Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πληρωμές 3,7 εκατ. ευρώ έκανε η Siemens από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τα μέσα του 2005


Προειδοποιητικές βολές Χριστοφοράκου
Από τις γερμανικές φυλακές απειλεί να δώσει ονόματα μιας ντουζίνας Ελλήνων πολιτικών για τις μίζες από τη Siemens

Του Τασου Τελλογλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 28 ΙΟΥΝ 2009

O κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει με ονόματα, επώνυμα και διευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούσε την πολιτική επί μία δεκαετία στον τόπο μας από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Αν αποφασίσει να μιλήσει, θα σημαίνει ότι αποφάσισε να «γυρίσει την πλάτη του στην Ελλάδα» για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι «το σύστημα θα τον λιώσει», όπως λέει ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο Μ. Χριστοφοράκος έφυγε από τη χώρα μας στις 15 Μαΐου, γνωρίζοντας τις δυνατότητες που μπορούσε να διεκδικήσει στη Γερμανία, αλλά χωρίς να έχει επεξεργαστεί το σχέδιό του ώς το τέλος.
Κατέθεσε σε δύο φίλους του στοιχεία για πληρωμές σε 12 πολιτικούς και των δύο κομμάτων που άσκησαν υπουργικά καθήκοντα, ενώ υπολόγισε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε κάνει δώρα, εκπτώσεις και χορηγίες (λεμονοστύφτες, κουζίνες, ψυγεία και υπολογιστές) σε 153 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1997 έως το 2007.

Ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ., για παράδειγμα, πληρώνονταν από την εποχή που το κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση («τους κληρονόμησα», φέρεται ειπών ο κρατούμενος του Στάντελχαϊμ), άλλοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πληρώνονταν ήδη από τη δεκαετία του '80 από τη Siemens.
«Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν μικρότερη, τα περισσότερα χρήματα δίδονταν σε συγκεκριμένους πολιτικούς, όχι στα κόμματα…», συμφωνούν πρώην διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» αλλά και στελέχη των κομματικών μηχανισμών των δύο μεγάλων κομματων που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Και στην ηγεσία του ΟΤΕ

Μάλιστα, στην αρχή της διαδρομής του ως διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής Siemens, φαίνεται ότι έδινε χρήματα και «στην ηγεσία» του ΟΤΕ. Ιδού τι υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας, Χανς Βάλτερ Μπέρνσαου, στην, από 11η Ιουλίου 2007, κατάθεσή του στην εισαγγελία του Μονάχου:
«Ο προϊστάμενος του κ. Μαυρίδη, ο κ. Χριστοφοράκος, δεν απευθυνόταν στον κύριο Ρούντολφ αλλά σε μένα προσωπικά όταν είχε ανάγκη για μίζες.
Ο κ. Χριστοφοράκος μου έλεγε ότι χρειαζόταν τα χρήματα για ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ. Εγώ γνώριζα ότι ο Μαυρίδης τροφοδοτούσε με χρήματα το χαμηλότερο επίπεδο των υπαλλήλων του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος τους συνομιλητές του, το υψηλότερο επίπεδο της διοίκησης του ΟΤΕ και ίσως και άλλους φορείς αποφάσεων…».

Ο ίδιος ο Μπέρνσαου προειδοποίησε, το 2001, τον διάδοχό του, Κουτσερόιτερ, ότι θα δεχόταν επίσκεψη από τον Χριστοφοράκο, που θα του ζητούσε «πράσινο φως» για να συνεχίσει τις παράνομες πληρωμές.
Οταν ο Κουτσερόιτερ δέχθηκε την επίσκεψη, ο Χριστοφοράκος τού έφερε ένα κλειστό φάκελο για τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων», Σίκατσεκ.
«Ο Κουτσερόιτερ του είπε -γράφει η εισαγγελία του Μονάχου στο κατηγορητήριο κατά του κ. Κουτσερόιτερ, ο οποίος θα δικαστεί το φθινόπωρο με δύο συνεργάτες του στο Μόναχο- ότι θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα, επειδή η Ελλάδα ήταν πλέον χώρα της Ε.Ε. Απαντώντας ο Χριστοφοράκος τού είπε ότι «πρόκειται για παλαιά θέματα και ότι δεν είναι σε θέση να τα σταματήσει πια…».

Στη σελίδα 270 του κατηγορητηρίου υπάρχουν δύο ακόμα καταγραφές των συνομιλιών Κουτσερόιτερ - Χριστοφοράκου για το ίδιο θέμα.
Το 2004, ο Χριστοφοράκος προτείνει να δοθούν χρήματα και στα δύο κόμματα ώστε ό,τι και αν γίνει, να διασφαλίσει η Siemens ευνοϊκή μεταχείριση.
«Η κομματική χρηματοδότηση γίνεται βασικά μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων», προσπαθεί να εξηγήσει ο κ. Χριστοφοράκος στον κ. Κουτσερόιτερ, ο οποίος δείχνει κατανόηση.
Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, της εκδίκασης της εργατικής διαφοράς του κ. Κουτσερόιτερ με τη Siemens μετά την απόλυσή του το 2007, ο άλλοτε ισχυρός ανήρ των τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας εξηγεί ότι «ο Χριστοφοράκος χρηματοδοτούσε υποψηφίους και από τα δύο μεγάλα κόμματα».
Αρα, η χρηματοδότηση δεν αφορούσε τόσο τους κομματικούς σχηματισμούς ή μόνο τους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, μεμονωμένους πολιτικούς.

Το «μήνυμα»

Το αργότερο στην πρώτη ακρόασή του από τον Γερμανό εισαγγελέα που θα εισηγηθεί την έκδοσή του, ο κ. Χριστοφοράκος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θεωρεί πως δεν πρέπει να δικαστεί στην Ελλάδα.
Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι έχει αποφασίσει σε αυτό το σημείο να μιλήσει για πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στον πυρήνα του σημερινού σχηματισμού εξουσίας, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε αυτόν τον πυρήνα και είχαν συναλλαγές μαζί του.
Αν οι πληρωμές αυτές έχουν γίνει μετά τον Ιούλιο του 2004, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη του κ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία, καθώς αυτές οι πράξεις δεν έχουν παραγραφεί.
Αρκεί βεβαίως να εκδοθεί τις επόμενες μέρες νέο κατηγορητήριο από τον κ. Ζαγοριανό, στο οποίο να αποτιμώνται ποινικά οι πληρωμές αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε η Siemens από τον Απρίλιο του 2004 έως τα μέσα του 2005.
Κάθε άλλος χειρισμός θα σημαίνει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη προτιμά να απέλθει από αυτήν το «ποτήριον» της δεκαετούς δράσης του κρατουμένου του Στάντελχαϊμ μέσα στο «ελληνικό σύστημα» και να παραμείνει μόνο στα χέρια της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, μια λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινής συνεργασία του κ. Χριστοφοράκου με τις γερμανικές αρχές θα άνοιγε το δρόμο για τη δίωξή του στη Γερμανία. Αρκεί να το αποφασίσει ο ίδιος.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Τα ζωντανά μάρμαρα του Παρθενώνα, Μελίνα Μερκούρη



Περί τους 300 προσκεκλημένους από την Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου έζησαν από κοντά τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, το βράδυ του Σαββάτου, και έγιναν αγγελιαφόροι του μηνύματος ότι η στέγη κάτω από την οποία μπορούν να εκτεθούν όλα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενωμένα είναι πια εδώ.

Μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες, σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου: ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν κάνθαρο κρασιού, όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες, όταν θεμελίωναν τα σπίτια τους, για διώξουν το κακό.

Στη συνέχεια όλοι οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ξενάγηση στους χώρους του μουσείου από τον κ. Παντερμαλή.

Οι ομιλίες

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στο μουσείο λέγοντας: «Η Ελλάδα σήμερα δεν παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο απλώς ένα σύγχρονο μουσείο και ένα οικουμενικό μνημείο. Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία».
Για τα γλυπτά που δεν βρίσκονται εδώ είπε: «Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν».

Την οικουμενικότητα του μουσείου τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λέγοντας ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, είναι κτήμα οικουμενικού πολιτισμού.

Βάζοντας τέλος στη διαμάχη για την πρωτοβουλία της κατασκευής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Κ.Καραμανλής έκανε μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή «που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε τις αρχικές διαδικασίες»,
στη Μελίνα Μερκούρη «που έδωσε τη δεκαετία του ’80 μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια»,
στους επιστήμονες,
σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις
και όλους τους υπουργούς Πολιτισμού της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ο Παρθενώνας έπεσε θύμα λεηλασίας και το έγκλημα αυτό σήμερα μπορεί να επανορθωθεί, είπε χειροκροτούμενος ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Αυτά που δεν βρίσκονται εδώ, αυτά που αποσπάστηκαν και απομακρύνθηκαν πριν από 207 χρόνια θα επανέλθουν. Αναπόφευκτα θα επανέλθουν».

Δίνοντας εκ νέου απάντηση στην προκλητική πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό με τον όρο να αναγνωριστεί η κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου πάνω στα Μάρμαρα, ο υπουργός Πολιτισμού είπε: Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε και να την αποκαταστήσουμε».

Στη συνέχεια πρότεινε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο λέγοντας ότι μπορούμε να καλύψουμε το κενό που θα προκύψει με την επιστροφή των μαρμάρων με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

«Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Τη σημασία του μουσείου για τον παγκόσμιο πολιτισμό επισήμαναν στις ομιλίες τους ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσουούρα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, της Κροατίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και του Βιετνάμ.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Έδρας, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Πολιτισμού από ευρωπαϊκές χώρες.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ in.gr στο ΜΟΥΣΕΙΟ



Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Για δεύτερη φορά μούδιασε η χώρα. Κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε το νιό




«ΕΣΤΕΙΛΑΝ έναν άνθρωπο βορά στα όπλα. Σαν μελλοθάνατος, να επιτηρεί, σε ένα χαλασμένο αυτοκίνητο. Είναι αυτός τρόπος φύλαξης;».

Η φαρμακοποιός στα Πατήσια Μέλπω Λεκατσά ήταν ανάμεσα στους δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι παρακολούθησαν το τρισάγιο στη μνήμη του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, στο σημείο που δολοφονήθηκε προχθές το πρωί. Την ίδια απορία εξέφραζαν οι περισσότεροι περίοικοι που συγκεντρώθηκαν εκεί, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά, μαζί με φίλους και συναδέλφους του θύματος των τρομοκρατών. Από την Αγία Παρασκευή πήγε στα Πατήσια η Φρίντα Δημουλίδου για το τρισάγιο. «Με συγκλόνισε το άδικο της υπόθεσης. Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο, ούτε την οικογένειά του. Ήταν τρομερό αυτό που του συνέβη».

Η κ. Αγγελική Ντάρλα, κάτοικος της περιοχής, όπως είπε παρέστη για να καταδικάσει με αυτόν τον τρόπο «την τυφλή βία. Ήρθα και για να τιμήσω τη μνήμη του ανθρώπου, αλλά και για να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου στην βία. Εμείς οι κάτοικοι τούς θεωρούσαμε αστυνομικούς της γειτονίας και πονέσαμε γι΄ αυτό που έγινε. Τόσα χρόνια τους βλέπαμε συνέχεια. Λέγαμε ένα "γεια" και αν θέλαμε να ρωτήσουμε κάτι, τους ρωτάγαμε».

Η κηδεία του Νεκτάριου Σάββα, που ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, έγινε χθες το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Ο Νεκτάριος Σάββας ήταν μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας.


Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Μικρός σεισμός 3,3 R χτές στην Αταλάντη


Μικρός σεισμός χθές βράδυ στην περιοχή της Αταλάντης.
Μέγεθος 3,3 R
Εστιακό βάθος 10 Km
4 km δυτικά της Αταλάντης
25 km βόρεια - βόρεια ανατολιικά της
Λειβαδιάς

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν για άλλους 1.200.000 ψήφους, γράφει Το Έθνος.


Εν αναμονή των κινήσεων του Κ. Καραμανλή, στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν με αιχμή και πολιορκητικό κριό τον Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του κόμματος θα κάνει τη βασική κριτική στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι αυτός που θα παρουσιάζει τις θέσεις όταν έχουν κάποια βαρύτητα, όπως έγινε προχθές με το δόγμα «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση».


Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν με αιχμή και πολιορκητικό κριό τον Γ. Παπανδρέου για την αυτοδυναμίαΑν και στην Ιπποκράτους η γραμμή ήταν και παραμένει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», μετά την κίνηση Ρουσόπουλου άρχισαν ξανά να τίθενται στο τραπέζι οι προτάσεις όσων προτείνουν σαρωτικές αλλαγές.

«Αν ο Καραμανλής απαλλαγεί από τα βαρίδια, πρέπει και εμείς να κάνουμε παιχνίδι» έλεγε χαρακτηριστικά χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μέλος του πολιτικού συμβουλίου που προέρχεται από τη νεότερη γενιά στελεχών.

Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος διεκδικούν τον περιορισμό των προνομίων της γενιάς της μεταπολίτευσης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτό έχει ήδη συμβεί. Στους έξι ορόφους της Ιπποκράτους και στο σύνολο των τομέων του Κινήματος εργάζονται, πλέον, ελάχιστα άτομα του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

«Το θέμα είναι ποιοι θα πάρουν τις καρέκλες στο κράτος, γιατί κάποιοι πλασάρονται ήδη για υπουργοί» επεσήμανε στο «Εθνος» στέλεχος του προεδρικού επιτελείου, που δεν κρύβει την ενόχλησή του για το ότι «πάλαι ποτέ κορυφαίοι ζητούν από τον πρόεδρο εθνικό συμβούλιο και νέο πολιτικό συμβούλιο για να έχουν πρόκριμα να γίνουν υπουργοί»! «Είναι μακριά νυχτωμένοι» προσέθεσε ο συνομιλητής μας.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί, όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή, υπάρχει και η άλλη.

Το ερώτημα είναι αρκεί το προεδρικό μπλοκ δυνάμεων για να πάρει το ΠΑΣΟΚ από το 1.800.000 και να το οδηγήσει πάνω από τα 3.000.000 ψήφων, που του δίνουν με ασφάλεια την πρωτιά, την αυτοδυναμία και την πολιτική ηγεμονία;

«Χρειάζεται ο Γιώργος και ποιους από τους παλιούς για να πετύχει αυτόν τον στόχο» είναι το ερώτημα που θέτει εις εκ των ενδιαφερομένων, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την πρόωρη συνταξιοδότησή του. Οι περίφημοι κορυφαίοι και όσοι τους ακολουθούν ηλικιακά ή «πνευματικά» υποστηρίζουν ότι «με την επιλογή να προβάλλεται μονάχα ο πρόεδρος και ένα τμήμα του κόμματος, η Ιπποκράτους συρρικνώνει το ακροατήριό της», κάτι που υποστηρίζουν πως «αποδείχθηκε και με τα εκλογικά αποτελέσματα»!

Ανοίγματα
Πιστεύουν πως αν είχαν γίνει πιο γενναία ανοίγματα στον Κ. Σημίτη, αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε αξιοποιηθεί σε κάποιες εκδηλώσεις ή αν στελέχη που εκφράζουν τις απόψεις του είχαν κάνει κάποιες ομιλίες, αν είχαν μπει και όλοι οι υπόλοιποι στο παιχνίδι, ίσως να είχε κινητοποιηθεί κάποιος κόσμος για να πάει στις κάλπες.

«Δεν είναι δυνατόν όλη μας η πολιτική να στηρίζεται στο εκβιαστικό δίλημμα ψηφίστε μας για να φύγει η δεξιά, δεν μπορούμε να απειλούμε τους ψηφοφόρους μας» λένε χαρακτηριστικά στελέχη που ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανοιχτοί σε αναζήτηση συγκλίσεων

Την ημέρα που ο Γ. Καρατζαφέρης έφευγε από την «πολυκατοικία» της δεξιάς για να πάει στη δική του «μεζονέτα», καλώντας τα στελέχη της ΝΔ να τον ακολουθήσουν για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στην Ιπποκράτους έτριβαν τα χέρια τους.

Αντιλήφθηκαν αμέσως, και τους το έδειξαν και οι μετρήσεις που παρέλαβαν στη συνέχεια, πως όσο πιο σφιχτά αγκαλιάζει ο ΛΑΟΣ τη Ρηγίλλης τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται οι εισροές τους από τον Συνασπισμό και από τον χώρο των ανένταχτων αριστερών.

Σε φόκους γκρουπ που διενεργήθηκαν εντοπίστηκε πως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά αριστερών ψηφοφόρων που δεν θέλουν με τίποτα να δουν μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΛΑΟΣ.

Από εκεί και πέρα, την Ιπποκράτους την απασχολεί η πολιτική της απέναντι στα τρία πλέον κόμματα που έχει στα αριστερά της.

Η γενική γραμμή είναι πως «πάμε για αυτοδυναμία, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε αναζήτηση προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο». Σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος επισημάνθηκε πως «ο Κ. Καραμανλής μπορεί να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προλάβει το ΠΑΣΟΚ πριν φτιάξει ρεύμα αυτοδυναμίας».

Σε αυτή την περίπτωση, «το Κίνημα θα απευθύνει πρόταση συνεργασίας στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αν την αρνηθούν θα εισπράξουν το κόστος της άρνησης στις επαναληπτικές εκλογές». Κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο «Εθνος», δεν έκρυψε την προτίμησή του γι αυτή την εξέλιξη. «Δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί κουλτούρα για κυβέρνηση συνεργασίας και τα προβλήματα είναι μεγάλα» είπε με ειλικρίνεια. Από αυτό το σημείο και πέρα η στρατηγική της Ιπποκράτους για το καθένα από τα τρία κόμματα εξειδικεύεται.

Για το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει πολιτική.
«Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να απεγκλωβίσουμε τους ψηφοφόρους του που πιστεύουν ακόμη αυτά που λέει η ηγεσία του Περισσού» λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου και προαναγγέλλουν ότι «η σκληρή γραμμή (σ.σ.: «αριστερός ψάλτης της δεξιάς») θα συνεχιστεί».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού, καθώς δεν αποκλείεται ούτε και η διάσπαση.
Οι ανανεωτικοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι και ο χώρος έχει παρελθόν στις διασπάσεις.
Σε καμία περίπτωση, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αναμειχθεί. Αφήνεται, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε κάποιο γενναίο άνοιγμα, «στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί η πολιτική της... καθόδου στον Αδη»!

Σε ό,τι αφορά στους Οικολόγους στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν δείγματα γραφής, αν και στο παρασκήνιο υπάρχουν ήδη επαφές σε επίπεδο Θεσσαλονίκης. Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως οι Οικολόγοι βρεθούν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ορισμένα στελέχη λένε πως «αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο θα είχε γίνει».
Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλά πιο συχνά για αριστερές πολιτικές, δημοκρατική παράταξη και προοδευτικούς πολίτες, με στόχο να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το μέτωπο ΝΔ - ΛΑΟΣ χωρίς να περιχαρακώνεται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του είναι να διευρύνει τον κύκλο επιρροής τόσο όσο να φθάσει και να ξεπεράσει το όριο της αυτοδυναμίας που είναι το 42%.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι καλές και οι κακές στιγμές στις αναμετρήσεις από το 1996

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είχαν διαμορφωθεί από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2000.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε τότε περήφανη νίκη αυξάνοντας τις δυνάμεις του στην επικράτεια και σε όλες τις κρίσιμες περιφέρειες σε ποσοστά και σε πραγματικούς αριθμούς ψήφων. Η σύγκριση τόσο με τις ευρωεκλογές του 1999 όσο και με τις εθνικές του 1996 είναι καταλυτική.

Παρά το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που είχε προηγηθεί, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, παρότι και η ΝΔ του Κ. Καραμανλή πέτυχε τότε να πάρει περίπου 300.000 ψήφους περισσότερες. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, διεύρυνε την επιρροή του σε νέα στρώματα που οδήγησε το ίδιο στις κάλπες.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η αναμέτρηση του 2004, γιατί όλοι έχουν μείνει με την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε. Μύθος.

Το ΠΑΣΟΚ το 2000 που κέρδισε πήρε 3.007.596 ψήφους, το 2004 που έχασε πήρε... 3.002.531 ψήφους!

Πέτυχε, μάλιστα, ρεκόρ ψήφων στη Β Αθηνών (425.977), στην Α Αθηνών (171.424), στην Περιφέρεια Αττικής (123.833) και στη Β Πειραιά (87.624).

Το πρόβλημα το είχε στην επαρχία όπου πράγματι αποδυναμώθηκε.

Στην ίδια αναμέτρηση, βέβαια, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής με μισό εκατομμύριο περισσότερους εκλογείς στις κάλπες, γεγονός που επέτρεψε στη ΝΔ να πάει ακόμη πιο ψηλά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί πως στις ευρωεκλογές του 1999 και του 2004 είχαν ψηφίσει 6.712.684 και 6.283.637 πολίτες αντίστοιχα.

Στις δύο αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 2.115.844 ψήφους το 1999 και 2.083.327 το 2004.

Φθάνουμε, έτσι, στην αναμέτρηση του 2007, όπου τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πέφτουν κάτω από τα 3 εκατομμύρια.

Η ΝΔ κερδίζει με 2.994.979 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ πήρε μόλις 2.727.279 ψήφους, αποτέλεσμα που το έριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση που ακολούθησε.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφθασαν έτσι στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Η συμμετοχή βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά, μόλις 5.261.036 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, γεγονός που οδήγησε σε ανάλογες σοδιές και τα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ πρώτευσε με 1.878.859 ψήφους. Δηλαδή, του λείπουν άλλες 1.200.000 αν θέλει να ξαναζήσει τις καλές στιγμές της πολιτικής ηγεμονίας του 2000, στιγμές που έδειξε ότι τις είχε μέχρι και το 2004.

Οι επιτελείς του κόμματος έχουν πάρει τα αποτελέσματα ανά δήμο και ανά εκλογικό τμήμα, έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλα τα exit polls, προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα: ποιοι δεν μας ψήφισαν, γιατί και τι πρέπει να κάνουμε για να πάνε στις κάλπες την επόμενη φορά;

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ανάλυση, το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα με τις γυναίκες, τους κατόχους πτυχίων, τους κατοίκους ημιαστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, την κεντρική Μακεδονία και τους άνω των 65 ετών ψηφοφόρους.

Αν και δεν δίνονται στοιχεία για τη μισθολογική τάξη των ψηφοφόρων, από την προσέγγιση των αποτελεσμάτων ανά δήμο στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκύπτει πως «το Κίνημα δεν βγάζει μεγάλα ποσοστά στα λεγόμενα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά προάστια». Αυτό μπορεί να κολακεύει όσους είναι υπέρ της αριστερής στροφής, αλλά προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου.

«Τα μεσαία στρώματα της λεγόμενης ελληνικής ευημερίας είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, αν δεν μας ψηφίζουν κάτι τρέχει» σημείωσε στο «Εθνος» ανώτερος κομματικός παράγοντας, κρατώντας στα χέρια του πίνακες της αποχής στα ανατολικά προάστια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Περισσότερες οι πράσινες από τις γαλάζιες ομπρέλες στις παραλίες την περασμένη Κυριακή.


Συνειδητή επιλογή
Φως στα αίτια της αποχής στις Ευρωεκλογές ρίχνει έρευνα της Κάπα Research

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα, δείχνει η έρευνα

Την προηγούμενη Κυριακή οι Έλληνες πολίτες έσπασαν την παράδοση της συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 47% ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που είχε διαμορφωθεί στο 45%.

Η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, έχει σκοπό να προσεγγίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής, δηλαδή τα αίτια, τον χρόνο διαμόρφωσης αυτής της τάσης, καθώς και την προδιάθεση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, επιχειρείται μια συγκριτική
προσέγγιση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Δείτε αναλυτικά: Έρευνα για την αποχή στις Ευρωεκλογές 2009

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα:
Το 58,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις εκλογές, είτε αρκετές εβδομάδες πριν είτε αρκετούς μήνες πριν. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από εκείνο των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους πριν από την τελευταία εβδομάδα (68% έναντι 56%).

Η αποχή αυξήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Η απουσία προτάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δείχνει να επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα διάθεση για αποχή (74,4% στο σύνολο των ερωτηθέντων).
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens βάρυναν περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ να απέχουν από τις Ευρωεκλογές από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (21,3% έναντι 12,1% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Ως το πρωταρχικό αίτιο της αποχής εμφανίζεται η αποδοκιμασία του πολιτικού προσωπικού της χώρας (65,2% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, η δεύτερη βασική αιτία της αποχής είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (30,5%), ενώ πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν μετακινήθηκαν προς τον τόπο όπου ψηφίζουν λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (23,4%).

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν επιπλέον πολιτικά χαρακτηριστικά στην αποχή από τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών της (17% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 3,4% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Η πλειονότητα των πολιτών που απείχαν, δηλώνει ότι προτίθεται να επιστρέψει στις κάλπες στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (10,6%) από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (5,1%).

Όσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 61%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Έμμεσα, δηλαδή, μετανιώνουν για την αποχή τους και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 42,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει μη ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Το πλήρες κείμενο, μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας ΕΔΩ
(Η φωτογραφία δείχνει μια κινέζικη παραλία. Εκεί δεν πρέπει να έχουν εκλογές χρόνια τώρα, ένα κόμμα είναι αρκετό!)

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Θρίαμβος της Αποχής! Εμπρός ΠΑ.ΣΟ.Κ και πίσω ΛΑ.Ο.Σ. Ο Καραμανλής συλλογιέται πάνω από τη σκακιέρα!











Μιά άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών - χωρίς κομματικές παρωπίδες- στο Μανιτάρι του Βουνού ... ΕΔΩ ...

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Μαμά, δάκρυσε η προτομή του Μπαμπά!


Είναι δεδομένο πως στη Δημοκρατία δύσκολα, αν όχι ακατόρθωτα σήμερα, μπορεί να γίνει νοθεία σε εκλογές.
Τσαλιμάκια όμως, μπορεί να κάνει μπόλικα ένα κόμμα όταν είναι στη κυβέρνηση.
Παράδειγμα οι χθεσινές εκλογές:

Πρώτα μίλησε ο κ. Καραμανλής μπροστά στις κάμερες με τη διαφορά να είναι κοντά στο 2,5% από το ΠΑΣΟΚ. Ναι μεν ήττα αλλά όχι και μεγάλη.

Μετά , σιγά - σιγά, η διαφορά έφτασε πάνω απο το 4,3%.

Ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι περίπου στις 9 η ώρα θα έχουμε τελικά αποτελέσματα.

Όσο ο κόσμος έβλεπε τηλεόραση η ήττα ήταν μικρή.

Μετά τις 01:30,όμως, όταν πήγαν για ύπνο οι περισσότεροι, ξεχείλισε το πράγμα, μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός.

Σημασία, έχουν κυρίως οι εντυπώσεις!
Αυτές προσπάθησε να αμβλύνει χθες το υπουργείο με την …τυχαία καθυστέρηση στα αποτελέσματα.
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες που λέμε…


(αντιγραφή από το: Ο δρόμος με τις φάμπρικες)





Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Προγνωστικά αποτελεσμάτων ευρωεκλογών.

Αναδημοσίευση από το blogspot Παραπολιτική.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την διαφορά που θα εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας , για το τι ορίζεται ως "διαχειρίσιμη ήττα" κτλ...Ας δούμε όμως τι έλαβε το κάθε κόμμα στις Ευρωεκλογές του 2004 και να κάνουμε τις ανάλογες συγκρίσεις...

Νέα Δημοκρατία : 43,01% ( 2.633.574 ψήφοι )
Στην καλύτερη των περιπτώσεων , η Νέα Δημοκρατία θα λάβει ένα 34-35% σημειώνοντας πτώση κοντά στις 10 μονάδες . Τι είδους διαχειρίσιμη μπορεί να είναι μια ήττα όταν πέφτεις τόσο πολύ ; Να θυμίσουμε ότι στις Εθνικές Εκλογές του 2007 είχε λάβει το 41,83%...

ΠΑΣΟΚ : 34,03% ( 2.083.327 ψήφοι )
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα από τα κόμματα που θα σημειώσει μεγάλη άνοδο . Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δημοσκοπική ανάκαμψη των τελευταιών μηνών αλλά και στο ότι στις Ευρωεκλογές του 2004 προσήλθαν στις κάλπες μόνο τα 2/3 των ψηφοφόρων του καθώς είχε προηγηθεί η μεγάλη ήττα στις Εθνικές Εκλογές . Στόχος είναι να ξεπεράσει το 38,1% που έλαβε τον Σεπτέμβρη του 2007...

ΚΚΕ : 9,48% ( 580.396 ψήφοι )
Το ΚΚΕ είναι ένα από τα κόμματα που παραδοσιακά ευνοούνται στις Ευρωεκλογές στα πλαίσια των ψήφων διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε . Όλα θα εξαρτηθούν από την αποχή αλλά είναι μάλλον δύσκολο να φτάσει το ποσοστό του 2004 .
Θα κυμανθεί κάπου κοντά στο 8,15% που έλαβε στις Εθνικές Εκλογές του 2007 .

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ : 4,16% ( 254.447 ψήφοι )
Το 2004 είχε κατέλθει στις εκλογές σαν Συνασπισμός . Θα ξεπεράσει εύκολα το ποσοστό αυτό καθώς και το 5,04% των Εθνικών Εκλογών του 2007 . Καταλυτικό ρόλο θα παίξει κι εδώ η αποχή .
Είναι το ποσοστό-μυστήριο .
Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν πάρει 6% ούτε κι αν πάρει 9% .

ΛΑ.Ο.Σ 4,12% ( 252.429 ψήφοι )
Το 2004 σημείωσε την πρώτη του εκλογική επιτυχία με 4,12% κι έστειλε τον Γιώργο Καρατζαφέρη στις Βρυξέλλες .
Το 2007 μπήκε στην Βουλή για πρώτη φορά με ποσοστό 3,8%.Ενδεχομένως να καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του σε σύγκριση με το 2004.
Είναι ένα κόμμα πάντως που δείχνει να φτάνει στα όρια του που δεν ξεπερνούν το 5%.
Έχει αποτύχει επανειλημμένως να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Οικολόγοι Πράσινοι 0,67% (40.873 ψήφοι )
Το καινούριο "φρούτο" του πολιτικού μας συστήματος . Θα βγάλουν σίγουρα ευρωβουλευτή . Παίζουν μεταξύ 6-8% .
Παραπολιτικός

Η Ελευθεροτυπία και ο Ελεύθερος λένε on first page







Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Το κάλεσμα: Nτομάται, αγγούρια, ντομάται, πιπεργιές ,.. η συχνοουρία ... και τα κινητά νέας γενιάς.


Διάβασα στο εξαίρετο blogspot nikosblogout και επειδή κάτι ζήσαμε οικογενειακώς, κάτι άκουσα κάτι υποψιάστηκα, νάτα μας διασταυρωμένα πλέον.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ το λοιπόν:

Γράφαμε αλλού σε ομότιτλη ανάρτηση : «Νάτα μας έσκασε και …υποκλοπή(;)».
Όμως δεν προβλέψαμε ότι το θέμα θα γίνονταν προεκλο-γική «σκιά» «που πλήττει το κύρος και τη φερεγγυότητα των Εξετάσεων», σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης (δες εδώ).
Τι λέγαμε; Λίγο πολύ την ίδια ιστορία…αλλά και κάναμε κάποια ακροτελεύτια σχόλια που σχέση έχουν με τον ορισμό των Εξεταστικών κέντρων που ξεκίνησαν επί της λεγόμενης «μεταρρύθμισης Αρσένη».
Αναδημοσιεύουμε με ολόκληρο το post: «Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Τα Νέα ο πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Καλαμάτας αποκάλυψε/απέτρεψε την απόπειρα υποκλοπής των θεμάτων από στελέχη και εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού σχολείου τη δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών, «διασώζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».
Αν και δεν υπάρχει αντίστοιχη ανακοίνωση επιβεβαίωσης ή απόρριψης της καταγγελίας από τους αρμόδιους του ΥΠΕΠΘ, οι 13 μαθητές του σχολείου μετακινήθηκαν σε άλλο εξεταστικό κέντρο από την επαύριον της καταγγελίας και έρευνα για την υπόθεση διεξάγει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Από την άλλη, διαβάζω σε χιώτικο blog περί χαλαρής επιτήρησης σε ένα από τα λύκεια της πόλης και την απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι πρόκειται για ανυπόστατη φήμη κι ότι «Οι διοικητικοί έλεγχοί μας δεν βρήκαν τίποτα».
Κι αν θυμάστε, στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2007 είχε δημιουργηθεί σάλος, επειδή κάποια φροντιστήρια δημοσίευσαν τα θέματα στις ιστοσελίδες τους πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των μαθητών από τα εξεταστικά κέντρα (δες εδώ ). Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας και να αναζητηθεί και να αποκαλυφθεί ο υπεύθυνος (ηλεκτρονικό αποτύπωμα) από τη Λυκειακή Επιτροπή δημόσιου σχολείου…
Και σαν εμπειρία: Σας έχει τύχει, ως βαθμολογητή, δεκάδα συνεχόμενων τετραδίων, που να έχουν τα ίδια ακριβώς λάθη; Και δε μιλάω για σύμπτωση απαντήσεων στα ερωτήματα πολλαπλής επιλογής…
Αν και εξακολουθώ να θεωρώ το σύστημα αδιάβλητο, κάθε χρονιά όλο και κάτι μου λέει ότι δεν είναι και τόσο. Δεν ξέρω, σκέφτομαι ότι ίσως να φταίνε τα πολλά εξεταστικά κέντρα, το κάθε λύκειο κι ένα, και καλά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα, εύκολο είναι να κατανείμεις τους επιτηρητές αλλού για αλλού, έλα όμως που καθόλου εύκολο δεν είναι σε κωμοπόλεις και χωριά.
Λέω τώρα, πού να βρεις επιτηρητές που να μην είναι γείτονες, κοντινο-μακρυνοί συγγενείς ή κάτι τέτοιο για το εξεταστικό κέντρο στο Πάνω Χωριό του Κάτω Βράχου;
Και βρες επιχειρήματα για το ότι τα αποτελέσματα, δυο μήνες μετά, θα δείχνουν ότι οι επιτυχίες των μαθητών κάποιων επαρχιακών σχολείων ταπώνουν αυτές κάποιων άλλων σχολείων των βόρειων αθηναϊκών προαστίων (τίποτα το ρατσιστικό ή ρητό υπονοούμενο στη σύγκριση).
Αλλά και πάλι να ξενιτευτείς για να γράψεις, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, στην πρωτεύουσα του νομού ή της περιφέρειας, όπως συνέβαινε μέχρι πριν δέκα χρόνια, δεν λέει. Μου φαίνεται ότι περισσότερο ανέξοδο και δίκαιο είναι η αυξημένη υπευθυνότητα ενίων εμπλεκόμενων… Εφτά μέρες είναι αυτές, θα περάσουν.»
Πέρασαν;
Έχω την εντύπωση ότι μόνο ο Α. Τρίτσης, υπουργός Παιδείας πριν 22 και βάλε χρόνια, είχε πιάσει το νόημα, τη σπέκουλα των πάντων στην πλάτη των μαθητών κι είχε, μεταξύ άλλων, απαγορέψει και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Γενικών (τότε) εξετάσεων από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση...Οι εξετάσεις, είχε πει, είναι ενδοσχολική υπόθεση.
Μην πω και το αμίμητο "Μπράβο σας, όλοι κι όλες τρίποντο" -σε ιδιόγραφο σημείωμά του στο πολυτονικό (!)- που έστειλε με φαξ (τηλεομοιότυπο, τότε) στα Εξεταστικά Κέντρα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ γιατί Τα σχόλια ΕΙΝΑΙ και αν ΕΙΝΑΙ.