Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Καπετάνιοι και αξιωματικοί στο βυθιζόμενο σκάφος

Καπετάνιοι και αξιωματικοί στο βυθιζόμενο σκάφος
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ Κυριακή 29 Μαρτίου 2009
Ηλθε δυστυχώς ο καιρός που η πολιτική κρίση συνάντησε την οικονομική και τα αποκαλυπτήρια τελειωμό δεν έχουν.

Τα ελλείμματα ανεδείχθησαν, τα χρέη φανερώθηκαν, οι επιδόσεις φάνηκαν, οι ανεπάρκειες φωτίσθηκαν, ξέμειναν τα πρόσωπα της πολιτικής χωρίς φτιασιδώματα και λαμπερά ενδύματα να πιάνουν όσο και το μπόι τους.

Εκείνα τα εντυπωσιοθηρικά περί διαρκούς και αδιατάρακτης ανάπτυξης, που προέβλεπε το πενταετές πλάνο του κ. Αλογοσκούφη σκόρπισαν στη θύελλα της κρίσης, απεδείχθησαν λόγια του αέρα, χωρίς βάσεις και υποστυλώματα.

Ο άλλοτε δοξασμένος «τσάρος» της οικονομίας ξοδεύτηκε στις πολλές στροφές για να χαθεί όπως οι προβλέψεις, οι θεωρίες και οι πολιτικές του, που τώρα βασανίζουν τον φίλο και υφιστάμενό του Γιάννη Παπαθανασίου, που τρέχει και δεν φθάνει.

Ολα εκείνα περί «ήπιας προσαρμογής» απεδείχθησαν λειψά και απολύτως προβληματικά, τίποτε πια δεν θυμίζει το θεωρούμενο έπος της δημοσιονομικής απογραφής και της παρεπόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, που υποτίθεται ότι θα μας απελευθέρωνε από τη «δημιουργική λογιστική» και την «ανυποληψία» των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη.

Τα χρόνια έδειξαν και η κρίση βεβαίωσε ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά εφεύρημα προπαγάνδας, για τους εύπιστους και τους αδαείς. Για να καταδειχθεί ότι στα χρόνια της πολυθρύλητης «πολιτικής αλλαγής» δεν υπήρξε έπος δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρά μόνο προπαγάνδας. Το οποίο χάθηκε μαζί με τον εμπνευστή του στα γλιστερά νερά της λίμνης Βιστωνίδας.

Τώρα φαίνεται το εύρος του νεοδημοκρατικού προπαγανδιστικού μηχανισμού και η διεισδυτικότητά του. Η αποπομπή Ρουσόπουλου και η επελθούσα ακινητοποίηση του επικοινωνιακού μηχανισμού φανέρωσαν το μέγεθος και την επίδρασή του στα πράγματα.

Με την κρίση να αποδιοργανώνει την οικονομία και την προπαγάνδα να απουσιάζει, η διακυβέρνηση έδειξε την ανεπάρκειά της, φανέρωσε το πραγματικό πρόσωπό της.

Αλλά δεν ήταν τα μόνα θύματα της κρίσης. Το κράτος έδειξε τα όριά του. Η «επανίδρυση» που επαγγέλθηκε ο κ. Καραμανλής και ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος απεδείχθη φούσκα, σαν τις πολλές που έσκασαν τούτο τον καιρό. Το δήθεν επανιδρυθέν κράτος έδωσε δείγματα γραφής στις πυρκαϊές του 2007, δοκιμάστηκε μαζί με την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα βυθίζεται στην έκρηξη της εγκληματικότητας, την οποία δεν δύναται να τιθασεύσει, ούτε καν να παρακολουθήσει.

Ο άλλοτε λαλίστατος υπερυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης έχει πλέον σιγήσει, δεν έχει τι να πει και τι να υποστηρίξει.

Για να μη μιλήσουμε για το έπος της Υγείας, όπου ασκείται ο αυθεντικότερος των εκπροσώπων της φλύαρης πολιτικής τάξης. Εκεί τα χρέη και τα ελλείμματα δεν έχουν τέλος καθώς στην εποχή του κ. Αβραμόπουλου το ιδιωτικό εισχώρησε στο δημόσιο όσο ποτέ άλλοτε και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γνώρισε ημέρες μοναδικής δόξας.

Στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας η ΔΕΗ κατέχει τα πρωτεία. Εκεί το νεοδημοκρατικό έπος δεν έχει προηγούμενο. Χρειάστηκε πολύς κόπος και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να περιπέσει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε ζημιές και τώρα να ζητιανεύει αυξήσεις τιμολογίων μήπως και δει άσπρη ημέρα.

Οσο για τα δημόσια έργα ο Σαρακατσάνος εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν ίσως ο μόνος που αντιστάθηκε τους πρώτους μήνες στην πίεση των «συνεταίρων» της νέας εξουσίας, αποφεύγοντας έτσι τις κακοτοπιές. Τουλάχιστον επί των ημερών του έγιναν και πέντε δρόμοι, η Εγνατία τείνει να ολοκληρωθεί, στον Μαλιακό δεν σκοτώνονται όπως πριν και άρχισαν να «τρέχουν» νέοι δρόμοι στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Ελλάδα. Από αυτά τα έργα αντλεί ισχύ και παζαρεύει το μέλλον της παράταξης με την Ντόρα, η οποία παρά τις οικογενειακές παραδόσεις και τις προικοδοτημένες διεθνείς επαφές δεν έχει και πολλά να επιδείξει στην εξωτερική πολιτική.

Με τους Αμερικανούς ψυχρά τα πράγματα, οι Γερμανοί μάς κυνηγούν, οι Ρώσοι είναι καχύποπτοι, οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και στη Θράκη και οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται για την επόμενη φάση καθώς μας βρίσκουν μπόσικους και μπουνταλάδες. Για τη ζώνη της Παιδείας δεν χρειάζονται λόγια, προκειμένου να καταδειχθεί η υποχώρηση, όπως δεν υπάρχουν περιγραφές για τη θέση της κοινωνικής ασφάλισης και την οικονομική κατάσταση των πολύπαθων ασφαλιστικών ταμείων. Οι υπόλοιποι τομείς δεν χρειάζονται πολλές αναφορές. Η εργασία δεν έχει ξαναδεί τέτοιες ημέρες απαξίας, οι μεταφορές υγιαίνουν όπως τα υπερχρέη του ΟΣΕ βεβαιώνουν, η ακτοπλοΐα έχει πέσει σε άρπαγες, η γεωργία σταθερά φθίνει χωρίς κανείς να νοιάζεται, η Δικαιοσύνη καθοδηγείται από την κομματική οργάνωση των δικαστών και η εθνική άμυνα μάλλον έχει περιπέσει σε χειμερία νάρκη. Βολεύθηκαν οι στρατηγοί σε καιρούς ειρηνικούς, ο Μεϊμαράκης δεν πολυασχολείται με το αντικείμενο, οι παραγγελίες και αυτές έχουν μπερδευτεί ελλείψει πόρων, ας ελπίσουμε να μη γίνει κανένα μεγάλο κακό και φανεί κατά τρόπο τραγικό το κενό. Με αυτά και με τούτα ο μεγάλος τιμονιέρης κατάλαβε πως τελειώνουν τα ψέματα. Το σκάφος μπάζει, το πέλαγος είναι φουρτουνιασμένο, βοήθειες δεν φαίνονται στον ορίζοντα και μαζί οι αξιωματικοί σκοτώνονται. Γνωρίζει πως δεν έχει τύχη. Πάλι καλά που δήλωσε κουρασμένος. Θα μπορούσε να είχε ήδη πηδήξει από το σκάφος.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Τήλιο, φιλύρα, φλαμουριά για την αϋπνία.

Λέγεται φιλύρα και φλαμουριά. Φυτρώνει σαν ψηλό άγριο δέντρο στα δάση των βουνών, ιδιαίτερα του βορρά, αλλά και σε δρόμους, πλατείες σαν καλλωπιστικό.
Ανθίζει τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, εκλύοντας ένα μεθυστικό άρωμα.
Είναι υπέροχο ρόφημα, άριστο ηρεμιστικό για βρέφη, ηλικιωμένους.
Κάνει καλό στην αϋπνία, στο κρυολόγημα, στους ρευματισμούς και τα
αρθριτικά.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Φασκόμηλο για εξασθενημένη μνήμη.

Υπέροχο ρόφημα παραδοσιακά συνδεμένο με την μακροβιότητα.
Έχει τη φήμη ότι αποκαθιστά την εξασθενημένη μνήμη των ηλικιωμένων, ως σπασμολυτικό, στυπτικό, αντισηπτικό.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στα αίμα.
Κάνει καλό στο κρυολόγημα, στην αδυναμία και την ατονία του στομάχου.
Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό βότανο

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Τσάϊ του βουνού, mountain tea. Να μην ξεχνάμε τον τίτλο του blog.

Είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές υπέροχο ρόφημα στην Ελλάδα.
Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό των πληγών, ως ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
Χρησιμοποιείται εναντίον των κρυολογημάτων, παθήσεων του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Είναι θερμαντικό, τονωτικό, διουρητικό, αποτοξινωτικό και κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ο σαρακατσάνος Νέστωρ, ο μπάρμπα Γιώργης του θεσσαλικού κάμπου.


Με αρχηγική εμφάνιση επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό της Ν.Δ. έκανε χθες ο κ. Γ. Σουφλιάς, με μια αρχηγική εμφάνιση, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2001 και την επιστροφή στον κεντρικό μηχανισμό της Ν.Δ.

Αίσθηση προκάλεσε και ο προσωπικός τόνος που έδωσε ο κ. Σουφλιάς στην ομιλία του, με αναφορές στην αγροτική καταγωγή του και στη σχέση του με το περιβάλλον. «Στην Αθήνα απέκτησα ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή όπου ζω μέχρι σήμερα και γέμισα την ταράτσα μου με ό,τι μπορούσα να καλλιεργήσω, πολλά χρόνια πριν γίνουν της μόδας οι “πράσινες ταράτσες”», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε χθες το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για το περιβάλλον, αλλά ήταν προφανές ότι η εκδήλωση είχε σχεδιαστεί με στόχο να αποτελέσει πολιτικό γεγονός, καθώς έσπευσαν να δώσουν το «παρών» 12 υπουργοί και υφυπουργοί, 45 βουλευτές και δεκάδες γαλάζια κομματικά στελέχη. Σε αυτό το σκηνικό ο κ. Σουφλιάς προχώρησε ουσιαστικά σε έναν απολογισμό του έργου του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τροφοδοτώντας με νέα κεφάλαια τη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με τις πολιτικές φιλοδοξίες και τον μελλοντικό ρόλο του στο κόμμα και την πολιτική σκηνή. Όπως παραδέχονταν ακόμη και παρόντες υπουργοί, ο κ. Σουφλιάς έστειλε παράλληλα σαφέστατο μήνυμα πως έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και ότι αποσύρονται τα σχέδια για πρόωρες εθνικές εκλογές, μεταθέτοντας τον εκλογικό ορίζοντα τουλάχιστον για το 2010. Παρουσίασε ένα σχέδιο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, προχωρώντας σε «ανασχηματισμό»- όπως σχολίαζαν επιτελικά κομματικά στελέχη- τριών υπουργείων, καθώς άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, μετέφερε σε αυτό την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δάση και εισηγήθηκε τη δημιουργία νέου υπουργείου Υποδομών με τη συγχώνευση του υπουργείου Μεταφορών και του τομέα των Δημοσίων Έργων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άφησε να εννοηθεί πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι απλές προτάσεις, αλλά δρομολογούνται, όπως με αρκετή δόση χιούμορ διαμήνυσε στον παριστάμενο υπουργό Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη λέγοντας «θα πρέπει να ετοιμάζεται για το νέο υπουργείο».
Με ορίζοντα το 2010
Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Ν.Δ. που παρατήρησαν ότι οι αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Σουφλιάς έχουν ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2010, κατά το οποίο κυρίαρχο θέμα της πολιτικής ατζέντας θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας- ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει τελικώς και στη διενέργεια εθνικών εκλογών. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ερμήνευσαν τη χθεσινή παρέμβαση Σουφλιά και ως προαναγγελία ότι ο δικός του ρόλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο και πως θα συνδυαστεί με τον διαχωρισμό του υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η χθεσινή εμφάνιση του κ. Σουφλιά σηματοδοτεί και μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά του, σε σχέση με τις εσωκομματικές και εν γένει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι στο εξής θα είναι πιο ηχηρές οι παρεμβάσεις του στο εσωκομματικό πεδίο, επενδύοντας ουσιαστικά και στον αναβαθμισμένο ρόλο του στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό.
Συνωστισμός υπουργών
Η μαζική παρουσία, εξάλλου, υπουργών και βουλευτών στην εκδήλωση αποτελεί- όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες- και μια κίνηση στήριξης του κ. Σουφλιά για τη «στροφή» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, των οποίων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρεται ως «εμπνευστής». Στην εκδήλωση για τις περιβαλλοντικές δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Φάνη Πετραλιά, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Δένδιας, Νικ. Κακλαμάνης, Αντ. Μπέζας, Νικ. Λέγκας, Κων. Γκιουλέκας, Μ. Σαλμάς, Π. Δούκας, Ι. Τραγάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μεν. Δασκαλάκης κ.ά.
Η χθεσινή εμφάνιση του κ. Σουφλιά προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επέκρινε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι «υποκατέστησε τον Πρωθυπουργό δημοσίως». «Εξ όσων γνωρίζω, η ανακοίνωση κυβερνητικών σχημάτων είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, δεν είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού...», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Απαντώντας ο υπουργός ΠΕΔΩΧΕ κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι «αρνείται σε έναν υπουργό το δικαίωμα της γνώμης».


Σαρανταπεντάρες πρόκες για τους υπουργούς που μιλούν πολύ και δεν παράγουν έργο.
(εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)
















Δεν υπάρχει κανείς στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι ο Θεσσαλός πολιτικός αρκείται να κλείσει τον πολιτικό κύκλο του με το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος
Ο Σουφλιάς θέλει φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή
Με την προχθεσινή εμφάνιση μπήκε στο κάδρο των δελφίνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

«Αυτή τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω». Με αυτή τη φράση εξέφρασε τον θυμό του ο Γιώργος Σουφλιάς τη νύχτα της 21ης Μαρτίου 1997 όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κώστας Καραμανλής. Είχαν προηγηθεί έξι μήνες σκληρής μονομαχίας με τον Μιλτιάδη Έβερτ και όλοι προέβλεπαν ότι ο Θεσσαλός πολιτικός με την ισχυρή στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη θα ήταν ο «αντι-Σημίτης» της Ν.Δ., όπως εύστοχα τον αποκαλούσε τότε ο Κώστας Μητσοτάκης που ήταν ο οργανωτικός μέντορας του μετώπου Σουφλιά.

Η μεγάλη ανατροπή συσχετισμών έγινε όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Κώστας Καραμανλής και μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος.

Οι παλιές μεγάλες φιλοδοξίες του Γιώργου Σουφλιά ζωντάνεψαν τις τελευταίες ημέρες στις μνήμες των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. όταν ενώπιον υπουργών και βουλευτών μίλησε ως αρχηγός για συγχωνεύσεις υπουργείων και ανασχηματισμούς, θυμίζοντας ότι είναι αυτοδημιούργητος και ζει σε ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή. Τα κινητά των στελεχών της Ν.Δ. πήραν φωτιά, ενώ γραπτά μηνύματα βουλευτών έφταναν σε δημοσιογράφους για να τους επισημάνουν την «επιστροφή Σουφλιά», όπως αποκαλούν οι φίλοι του τις νέες πρωτοβουλίες του. Η επιστροφή του. Δεν υπάρχει κανείς στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι ο Γ. Σουφλιάς αρκείται να κλείσει τον πολιτικό κύκλο του με το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος. Αντίθετα, όλοι είναι βέβαιοι ότι με τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια που τον διακρίνει προετοιμάζει χρόνια τώρα ένα εντυπωσιακό φινάλε σε ρόλο πρωταγωνιστή. «Στήριξε και στηρίζει τον Καραμανλή με όλες τις δυνάμεις του και θα είναι δίπλα του μέχρι τέλους χωρίς καμία διάθεση υπονόμευσης» επισημαίνει στενός φίλος του υπουργού και προσθέτει: «Όλοι στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή Σουφλιά στο κόμμα μετά τη διαγραφή του και τα πολύ δύσκολα χρόνια στη σχέση του με τον Καραμανλή ωφέλησε και την παράταξη και τον Πρωθυπουργό».

Όσοι συνομιλούν συχνά με τον Γιώργο Σουφλιά και μπορούν να διακρίνουν τις φιλοδοξίες του- που δεν αποκαλύπτει ποτέ ανοιχτά- λένε ότι έχει τρεις στόχους για τους οποίους δουλεύει ταυτόχρονα. Η πρώτη μεγάλη φιλοδοξία του είναι να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μία φιλοδοξία που έχει φανεί από τον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο μιλάει με κάθε ευκαιρία για την κυβέρνηση Σημίτη και τα μεγάλα έργα που προσέφερε στη χώρα. Τακτική που του έχει εξασφαλίσει το ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ όλων των στελεχών της Ν.Δ. στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο μεγάλος στόχος ωστόσο, όπως παραδέχονται φίλοι του κ. Σουφλιά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί. Και αυτό γιατί έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο κ. Κ. Παπούλιας, εφόσον συνεχίσει να το επιθυμεί, θα είναι ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε γίνουν εκλογές με αφορμή την επανεκλογή του είτε όχι.

Οικουμενικός πρωθυπουργός. Η δεύτερη φιλοδοξία του Γιώργου Σουφλιά για την οποία κάποιοι λένε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι να ηγηθεί έστω για έναν χρόνο μιας κυβέρνησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, την οποία θα στηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αλλά και αυτό το σενάριο όπως όλα δείχνουν δεν έχει προοπτικές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει σταθερά και η πιθανότερη εκδοχή είναι να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο τρίτος δρόμος για τον Θεσσαλό πολιτικό είναι η διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. όποτε και εάν ανοίξει η διαδικασία διαδοχής στο κόμμα. Με κανένα στέλεχος της Ν.Δ. ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτό. Όλοι όμως πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 1997. Αυτή τη φορά όμως η σύγκρουσή του δεν θα είναι με τον Κώστα Καραμανλή αλλά με την Ντόρα Μπακογιάννη, που στην πρώτη μάχη ήταν ο βασικός πυλώνας υποστήριξής του αφού διέθετε ισχυρό μηχανισμό.

Στην κούρσα διαδοχής. Όπως λένε παλιοί βουλευτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο κ. Γ. Σουφλιάς είναι πολύ πιθανό να μπει στην κούρσα της διάδοχης. «Θα μετρήσει καλά και με σχολαστικότητα όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα, για να κάνει αυτό το βήμα θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι τον στηρίζουν πρώτα ο Κώστας Καραμανλής, μετά όλα τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. και κυρίως ότι οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς θα δεχθούν να αποσυρθούν από το προσκήνιο και να συνταχθούν μαζί του» λέει παλιός βουλευτής, ο οποίος ταυτόχρονα παραδέχεται ότι όλα αυτά είναι δύσκολα να συμβούν σε μια στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το φαβορί.

Όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο: Με την εμφάνιση στο «Κάραβελ» ο Γιώργος Σουφλιάς μπήκε στο κάδρο των δελφίνων και τώρα η δελφινολογία στη Ν.Δ. αποκτά νέα χαρακτηριστικά, άλλο ενδιαφέρον και πολλή ίντριγκα.
Όλοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι εάν η συγκυρία τον ευνοεί, θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα του 1997

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Δεν θα σου κάνω το χατήρι.



Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διαθέτει το ΠAΣOΚ έναντι της ΝΔ περιορίζεται όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευρωεκλογές, οι κυβερνητικοί επιτελείς φαίνεται να εγκαταλείπουν το ενδεχόμενο της «δίδυμης» αναμέτρησης.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, ο φημολογούμενος επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών εκλογικών σχεδιασμών, εφόσον επιβεβαιωθεί, δημιουργεί νέα δεδομένα στους προσανατολισμούς όλων των κομμάτων, τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με το φάσμα της συνήθους αυξημένης αποχής από τις ευρωκάλπες.

Εκτός από τη μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ένα άλλο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών που θέλει να εκμεταλλευθεί η ηγεσία της ΝΔ είναι η αναμενόμενη ενίσχυση των μικρότερων σχηματισμών και το χαμηλό «άθροισμα» της δύναμης που παραδοσιακά καταγράφουν στις ευρωκάλπες τα κόμματα εξουσίας.

Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει κυρίως το ΠΑΣΟΚ και θα ανατρέψει τα σχέδια της ηγεσίας του να δώσει «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα στην ψήφο των ευρωεκλογών. Τον στόχο αυτό του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρός του: «Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές του Ιουνίου προσλαμβάνουν διπλό πολιτικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Γ.Παπανδρέου.

Διαφορετική εκτίμηση, διατυπώνει πάντως στο Βήμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος θεωρεί ότι στις ευρωκλογές οι πολίτες «θα στείλουν στον κ. Καραμανλή ένα ηχηρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας. Για αυτόν τον λόγο, σε συνδυασμό με την πλήρη αποσύνθεση του κράτους και την κατάρρευση των εσόδων του, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να εξαναγκαστεί να προσφύγει στις 7 Ιουνίου σε διπλές εκλογές».

Πάντως, σε «στιγμιαία συνομιλία» μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου την οποία επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει: «Γιώργο δεν πρόκειται να κάνω εκλογές. Δεν θα σου κάνω το χατίρι». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνομιλητές του κ. Καραμανλή τον άκουσαν αρκετές φορές να λέει: «Τι να κάνουμε, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλα θα το παλέψουμε, θα το παλέψω μέχρι τέλους».

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θέμα εκλογών δεν τίθεται. Και από την πλευρά μου, ως υπουργός Οικονομίας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στην οικονομία δεν κάνουν κακό οι ίδιες οι εκλογές αλλά η εκλογολογία και η παροχολογία» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

«Ο πρωθυπουργός έχει κλείσει το ζήτημα των εκλογών και τη σχετική συζήτηση, η οποία μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Η κυβέρνηση έχει σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθεί αντί των 'προγνώσεων' για το πότε θα γίνουν οι εκλογές» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς από τη Realnews εάν προβλέπει διπλή κάλπη τον Ιούνιο απαντά: «Δεν το γνωρίζω και δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τέτοιου είδους προβλέψεις. Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές γιατί θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα [...] Αλλωστε βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, καθώς σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνοντα πολιτικό χαρακτήρα».

«Πιστεύω ότι ο φόρτος των προβλημάτων είναι τέτοιος που δεν θα επιτρέψει στον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην κυβέρνηση έως το τέλος. Θα έχουμε πρόωρες εκλογές, αλλά δεν είμαι μάντης να προβλέψω τον ακριβή χρόνο» εκτιμά από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Από δυο χωριά χωριάτες οι αρχηγοί στην Βουλή. Ο καθείς να περιφράξει το δικό του χώρο.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, λέγοντας δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με χώρους «που μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά το αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δεν ζητώ λευκή επιταγή από κανέναν. Και αυτό είναι σαφές. Δεν επιδιώκω κανενός είδους συγκυβέρνηση», ενώ επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει αυτοδύναμη και συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «δεν διεκδικώ τίποτα μέσα από την ΝΔ. Κι όλες αυτές οι διαρροές που γίνονται, μακριά από μένα. Και σαφώς ο πρωθυπουργός το διαχώρισε. Δεν έχω καμία σχέση με το δικό σας κόμμα, όπως κι εσείς με το δικό μου».

Γ.Καρατζαφέρης: «Λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών»

Ο κ. Καρατζαφέρης απέρριψε το χαρακτηρισμό «άκρο», τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα εναντίον του η υπουργός Εξωτερικών και επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Ατυχήσατε ατυχία μεγάλη κα Μπακογιάννη. Εναντιωνόμαστε γιατί έχετε γίνει χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εάν αλλάξετε πολιτική και δεν λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών στη χώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να σας ενοχλούμε», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο μόνος λόγος των επιθέσεών του.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε επίσης την κα Μπακογιάννη ότι «θέλει να χρησιμοποιήσει ως βατήρα το ΥΠΕΞ και δεν θέλει τριβές και δυσκολίες που θα την έφερναν σε δύσκολη θέση».

«Η κυβέρνησή σας, κ. Καραμανλή, είναι όμηρος των σχεδιασμών της κ. Μπακογιάννη, που θυσιάζει την ενεργή εξωτερική πολιτική για την ιδιοτέλειά της» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Καταλόγισε στην κα Μπακογιάννη ότι προσβάλλει το εκλογικό σώμα και τον πατέρα της, του οποίου ο ίδιος ήταν επί δεκαετία στενός συνεργάτης, όταν τον χαρακτηρίζει «άκρο».

Πρόσθεσε πως ο κόσμος που τον ψήφισε δεν είναι φασίστες, ούτε το εκλογικό σώμα της ΝΔ που τον τίμησε τρεις φορές με την ψήφο του όταν ανήκε στους κόλπους αυτής της παράταξης.

Απευθύνθηκε στο σημείο αυτό προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να σας καταργήσουν. Είμαι ο τελευταίος. Άλλοι θέλουν να σας καταργήσουν και να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

Ο κ. Καραμανλής, στη δευτερολογία του, παρείχε στήριξη στην κ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «η εξωτερική πολιτική που ασκείται είναι πολιτική όλων μας».

Η ίδια η υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ λέγοντας: «Ακούσαμε τον κ. Καρατζαφέρη να αγωνίζεται να πείσει ότι εν είναι των άκρων για ολόκληρα 3 λεπτά και τα υπόλοιπα 25 να αποδεικνύει ότι σωστά ονομάζεται των άκρων. Αντιπαρέρχομαι όσα εργολαβικά έχει αναλάβει να κάνει με τη λάσπη και τις επιθέσεις εναντίον μου. Δεν με αγγίζουν. Κρίνεται κι εκείνος όπως και όλοι μας από τον ελληνικό λαό».

Παπανδρέου: «Αποτύχατε παταγωδώς και στην εξωτερική πολιτική»

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, αποδίδοντάς της «παταγώδη αποτυχία», επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ενώ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλεί ένα διπλό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το 2004 «παρέλαβε την Ελλάδα της ασφάλειας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα αξιοσέβαστη στο διεθνές στερέωμα, ενώ τώρα ο λαός είναι απαισιόδοξος, η διεθνής κοινότητα μάς αγνοεί και μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά».

Αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ασκούμε πολεμική στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω μια ομιλία με τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό», είπε χαρακτηριστικά η κα Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς, κα Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλάδα που ήταν his master voice των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογική σας της Ψωροκώσταινας για την Ελλάδα, αλλά και τη λογική σας για μια μικρή αριστερά», απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος στην δευτερολογία του.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «το φάντασμα μιας ενοποιημένης δεξιάς που δεν αφήνει να γίνει μια κουβέντα επί της ουσίας».

* «Εγώ δεν βλέπω κανένα φλερτ» μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κράτα με να σε κρατώ, να σε φάω στο βουνό.

Το δίλημμα λοιπόν «Συναίνεση ή Πόλωση» είναι παραπλανητικό αν όχι επικίνδυνο
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης στο ιστολόγιο καφενείο.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, οι σύγχρονες ανοιχτές κοινωνίες είναι πολυφωνικές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για όσο διάστημα τουλάχιστον λειτουργεί η δημοκρατία.
Το δίλημμα λοιπόν «Συναίνεση ή Πόλωση» είναι παραπλανητικό αν όχι επικίνδυνο. Σε μια κοινωνία με πολλές κοινωνικές ομάδες διαφορετικών συμφερόντων μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε κάποια σημεία αλλά ποτέ ταύτιση. Ταύτιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βία μιας ομάδας πάνω σε όλες τις άλλες, δηλαδή στη δικτατορία.

Το αίτημα για απόλυτη συναίνεση του στιλ «να τα βρούνε επιτέλους όλα τα κόμματα μεταξύ τους, είμαστε όλοι Έλληνες, είμαστε μια οικογένεια, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και στο κάτω –κάτω της γραφής σε αυτήν την παγκόσμια κρίση είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο καράβι», ακούγεται από οικονομικά και κοινωνικά βολεμένους, από αφελείς ή από νοσταλγούς δικτατοριών.
Έλληνες μπορεί να είμαστε όλοι αλλά μια οικογένεια δεν είμαστε.
Σε μια οικογένεια δεν υπάρχουν μέλη που να τραβάνε κουπί ενώ κάποιοι άλλοι διασκεδάζουν στο κατάστρωμα, ούτε μέλη των 700 ευρώ και των 700.000 ευρώ.

Την κοινωνική γαλήνη και αρμονία δεν την διαταράσσουν εκείνοι που ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, καλύτερη δημόσια υγεία, παιδεία, κ.λ.π. αλλά εκείνοι που επιζητούν διαρκώς περισσότερα κέρδη σε βάρος των υπολοίπων, λιγότερο κοινωνικό κράτος αλλά περισσότερη τάξη και ασφάλεια και έχουν και την αλαζονική απαίτηση να κάθονται και να υπομένουν καρτερικά τα βίτσια τους.
Ας σταματήσουν επιτέλους μερικοί το παραμύθι ότι η αριστερά φταίει για τη διατάραξη της κοινωνικής γαλήνης και ηρεμίας.
Όταν κάποιοι, όχι μόνο επιθυμούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους αλλά και να τα επεκτείνουν ακόμη περισσότερο, είναι και οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν για συναίνεση σε όλα.







Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Το Δημόσιο σε ρυθμούς Ντάριο Φο: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Σήμα κινδύνου από τα συνδικάτα
Στο κόκκινο πέντε ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ξεμείνει από κεφάλαια
Έλλειμμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ υπάρχει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων -μετά την κατάρρευση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας- εκπέμπουν τα εργατικά συνδικάτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζουν Τα Νέα την Πέμπτη, πέντε ταμεία έχουν ξεμείνει από κεφάλαια για να πληρώσουν τις συντάξεις στους ασφαλισμένους ή για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας και τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται 650 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αναμένεται να πάρει έκτακτη επιδότηση 600 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΠΑΔ (περίθαλψη Δημοσίου) αναζητεί 1,2 δισ. ευρώ.

Επιδείνωση στην πενταετία

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της υποχρηματοδότησης και της αδυναμίας ελέγχου των δαπανών παρουσιάζουν μεγάλη επιδείνωση την τελευταία πενταετία με αύξηση στα ελλείμματα έως 1.614% (ΟΑΕΕ), στην εισφοροδιαφυγή κατά 180% (στα 7 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ), στις οφειλές του Δημοσίου κατά 307% (στα 11 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ), στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 120% (στα 3,85 δισ. ευρώ από 1,75 δισ. ευρώ). Η περιουσία των Ταμείων εμφανίζει μέση ετήσια αύξηση μόλις 1,1% ενώ έχουν χαθεί τουλάχιστον 4,5- 6 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο.

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (το οποίο αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται κατά περίπτωση».

Ζήτησαν την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της Γενικής ζητούν την ένταξή τους στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ωστόσο συνδικαλιστές κάνουν λόγο για προσωρινή λύση, υποστηρίζοντας ότι το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) είναι θνησιγενές μόρφωμα που θα οδηγήσει όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους στο επικουρικό του ΙΚΑ, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα παρουσιάσει επίσης έλλειμμα από το 2010 και μετά.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν συμμετέχει το κράτος. Την κύρια σύνταξη τη χορηγεί το ΙΚΑ. Όσοι είναι ασφαλισμένοι από το 2005 και μετά, έχουν ασφαλιστεί εξ ολόκληρου στο ΙΚΑ.

Έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Τεράστια είναι και τα προβλήματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Εδώ η ασυνέπεια της κυβέρνησης έχει να κάνει με την ελλιπή χρηματοδότηση των κλάδων υγείας και σύνταξης, τη μη εφαρμογή των νόμων για τις ενοποιήσεις Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, την αναγκαία στελέχωση κ.ά.

Τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυξάνονται επικίνδυνα. Το 2007 το έλλειμμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2009 σκαρφάλωσε στα 2,6 δισ. ευρω. Για το 2009 προβλέπεται- σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑΕΤΑΜ- έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ, και αν προσθέσουμε και το οργανικό έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων Ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στο επικίνδυνο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009