγο απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο…
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ΛΙΓΑΠΟΛΑ της Θράκης.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Βγήκαν τα ψάρια στη στεριά.


Η θάλασσα ανέβηκε ένα μέτρο!
Οι νοτιάδες προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Στα ΝΕΑ (Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010)

Βενετία θυμίζουν πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το τελευταίο εικοσαήμερο η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και κατά ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι παραλιακοί δρόμοι.

Το φαινόμενο, που οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στους ισχυρούς νοτιάδες που μετακινούν μεγάλους όγκους νερού από τα παράλια της Αφρικής, είναι ιδιαίτερα έντονο και εμφανίστηκε κυρίως στα νησιά Σύμη, Πάτμο, Τήλο, Κάλυμνο, Σάμο, αλλά και στα παράλια της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Μάλιστα, στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) που βρίσκεται απέναντι από την Κω, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο και διαρκεί πολλές μέρες», είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ειδικά τα βράδια, ο παραλιακός δρόμος είναι αδιάβατος και στα καταστήματα της περιοχής τα νερά της θάλασσας μπήκαν μέσα και προκλήθηκαν ζημιές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δε που η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πολύ, τα λαβράκια βγήκαν στον παραλιακό δρόμο της Σύμης και τα κυνηγούσαν οι κάτοικοι με τις απόχες! Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στην Πάτμο, όπου- όπως λέει η δημοσιογράφος κ. Σμαράγδα Μουλιάτη- «τα νερά κάλυψαν όλη την παράκτια ζώνη του λιμανιού τής Σκάλας και έφθασαν μέχρι τη μικρή πλατεία του νησιού. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επικίνδυνα και ενώθηκε με τη στεριά και πολλά σημεία χρειαζόμασταν βάρκα για να τα διασχίσουμε, πολλά δε αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στα παραλιακά πάρκινγκ».

Στη Σάμο το φαινόμενο αυτό ήταν επίσης έντονο, όπως και στην Κάλυμνο, όπου και εκεί βρήκαν ψάρια στη στεριά, ενώ στην περιοχή Άγιος Αντώνιος της Τήλου το ύψος των νερών της θάλασσας ξεπέρασε το ένα μέτρο.

«Κάθε χρόνο»
«Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται περίπου κάθε χρόνο τον χειμώνα, ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι (σοροκάδες), και διαρκεί το πολύ δύο ημέρες, αλλά φέτος μπαίνουμε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα και τα νερά δεν υποχωρούν», τονίζει ο δήμαρχος της Σύμης. Εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φουσκοθαλασσιά λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών νοτιάδων που έφθασαν αυτές τις ημέρες σε ένταση έως και τα 9 Μπωφόρ, παρατηρήθηκε χθες στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα νερά έφθασαν μέχρι τα σπίτια, αλλά και στην Τήνο στις 28 Δεκεμβρίου, οπότε στο λιμάνι της χώρας το νερό ανέβηκε περίπου μισό μέτρο.

Το φαινόμενο δεν συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές
ΟΠΩΣ επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Χρόνης, τα συγκεκριμένα περιστατικά ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν πρέπει επ΄ ουδενί να συνδεθούν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Ανύψωση ενός μέτρου λόγω της υπερθέρμανσης θα έχουμε πολλά χρόνια μετά- τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Απλά οι ισχυροί νοτιάδες προκάλεσαν μεγάλη μετακίνηση θαλασσίων μαζών, οι οποίες βρήκαν εμπόδιο στα νησιά και έτσι επήλθαν κάποιες πλημμύρες. Δεν παρατηρούμε αντίστοιχες καταστάσεις όταν έχουμε βοριάδες, καθώς οι μικρές αποστάσεις που παρεμβάλλονται από τα παράλια έως τα νησιά δεν επιτρέπουν μεγάλη ανάπτυξη του κυματισμού.

Αντίθετα, η απόσταση από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής είναι μεγάλη, οπότε όταν φυσάει νοτιάς έχουμε και μεγαλύτερο κυματισμό», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρόνης και τονίζει ότι η μεγάλη διάρκεια του φαινομένου σε σχέση με άλλες χρονιές οφείλεται στο γεγονός ότι φυσούν συνεχώς νοτιάδες τις τελευταίες εβδομάδες.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Φεύγει λεφτό από την Ελλάδα σε ξένες τράπεζες.


Τα «κοράκια» των ξένων τραπεζών άρπαξαν 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

(του Γιώργου Δημητρομανωλάκη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 3 ΙΑΝ 2010)

Οταν πριν από περίπου 50 ημέρες η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε ότι όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών θα αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2010, κανείς δεν εκτιμούσε ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα ντόμινο φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.

Πολύ περισσότερο κανείς δεν φανταζόταν ότι τα «golden boys» έξι τουλάχιστον μεγάλων ελβετικών, βρετανικών και γερμανικών τραπεζών θα έφταναν στο σημείο να ενοικιάσουν πολυτελείς σουίτες σε μεγάλα ξενοδοχεία των Αθηνών στην προσπάθειά τους να «αδειάσουν τα ταμεία» των ελληνικών τραπεζών και να παίξουν παιχνίδια με τον φόβο των Ελλήνων ότι είτε θα υπάρξει αναδρομικό «πόθεν έσχες» ή ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα φορολογηθούν επιπλέον.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα έχουν διαψευστεί πλήρως από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακριβώς εκεί ποντάρουν οι ξένοι bankers, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πανικό στους εγχώριους τραπεζίτες καθώς, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι στιγμής έχουν φύγει από τη χώρα μας 7 έως 10 δισ. ευρώ από περίπου 230 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές καταθέσεις των Ελλήνων.

Οπως λοιπόν πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», τον τελευταίο μήνα σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κεφαλάρι πραγματοποιούνται μυστικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων της ελβετικής UBS, της DZ Privatbank, της Sarasin, της Banque Vontobel Genθve, της βρετανικής Barclays, της γερμανικής Deutsche Bank και άλλων πολυεθνικών τραπεζών με Ελληνες που έχουν χοντρά πορτοφόλια - μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και εισοδηματίες με καταθέσεις πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Υπόσχονται μέχρι και δάνεια για να δικαιολογηθούν περιουσιακά στοιχεία

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ούτως ή άλλως πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών. Τώρα όμως τους ζητούν να μεταφέρουν και άλλα χρήματα σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Επιπρόσθετα τους ζητούν να τους γνωρίσουν και φίλους τους οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό. Οι ξένοι τραπεζίτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ασάφεια που δημιουργήθηκε τις τελευταίες 60 ημέρες σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγραφούν οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων στη φορολογική δήλωση του 2010. Επισημαίνουν δε στους πελάτες τους ότι μπορεί να επιβληθεί αναδρομικό «πόθεν έσχες», ενώ δεν αποκλείουακόμα και το ενδεχόμενο επιπλέον φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων.

Τα golden boys των ξένων τραπεζών υπόσχονται καταρχήν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τις καταθέσεις των πελατών τους, διαχείριση περιουσίας, ενώ τους τονίζουν ότι μπορούν να εκδώσουν ακόμα και δάνεια προκειμένου να καλύψουν αναδρομικά το «πόθεν έσχες» για την αγορά -για πα ράδειγμα- κατοικιών. Οπως επισημαίνεται αρμοδίως, ακόμα και σήμερα κάποιος που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία με τα εισοδήματα που δηλώνει, μπορεί να πάρει ένα τραπεζικό δάνειο. Ομως, επειδή είναι εύκολο να διαπιστωθεί πότε έγινε η εκταμίευση του δανείου και πότε η αγορά του ακινήτου, ο δανειολήπτης μπορεί να ισχυριστεί ότι αγόρασε το ακίνητο από δάνειο συγγενικού προσώπου και πήρε το δάνειο να το ξεπληρώσει.(Τονίζεται πάντως ότι παρόμοια αίτημα δέχονται και οι ελληνικές τράπεζες.)

Σήμερα, εάν θέλει κάποιος να μεταφέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος, για παράδειγμα στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία, σε λογαριασμό στο όνομά του, δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι, ανοίγοντας έναν λογαριασμό στην Ελβετία ή σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης, ένας Ελληνας μπορεί να μεταφέρει όποιο ποσό επιθυμεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το χρηματικό όριο στις ελβετικές τράπεζες ανέρχεται στα 68.000 ευρώ.

Πάντως, δεν είναι μόνο η έλευση ξένων τραπεζιτών στην Ελλάδα που ζητούν από τους πελάτες τους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.