Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Κυρά Αρετή μάλλον είσαι έγκυος! (ανέκδοτο)

Κυρά Αρετή, είσαι έγκυος μάλλον, είπε ο γιατρός που μόλις πριν είχε εξετάσει την κυρία Αρετή και είχε σταθμίσει τα συμπτώματα.



Ούι, γιατρεμ, τούξερα η δόλια πουσαι μιγάλος γιατρός, αλλά να βρεις που είμαι αγκαστρωμένη μ' άλλον δεν το περίμενα ποτές!



Πιθανώς είναι αληθινή ιστορία πριν μερικές δεκαετίες.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το κίνημα του Ναυτικού, πριν 36 χρόνια, Μάης 1973. Ο τότε σημαιοφόρος Κωστής Γκορτζής θυμάται και ανιστορεί.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το blogspot pitylos




Από το ‘69, εξυφαίνονται διάφορες μεμονωμένες ενέργειες που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν με λεπτομέρεια και που επιβεβαιώνουν την εξ αρχής αντίθεση πολλών στελεχών του Π.Ν. στη δικτατορία.

Παράλληλα, ο πυρήνας των οργανωμένων της Τάξης του ’48 προσεγγίζει και μυεί στην αναγκαιότητα αντίδρασης όλο και περισσότερα στελέχη. Οργανώνει την τοποθέτηση των περισσότερων μυημένων ταυτόχρονα σε καίριες θέσεις. Στις μονάδες του Στόλου και κρίσιμες Υπηρεσίες ώστε να γίνει εφικτή η επιθυμητή μαζικότητα και αποτελεσματικότητα της κίνησης.
Προσεγγίζεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ που παράλληλα με τον πρεσβευτή Γεώργιο Σέκερη προσπαθούν (όχι επιτυχώς, είναι αλήθεια) να εξασφαλίσουν την πολιτική συμπαράσταση στο Κίνημα. Διαμορφώνονται επιχειρησιακά σχέδια και αναζητείται η κατάλληλη συγκυρία.

Αυτή ήρθε από τον Σεπτέμβριο του ’72, με το σύνολο σχεδόν των κυβερνητών των μάχιμων μονάδων του Στόλου μυημένων, όπως και πολλών στελεχών προϊστάμενων όλων των υπηρεσιών υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας.

Οι δυσκολίες συντονισμού και οργάνωσης του Κινήματος πολλές.

Προσωπικοί προβληματισμοί και παλινδρομήσεις, έλλειψη ‘συνωμοτικής’ νοοτροπίας, αναζήτηση αρχηγού.

Απαίτηση για ξεκάθαρη πολιτική κάλυψη, εξασφάλιση εκ των προτέρων και της παραμικρής επιχειρησιακής λεπτομέρειας, διασφάλιση συμμετοχής μονάδων μονάδων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, συνδυασμός της κίνησης με εξέγερση της νεολαίας.

Είναι μερικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού που μπορούν να εκτιμηθούν ως αρνητικά στην πρώτη ανάγνωση των ιστορικών αρχείων του Κινήματος ως 'ανασχετικά' στην έγκαιρη εκδήλωση του Κινήματος.

Είναι, όμως, αρνητικά;

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν και τα στοιχεία του πολιτισμού της θαλασσινής κοινωνίας, που τα μόνιμα στελέχη του Ναυτικού εγκολπώνονται στην εφηβική τους ηλικία και βιώνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Μιλώ για τον θαλασσινό πολιτισμό που υπάρχει σε κάθε είδους πλοίο, πολεμικό, εμπορικό ή αλιευτικό από την εποχή της τριήρους σαν κι αυτή που βρίσκεται δίπλα μας. Και μιλώ για τον πολιτισμό ως σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, ως το σύνολο νόμων, κανονισμών, αρχών και παραδόσεων που μετατρέπουν το κάθε άτομο σε συνειδητοποιημένο πολίτη. Που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και απολαμβάνει τα δικαιώματά του ώστε η κοινωνία ως σύνολο να πορεύεται με ασφάλεια και κοινή πρόοδο.

Στην κοινωνία του κάθε πλοίου, υπάρχει η ιεραρχία που προσδιορίζεται αναλόγως των καθηκόντων και των ευθυνών του καθενός. Η αποφυγή των υποχρεώσεων οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε ιεραρχικό επίπεδο, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αποστολή της κοινωνίας.

Αλλά και η στέρηση των δικαιωμάτων οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε επίπεδο θα προκαλούσε το ίδιο. Ο καπετάνιος είναι ο απόλυτος άρχοντας. Αλλά αν δεν εξασφαλίζει το ευ ζην και τα δικαιώματα και του τελευταίου στην ιεραρχία, η τύχη του θα είναι ίδια με αυτόν. Πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση σε βαθμό που οι διαταγές του να μην επιδέχονται συζήτησης.
Γιατί ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος αντίδρασης δεν επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων από ‘ηγετικές ομάδες’ ή επιτροπές που θα συνέρχονται κατά περίπτωση. Είναι, πάλι, αδιανόητο, και παράλογο, για ένα πλοίο εν πλω, το να τοποθετήσει κάποιος, επειδή διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του πλοίου, βόμβα στο μηχανοστάσιο. Ή να κλείσει το δεξί κατάστρωμα και να πει ‘από εδώ δεν περνάει κανείς’. Και είναι αδιανόητο γιατί ξέρει, το βλέπει, το νοιώθει ότι κινδυνεύει και ο ίδιος να βρεθεί στον βυθό της θάλασσας.

Το πλαίσιο, δηλαδή, της κοινωνίας, υποχρεώνει τη διαμόρφωση του πολιτισμού της έτσι ώστε όλα τα μέλη της να πειθαναγκάζονται από αυτό (από το πλαίσιο) στην εκτέλεση των υποχρεώσεών τους και στην δίκαιη κατανομή και εξασφάλιση των δικαιωμάτων καθενός (γι αυτό εξ άλλου εμείς δεν ‘λαμβάνουμε την τιμή ν’ αναφέρουμε’ αλλά ‘ευπειθώς αναφέρουμε’).
Αυτό σημαίνει ότι το ολοκληρωτικό ‘υπερεγώ’ που καταδυναστεύει την ελληνική κοινωνία δεν έχει θέση στο πλοίο. Για κανέναν. Και αυτό εξηγεί το γιατί τα στελέχη του Ναυτικού ζητούσαν από την αρχή τον καθορισμό αρχηγού, αρχαιότερου όλων των κινηματιών, και πολιτική κάλυψη. Γιατί, γαλουχημένα στην ιεραρχική δημοκρατία του πλοίου, η ανατροπή της ιεραρχίας ήταν γι αυτούς αδιανόητη και γιατί η κίνησή τους σε καμιά περίπτωση δεν ήθελαν να εμφανιστεί ως εγωκεντρική, ιδιοτελής και αμιγώς στρατιωτική σαν κι αυτή των συνταγματαρχών.

Από τον Σεπτέμβριο του 72, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις ενός πολιτικού σχήματος εθνικής ενότητας έτοιμου να αντικαταστήσει τη χούντα, το Ναυτικό, με την ήδη εξασφαλισμένη συμπαράσταση δημοκρατικών στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, με διασυνδέσεις με αντιστασιακές ομάδες πολιτών αλλά και με τη στήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής, ήταν έτοιμο και θα μπορούσε να δράσει αμέσως.

Η διαρκής αναστολή των ενεργειών σε αναζήτηση αρχηγού και πολιτικής κάλυψης μπορεί να δίνει την εντύπωση προσωπικών αδυναμιών (σε ένα μέρος, υπαρκτών) αλλά, επιβεβαιώνει τις προθέσεις για αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και όχι για την αντικατάσταση της χούντας από μια άλλη.


Μετά την εξέγερση των φοιτητών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, και Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 73, οι αξιωματικοί του Ναυτικού πήραν το λαϊκό μήνυμα του «δεν πάει άλλο» και αποφάσισαν να δράσουν παρά το ομιχλώδες του ορίζοντα της πολιτικής κάλυψης. Ενδεικτική η παραίνεση γυναίκας πρωτεργάτη του Κινήματος που είπε στον άντρα της "Μα καλά, τα παιδαρέλια ξεσηκώθηκαν ξεβράκωτα κι εσείς που έχετε τα κανόνια και τα καράβια ακόμα κάθεστε;"

Η αυτόνομη αντίδραση των νέων κόντρα στον ολοκληρωτικό παραλογισμό της δικτατορίας είναι σίγουρο ότι τροφοδότησε την αποφασιστικότητα για επίσπευση του Κινήματος, περιόρισε τα πισωγυρίσματα και την εξονυχιστική επεξεργασία κάθε επιμέρους συντονιστικού προβλήματος και οδήγησε στην απόφαση για εκδήλωση του Κινήματος στις 22 Μαΐου 1973.

Η αποκάλυψη των σχεδίων και η άμεση αντίδραση της χούντας με τη σύλληψη των πρώτων κινηματιών απέτρεψε την εκδήλωση του κινήματος.
Δεν απέτρεψε, όμως, την εκπλήρωση του σκοπού του.

Η χούντα προσπάθησε να μειώσει την αρχική εντύπωση. Ο εκπρόσωπός της Βύρων Σταματόπουλος ανακοίνωνε μια κίνηση ‘ελάχιστων’ απόστρατων και ένα-δύο εν ενεργεία αξιωματικών του Ναυτικού, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, μια ‘κίνηση οπερέτα’. Και θα κατόρθωνε να περάσει αυτήν την εντύπωση στην εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη αν, μεταξύ των λίγων πλοίων που βρίσκονταν εν πλω, δεν βρισκόταν και το Α/Τ ΒΕΛΟΣ.



Ο Κυβερνήτης του, Αντιπλοίαρχος Παππάς, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, τη μακρόχρονη προσπάθεια να πηγαίνει χαμένη, την προοπτική μιας ευκαιρίας για νέο Κίνημα αδύνατη και τον κίνδυνο ακόμα και εκτέλεσης λίγων, έστω, συναδέλφων του –με συνοπτικές διαδικασίες Στρατοδικείων- άμεσο, αποσχίστηκε από την δύναμη του ΝΑΤΟ και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Σκοπός του η αποκάλυψη, στην προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του '73 Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη, τόσο της έκτασης του Κινήματος του Ναυτικού όσο και της γενικότερης αντίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των πολιτών στη δικτατορία.


Το σύνολο σχεδόν του πληρώματος του πλοίου ζήτησε να τον ακολουθήσει. Δέχτηκε να τον συνοδεύσουμε οι μικροί, ανύπαντροι και χωρίς σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις οι περισσότεροι, 6 αξιωματικοί και 24 υπαξιωματικοί. Στη δική μας απόφαση να τον ακολουθήσουμε συντέλεσε ο ‘θαλασσινός πολιτισμός’ που προανέφερα. Όταν ο ηγέτης έχει κερδίσει την αναγνώριση, την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη σου, εκτός από την ανασφάλεια που σου προκαλεί το ενδεχόμενο της απώλειάς του, ενεργοποιεί και το αίσθημα της υποχρέωσής σου για την προστασία του. Έτσι απλά.

Ο αντιπλοίαρχος Παππάς, από τους πρωτεργάτες του Κινήματος, έχοντας και το σύνολο των όρκων στην κατοχή του, σφυροκόπησε με ντοκουμέντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη. Στη συνέχεια, με συνεχείς συνεντεύξεις και καταιγισμό μηνυμάτων στα ΜΜΕ του εξωτερικού, και με ανάλογη συντονισμένη δραστηριότητα όλων όσων τον ακολούθησαν αξιωματικών και υπαξιωματικών, σε όλο το δεκαπεντάμηνο διάστημα της εξορίας, αποδόμησε τον μύθο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζουν την δικτατορία.
Εξέθεσε και προβλημάτισε τους ορατούς και αόρατους υποστηρικτές της και αποκάλυψε σε όλη την έκταση –ίσως και σε μεγαλύτερη- το Κίνημα του Ναυτικού. Και τις διασυνδέσεις του και με τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και με κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, οι συλληφθέντες αξιωματικοί, αποκάλυπταν στις απολογίες τους πρόσωπα και πράγματα του Κινήματος σε όλη, εν πολλοίς εσκεμμένα, την έκτασή του φέρνοντας σε αδιέξοδο το καθεστώς για τιμωρία των κινηματιών. Από τη μια ήταν αδύνατο να φυλακίσει το σύνολο των κυβερνητών του Στόλου, Διευθυντών των κυριότερων Υπηρεσιών και δεκάδων άλλων αξιωματικών και υπαξιωματικών για τους οποίους προέκυπταν στοιχεία συμμετοχής στο Κίνημα, διαλύοντας στην ουσία το Πολεμικό Ναυτικό. Από την άλλη, οι πιέσεις από την διεθνή κοινή γνώμη και τους κρυφούς ή φανερούς πάτρωνές του αυξάνονταν με ραγδαίο ρυθμό.



Ως μόνη διέξοδο για τη διατήρησή του στην εξουσία, το δικτατορικό καθεστώς αποφάσισε την αποφυλάκιση των κινηματιών, τη Γενική Αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς εξόριστους, κρατούμενους και υπόδικους –με μοναδική εξαίρεση τον Αντιπλοίαρχο Παππά και όσους τον ακολουθήσαμε-, την κατάργηση της Βασιλείας και τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Μαρκεζίνη εξαγγέλλοντας, για πρώτη φορά μετά 6 χρόνια, ελεύθερες εκλογές σε απώτερο, βεβαίως, χρόνο.

Η ‘ελαστικοποίηση’ του ολοκληρωτισμού του καθεστώτος, ως απόρροια του Κινήματος του Ναυτικού που μπορεί να μην εκδηλώθηκε αλλά, με την αποκάλυψη της έκτασής του, γκρέμισε τα σαθρά θεμέλια της δικτατορίας, δίχως αμφιβολία, αναζωπύρωσε τη νεανική φωτιά της Νομικής και οδήγησε τους νέους, λίγους μήνες μετά, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που ήταν και η αρχή του τέλους της πιο σκοτεινής περιόδου της νεοελληνικής ιστορίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι ξένοι αυτό εκτίμησαν. Και αποτυπώθηκαν εύστοχα οι συνέπειες του Κινήματος του Ναυτικού από Αυστριακό σκιτσογράφο σε Αυστριακή εφημερίδα με το σκίτσο του Α/Τ ΒΕΛΟΥΣ, ως συμβόλου του Κινήματος του Ναυτικού, να θρυμματίζει το άγαλμα του Κολοσσού - Δικτάτορα.

Δυστυχώς το τέλος επεφύλασσε και την εθνική καταστροφή της Κύπρου κατά τα σχεδιασθέντα αλλαχού σχέδια που εξυπηρέτησε η ...μεταλλαγμένη χούντα του Ιωαννίδη Και που ολοκληρώθηκε στους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης λόγω της ανύπαρκτης Εθνικής Ισχύος της χώρας.

Οι αγώνες των νέων, όμως, και αυτοί των στελεχών του Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, όλου του ιδεολογικού φάσματος, κόντρα στον παραλογισμό του ολοκληρωτισμού, θυσιάζονται ανεκμετάλλευτοι από τη γενιά μας στα πλαίσια επετειακών εκδηλώσεων, περισσότερο αναμνηστικών συναντήσεων των τότε πρωταγωνιστών τιμώμενων με την παρουσία θεσμικών αρχόντων και απόντων των νέων και της κοινωνίας που θα είχαν να διδαχθούν πολλά.

Όχι απαραίτητα με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις, αλλά με την ανάπτυξη υποδομής για την ενημέρωσή τους στην ιστορία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης χώρων σαν κι αυτόν (Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης) με την κατάλληλη υποδομή για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας στις πραγματικές της διαστάσεις, για την ανάδειξη και προβολή χρήσιμων σε όλους μας παραδειγμάτων αγώνων για το κοινό καλό, παραδειγμάτων κοινωνικής συνοχής και αποτελεσματικότητας.

Ο χώρος στον οποίον βρισκόμαστε σήμερα, δεν φιλοξενεί απλά κάποια πλοία που έπαιξαν διαφορετικούς ρόλους το καθένα στην ιστορία της πατρίδας μας. Ούτε τα φιλοξενεί για να προβάλλονται, αντικειμενικά αναπόφευκτο άλλωστε, μόνο οι ηγέτες και τα πληρώματά τους που τα έκαναν γνωστά παγκοσμίως σε συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες.

Φιλοξενούνται πλοία/φορείς του Ελληνικού πολιτισμού. Της Ελληνικής Δημοκρατίας, του συστήματος κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας που υποδείξαμε κάποτε στα πέρατα του κόσμου, και εξακολουθεί να συντηρείται και να λειτουργεί στα σκαριά κάθε τύπου σήμερα. Ενός πολιτισμού που αναδεικνύει άξιους ηγέτες και συνειδητοποιημένους σε υποχρεώσεις και δικαιώματα πολίτες.
Ενός πολιτισμού που γεννήθηκε σε μια τριήρη σαν τη διπλανή μας, δοξάστηκε στον ΑΒΕΡΩΦ και απέδειξε πάνω στα νεώτερα πλοία του που εκπροσωπούνται εδώ , αυτοδίκαια, με το ΒΕΛΟΣ, την αντίστασή του στον σκοτεινό ολοκληρωτισμό.



Ενός πολιτισμού που φαίνεται να έχουμε, ως κοινωνία, στη στεριά, λησμονήσει. Ενός πολιτισμού που προέτρεπε τους πολίτες να ‘αμύνονται’ για το κοινό καλό ‘περί Πάτρης’ και όχι ‘περί πάρτης’, να προστατεύουν τους συμπολίτες τους ‘τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι’ και όχι ‘τοις κείνων χρήμασι πειθόμενοι’.

Γι αυτό, τα πλοία αυτά, όχι μόνο έχουν θέση εδώ, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης δίπλα δίπλα αλλά, θα πρέπει η πολιτεία να τα διαφυλάξει όλα ως κόρη οφθαλμού και να τα αποδώσει λειτουργικά και επισκέψιμα στους πολίτες και στα παιδιά μας. Υπό την αιγίδα της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων για την επαναλειτουργία της οποίας αγωνίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, χιλιάδες απλοί πολίτες, ένστολοι και μη.



Μερικοί από αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν, ξυλοφορτώθηκαν, βασανίστηκαν και αποτάχτηκαν για τη συμμετοχή τους στο Κίνημα του Ναυτικού, χρόνο με τον χρόνο εμφανίζουν μια αυξανόμενη δυσθυμία γιατί προβάλλονται ο Παππάς και το ΒΕΛΟΣ σε 'πρώτο πλάνο'. Μαζί μ'αυτούς και κάποιοι που ο ιστορικός του μέλλοντος, βασιζόμενος στα ιστορικά αρχεία, δεν θα τους περιλάβει καν ως 'συμμετέχοντες'. Την ανθρώπινη ματαιοδοξία των πρώτων (που τους σέβομαι και τους εκτιμώ) την κατανοώ.
Ο φθόνος και η μισαλλαδοξία των δεύτερων με εξοργίζει.

Και άλλα πλοία ήταν εν πλώ την ίδια μέρα.

Αλλά, αν δεν ήταν ο Παππάς με το ΒΕΛΟΣ... (πώς το είχε πεί ο Κατσιφάρας;...)


Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Τι ελπίζουν τα κόμματα. Στην ουρά μέχρι 2 χρόνια για σύνταξη.







Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ κ. Γιώργος, από τον Βόλο, προσφέρει 5 ευρώ μηνιαίως υπέρ της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα το πρωί, γύρω στις 8, κάνοντας ζαπινγκ την τηλεόραση, πέφτω στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», όπου ο κ. Γιώργος(;) από το Βόλο, συνταξιούχος του ΙΚΑ και πολύτεκνος με 6 (!) παιδιά , «ανακρίνεται» από τέσσερις δημοσιογράφους για ποιο λόγο, άκουσον άκουσον, προσφέρει 5€ το μήνα από το εισόδημά του στο Δημόσιο Ταμείο υπέρ της εθνικής οικονομίας …
Η πλάκα είναι ότι ο κ. Γιώργος είναι ετοιμόλογος (μάγκας, Πειραιώτης την καταγωγή)
και δίνει αποστομωτικές απαντήσεις στις υποβολιμαίες, ειρωνικές «δημοσιογραφικές» ερωτήσεις του τύπου «μα σας περισσεύουν;», «πόση σύνταξη παίρνετε;», «τα προσφέρετε σε αυτόν τον υπουργό οικονομικών;», «είστε ευχαριστημένος από αυτή την κυβέρνηση;», «δεν ακούτε για τις κλεψιές των πολιτικών;» και πάει λέγοντας…

Συνοψίζοντας τις απαντήσεις του, μέσες άκρες,
τους είπε ότι ούτε αφελής είναι,
ούτε του περισσεύουν,
ούτε είδε κάτι από το Κράτος ως πολύτεκνος,
ότι βλέποντας τις ειδήσεις -και ο Θεός να τις κάνει- ενημερωτικές πολιτικές εκπομπές και συζητήσεις στην τηλεόραση αισθάνεται πλούσιος,
ακούγοντας για τα εκατομμύρια ευρώ
που σπαταλούνται,
υπεξαιρούνται κτλ.
από πολιτικούς κι άλλους, ότι όλοι τους δε συζητούν, αλλά μόνο τσακώνονται, χωρίς να καταλήγουν σε μια πρόταση κτλ.

Αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι εφόσον ο τόπος περνά οικονομική κρίση «όλοι, κόκκινοι, πράσινοι, μπλε πρέπει να δώσουμε το κατιτί μας για την Ελλάδα, έτσι που να μη δανείζεται το Κράτος και χρεώνει τις επόμενες γενιές», διερωτώμενος «για ποιο λόγο οι έχοντες και κατέχοντες δε συνεισφέρουν εθελουσίως» και ότι «βαρέθηκε να ακούει όλοι μόνο να ζητάνε από το Κράτος, δίχως να δίνουν».

Κοινή λογική που ξεσκίζει και άξιος μίμησης…κι άντε να κλείσουμε το πλάνο μέσω υπομειδιαμάτων και ευγενούς συγκατάβασης των τεσσάρων του στυλ «εμείς και ξέρουμε και έχουμε, αλλά…δε δίνουμε, σπέκουλα κάνουμε!».
Δημοσιοκαφρία του κερατά.
Για την ιστορία, ο υπουργός των οικονομικών έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον κ. Γιώργο για την προσφορά του –και ευελπιστώ ότι δεν υπομειδιούσε με συγκατάβαση καθώς την υπέγραφε…

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ιστολόγιο blogout)

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κωστής Στεφανόπουλος: Το δημόσιο χρήμα ρέει και διαρρέει από χίλιες οπές

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ιστολόγιο Alkimos archive)

Το μήνυμα του κ. Στεφανόπουλου τρεις ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, που καταγγέλθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον νομικό κόσμο ως θεσμική εκτροπή που οδηγεί στην παραγραφή των σκανδάλων, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην εκδήλωση «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στον κομματισμό ως αιτία διαφθοράς και ατιμωρησίας, στη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και στα προβλήματα της Δημοκρατίας.

Ακόμη αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, ενώ πρότεινε και μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Ο κ. Στεφανόπουλος ξεκίνησε με το συμπέρασμα ότι «σήμερα η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν είναι πολύ ευχάριστη» και έκανε λόγο για Δημοκρατία που «κακοποιείται» και δέχεται προσβολές.

«Προσβολές»

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Δημοκρατία είναι ένα πάρα ευαίσθητο πολίτευμα που υπόκειται σε μύριες όσες προσβολές από τους ίδιους τους μετέχοντες στο πολίτευμα αυτό, που το υπηρετούν τάχα», ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Η δική μας Δημοκρατία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό τον καιρό κακοποιείται από την πολιτική κατάσταση».

Απέδωσε την κρίση στην έλλειψη ηθικών αξιών λέγοντας: «Η σημερινή κρίση οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην έλλειψη ηθικών αρχών. Πιστεύω ότι το ηθικό αυτό πολίτευμα (σ.σ.: η Δημοκρατία) χρειάζεται προσοχή, και αυτή συνίσταται στην επίδειξη εκ μέρους όλων των μετεχόντων στο πολίτευμα ηθικών αρχών (...) μπορώ να τις μνημονεύσω κάλλιστα, είναι η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης. Αυτά έχουν εκλείψει από τον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια»…

Ο κ. Στεφανόπουλος εστίασε στον κομματισμό ως αίτιο της σημερινής κατάστασης: «Τα αποτελέσματα αυτής της παρακμής τα οποία τα ζούμε κάθε μέρα είναι αυτά τα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο μας στην κατάσταση τη σημερινή και θα έλεγα ότι είναι πρώτον, ο κομματισμός, και τις συνέπειες του κομματισμού θα τις περιέγραφα ως αναξιοκρατία και ως διαφθορά», ενώ για τα κόμματα είπε «σήμερα τα κόμματα δεν σκέφτονται τόσο το καλό του τόπου όσο το καλό του κόμματος το οποίο διοικούν και ανήκουν, τα κόμματα όμως δεν είναι φτιαγμένα ως αυτοσκοπός».

Μίλησε ακόμη και για ατιμωρησία των πολιτικών: «Ο κομματισμός εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους, και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη τιμωρίας. Ποιος θα τιμωρήσει κάποιο κομματικό στέλεχος; Αποκλείεται να το κάνει, γι' αυτό πάρα πολλοί μένουν ατιμώρητοι, ακόμα και οι πολιτικοί μας μένουν ατιμώρητοι κάτω από το γνωστό άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν επιτρέπει ή επιτρέπει ορισμένες βαρύτατες προϋποθέσεις για τη δίωξη του πολιτικού».

Τη γέννηση των σκανδάλων ο κ. Στεφανόπουλος την εντόπισε επίσης στον κομματισμό και την αναξιοκρατία: «Ο κομματισμός συνεπάγεται την επιλογή προσώπων μη καταλλήλων για τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται, δηλαδή αναξιοκρατική επιλογή, που έχει ως αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ηθικές βάσεις και καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου».

Μάλιστα εμφανίστηκε και απαισιόδοξος, διαπιστώνοντας ότι η διαφθορά δεν θα αρθεί σύντομα.

Περιστολή δαπανών

Ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε ακόμα και για τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος: «Ρέει και διαρρέει από χίλιες οπές», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε περιστολή δαπανών. «Να κάνουμε οικονομία πριν αποταθούμε στη φορολογία», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε σπατάλη και τους διορισμούς στο Δημόσιο και υπήρξε δηκτικός με την πρόσληψη αγροφυλάκων, υπογραμμίζοντας «θυμάμαι ως τελευταίο παράδειγμα και με συγχωρείτε γιατί συνδέεται με κάποιο κόμμα, αλλά θα το σημειώσω, διορίσαμε καινούργιους αγροφύλακες την ώρα που έχουμε κενά στα νοσοκομεία, σαν να ήταν οι αγροφύλακες αναγκαίοι στον τόπο».

Ως λύση για τα προβλήματα ο κ. Στεφανόπουλος πρότεινε κυβερνήσεις που να αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση που να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμά της, για τους στόχους της και να αδιαφορεί εντελώς για το πολιτικό κόστος, ό,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις και οι σύμβουλοι».

Ζήτησε ακόμη να μην επιδιώκουν τα κόμματα την εξουσία προς χάριν της εξουσίας, αλλά ως μέσο άσκησης της πολιτικής.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Μείωση των βουλευτών

Μείωση του αριθμού των βουλευτών πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει από 200 - 300 βουλευτές και ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών: «Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται και το λέγω εγώ που υπήρξα βουλευτής και έχω μεγάλο σεβασμό προς τους συναδέλφους μου τους παλιούς», τόνισε.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Στο πανεπιστημιακό άσυλο αναφέρθηκε ο κ. Στεφανόπουλος κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην εκδήλωση «Βusiness Week 2009» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τασσόμενος υπέρ της διατήρησής του, αλλά σημειώνοντας ότι υπάρχει κακώς εννοούμενη ερμηνεία του: «Βρισκόμαστε στο περίφημο άσυλο που αντιμετωπίζουμε ως μια κατάσταση ανάγκης, ενώ το άσυλο -το οποίο πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως- έχει εντελώς αντίθετη έννοια από αυτή που ισχύει σήμερα στα πανεπιστήμια.

Σήμερα το άσυλο είναι εναντίον του ασύλου, εναντίον της σκέψεως της ελευθέρας, εναντίον των ελευθέρων ιδεών, αν πάει κανείς να ομιλήσει εναντίον των απόψεων κάποιας μικρής μειοψηφίας δεν θα του επιτραπεί».

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε επίσης να αδιαφορήσουμε για το αν πρόκειται να ιδρυθούν ή δεν πρόκειται ιδιωτικά πανεπιστήμια και μάλιστα είπε δηκτικά ότι για τους πλούσιους προορίζονται.

ΕΘΝΙΚΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Προσφυγή στη Χάγη πρότεινε ο κ. Στεφανόπουλος ως λύση για τις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα ότι αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις, ενώ εμείς είμαστε «σημαιοφόροι της ένταξής της στην ΕΕ».

«Να απευθυνθούμε στο δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα το αρνηθεί γιατί δεν τη συμφέρει κι εμείς θα αποκτήσουμε ένα μεγάλο ηθικό και νομικό πλεονέκτημα έναντι όλου του κόσμου, λέγοντας ότι οι διαφορές μας θα μπορούσαν κάλλιστα να λυθούν αν θα ήθελαν οι Τούρκοι να τις αποδεχτούν και όμως δεν τολμούμε να το κάνουμε», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Παρασκευή το βράδυ στις 10, σφραγίσαν τη Βουλή, να μην προλάβουν να γράψουν οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.


Εκλεισε αιφνιδιαστικά η Βουλή. Να κατακάτσει ο κουρνιαχτός, να μετρηθεί τ' ασκέρι.Παραγραφή σκανδάλων,Θεσμική εκτροπή, Κουκούλωμα.




Διακόπηκαν αιφνιδιαστικά οι εργασίες της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη παραγράφονται όλες οι υποθέσεις τις οποίες η αντιπολίτευση ζητούσε να έρθουν στη Βουλή και αφορούσαν στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης.


Από την κυβέρνηση προβλήθηκε επισήμως το επιχείρημα των ευρωεκλογών. Στα κόμματα όμως επικράτησε αναστάτωση, καθώς δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και αντέδρασαν εντονότατα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ενέργεια, θεσμική εκτροπή και επιλογή συγκάλυψης.

Παράλληλα στα κομματικά επιτελεία επικρατεί συναγερμός, καθώς το Σάββατο συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, υπό τον πρωθυπουργό. Την ίδια ημέρα στην Αθήνα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ.Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα της διακοπής των εργασιών της Βουλής είναι ότι είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, ενώ τίποτα δεν ειπώθηκε το πρωί, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου της ΙΒ' Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα Κόμματα περί τούτου» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ.Σιούφας.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, το Κοινοβούλιο θα επαναλάβει τις εργασίες του μετά τις ευρωεκλογές, με τα θερινά τμήματα -όχι την Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου μίλησε για «ουσιατσική θεσμική εκτροπή» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης».

Το ΚΚΕ τόνισε ότι «το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο».

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φ.Κουβέλης μίλησε επίσης για «πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή», προσθέτοντας ότι «είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κ. Κ.Βελόπουλος σημείωσε ότι δεν εισακούστηκε το αίτημα του κόμματος να παραμείνει η Βουλή ανοικτή και υπογράμμισε: «Αυτό σημαίνει πολλά, αυτό σημαίνει κουκούλωμα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την αρμοδιότητά της για άσκηση δίωξης κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Newsroom ΔΟΛ


Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ωρέ α ΜΑΝ α ΜΑΝ α ΜΑΝ ! Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Βερελής.

Ο Χρήστος Βερελής παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

“Tα σκάνδαλα βαραίνουν τον τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνον δεν εμπνέει τους έλληνες αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω απ΄αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες του, κυριαρχούνται από το δόγμα: κανείς δεν πιστεύει κανέναν και σε τίποτα. Και απέξω βαλτώνει η καλύτερη Ελλάδα.
Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα MAN.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί.
Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό.
Και όμως άρχισε αμέσως από «στρατευμένους και πρόθυμους» κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου.
Ξέρουν όλοι, όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων τεσσάρων υπουργείων.
Με τη συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου.
Δεν είχα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με κανένα από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών.
Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκοη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας.
Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. .
Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα.
Στο μεταξύ ας ασχοληθούμε όσοι δεν εμπνεόμαστε από τον επαγγελματισμό της πολιτικής με την άθλια κατάσταση της χώρας. Μιας χώρας με μεγάλες πληγές σε όλους τους τομείς.
Μιας χώρας που το μόνο που εγγυάται σήμερα είναι ένα σκοτεινό μέλλον στους νέους ανθρώπους. Η διαδρομή μου είναι γνωστή.
Τις απόψεις μου δεν τις έκρυψα ποτέ. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του πολιτικού να έχει γνώμη και να την λέει. Δεν υπήρξα «βολικός», ούτε κόλακας. Δεν δέχομαι ότι πάση θυσία πρέπει να είσαι μέσα στο «παιχνίδι».
Έτσι τις απόψεις μου για τη θεσμική οργάνωση διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, τις έχω πει δημόσια.
Για το πώς θα έπρεπε για παράδειγμα το «πόθεν έσχες» να απεικονίζει την εξέλιξη της περιουσίας των πολιτικών απ την εκλογή τους.
Κάτι που κάνω από πολύ καιρό με δική μου πρωτοβουλία στο διαδίκτυο.
Υπήρξε ενθουσιώδης αποδοχή αυτής της πρότασής μου προ έτους. Ακόμη για παράδειγμα πως όλες οι δαπάνες των κομμάτων θα έπρεπε να δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων για να μετακινούν και να επηρεάζουν με διαφημίσεις τους ίδιους αυτούς φορολογούμενους.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί σκέπτονται και θέλουν να πάνε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση μιας καλλίτερης σύγχρονης προοδευτικής και αποτελεσματικής Ελλάδας. Θα συναντηθούμε με όλους αυτούς.
Παραιτούμαι από τη Βουλή και την παραίτηση μου αυτή την υποβάλλω πρώτα στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας που με εκλέγει και με εμπιστεύεται λέγοντας του ότι δεν φεύγω αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν. Το λέω με σεβασμό στη μεγάλη τιμή που μου έχουν κάνει.
Δεν ανήκω στη σχολή που λέει μην παραιτείσαι ποτέ.
Δεν φεύγω από αδυναμία, φεύγω από μεγάλη θέληση.
Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας..
Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής.
Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας..
Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.
Για όσους δεν θα το καταλάβουν άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω να κινηθούν τα πράγματα!
Θα είμαι παρόν και ενεργός στις επάλξεις της πολιτικής για να επικρατήσουν άλλοι όροι. Και θα αγωνιστώ για να υπάρξουν αυτοί.
Στέκομαι δίπλα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορική προσφορά, με σεβασμό και ευθύνη σε όλους αυτούς που περνάνε τόσες δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα.”

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Μπράβο Πρόεδρε. Πάντα τέτοια!


Δεν ξέρω τι λένε άλλοι και αλλού, εγώ πολύ το χάρηκα, όσο θυμάμαι κάποιον Κατσίκη που είχε εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, και αποβραδύς, το βράδυ των εκλογών αποσκίρτησε προς τον Μητσοτάκη.

Εξάλλου, αν θυμηθούμε τον Κατσιφάρα, μόνο ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους γνώριζε (εξαιρούνται οι τηλεοπτικοί αστέρες του ΛΑΟΣ)

Ο πρωθυπουργός της αγροτιάς, με τη λαδί γραβάτα.







Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεξιώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσσωμη την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, που κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας για το 2009. «Μας κάνατε υπερήφανους όλους τους Έλληνες» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού προς διοίκηση, παίκτες και τεχνικό επιτελείο των «πρασίνων». Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ευχήθηκε: «Θα προσπαθήσουμε και του χρόνου να είμαστε εδώ.» «Είμαστε οι καλύτεροι, γι΄ αυτό και το πήραμε» φώναζε γεμάτος ενθουσιασμό ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ενώ ο -αρχηγός των πέντε ευρωπαϊκών και 24 τίτλων- Φραγκίσκος Αλβέρτης δήλωσε: «Είναι τιμή για μας που μας κάλεσε η Πολιτεία και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας."

Στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός παρέδωσε ένα μικρό αντίγραφο του τροπαίου της Ευρωλίγκα, δύο φανέλες του Παναθηναϊκού, μία άσπρη και μία πράσινη, με τις υπογραφές όλων των παικτών και μία μπάλα, επίσης με τις υπογραφές των πρωταθλητών Ευρωλίγκας. «Οι φανέλες έχουν μόνο τα τέσσερα αστεράκια, αφού δεν έχουμε προλάβει να βγάλουμε τις καινούριες» εξήγησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε σχετική ερώτηση. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε έναν έναν τους πρωταγωνιστές, ενώ στάθηκε περισσότερη ώρα μπροστά στον προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, και στον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη. Στον τεχνικό των επτά τίτλων Ευρωλίγκας ο πρωθυπουργός είπε: «Πολλούς τίτλους έχεις μαζέψει» με τον «Ζοτς» να γνέφει καταφατικά το κεφάλο και να χαμογελά. «Συγχαρητήρια, είναι τιμή για την Ελλάδα η επιτυχία σας» είπε προς τον «Φράνκι». Στη σύντομη ομιλία του προς όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της σπουδαίας επιτυχίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε: «Μας κάνατε υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Αυτή είναι μία διαχρονική επιτυχία. Συγχαρητήρια.»


Με την υπόσχεση των στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν από τα συναρμόδια υπουργεία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η διαμαρτυρία των αγροτών της Κρήτης. Αν και στόχος τους ήταν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, καθώς τις ίδιες ώρες είχε συνεργασία με την υπουργό των Εξωτερικών κυρίαΝτόρα Μπακογιάννη. Τελικά, οι αγρότες συναντήθηκαν για 45 λεπτά με τον κ.
Ι. Αγγέλου και τον κ. Ι. Ανδριανόαπό το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

«Δεν καταδέχθηκε ο Πρωθυπουργός να μας δεχθεί.Αντίθετα,αν ήμασταν βιομήχανοι και τραπεζίτες, θα μας έβλεπε αμέσως» σημείωνε με εκνευρισμό, εξερχόμενος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ.
Γ. Γωνιωτάκης,

ενώ κάποιοι τόνιζαν ότι οι μνήμες των δακρυγόνων στο λιμάνι του Πειραιά

είναι ακόμη νωπές,

ενώ άλλοι άφηναν υπονοούμενα για την επιρροή των θεσσαλικής καταγωγής στελεχών της κυβέρνησης.

Οι αγρότες πήραν την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως δήλωσαν έτοιμοι για επάνοδο στην Αθήνα, όποτε αυτό χρειαστεί. Το απόγευμα οι περίπου 1.500 Κρήτες επέστρεψαν στον Πειραιά για να πάρουν το πλοίο της επιστροφής.

Οι αγρότες ζητούσαν σειρά οικονομικών ρυθμίσεων, με κορυφαία την ένταξη της Κρήτης στο πακέτο των αποζημιώσεων στο οποίο είχαν προσφάτως ενταχθεί οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα οι αγρότες είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος και φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μαύρες σημαίες έκαναν πορεία ως το πρωθυπουργικό μέγαρο.


Κι ο πρόεδρος της ΚΑΕ έσπευσε να απαντήσει: «Θα προσπαθήσουμε και του χρόνου να είμαστε εδώ... και πάντα εδώ."

Το αναμνηστικό που προσέφερε ο πρωθυπουργός στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τους παίκτες του, αλλά και όλα τα μέλη του επιτελείου ήταν ένα αργυρό μπολ, στον πάτο του οποίου υπήρχε χαραγμένη η ελληνική σημαία και η υπογραφή του πρωθυπουργού. Κατά την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία, έχοντας μπροστά του τους γνωστούς «κοντούς», Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, και πίσω του, τους πανύψηλους μπασκετμπολίστες, ο πρωθυπουργός σχολίασε γελώντας: «Εγώ αποτελώ τον μέσο όρο». Δίπλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Κατά την έξοδο της ομάδας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη κα
ι πρώην αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Γιαννακόπουλος, επιδείκνυε όλο υπερηφάνεια το αναμνηστικό προς τις κάμερες λέγοντας: «Κοιτάχτε τι μας έδωσε. Είναι μεγάλη τιμή για τον Παναθηναϊκό. Αυτός ο ευρωπαϊκός άθλος έχει αντίκτυπο στην πατρίδα. Μπράβο, μπράβο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τεχνική ηγεσία, στους παίκτες και στον κόσμο μας.» «Είμαστε οι καλύτεροι, γι΄ αυτό και το πήραμε. Πιστεύαμε, πιστεύουμε και θα φέρουμε και άλλους τίτλους στην Ελλάδα» κατέληξε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

«Με τη βοήθεια του Θεού και των αθλητών, να είμαστε εδώ και του χρόνου. Θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι» δήλωσε ο πρόεδρος Παύλος Γιαννακόπουλος, ενώ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τόνισε: «Και μόνο το γεγονός πως βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποδεικνύει πως έχουμε πετύχει κάτι πολύ μεγάλο. Είναι τιμή για μας που μας κάλεσε η Πολιτεία και ο πρωθυπουργός. Τι μου είπε ο πρωθυπουργός; Αυτά είναι προσωπικά, δεν λέγονται. Γενικά, μου είπε συγχαρητήρια και πως είναι τιμή για την Ελλάδα. Είναι η 5η φορά που είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης κι αυτό αποτελεί επιτυχία, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα."

Ενδεδυμένοι με κουστούμι ήταν οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού, με εξαίρεση τον Αντώνη Φώτση, που φορούσε πουκάμισο, ενώ με μακό μπλουζάκι εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί Μάικ Μπατίστ και Ντρου Νίκολας. Ο μοναδικός από την ομάδα που δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν ήταν ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, Τάσος Στεφάνου, λόγω μικροπροβλήματος υγείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ος της ΚΑΕ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ευχήθηκε: «Θα προσπαθήσουμε και του χρόνου να είμαστε εδώ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Θέμα έκθεσης SOS: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ;


Προβληματισμός στον απόηχο της απαλλαγής
Στη Ν.Δ. αποτιμούν το πολιτικό κόστος
Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Tερζη

Βαρύ παραμένει το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον απόηχο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τον κ. Αρ. Παυλίδη, η οποία αν και απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, δεν φαίνεται να εκτονώνει την εσωτερική ένταση, αλλά ούτε να απεγκλωβίζει τη Ν.Δ. από τη δίνη των «άγονων γραμμών».


Εν όψει και της αυριανής συζήτησης επί της νέας προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Παυλίδη, αρκετοί βουλευτές επέμειναν και χθες στο αίτημά τους για παραίτηση του πρώην υπουργού Αιγαίου από την κοινοβουλευτική έδρα, ενώ στην ουσία ακύρωσαν το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα περί «κατά συνείδηση ψήφου», δηλώνοντας ότι θα είχαν ψηφίσει την παραπομπή του κ. Παυλίδη αν δεν επαπειλούνταν πρόωρες εκλογές.

Ομως, ο ίδιος ο κ. Παυλίδης έσπευσε χθες, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Κόσμος» της Ρόδου να δηλώσει «προχωρούμε κανονικά».

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν, πάντως, μάλλον ικανοποιημένα εξαιτίας του περιορισμού των γαλάζιων διαρροών σε έξι: Οσα ψηφοδέλτια δηλαδή λείπουν μεταξύ των 144 που ψήφισαν εναντίον της παραπομπής Παυλίδη και των 150 γαλάζιων, που συμμετείχαν στη διαδικασία. Και τούτο διότι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διατυπώνονταν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των λευκών θα ήταν διψήφιος -κάτι που θα έβαζε σε πολιτική περιπέτεια τη Ν.Δ. «Το μείζον είναι ότι η ψηφοφορία δεν οδήγησε στο από το ΠΑΣΟΚ επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 151 ψήφων εναντίον του κ. Παυλίδη που θα συνιστούσε ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση» αναγνωρίζει κυβερνητικός παράγοντας, αποτυπώνοντας και την ανακούφιση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα.

Παυλίδης ο 151ος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρείται, παράλληλα, και αποτίμηση της ζημίας που σώρευσε όχι μόνον αυτή καθεαυτή η υπόθεση αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυβέρνηση. Ο κ. Ευ. Αντώναρος επιχείρησε χθες να ερμηνεύσει την αναντιστοιχία μεταξύ κοινής γνώμης και αποτελέσματος, κάνοντας λόγο και για την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που διαμορφώνουν τα μέσα ενημέρωσης και επηρεάζουν την κρίση των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και στη βάση της Ν.Δ. το κλίμα εναντίον του πρώην υπουργού Αιγαίου είναι βαρύ, με τη Ν.Δ. να υποχρεούται να πορευθεί εφεξής στηριζόμενη στην ψήφο ενός βουλευτή που, έστω και λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας, αμφισβητείται από τους πολίτες. Δεν μπορείς να ζητήσεις την παραίτηση κάποιου που αρνείται να παραιτηθεί, αναγνώριζε χθες κορυφαίος κομματικός, παρά τις πληροφορίες που θέλουν τον βουλευτή Δωδεκανήσου να σκέφτεται την αποχώρηση από τη Βουλή.

Θα ψηφίζαμε διαφορετικά

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από αυτούς που έριξε την ψήφο του δεν το έκανε κατά συνείδηση», δήλωσε χθες ο κ. Αντώναρος, «οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση και έκριναν σύμφωνα με το Σύνταγμα» υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Παναγιωτόπουλος. Κι όμως, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές δήλωσαν χθες ότι εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος εκλογών θα ψήφιζαν παραπομπή.

Στην ψηφοφορία «το μόνο που δεν πρυτάνευσε, ήταν η απονομή της δικαιοσύνης», επισήμανε ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΕΤ), «όπως εξελίχθηκε η ψηφοφορία δεν υπήρξε ψήφος κατά συνείδηση», σχολίασε ο Γ. Μανώλης (Φλας) δηλώνοντας ότι ο ίδιος ψήφισε λευκό.
«Οι ψηφοφόροι μου ήθελαν να οδηγηθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη, άλλη θα ήταν η ψήφος των βουλευτών της Ν.Δ.», εάν διέθετε μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημείωσε (City) ο Μ. Χαρακόπουλος, «πιστεύω ότι εάν παραπέμπαμε τον κ. Παυλίδη υπήρχε κίνδυνος ο τόπος να οδηγηθεί σε εκλογές» αναγνώρισε και ο Αργ. Ντινόπουλος.
Απαντες ζήτησαν την παραίτηση του κ. Παυλίδη, όπως επίσης και οι Σ. Κεδίκογλου, Θ. Καράογλου.

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ανίσχυροι για τη λέρα οι μπλέ, οι πράσινοι, οι άσπροι κόκοι. Θα ψάχνονται να βρουν ποιός ψήφισε τι.

Το βράδυ της Δευτέρας διεξάγεται η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη στη Βουλή. Η Ρηγίλλης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ανταρσίες ή «λευκά» και το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί στην φημολογούμενη παραίτηση του πρώην υπουργού την Τρίτη.

Οι επιτελείς της ΝΔ έχουν εντοπίσει ορισμένους «ύποπτους» βουλευτές που φλερτάρουν με το ενδεχόμενο ανταρσίας και λευκής ψήφου και προσπαθούν να τους μεταπείσουν, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Ωστόσο, το «ναι» σε παραπομπή του Αρ.Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο δεν φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο για τους γαλάζιους «αντάρτες», καθώς φοβούνται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Δεδεμένων των ποσοστών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους.

Έτσι, ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλει η «λευκή» ψήφος, που από το επιτελείο της ΝΔ εκλαμβάνεται ως έκφραση πολιτικής αποδοκιμασίας του Αρ.Παυλίδη, ενδεχομένως και ψήφος διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση. Από την πλευρά τους, οι «γαλάζιοι» βουλευτές που ενδεχομένως επιλέξουν το «λευκό», θεωρούν ότι έτσι προασπίζουν τα συμφέροντα της παράταξης και δεν οδηγούν τη χώρα σε κάλπες.

Ενδεικτικές του κλίματος οι δηλώσεις του Γ.Μανώλη και του Αντ.Σαμαρά την Κυριακή. Ο βουλευτής Αργολίδας ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διότι -όπως είπε- τη Δευτέρα «θα ψηφίσουμε για εκλογές ή για μη εκλογές».

Σημείωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά των εκλογών, γιατί ο τόπος -όπως είπε- δεν χρειάζεται εκλογές, ενώ τόνισε ότι για το ζήτημα του Αρ. Παυλίδη έχει κάνει δηλώσεις και στο παρελθόν.

Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στην εφημερίδα Real News ότι το λευκό στη ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη είναι μια επιλογή σύμφωνη με την κυβερνητική θέση κατά της παραπομπής του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο.

«Κυβερνητικοί βουλευτές που ψηφίζουν λευκό δεν παραβιάζουν τη λογική τη κυβέρνησης» σημείωσε ο Αντ.Σαμαράς, παρατηρώντας πάντως ότι δεν βρέθηκε η παραμικρή «αποχρώσα ένδειξη» ενοχής του Αρ. Παυλίδη.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει στη λύτρωση από τον ίδιο τον κ. Παυλίδη και στη φημολογούμενη παραίτησή του την Τρίτη.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, στελέχη της ΝΔ έχουν ενημερώσει τον κ. Παυλίδη ότι εάν δεν παραιτηθεί έως την Τρίτη, τότε ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές (αν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του) και να μην τον συμπεριλάβει ξανά στα ψηφοδέλτια του κόμματος (αν η Βουλή αποφασίσει την μη παραπομπή του).

Παράλληλα, τού έχουν διαμηνύσει ότι εάν παραιτηθεί και δικαιωθεί στα δικαστήρια έως τις εθνικές εκλογές, θα είναι σε θέση να επιστρέψει με θριαμβευτικό τρόπο στο ψηφοδέλτιο.

Newsroom ΔΟΛ