Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Αι δέκα εντολαί κατά Κυψέλη μεριά

1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εξ οίκου δουλείας, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εμού (Eξ. κ' 2-3).

2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς (Eξ. κ' 4-5).

3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω (Eξ. κ' 7).

4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου (Eξ. κ' 8-10).

5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης (Eξ. κ' 12).

6. Ου φονεύσεις (Eξ. κ' 13).

7. Ου μοιχεύσεις (Eξ. κ' 14).

8. Ου κλέψεις (Eξ. κ' 15).

9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή (Eξ. κ' 16).

10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί (Eξ. κ' 17).



Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Air lines Old - Kostas

Μα είναι όνομα αυτό (Κορυδαλλός) για φυλακές; Σαν να προκαλείς τον άλλο να πετάξει!

Βάλε τώρα που γυρίζει.











Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τούτις τις μέρες πολλή σκόνη κατάκατσε στον Περισσό, το στρουμφάκι Τσίπρας και ο Δρακουμέλ ο Β. Κάτι μου λέει ότι ο Αλέξης θα εξελιχθεί σε Χαρίλαο Β!

Επίθεση στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Mega.

Μιλώντας για το ΚΚΕ και το 18ο συνέδριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Τούτις τις ημέρες παίζεται στους κινηματογράφους μία εξαιρετική ταινία του Θ.Αγγελόπουλου, Η σκόνη του χρόνου. Νομίζω ότι έχει συσσωρευτεί στον Περισσό όλη αυτή η σκόνη. Το ξεσκόνισμα των αγαλμάτων του Στάλιν έχει δημιουργήσει μεγάλη σκόνη, η οποία έχει κατακάτσει στον Περισσό».

Ακόμη, δήλωσε ότι το ΚΚΕ κάλεσε στο συνέδριο του τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και εκπροσώπους από τα άλλα κόμματα, απέφυγε όμως να καλέσει έναν εκπρόσωπο του Συνασπισμού.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο υποστήριξε ότι πίσω από τα ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ψηφοθηρικά κίνητρα.

«Αυτή η γενικόλογη επίκληση της συνεργασίας γίνεται, προκειμένου να ψαρεύουν ψηφοφορίους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ που λοξοκοιτάζουν προς την Αριστερά, να τους ψαρεύουν στα θολά νερά της συνεργασιολογίας».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλο, ο οποίος λίγες ημέρες πριν τον είχε χαρακτηρίσει γραφικό είπε: «Όταν ήμουνα μικρός παρακολουθούσα τα Στρουμφάκια. Ήταν λοιπόν ο Δρακουμέλ τότε, ο οποίος, όποτε ερχόταν αντιμέτωπος με τα στρουμφάκια, τους έλεγε 'τι καλά που είστε'. Αλλά δεν μπορούσε να κρυφτεί και στη δεύτερη στροφή του λόγου του, έλεγε 'θα σας φάω ζωντανά'. Κάπως έτσι κάνει και ο κ. Πάγκαλος».

Αμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρικτή του συστήματος.

«Αυτό που ενοχλεί κάθε λογής υποστηριχτές του συστήματος, όπως και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το ΚΚΕ δεν 'ξεσκονίζει αγάλματα', δεν υποτάσσεται στις επιλογές της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, αλλά τις αντιμάχεται, εξοπλίζει και οργανώνει το λαό για να μην πληρώσει την κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Π.Μεντρέκας.

Συμπλήρωσε ότι η ενόχληση παράγει τη χυδαιότητα και τη συκοφαντία.

Newsroom ΔΟΛ

O Αλμούνια ζητάει θυσίες - σαν τότε στην Αυλίδα;




Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Τα ελλείματα της Ολυμπιακής να τα πληρώνουν όσοι πετούν μαζί της. Ασυνάρτητη "αριστερή" πολιτική!


Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τον αγώνα για την ύπαρξη ενός εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα, με την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, εξέφρασε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γελοιογραφία» τον τρόπο εκποίησης της εταιρείας, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δέκα σημεία προτάσεων για μια νέα στρατηγική για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ έκανε λόγο για υπερβολικά χαμηλό τίμημα για την εξαγορά του πακέτου της Ολυμπιακής από την MIG.
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί στην εκποίηση της Ολυμπιακής με βάση ένα χρέος το οποίο υπολογίζεται αυθαίρετα και είναι πολλαπλάσιο των κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες όλοι αποδέχονται να δίδονται σε μεγάλες χρεοκοπημένες τράπεζες της ΕΕ.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση με τη ΝΔ. «Έχουμε καλέσει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε για την ανάδειξη ενός νέου δημόσιου σύγχρονου αερομεταφορέα, τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ και δυστυχώς βλέπουμε ότι αντί να παίξει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παίζει το ρόλο συμπολίτευσης» είπε.
«Αγανάκτηση για τη στάση της ΕΕ»
Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι η ΕΕ λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την προώθηση της εκποίησης της Ολυμπιακής, την ίδια ώρα που καλύπτει διαδικασίες για τις τράπεζες, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και τους κανόνες ανταγωνισμού και εκβιάζει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με νόμους και οδηγίες, οι οποίες δεν ισχύουν για άλλους.

«Εμείς θα θέλαμε και θα άξιζε η Ελλάδα μια κυβέρνηση που θα τολμούσε να πει την αλήθεια στην ΕΕ και θα αξιοποιούσε αυτά τα επιχειρήματα τα οποία αποσιωπούνται. Και δεν θα πήγαινε δουλικά να σκύβει το κεφάλι, είτε για την υπόθεση της ΟΑ, είτε για την απαράδεκτη υπόθεση των συνεχών επεμβάσεων της ΕΕ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας, όπως μας ζητάει ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια να κινηθούμε στο έλλειμμα 3%», ανέφερε.
Τέλος εξέφρασε «αγανάκτηση απέναντι στην στάση της ΕΕ» λέγοντας: «Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να μην υπάρχει δηλαδή κανένας περιορισμός για χρέη και ελλείμματα και των ιδιωτικών τραπεζών και να μας κάνει τον αρχάγγελο Μιχαήλ για τα χρέη και τα ελλείμματα των χωρών-μελών και να αποτρέπει μια επιθετική και συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης».
Newsroom ΔΟΛ

Να την αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να την κάνει κερδοφόρα!

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 στο βασιλικό πραξικόπημα και την αποστασία της 15ης Ιουλίου 1965.

Τα σκίτσα είναι του Κώστα Μητρόπουλου και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Νίκου Σαραντάκου, οι φωτογραφίες και τα κείμενα προέρχονται από την Ιστορική Βιβλιοθήκη των ΝΕΩΝ με τίτλο "Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του" που κυκλοφόρησε σε τεύχη μαζί με την εφημερίδα.

Η ορκομωσία της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Γεωργίου Παπανδρέου στις 16 Φεβρουαρίου 1964.





Οι Παπανδρέου κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Στο κέντρο ο Αμερικανός Πρόεδρος Λύντον Τζόνσον. Αριστερά ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσαν το "δίπολο" για τη διαδοχή στην ηγεσία της Ένωσης Κέντρου.


Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς στην δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, που χάθηκε ανεξήγητα (;) τους πρώτους μήνες της Χούντας των συνταγματαρχών.




Η πρώτη βραχύβια κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα (15 Ιουλίου 1965-4 Αυγούστου 1965)








Αθήνα 19 Ιουλίου 1965: Τεράστιο πλήθος διαδηλωτών περιμένει τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος κατευθύνεται θριαμβικά από το Καστρί στη Λέσχη Φιλευθέρων, μόλις τέσσερις ημέρες από την απόπομπή του στις 15 Ιουλίου




Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

12 Απριλίου Κυριακή των Βαϊων, 3 Μαϊου των Μυροφόρων, 7 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές


ΑΠΟ την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα τρία νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Η κυβέρνηση δεν θέλει πρόωρες κάλπες, αλλά προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο
Της Ελλης Τριανταφυλλου

Η κυβέρνηση βάζει φρένο στην εκλογολογία, αλλά ταυτοχρόνως «ζεσταίνει» τις μηχανές διά παν ενδεχόμενο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όσοι άκουσαν με προσοχή την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή την Πέμπτη στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής άφησε μεν στο πάτωμα το γάντι που του πέταξε ο Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές, αλλά ταυτοχρόνως συνέστησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιμείνει να το δείχνει. Ταυτοχρόνως, ανέδειξε ως κομβικής σημασίας την ανάγκη δημιουργίας κλίματος συναίνεσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπονοώντας σαφώς ότι αν αυτή δεν επιτευχθεί, τότε τον λόγο θα έχει ο λαός. Για τους γνωρίζοντες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προετοιμάστηκε με προσοχή και με στόχο να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές, αλλά δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δεν προσαρμόσουν τη στάση τους στις επιτακτικές απαιτήσεις της συγκυρίας.

Δημόσιο αίσθημα

Αλλωστε, τα σχέδια που εκπονούν το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης στη βάση των εισηγήσεων των κορυφαίων υπουργών αλλά και των διαφαινόμενων αποφάσεων της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, προκρίνουν ως πολύ σοβαρή την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ολα τα κορυφαία στελέχη συμφωνούν κατ’ αρχήν ότι η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να θέσει με επιτακτικό τρόπο θέμα πρόωρων εκλογών διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, είτε αυτοί καταλήξουν σε πρόωρη κάλπη είτε όχι. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι όσο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα εμμένει στο αίτημά του, χωρίς ταυτόχρονα να το συνοδεύει με συγκεκριμένες προτάσεις, θα έρχεται σε αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα, αφού όπως καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης στην περίπτωση που τελικώς επιλέξει να στήσει τις κάλπες είτε πριν είτε παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Η πλειονότητα των υπουργών εκτιμά ότι ενέχει υψηλό ρίσκο η επιλογή της κάλπης μέχρι τον Ιούνιο, διότι βρισκόμαστε στην αρχή εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση είναι πιθανό να κατηγορηθεί από τους πολίτες για ανευθυνότητα. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες –συνεπικουρούμενοι και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση της διαφοράς– αρχίζουν να προσυπογράφουν την παραπάνω άποψη και υπουργοί που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών. Ομως, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν και δύο κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι υποστηρίζουν με θέρμη τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι από τον Ιούνιο και μετά, τα δεδομένα για τη Ν.Δ. θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, χωρίς ουσιαστικά περιθώρια ανάκαμψης για το κυβερνών κόμμα.

«Αν καταφέρουμε μέχρι τον Απρίλιο να μειώσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στα όρια του στατιστικού λάθους, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, διότι άλλη ευκαιρία θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε» σημειώνουν τα δύο κυβερνητικά στελέχη.

Η συγκυρία

Αν τελικώς επικρατήσει η παραπάνω επιχειρηματολογία, οι εκλογές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη συγκυρία για να εκπροσωπήσει ο ίδιος την Ελλάδα στις συνόδους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Μαρτίου και τις 4 Απριλίου και στις οποίες θα παρευρεθούν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κ.ά. Με αυτό ως δεδομένο, ως πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών θα πρέπει να θεωρούνται η 26η Απριλίου (Κυριακή του Θωμά) και η 3η Μαΐου. Αν επιλεγεί η τελευταία, τότε οι επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται περίπου δεδομένες, μπορεί να πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχει αρχίσει να αποκτά έδαφος και το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Οπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αν τελικώς η Ε.Ε. επιμείνει στο αίτημά της για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι τέλος του 2010 και όχι το 2011, όπως ζητεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, τότε είναι μονόδρομος για τον κ. Γ. Παπαθανασίου να λάβει πρόσθετα μέτρα το αργότερο έως τον Οκτώβριο - Νοέμβριο. Οι εξελίξεις θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικές για την κυβέρνηση, αν το ΕΚΟΦΙΝ ζητήσει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος φέτος, οπότε τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Πιθανότερη εκδοχή, πάντως, θεωρείται η πρώτη, οπότε το σενάριο των εκλογών στη συμπλήρωση δύο χρόνων κυβερνητικής θητείας εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες υλοποίησης.

Δεν εμπιστεύονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Το 49% βλέπει ανεπάρκεια έναντι των προβλημάτων
4,5 η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, καταλληλότερος ο κ. Καραμανλής
Το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας αποτυπώνεται στο μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης εκλογολογίας, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση, το 24% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 22% τη Ν.Δ.
Επίσης, μόλις το 16% δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση ενώ, στο αντίστοιχο ερώτημα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι 17%.
Πάντως, σε επίπεδο πολιτικών συχετισμών, η εικόνα έχει μεταβληθεί οριακά σε σχέση με το Βαρόμετρο του προηγούμενου μήνα: Η Ν.Δ. μειώνει το άνοιγμα της «ψαλίδας» από το ΠΑΣΟΚ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προηγείται σταθερά του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Tο ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει 38,5%, ευρισκόμενο πάντα σε απόσταση από τον πήχυ της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. 34% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 4,5% και οι Οικολόγοι με 3,5%.

ΑΠΟ το ΒΗΜΑ

Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για τις κάλπες
Οι προθέσεις της κυβέρνησης, τα θετικά και τα αρνητικά των πιθανότερων εκλογικών Κυριακών
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009
ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣεκλογές δεν προκηρύσσονται ποτέ χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που συνοδεύουν τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους.Με βάση αυτό, τρεις θεωρούνται σήμερα οι καταλληλότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όπως τουλάχιστον έχουν καταγράψει στο ημερολόγιό τους οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

12 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων
Τα υπέρ:
* Τα φιλολαϊκά μέτρα που έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και η εμφανής φιλολαϊκή στροφή της στην οικονομική κρίση.
* Αυτή καθεαυτή η οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει ακόμη πλήξει, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, πραγματικά τη χώρα μας και συνεπώς τα δυσμενή αποτελέσματά της δεν είναι ακόμα ορατά.
* Ο πρόσφατος ανασχηματισμός που έδωσε την ευκαιρία στη κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «να αγοράσει χρόνο». Η χαλαρότητα που προσέφερε όμως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ, αφού σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα.
* Το κυνήγι της νίκης στις εκλογές από την κυβέρνηση θεωρείται ακόμα εφικτό, την ώρα μάλιστα που ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ να κλείνει κάπως την ψαλίδα έναντι του ΠαΣοΚ και τον κ. Καραμανλή καταλληλότερο πρωθυπουργό από τον κ. Παπανδρέου.
* Η κρατική μηχανή στις προεκλογικές περιόδους ευνοεί συνήθως το κόμμα που την ελέγχει.
* Η συσπείρωση των ψηφοφόρων. Οι δημοσκοπήσεις σημειώνουν ότι η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή 61% έναντι 71% των οπαδών του ΠαΣοΚ. Συνεπώς κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ έχει περιθώρια να αυξήσει περισσότερο τη συσπείρωσή της.
* Οι εκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα.

Τα κατά:
* Ο μη επαρκής χρόνος για την επικοινωνιακή προετοιμασία του κατάλληλου κλίματος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (όπως, για παράδειγμα, ελάχιστος χρόνος για την εμπέδωση στο εκλογικό σώμα του κεντρικού συνθήματος του κόμματος που θα είναι «Κυβέρνηση ή ακυβερνησία».
* Η αιτία της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών. Οπως παραδέχονται κυβερνητικά πρωτοκλασάτα στελέχη, η αιτία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρέπει να είναι και ισχυρή και κυρίως πειστική. Η πραγματική αιτία που μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση είναι η διαχείριση της κρίσης και η έξοδός της από αυτήν, πλην όμως είναι πιθανόν ο κ. Καραμανλής να αποφύγει να την επικαλεστεί, καθ΄ ότι πέρασαν μόλις 17 μήνες που επικαλέστηκε πάλι την οικονομία για προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο.
* Η Μεγάλη Εβδομάδα που ακολουθεί. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα πρέπει να αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης μεσούσης της Εβδομάδας των Παθών.

3 Μαΐου, των Μυροφόρων

Τα υπέρ:
* Η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών που δίνεται στον κ. Κ.Καραμανλή να στηθούν διπλές κάλπες μέσα σε ένα μήνα, στις 7 Ιουνίου, μαζί με τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία.
* Η μη αυτοδυναμία, ακόμη κι αν το ΠαΣοΚ έρθει πρώτο κόμμα, ευνοεί και πάλι την κυβέρνηση, τη στιγμή που οι επαναληπτικές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές, προβλέπεται να διεξαχθούν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, πλην όμως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει ο ίδιος.
* Τα φιλολαϊκά μέτρα εξακολουθούν να είναι νωπά και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει ικανό χρόνο να τα αξιοποιήσει, επειδή σύντομα θα πρέπει να επιστρέψει στη λογική της δημοσιονομικής νομιμότητας.
* Με τις επαναληπτικές εκλογές στις 7 Ιουνίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να πάρει η ΝΔ την αυτοδυναμία, αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα δέκα επιπλέον έδρες.
* Οι αργίες του Πάσχα που προηγούνται προσφέρουν ηρεμία και σταθερότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που ευνοεί την κυβέρνηση.

Τα κατά:
* Η περίπτωση να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το ΠαΣοΚ να κερδίσει τις εκλογές, έστω χωρίς αυτοδυναμία. Η μετεκλογική διαχείριση πάει πρωτίστως στα χέρια του ΠαΣοΚ και φυσικά αλλάζει το εκλογικό παιχνίδι, με πιθανή συνεργασία του με άλλο κόμμα.

7 Ιουνίου,μαζί με τις ευρωεκλογές

Τα υπέρ:
* Η αποχή ή η χαλαρή ψήφος που δίνεται συνήθως στις ευρωεκλογές (και γίνεται ακόμη πιο χαλαρή σε περίπτωση τριήμερης αργίας λόγω της Πεντηκοστής), δεν ευνοεί τα μεγάλα κόμματα, με πιθανότητα ΝΔ και ΠαΣοΚ να συγκεντρώσουν μειωμένα ποσοστά.
* Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠαΣοΚ να προηγείται από 3,5% ως 4% σε περίπτωση εθνικών εκλογών, αλλά στις ευρωεκλογές η ψαλίδα κλείνει από 2,5% ως 2,8%, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους, όπως κατέγραψαν διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρουν στην περίπτωση αυτή την παλαιά εκλογική θεωρία ότι όταν στήνονται διπλές κάλπες ο ψηφοφόρος έχει την ευχέρεια να τιμωρεί στη μία την κυβέρνηση και να ψηφίζει υπεύθυνα στην άλλη.
* Η κόκκινη γραμμή του θέρους, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να περάσει η κυβέρνηση, αφού από το φθινόπωρο όλες οι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι θα έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί της οικονομικής κρίσης.

* Οι επιπτώσεις από την επερχόμενη οικονομική κρίση στον τουρισμό δεν θα είναι ακόμη ορατές στις αρχές του καλοκαιριού.

Τα κατά:
* Οι δημοσκοπήσεις που με όποιο σενάριο κι αν προταχθεί εξακολουθούν να φέρνουν το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα, είτε πρόκειται περί εθνικών εκλογών είτε περί ευρωεκλογών.

Η μη αυτοδυναμία και οι διερευνητικές εντολές
Σ ε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (αυτοδυναμία) τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημερωθεί επισήμως για τα αποτελέσματα των εκλογών, αναθέτει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αρχηγός που έλαβε διερευνητική εντολή εξετάζει κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ή βουλευτές, ώστε να αποκτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν νομίζει ότι θα το επιτύχει διορίζεται πρωθυπουργός και ακολουθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αν όχι, επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του την αναθέτει στο επόμενο σε έδρες κόμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει συνολικά ως τρεις διερευνητικές εντολές στα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Αν καμία δεν τελεσφορήσει, τότε οφείλει να καλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και να καταβληθεί προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν και από τη σύσκεψη αυτήν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή και διορίζει πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων: Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συμβουλίου, ο οποίος με τη σειρά του συγκροτεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού η Βουλή έχει διαλυθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα εκλογές εντός 30 ημερών.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Δημοσκοπήσεις με αδιευκρίνιστη ψήφο 16%. Εσείς θα θέλατε να "διοικήσετε" ένα σύλλογο με το 60% των μελών να μην σας θέλουν;




Σταθερό είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα και με τη νέα δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,4%, η ΝΔ 28,9%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι λίγο πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή με 3,3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,1%.

Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΛΑΟΣ 4,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 16,1%.
Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 40,7%, έναντι 34,1% για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στην παράσταση νίκης σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,5% έναντι 31,1% για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνεται επίσης ότι το 54,7% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, έναντι 41,9% που τάσσεται υπέρ των συνεργασιών.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα διαθέτει καταλληλότερα στελέχη για τη διακυβέρνηση της χώρας, το 35,6% των ερωτηθέντων απαντά κανένα και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 31,1% και η ΝΔ με 30,4%.
Σημειώνεται ακόμα ότι σχεδόν το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 54,8% των ερωτηθέντων, έναντι 39,8% που επιθυμεί πρόωρη κάλπη.
Η πανελλαδική έρευνα της Κapa Research πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2009 με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.142 ατόμων άνω των 18 ετών.
Μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.


Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 28,6%, ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑΟΣ 4,7%, Οικολόγοι 2,7%.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ συγκεντρώνει 27,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι 3,8%.

Αντιδράσεις

«Τις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει» απάντησε ο υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης σε ερώτηδη για τη δημοσκόπηση. «Και θα τις κερδίσει γιατί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, είναι πολύ υψηλή και γιατί η δουλειά, που κάνουμε, θέλει κάποιο χρόνο για να φανεί. Αυτή τη στιγμή κοιτούμε να παράξουμε αποτελέσματα, ώστε όταν θα γίνει η σύγκριση των λόγων [...] να φανεί ξεκάθαρα η υπεροχή μας»συνέχισε.
Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σταύρου Καλαφάτη: «Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ταγμένη, προσανατολισμένη στο να παράξει καλύτερα αποτελέσματα [...] Η μόνη εκλογική μάχη, που έχουμε μπροστά, είναι αυτή των ευρωεκλογών και πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας στο τέλος θα έχει θετικό πρόσημο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ