Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γιάννης Μανώλης

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε, νωρίτερα από ό,τι είχε προαναγγείλει, ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης, προκειμένου, όπως είπε, «να διευκολύνει τον πρωθυπουργό».

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο κ. Μανώλης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί με την έναρξη των εργασιών του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τη θέση του Γιάννη Μανώλη στη Βουλή αναμένεται να πάρει ο πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Αργολίδα, ο οποίος είναι ο κ. Δημήτρης Κρανιάς.

«Εκλογές αυτοκτονίας»

Ο κ. Μανώλης αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα για να διευκολύνει τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ αλλά και για να μην υποκύψει ο Κ.Καραμανλής «σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας» και κάνει λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ.

Παράλληλα, ο Γ. Μανώλης επιτίθεται κατά όσων εισηγούνται πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι είναι εκείνοι που «ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος» ή επειδή «επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο».

Βολές εξαπολύει τέλος ο κ. Μανώλης και κατά όσων στη ΝΔ «πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων» και όσους «έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens», αλλά κια κατά όσων «δηλώνουν αμετακίνητοι» και «απαιτούν το βόλεμα των δικών τους».

Οι δηλώσεις του Γ.Μανώλη

«Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, ν’ ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της ΝΔ και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν, αναδεικνύοντάς τον αρχηγό και δυο φορές Πρωθυπουργό.

»Έχει υποχρέωση, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, ν’ αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα την φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο Γιάννης Μανώλης.

Κατά το βουλευτή της ΝΔ, τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που «ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο.

»Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλείψεις τους έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους, ενώ θέτουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της ΝΔ διαθέτουν και κρίση και μνήμη», συνεχίζει ο βουλευτής.

«Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της ΝΔ βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες 'ήρθε η ώρα του Καραμανλή' γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί.

Οφείλει να προχωρήσει σ’ αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες.

Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή.

Θα τον κρίνει όμως, αυστηρά η ιστορία, εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως, μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Μανώλης.

Newsroom ΔΟΛ

Μέτρα για τους οικονομικά αδύνατους...







Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Ετοιμάζεται θριαμβευτική επιστροφή Χριστοφοράκου.

Έρχεται, θα έρθει, ξεκίνησε, δεν ήρθε ακόμη η ώρα, δεν έφτασε, αφικνείται εντός του έτους, και αν έρθει τι;

Υπόδικος λέει ο "δωρητής", πάλευκα, αθώα ωσεί περιστεραί, τα δωροκηθέντα κόμματα, δεν ανέγραψαν τα μπαξίσια στα κιτάπια τους.

Οι μεσάζοντες δεν γεύτηκαν κάτι τις από το μέλι;

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μετά 35 χρόνια κηδεύτηκε στη Λευκωσία ο Ιωάννης Παπαγιάννης


Με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος ήταν καλυμμένο το φέρετρο με τα λείψανα του Ιωάννη Παπαγιάννη, ενός εκ των πέντε εκτελεσθέντων από τους Τούρκους αιχμαλώτων εθνοφρουρών στο χωριό Τζιάος το 1974. Ο Παπαγιάννης ήταν τότε 23 χρονών.

Στην κηδεία, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λευκωσία, τον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους του στεφάνι.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού Κυθρέας Κώστας Ζερβός, ο οποίος χαρακτήρισε τον Παπαγιάννη «ήρωα».

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα κατά την οποία οι ορδές του Αττίλα ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.
Με τη δεύτερη φάση, η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου, με τη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.

ΔΟΛ (in.gr) με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερα:
5) Η μάχη της ΕΛΔΥΚ, η τελευταία μάχη στην Κύπρο 16 Αυγ. 1974


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Τ' αρμέξανε τα πρόβατα; Τώρα πάει ο ήλιος γιόμα!

Και συ μουσίτσα Γείτονα;
Ο εκσυγχρονισμός, εκσυγχρονισμός, και το λαδάκι λάδι, όλα μέλι - γάλα

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Το πραξικόπημα, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936.

Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 οι Βενιζελικοί και οι Αντι-Βενιζελικοί δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Γεώργιος Β΄ να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Στις 9 Μαρτίου ο βασιλιάς διόρισε υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά. Η αρχή για την δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε αρχίσει ήδη.

Κανένα κόμμα, εκτός από το Κ.Κ.Ε., δεν αποδοκίμασε τον συγκεκριμένο διορισμό. Στις 14 Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση Δεμερτζή, με αντιπρόεδρο και υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά.

Έναν μήνα μετά πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Το τραγικό συμβάν έδωσε την ευκαιρία στον Μεταξά να αναρριχηθεί στην εξουσία. Έτσι στις 13 Απριλίου ο Γεώργιος Β΄ διόρισε τον ίδιο πρωθυπουργό, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης απο τη Βουλή. Ο βουλευτής Ηλείας Βάσος Στεφανόπουλος είπε τότε: «Χρεωκοπήσαμεν ως κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως συνέλευσις και χάσαμε τον ψυχικόν σύνδεσμο προς τον λαόν. Διότι τι είδους ψυχικός σύνδεσμος είναι δυνατόν να διατηρηθή όταν ο μεν λαός φωνάζει δεν θέλω να με κυβερνήση ο Μεταξάς, ημείς δε αδιαφορούντες του απαντώμεν: Και όμως θα σε κυβερνήσει ο Μεταξάς».

Ο δρόμος είχε ανοίξει για τον Μεταξά. Και όμως πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου είχαν επισημάνει τον κίνδυνο.

Ο Σοφούλης, πρόεδρος της Βουλής, αν και είχε επιφυλάξεις για το διορισμό του Μεταξά, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 30 Απριλίου του 1936 η Βουλή παραχώρησε με ψήφισμα απόλυτη ελευθερία στον Μεταξά.

Το ψήφισμα διέκοπτε τις εργασίες της βουλής ως τις 30.9.36 και παρείχε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική εξουσία να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα για όλα τα θέματα, κάτω από την επίβλεψη μιας 40μελούς επιτροπής, η οποία τελικά δεν λειτούργησε.

Επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και την ασταθή διεθνή κατάσταση, στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς κατήργησε και τον κοινοβουλευτισμό με τη συγκατάθεση του Γεωργίου Β', ο οποίος διέλυσε τη Βουλή χωρίς να προκηρύξει εκλογές και ανέστειλε πολλά άρθρα του Συντάγματος.


Σχετικά: 1) Ο περίεργος θάνατος του Μεταξά.

2) Ιστοσελίδα Ιωάννης Μεταξάς




Η "Βαρβάρα" ένα ρεμπέτικο τραγούδι, απαγορευμένο από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, δίκη του συνθέτη Τούντα.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Άλεσμα φόρων σε προεκλογικές παροχές.

Το κραχ φέρνει πρόωρες εκλογές

Ενώ η κυβέρνηση ταλανίζεται από εκλογικά διλήμματα, αγωνία για την πορεία της οικονομίας εκφράζεται από παντού και το έλλειμμα «τρέχει» με ρυθμούς μεταξύ 7% και 8% του ΑΕΠ

Του ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ | Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

O Αύγουστος των διακοπών, της χαλάρωσης και της ευφορίας των καρπών τηςγης μπορεί να συνεπαίρνει τον πληθυσμό και να τον στέλνει μαζικά στα νησιά και στις ακτές, όμως οι αστικές αγωνίες παραμένουν ενεργές, καταδιώκοντας τους πάντες. Το εφετινό καλοκαίρι δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Τα οικονομικά νέφη έχουν πυκνώσει πάρα πολύ και δείχνουν ικανά να κλονίσουν ακόμη και τους ισχυρότερους. Συνοδευόμενα μάλιστα από την απειλή της νέας γρίπης πολλαπλασιάζουν τα άγχη και δημιουργούν περιβάλλον απόλυτης ανασφάλειας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αν μάλιστα δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου για έγκαιρη παράδοση, στα μέσα Σεπτεμβρίου, των αντιγριπικών εμβολίων ώστε να διαμορφωθεί φράγμα ανοσίας στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η χώρα θα παραλύσει στην κυριολεξία το προσεχές φθινόπωρο. Αλλά και με την ελπίδα ότι ο κ. Αβραμόπουλος τούτη τη φορά θα κάνει πράξη όσα διακηρύσσει και θα υψώσει το ζητούμενο φράγμα ανοσίας, το βάρος στην ελληνική οικονομία παραμένει ασήκωτο και απολύτως διαβρωτικό.

Ζοφερή κατάσταση

Τα μηνύματα που μεταδίδουν τα σημαντικότερα οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα της χώρας δεν είναι τα καλύτερα. Αντιθέτως ζοφερή περιγράφεται η κατάσταση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δεν κρύβει στις ιδιαίτερες συνομιλίες του την αγωνία του τόσο για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών όσο και για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιώντας τα στοιχεία εξέλιξης των ταμιακών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την κρισιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών. Κοινή είναι η πεποίθηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται εκτός ελέγχου, καθώς οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό 18% και τα έσοδα κινούνται με -2% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. Το έλλειμμα «τρέχει» με ρυθμούς μεταξύ 7% και 8% του ΑΕΠ και κατά τα φαινόμενα η είσπραξη των τελευταίων έκτακτων φόρων δεν θα αλλάξει κατά πολύ τις τάσεις διεύρυνσης των ελλειμμάτων. Ο κ. Προβόπουλος δεν παραλείπει να χαρακτηρίζει τα ληφθέντα μέτρα ανεπαρκή, χαμηλής αποδοτικότητας και μη ικανά να επαναφέρουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σχετική ισορροπία. Για τούτο και μεταδίδει σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται συνολική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής.

Αξιοπρόσεκτες σε αυτές τις συνθήκες είναι οι επαναλαμβανόμενες, το τελευταίο διάστημα, προγνώσεις του έμπειρου περί τα δημόσια οικονομικά βουλευτή του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Αλ. Παπαδόπουλου, ότι ο δημόσιος δανεισμός θα φθάσει εφέτος τα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι σημαντικά υψηλότερος του συνόλου των προϋπολογισθέντων κρατικών δαπανών, που προσεγγίζουν μόλις τα 63 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις θα φανερώσουν στον καθένα ότι το ελληνικό κράτος στηρίζεται πλέον απολύτως στα δανεικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, επανήλθαν στις εκθέσεις τους για την Ελλάδα στο μοτίβο της δεκαετίας του 1990. Οι προτροπές τους για θεραπεία-σοκ είναι πανομοιότυπες με εκείνες που υπεδείκνυαν στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεταξύ 1990 και 1993. Από τότε είχαμε να δούμε τόσο σκληρές και τόσο απαιτητικές εκθέσεις από τους ιεροδιακόνους των διεθνών οικονομικών οργανισμών. Γεγονός που επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, την κατάρρευση της εμπιστοσύνης για την ασκούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική.

Μαύρες προβλέψεις

Το δυστύχημα είναι ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Η συνδυασμένη και ταυτόχρονη εκδήλωση του δημοσιονομικού προβλήματος με εκείνο της ύφεσης και της αναπτυξιακής καχεξίας επέτεινε τα φαινόμενα της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Τα άδεια δημόσια ταμεία μεταθέτουν στο μέλλον την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις, ενισχύοντας το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών που εξελίσσεται σε μάστιγα για το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι κατασκευαστές δεν πληρώνονται, οι φαρμακευτικές το ίδιο, οι συνεργαζόμενοι με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατροί και φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καθυστερήσεις καταβολής αμοιβών, οι επενδυτικοί νόμοι δεν λειτουργούν, γενικώς όσοι έχουν συναλλαγές με το κράτος είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν με ίδιες δυνάμεις την κάμψη της ζήτησης και τις πολλές απαιτήσεις των αγορών. Και μαζί, η ιδιωτική κατασκευή έχει υποχωρήσει κατά 40%, οι εισπράξεις του τουρισμού κοντά στο 20% και τα έσοδα της ναυτιλίας έχουν υποχωρήσει κοντά στο 40%. Δηλαδή οι βασικές πηγές εισροής κεφαλαίων στην οικονομία τείνουν να στερέψουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες είναι φειδωλές σε πιστώσεις, καθώς τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται με ρυθμό κοντά στο 6%, παρά τις αναχρηματοδοτήσεις και τις προληπτικές διασωστικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στις αρχές του 2009. Κοινή είναι η πεποίθηση στις τράπεζες ότι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, διαμορφώνοντας εκρηκτικές συνθήκες σε πλήθος κλάδων. Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα φθινόπωρο εντάσεων και αναστατώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου μιλάει ολοένα και συχνότερα για το κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, για την κάμψη των προσδοκιών κυρίως στα νέα ζευγάρια και στους νέους ανθρώπους, και επιμένει στην ανάγκη υιοθέτησης νέων πολιτικών, θεωρώντας ότι οι εφαρμοζόμενες πρέπει «να αποσυρθούν όπως τα παλαιά αυτοκίνητα». Την αυτή περίπου άποψη διατυπώνει σταθερά το τελευταίο διάστημα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Νικ. Καραμούζης, ο οποίος προκρίνει την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάταξης της χώρας, που θα επεμβαίνει κατά ριζοσπαστικό τρόπο στη ζώνη των δημοσίων οικονομικών, θα επιβάλλει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, θα οδηγεί σε κοινωνικές συμφωνίες και θα δημιουργεί περιβάλλον προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας. Κοινή είναι η πεποίθηση στους τραπεζικούς κύκλους ότι χωρίς τη διαμόρφωση συνθηκών αναπτυξιακής επανεκκίνησης στην οικονομία, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία νέου πλούτου, δεν πρόκειται η χώρα να βγει από την κρίση. Μάλιστα προειδοποιούν ότι η διατήρηση των σημερινών συνθηκών θα οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της Βουδαπέστης, θα τη φέρει κοντά στο πρόβλημα της Ουγγαρίας, η οποία εξαρτημένη από τα διεθνή δάνεια αναγκάστηκε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποδεχόμενη πολιτικές-σοκ για τους πολίτες της.

Χωρίς αξιοπιστία

Το κακό είναι ότι οι ζητούμενες αναθεωρήσεις του οικονομικού σχεδίου της χώρας διεκδικούνται σε άκρως προβληματικές πολιτικές συνθήκες. Η κυβέρνηση είναι ασθενής, η αξιοπιστία της έχει καταρρεύσει και επιπλέον ταλανίζεται από εκλογικά διλήμματα. Σε περιβάλλον παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου συνήθως δεν λαμβάνονται ριζοσπαστικές αποφάσεις για την οικονομία και όσο το πολιτικό σκηνικό διατηρείται θολό, η οικονομία θα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο. Εκτός και η Μεγαλόχαρη κάνει το θαύμα της και μετά τον Δεκαπενταύγουστο υπάρξει δυναμική πολιτική αντίδραση ικανή να αναδείξει το πρόβλημα και τη λύση του, όσο επώδυνη και σύνθετη κι αν είναι.


Ιος Η1Ν1, προεδρικός, προεκλογικός πυρετός.