Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σενάρια για εκλογές: 7 Ιουνίου, ή αργότερα, ή το Φθινόπωρο.

H τύχη της νέας δικογραφίας για τις άγονες γραμμές, η εξέλιξη και άλλων υποθέσεων σκανδάλων (Βατοπαίδι, Siemens), ίσως ακόμη και ο χρόνος των εθνικών εκλογών, θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, το οποίο παραδίδεται -πιθανότατα τη Δευτέρα- στον Πρόεδρο της Βουλής.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, η ψηφοφορία για την πρώτη «υπόθεση Παυλίδη» θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα των προσεχών βουλευτικών εκλογών μετά την απόφαση των ιθυνόντων της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μετατρέψουν τη «γραμμή» για τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης από «ψήφο κατά συνείδηση» σε ψήφο κατά... των εκλογών.

Η δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Γ.Τραγάκη ότι «αν αποφασισθεί παραπομπή του κ. Παυλίδη, είναι πιθανό να πάμε σε εκλογές», παρ΄ ότι κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να συγκροτείται έχοντας στις τάξεις της έναν βουλευτή ο οποίος -εφόσον παραπεμφθεί- θα είναι και τυπικά κατηγορούμενος, αναβάθμισε πολιτικά τη σημασία τής ούτως ή άλλως κρίσιμης ψηφοφορίας.

Ο «μετωπικός» χαρακτήρας που προσέλαβε η διαδικασία μετά την οριστικοποίηση της απόφασης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ταχθούν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, σε συνδυασμό με τον οριακό συσχετισμό των δυνάμεων (από τη μια οι 150 της ΝΔ, από την οποία δεν θα ψηφίσει ο κ. Παυλίδης, και από την άλλη οι 149 αντιπολιτευόμενοι), ενισχύει την κρισιμότητα της ψήφου ενός εκάστου βουλευτή, καθιστώντας παραλλήλως άκρως παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας.

Για να συμπληρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα για την παραπομπή του πρώην υπουργού προϋποτίθεται ότι τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να συνταχθούν με την αντιπολίτευση, εφόσον όμως όλοι- κάτι που δεν μπορεί να προδικαστεί- οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, αλλά και ο ανεξάρτητος κ. Π.Τατούλης, επιλέξουν το «ναι». Αντιθέτως, τυχόν απουσίες, αποχή ή λευκά ψηφοδέλτια, όπως και το «παρών» που θα είναι η τρίτη επιλογή που θα έχουν ενώπιον τους όσοι προσέλθουν στην κάλπη ισοδυναμούν στην πράξη με το «όχι».

Εφόσον η απόφαση του Κοινοβουλίου είναι αρνητική για την παραπομπή του πρώην υπουργού, οι εις βάρος του κατηγορίες θεωρούνται παραγεγραμμένες, αφού κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θεωρείται απαράδεκτη η υποβολή νέας πρότασης για την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πράξεις.

Στην προκειμένη βεβαίως περίπτωση υπάρχει σε εκκρεμότητα και η έτερη δικογραφία κατά του κ. Παυλίδη που αφορά τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να υποβάλει νέα πρόταση για προκαταρκτική εξέταση· πλην, όμως, αν δεν υπερψηφιστεί η παραπομπή για την ήδη ερευνηθείσα υπόθεση, δύσκολα θα «καρποφορήσει» η καινούργια πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ, παρ΄ ότι η Βουλή θα κληθεί σε νέα μυστική ψηφοφορία.

Στο ενδεχόμενο που στην πρώτη ψηφοφορία καταγραφεί πλειοψηφία υπέρ της παραπομπής, ο πρώην υπουργός δεν θα παραπεμφθεί απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο. Θα προηγηθεί η συγκρότηση Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου που θα αναδειχθούν με κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής και θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν με βούλευμα αν υπάρχουν στοιχεία για να οδηγηθεί ή όχι ο κ. Παυλίδης σε δίκη.

Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή δεν έχει οριστικοποιηθεί με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να κατατεθεί πρώτα το πόρισμα, το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να καθυστερήσει μία ή δύο ημέρες, καθώς απόψε αναμένεται να παραδοθεί στα μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος στους οποίους ανετέθη η ανάλυση της κίνησης των λογαριασμών των οικογενειών Παυλίδη και Μανούση που «άνοιξαν».

Τρία σενάρια για τις κάλπες

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός κ. Αρ.Παυλίδης επιμένει να λέει λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του ή όχι στο Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο ότι «ισχύει ό,τι είπα στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν παραιτούμαι». Και όταν ερωτάται τι θα συμβεί αν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του, απαντά το ίδιο: «Ισχύει αυτό που είπα στη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι είναι αναγκασμένος να διαλύσει τη Βουλή αν ο κ. Αρ.Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε «διπλές κάλπες» στις 7 Ιουνίου, παρ΄ ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει πως αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη για τη ΝΔ.

Πιθανό επίσης θεωρείται, αλλά όχι το πιθανότερο κατά τους συνεργάτες του, να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και υπό τις προϋποθέσεις ότι θα έχει ήδη παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, ανεξαρτήτως του αν θα έχει στη συνέχεια παραιτηθεί ή όχι.

Αντιθέτως, αν απορριφθεί η πρόταση παραπομπής του κ. Παυλίδη, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα αναβάλει τον εκλογικό σχεδιασμό του τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και η εξέλιξη της διεθνούς κρίσης δεν θα έχουν ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις για τη ΝΔ.

«Να πάει στο φυσικό του δικαστή ο κ. Παυλίδης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» λέει στη Realnews o πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ομάδα μου είναι μπετόν αρμέ» και ότι «θα υπάρξουν οι διαβεβαιωτικοί μηχανισμοί απέναντι ο ένας του άλλου». «Μπορεί και να τα δείχνουν [τα ψηφοδέλτια] σε εμένα», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

«Το ζητούμενο είναι να μην αδικείται κανείς και η παράταξη να μην επιβαρύνεται» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λ.Ζαγορίτης, ερωτηθείς εάν θα επιθυμούσε να παριτηθεί ο κ. Παυλίδης στην περίπτωση που παραπεμφθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Διπλές εκλογές τον Ιούνιο; Ε εκεί οδηγούν όλα.



Μήνυμα ότι στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Αρ. Παυλίδη κρίνεται και η τύχη των πρόωρων εκλογών- στις 7 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές- στέλνει το Μαξίμου, μέσα σε κλίμα πανικού για τις πιθανές γαλάζιες διαρροές.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που μέχρι πρότινος απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες αφήνουν πλέον «παράθυρο» ανοικτό, διαμηνύοντας ότι στην περίπτωση που ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να διατηρεί την έδρα του, ο Κ. Καραμανλής θα αναζητήσει διέξοδο με εκλογές. Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παραμείνει στην κυβέρνηση «με 150 βουλευτές κι έναν υπόδικο» στέλνουν και κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία αναγνωρίζουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν «συνθήκες αβεβαιότητας» για όσα θα ακολουθήσουν και υποστηρίζουν ότι αυτή την ώρα «δεν ελέγχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα» για την υπόθεση Παυλίδη.

30 «αντάρτες».

Κορυφαίος υπουργός, μάλιστα, δεν απέκλειε χθες ότι υπέρ της παραπομπής του τέως υπουργού μπορεί να ψηφίσουν έως και 30 γαλάζιοι βουλευτές, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν θα αρκούν για να «καλύψουν» τη διαφορά οι δέκα βουλευτές του ΛΑΟΣ και η κυβέρνηση θα πρέπει να ελπίζει σε διαρροές (κατά της παραπομπής) από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ώστε να μη βρίσκεται στο έλεος ενός βουλευτή που θα είναι αντιμέτωπος πλέον με το Ειδικό Δικαστήριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτελικά στελέχη του κόμματος άφηναν χθες ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να είναι «διφορούμενο» για τον κ. Παυλίδη, μετά και τις σκιές που αφήνει η αποκάλυψη για τη δωρεά των 80.000 ευρώ που έκανε στην κόρη του το επίμαχο χρονικό διάστημα που καταγγέλλει χρηματισμό ο εφοπλιστής Μανούσης.

Τα ίδια στελέχη συνιστούσαν με νόημα «να μην προδικάζει κανείς» το αποτέλεσμα της Προανακριτικής και παρέπεμπαν και στις αντίστοιχες συστάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ακόμη και προς τα στελέχη της Ν.Δ.

Υπό πίεση.

Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι εάν η Ν.Δ. αλλάξει πλεύση και αναζητήσει διέξοδο μέσα από ένα μη απαλλακτικό πόρισμα για τον τέως υπουργό, αυτό θα γίνει με στόχο, πρώτον, να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς τον κ. Παυλίδη προκειμένου να παραιτηθεί και, δεύτερον, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στη Βουλή, αφού όσοι ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής δεν θα κατηγορηθούν ότι συμμετέχουν σε ένα γενικευμένο «γαλάζιο αντάρτικο» αλλά θα εμφανίζονται ότι έχουν συνταχθεί με τη θέση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτήν την περίπτωση οι βουλευτές της Ν.Δ., μάλιστα, θα κληθούν να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Βουλής, η ψηφοφορία για την παραπομπή θα γίνει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 28 ή 29 Απριλίου και το αποτέλεσμα θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Εάν η Ν.Δ. έχει διασώσει την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών (μέσω της απαλλαγής ή της παραίτησης Παυλίδη), τότε σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., πιθανότατα στις 2 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση όμως που ο κ. Παυλίδης έχει παραπεμφθεί και παραμένει στην έδρα του, ο κ. Καραμανλής- κατά τις ίδιες πηγές - θα ανακοινώσει τη διαγραφή του και την προσφυγή σε δίδυμες κάλπες στις 7 Ιουνίου.

Τον λόγο των πρόωρων εκλογών, όπως εκτιμούσαν στελέχη της Ν.Δ., έχει ήδη προδιαγράψει ο κ. Σουφλιάς, με τη δήλωσή του έπειτα από την Κυβερνητική Επιτροπή- όταν διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, η χώρα έχει εγκλωβιστεί στην υπόθεση Παυλίδη» -, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη της κυβέρνησης και της χώρας «να ξεφύγει από το νοσηρό κλίμα, την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά και σύνθετα προβλήματα...».

«Μαγειρεύουν» εκλογικά σενάρια στη Ραφήνα

Oι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα Παυλίδη που έχει οδηγήσει σε «πολιτική ομηρεία» της Ν.Δ., όπως παραδέχονται ανοικτά και βουλευτές του κόμματος, θα επαναξιολογηθεί μέσα στο Πάσχα, στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς. Για τον λόγο αυτό, όπως διαβεβαιώνουν κομματικές πηγές, ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στη Ραφήνα ενώ τις πασχαλινές διακοπές ανέβαλαν και οι επιτελείς του κόμματος, όπως ο κ. Ελ. Ζαγορίτης. Είναι προφανές ότι η έντονη ανησυχία που επικρατεί σε Μαξίμου και Ρηγίλλης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη υπαγορεύεται και από τον μεγάλο αριθμό γαλάζιων βουλευτών που τάχθηκαν στην πρώτη μυστική ψηφοφορία υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι υπέρ της Προανακριτικής είχαν ψηφίσει τουλάχιστον 66 βουλευτές της Ν.Δ.


Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Άγονες χρυσοφόρες γραμμές


Οταν το «σύστημα» γίνεται απόστημα…
Toυ Σταμου Zουλα

Tελικά, η υπόθεση του κ. Τέλη Παυλίδη αποδεικνύει ότι πολιτική συναίνεση υπάρχει, λειτουργώντας υποδειγματικά, ακατάπαυστα και αποδοτικότατα. Οχι για τον τόπο, αλλά για τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόκειται για τη συναίνεση του παρασκηνίου, της αδιαφάνειας και της ανομολόγητης συναποδοχής ενός σάπιου συστήματος. Εκείνου που προ 5ετίας ο κ. Κ. Καραμανλής αποκάλεσε «σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο όχι μόνον δεν καταλύθηκε από τη Ν. Δ., αλλά υιοθετήθηκε απόλυτα, ώστε να το παραλάβει αλώβητο και άτρωτο ο διάδοχός της στην εξουσία. Αλήθεια, γιατί οι πολιτικοί μας ταγοί πασχίζουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον του Ελληνα πολίτη στο αν ο κ. Παυλίδης ή οι παρατρεχάμενοί του δωροδοκήθηκαν από τον κ. Φ. Μανούση με 100.000 ευρώ; Διότι προφανώς σε αυτό αποβλέπει το σόου των ανακριτικών επιτροπών της Βουλής, συνδυαζόμενο με το θρίλερ των αιφνιδίων εκλογών.

Αντί οι 13 βουλευτές της… προκαταρκτικής επιτροπής να διυλίζουν τον κώνωπα των 100.000 ευρώ, θα ’πρεπε να έλθει στην ολομέλεια της Βουλής το πελώριο σκάνδαλο των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών, που διαρκεί και γιγαντώνεται τουλάχιστον επί μία 30ετία. Στο διάστημα αυτό τα ποσά που έχουν διατεθεί, ασύδοτα και ανεξέλεγκτα, είναι ιλιγγιώδη. (Μόνο για το 2009 το ποσό της επιδοτήσεως θα φθάσει τα 90 εκατ. ευρώ). Σε μια τέτοια συζήτηση δεν θα χρειάζονταν καταγγελίες, μαρτυρίες, απολογίες. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που αποδεικνύουν το μέγα σκάνδαλο, το οποίο διαπράττεται διαχρονικά, με την εναλλακτική (και συμψηφιστική) συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων· πρωτίστως δε με την επαχθέστατη επιβάρυνση του ελληνικού λαού.

Αλλά ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα τολμούσε να φέρει το θέμα αυτό στην ολομέλεια της Βουλής; Εκείνο που ανομολόγητα, αλλά από κοινού επιδίωξαν είναι να μας δείξουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος. Το δάσος, όμως, είναι εξόχως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό. Στο εσωτερικό του, μεταξύ άλλων, φωλιάζει κι ένα σπάνιο είδος κομματοειδών, που μεταλλάχθηκαν σε «πλοιοκτήτες». Τα εισαγωγικά οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές φορές το κομματοειδές πρώτα εξασφάλιζε την επιδότηση για κάποια άγονη γραμμή και μετά αγόραζε πλοίο. Συνήθως δε το πλεούμενο ήταν «παλαίμαχο», δηλαδή, κατά τη ναυτική ορολογία, σαπάκι. Αίφνης –και για συγκεκριμένη περίπτωση– ο δήμαρχος Τήλου κατήγγειλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό πως από τη μια πλευρά το υπερβολικό ύψος της επιδοτήσεως και από την άλλη η ευτελής τιμή του σκάφους συνέτειναν ώστε ο «πλοιοκτήτης» να κάνει απόσβεση του πλοίου, αποκομίζοντας και σημαντικά κέρδη, μέσα στους πρώτους 12 μήνες των… άγονων δρομολογίων του!

Αλήθεια, ποιες ανεκτίμητες υπηρεσίες μπορεί να προσέφεραν αυτά τα πράσινα ή τα μπλε κομματοειδή στους εκάστοτε πολιτικούς τους πάτρωνες, ώστε να τύχουν τέτοιας πλουσιοπάροχης ανταμοιβής; Περισσότερο εύλογο είναι να συμπεράνει κανείς ότι σ’ αυτό το οργιώδες φαγοπότι οι ομοτράπεζοι είναι πολλοί και «ομότιμοι», ώστε να μη διακρίνονται οικοδεσπότες και καλεσμένοι. Οτι σε κάθε περίπτωση οι συνδαιτυμόνες είναι ομόφρονες, μπιστικοί και αλληλέγγυοι. Οτι, τέλος, είναι τα ομοειδή προϊόντα, που παράγει επί τρεις 10ετίες ένα «σύστημα», το οποίο έχει πλέον εξελιχθεί σε απόστημα.
(από την Καθημερινή 12 Απρ. 2009)


Aνεμοδεικτης
Αγονη πολιτεία άγονες γραμμές
Tου Θανου Oικονομοπουλου

Οι τυπικοί «τίτλοι», οι λέξεις που επιλέγονται για να σημάνουν κάτι, σχεδόν πάντα αποκαλύπτουν αυτό που κρύβεται πίσω τους. Τη σωστή πολιτική, τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ηγέτες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη διάθεση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, τη σοβαρότητα και τον πολιτισμό μιας πολιτείας με λίγα λόγια... Στις σκανδιναβικές και γενικότερα στις βορειοευρωπαϊκές παραθαλάσσιες χώρες, τα από το κράτος επιδοτούμενα δρομολόγια προς δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα νησιά «χαμηλής κίνησης», τα αποκαλούν «γραμμές ζωής» και «γραμμές ανάπτυξης»! Εδώ σ’ εμάς, τη χώρα με την πιο ιστορική ναυτική παράδοση, τη χώρα με τα χιλιάδες νησιά (από τα οποία 150 κατοικούμενα!) και τις ατέλειωτες ακτές, αυτές τις γραμμές ζωής και ανάπτυξης τις ονομάζουμε... «άγονες γραμμές»! Και τις διαχειριζόμαστε ανάλογα...

«Αγονες», για τους κατοίκους των τόσων διάσπαρτων νησιών, που πασχίζουν να μείνουν στον τόπο τους και να τον ζωογονήσουν, αλλά και για τους τουρίστες που τα επισκέπτονται, και είναι και αυτοί πολύτιμοι ζωοδότες τους! Αγονες γι’ αυτούς και για την αντίληψη (και την πολιτική που εφαρμόζει...) της πολιτείας, πλην... γονιμότατες για τους επιτήδειους ακτοπλόους, συχνότατα προϊόντα του... κομματικού σωλήνα, όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια και πανηγυρικά αποδείχθηκε και στη Βουλή, με αφορμή την περιβόητη «υπόθεση Παυλίδη».

Με «σαπάκια» (από αρμόδια χείλη η... «αποκάλυψη»!) εξυπηρετούνται αυτές οι γραμμές. Οποία... τιμή και σεβασμός για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές, από μια χώρα που γνωρίζει πως ο τουρισμός είναι η υπ’ αριθμόν 1 βαριά της βιομηχανία! Με σαπάκια, που το καλοκαίρι «μένουν» κάθε τρεις και λίγο καταταλαιπωρώντας τους επιβάτες τους και τον χειμώνα τις περισσότερες φορές δεν εκτελούν τα δρομολόγιά τους λόγω «βλάβης» (πραγματικής ή προσχηματικής...), αφήνοντας πολλά νησιά χωρίς σύνδεση, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα...

Οι κρατικές επιδοτήσεις των δρομολογίων (η συχνότητά τους προσδιορίζεται δεσμευτικά στις συμβάσεις που υπογράφονται μετά τον διαγωνισμό) καλύπτουν πλήρως το κόστος τους και φυσικά αφήνουν και περιθώριο κέρδους. Τα δρομολόγια πρέπει να εκτελούνται ακόμη και όταν δεν έχουν ούτε έναν επιβάτη – αυτό το νόημα έχει η επιδότηση. Τα εισιτήρια που θα κοπούν (πολλά την καλοκαιρινή περίοδο, λίγα τη χειμωνιάτικη) είναι το επιπλέον κέρδος του πλοιοκτήτη. Και... «κατά τύχη» οι δηλούμενες βλάβες των πλοίων εξαιτίας των οποίων μένουν απομονωμένα πολλά νησιά, αυξάνονται κατακόρυφα τους χειμωνιάτικους μήνες της μειωμένης αισθητικά επιβατικής κίνησης! Οι συνεχείς, τα τελευταία χρόνια, διαμαρτυρίες τοπικών αρχών και κατοίκων των νησιών, συχνά δυναμικές, δεν φαίνεται να προβληματίζουν σοβαρά κανέναν «αρμόδιο»...

Διαγωνισμοί διάτρητοι, με φωτογραφικές διατάξεις που «δείχνουν» πως στην πραγματικότητα έχει γίνει προεπιλογή αυτού που θα τους κερδίσει. Συγκεκριμένες οι επίσημες καταγγελίες που είχαν ως αποτέλεσμα (και αφού μεσολάβησε και η αποκάλυψη της υπόθεσης Μανούση - Παυλίδη...) δύο διαγωνισμοί πέρυσι να κηρυχθούν άγονοι και να επαναληφθούν – και με το «παράδοξο» μεταξύ πρώτης και δεύτερης προκήρυξης (Μάιος - Σεπτέμβριος 2008) οι επιδοτήσεις να εμφανίσουν αύξηση... 60%!

Επιδοτούμενες υπηρεσίες

Και όμως: παρά την... απογείωση των επιδοτήσεων (40 εκατ. ευρώ το 2004, 100 εκατ. ευρώ το 2009!), δεν σημειώθηκε η παραμικρή βελτίωση των παρεχομένων από αυτές υπηρεσιών, ούτε ως προς την κανονικότητα της εκτέλεσης των δρομολογίων, ούτε ως προς την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου για τις συγκεκριμένες γραμμές, ούτε ως προς την τιμολογιακή πολιτική των ναύλων που ακολουθούν οι εφοπλιστές. Στην Ευρώπη, τείνει να γίνει γενικής εφαρμογής η αρχή του «μεταφορικού ισοδύναμου», δηλαδή για ίδιες χιλιομετρικές αποστάσεις να υπάρχει το ίδιο εισιτήριο ανά επιβάτη και για τις χερσαίες και για τις θαλάσσιες μεταφορές – εδώ στη «νησιωτική Ελλάδα» δεν θα άξιζε να επιχειρηθεί, τουλάχιστον αν όχι το «ισοδύναμο», το «ανάλογο»;

Αδιαφανείς διαγωνισμοί και «τερτίπια» για τις επιδοτούμενες γραμμές, με αποτέλεσμα όλα τα τελευταία χρόνια να τις «εξασφαλίζουν» εφοπλιστές... κομματικού DNA, τα περισσότερα (και πάντως αυτά που εκτελούν τις «άγονες») πλοία των οποίων μετά δυσκολίας εξασφαλίζουν την έγκριση νηογνώμονα! «Επιδημία» επικαλούμενων «βλαβών» τούς μη «ενδιαφέροντος» από επιβατικής άποψης χειμωνιάτικους μήνες, με αμφιλεγόμενους ελέγχους διαπίστωσης του βάσιμου ή όχι της επίκλησης βλάβης. Και στο «κάδρο», θα πρέπει να μπουν και τα σε μεγάλο βαθμό (και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει) προβληματικά λιμάνια των νησιών, που και τα ακτοπλοϊκά σκάφη ταλαιπωρούν με τους συνεχείς και «κλειστούς» ελιγμούς που επιχειρούν εισπλέοντας και αποπλέοντας, αλλά και καθιστούν, τον χειμώνα, λόγω «καιρού» την πρόσβαση...

Ωραίο... μήνυμα εκπέμπουμε ως σύγχρονη πολιτεία, και στους νησιώτες μας που τους υποχρεώνουμε να ζουν... μισό χρόνο κάθε χρόνο, και στους τουρίστες (που πασχίζουμε να προσελκύσουμε!) που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έρχονται «για τα ελληνικά νησιά»! Αγονη πολιτεία, άγονες γραμμές..

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ο Ομπάμα ενεπλάκη σε τούρκικο παζάρι.

Ρόλο συνηγόρου της Τουρκίας στη Θράκη ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα: σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έθεσε ζήτημα ανταλλαγμάτων στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!

Παρ΄ ότι η πολυσυζητημένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και είχε διάρκεια μόλις δέκα λεπτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στον κ. Βαρθολομαίο για τα επιχειρήματα των Τούρκων, σύμφωνα με τα οποία για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει η Αθήνα να δώσει ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης...

Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το ζήτημα του έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφερε τον κ. Βαρθολομαίο σε δύσκολη θέση, καθώς «ξαφνικά βρέθηκε απολογούμενος εκ μέρους της Αθήνας, να υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη».

Τι ζητούν για τη Θράκη
Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που θέλουν την Ουάσιγκτον να δίνει τις ευλογίες της στις θέσεις των Τούρκων, οι οποίοι στη λογική της «αμοιβαιότητας» θέτουν ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Χάλκης, αντίστοιχες κινήσεις της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που συνδέονται, λένε διπλωματικές πηγές, με την απαίτησή τους για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων- τα οποία οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της μειονότητας και αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία. Παράλληλα, συνδέουν το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής τους για εκλογή των μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε επί τάπητος επί της νέας αμερικανικής διοίκησης ήταν στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Όταν ο κ. Δημήτριος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Χάλκης, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού είπε ότι χρειάζεται να δοθούν ανταλλάγματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Προσπάθεια διάψευσης
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η Χ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».

Ενώ, πριν από λίγες μέρες, το ίδιο θέμα έθεσε και στην Ντόρα Μπακογιάννη ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πλειοψηφία 150 βουλευτών και ενός εγκαλούμενου.


Θρίλερ η πλειοψηφία των 150+1
Αρχή δοκιμασιών για τη ΝΔ η ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη

(Ο κ. Αρ.Παυλίδης αρνείται μέχρι στιγμής να ενδώσει στις πιέσεις για να παραιτηθεί)

Την έναρξη ενός «Γολγοθά» διαρκείας, που μπορεί να φθάσει ως την κάλπη των προσεχών βουλευτικών εκλογών, σηματοδοτεί η μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση των άγονων γραμμών.

Ο κ. Παυλίδης αρνείται μέχρι στιγμής να ενδώσει στις ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις που του ασκούνται για να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος -επιμονή που θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ καθώς, εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει, όπως αναμένεται, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής, η κυβέρνηση επί της ουσίας θα στηρίζεται στην ψήφο ενός υπό κατηγορία βουλευτή.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, αν και δεν χάνεται η «δεδηλωμένη» ακόμη και αν ανεξαρτητοποιηθεί -είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε διαγραφόμενος- ο κ.Παυλίδης (για να «πέσει» η κυβέρνηση πρέπει να γίνει δεκτή από 151 βουλευτές τυχόν «πρόταση μομφής»), όλοι αναγνωρίζουν ότι η παραμονή του δωδεκανήσιου βουλευτή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα «είναι πολιτικά προβληματική».

Η μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας είναι η πρώτη από μια σειρά δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η υπόθεση Παυλίδη, η οποία παραγράφεται με τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, δηλαδή τον προσεχή Ιούνιο ή εφόσον υπάρξει παράταση τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προηγηθούν βουλευτικές εκλογές, η προκήρυξη των οποίων επιφέρει αυτόματη παραγραφή.

Η επόμενη, ίσως και πιο επίπονη, δοκιμασία για την κυβερνητική παράταξη θα είναι το πόρισμα που θα εκδώσει, εφόσον συσταθεί, η Προανακριτική Επιτροπή, στην οποία οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα αποτελούν την πλειοψηφία και θα πρέπει να εισηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού σε δίκη από Ειδικό Δικαστήριο.

Ανεξαρτήτως ωστόσο της πρότασης των νεοδημοκρατών, το Σύνταγμα για την οριστική απόφαση παραπομπής -θα σημάνει και την απεμπλοκή από το ενδεχόμενο παραγραφής- προβλέπει και νέα μυστική ψηφοφορία, στην οποία επίσης απαιτείται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η κυβέρνηση, αλλάζοντας ρότα σε σχέση με τη στάση που τηρήθηκε προ μηνών στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αποφάσισε αυτή τη φορά οι βουλευτές της ΝΔ θα είναι παρόντες. Η επίσημη «γραμμή» είναι να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Πρόθεση των ιθυνόντων της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται να είναι η «υπόθεση Παυλίδη» να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση προτού ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Τα κόμματα της Αριστεράς, όπως και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, έχουν ταχθεί υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής. Την κατάσταση περιπλέκει η επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί ο ΛΑΟΣ, τόσο εν όψει της αυριανής όσο και στην ενδεχόμενη τελική ψηφοφορία. Ο κ. Καρατζαφέρης, αν και ήταν εκείνος που προ μηνών είχε μηνύσει τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά για καθυστέρηση στη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της Προανακριτικής.

«Φαίνεται ότι διανύουμε μία προεκλογική περίοδο και δυστυχώς όχι με την ατζέντα των Ευρωεκλογών. Κάποιοι μεθόδευσαν την εξέλιξη της υπόθεσης Παυλίδη ώστε να στερήσουν από τις ευρωεκλογές τα κυρίαρχα θέματά τους» δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδος του ΛΑΟΣ.

«Aπό τη Δευτέρα η ΝΔ θα έχει την επιλογή ανάμεσα στο να κυβερνά ελέω Παυλίδη, με την ψήφο, δηλαδή, ενός βουλευτή, ο οποίος είναι υπόδικος ή να κάνει αυτό που έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση Κουκοδήμου, να τον αποβάλει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εάν τον αποβάλει, χάνει τη δεδηλωμένη, που σημαίνει ότι αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής και ότι η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τη ΝΔ από ό,τι είναι σήμερα» εκτίμησε ο Θ.Πάγκαλος.

Το «μπαλάκι» στον ίδιο τον Αρ.Παυλίδη για το αν πρέπει να παραιτηθεί -λέγοντας ότι είναι έμπειρο στέλεχος και «έχει κρίση να αποφασίσει ο ίδιος ό,τι είναι το σωστό»- πετά ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο ίδιος, αν και δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, επαναφέρει την πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ «να εφαρμοστεί ο δικός μας εκλογικός νόμος (σ.σ.: αυτός που πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα) από την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση.»

Newsroom ΔΟΛ