Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Οι τόποι του τσαγιού (τσαγιότοποι) χιονισμένοι

Το τσάι φύεται ψηλά στα βουνά (στο φαλακρό μέρος του βουνού) εκεί που τελειώνουν τα δάση και η άλλη βλάστηση.
Όσο βαθύτερες ρίζες έχει τόσο πιο αρωματικό είναι.
Τυχεροί όσοι μπορούν να ανεβαίνουν στα βουνά και να το μαζεύουν μόνοι τους.
Πρέπει να κόβεται με ψαλίδι, να μην ξεριζώνεται και να αφήνονται δυο τρία κλωνάρια να μάσουν και άλλοι.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ω! Τα χρυσά που φύγαν νειάτα, μ' όνειρα πόσα ήταν γεμάτα!

Η Δασκάλα

Πόσες φορές αποτραβιέται
μονάχη, πέρα απ’ τα παιδιά
και πικραμένη συλλογιέται,
όσα της σφίγγουν τη καρδιά
.

Ω, τα χρυσά που φύγαν νειάτα
μ’ όνειρα πόσα ήταν γεμάτα
προβιβασμός, υποτροφία
κάποιας της τύχης αλλαγή
δυο τρία χρόνια υπηρεσία
και ένας λεβέντης μιαν αυγή
που θα την κλειούσε αρχόντισσά του
στο σπίτι του και στην καρδιά του.

Μα ΄ταν φτωχό το σπιτικό της
Και καρτερούσαν να θραφούν
γονιοί και αδέλφια απ’ το μισθό της
και χρέη παλιά να πληρωθούν
Κι αυτός μικρός
δεν εξαρκούσε
κι όλο πιο μπρος
τον εξοφλούσε.

Έχει σβηστεί στο πρόσωπό της
κάθε της νιότης ομορφιά.
και όσα διδάσκει στο σχολείό της
δεν τα πιστεύει εκείνη πια.
κι όλο και γίνεται η δασκάλα
πιο νευρική και ασπρομάλλα

Άλλες μαθήτριες παντρευτήκαν
άλλες παιδάκια γίναν νιές
Από την μνήμη της σβηστήκαν
πόσες εδίδαξε γενιές

Στη νιότη της π’ ανθεί και δένει
μετράει τα χρόνια της θλιμμένη
Κι όμως στην έδρα της εκείνη
για λευτεριά, για δικαιοσύνη
διδάσκει πάντα και κηρύττει
με ραγισμένη τη φωνή,
π’ όλο και βγαίνει πιο βραχνή
από το χρόνιο φαρυγγίτη.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Το σχέδιο "Τσοβόλα" για πρόωρες εκλογές

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που εφάρμοσε ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Δ. Τσοβόλας στην προσπάθεια του ΠαΣοΚ να κερδίσει τις εκλογές του 1989 αντιγράφει από την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, καλώντας όλους τους υπουργούς να ξεσκονίσουν τα συρτάρια τους και να ανασύρουν όποια φιλολαϊκή ρύθμιση είχαν ξεχάσει εκεί τα τελευταία χρόνια.
Στην εντολή του να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αδυνάτων ανταποκρίθηκαν ήδη περίπου τα μισά υπουργεία και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τις επόμενες πέντε εβδομάδες που θα διαρκέσει η επικοινωνιακή αντεπίθεση του κ. Καραμανλή, με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Από την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κ.Καραμανλής συντονίζει τις ανακοινώσεις φιλολαϊκών παροχών που προετοιμάζουν οι υπουργοί του και κατευθύνει το οικονομικό επιτελείο του, με προφανή στόχο την επαναπροσέγγιση κοινωνικών ομάδων τις οποίες δυσαρέστησε με την πολιτική την οποία ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, όπως οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου προσεύχεται να μη συμβούν απρόοπτα γεγονότα και απρόσμενες κρίσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και καταστραφεί η άνοδος της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εφιστώντας την προσοχή του κρατικού μηχανισμού.

Στο «Σχέδιο Τσοβόλας» που εφαρμόζεται ήδη με εντολή του κ. Καραμανλή και την εποπτεία του κ. Γ.Σουφλιά έχουν ήδη ανταποκριθεί τα υπουργεία Οικονομικών, Αμυνας, Απασχόλησης, Υγείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, που έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα τα οποία είτε ενισχύουν ευαίσθητες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού είτε διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Ο Πρωθυπουργός ζητεί από όλα τα υπουργεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα ως τα τέλη Φεβρουαρίου, έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους και οι ΔΕΚΟ που εποπτεύουν να παρέμβουν αμέσως σε οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί και προκαλέσει κινδύνους ή κριτική για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Ο στόχος του κ. Καραμανλή είναι να διατηρηθεί η «άπνοια» που έχει προκαλέσει στις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον για άλλες πέντε εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί η προσπάθειά του να εξευμενίσει την κοινή γνώμη. Οπως ομολογούν στενοί συνεργάτες του και κορυφαίοι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός θα αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία που θα ανακοινωθούν στο Κολέγιο των Επιτρόπων της 18ης Φεβρουαρίου αλλά και τις δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν ως τότε, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για πρόωρες εκλογές.

Τα πρώτα δείγματα τα οποία διαθέτει από τις μυστικές σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιεί το επιτελείο του δείχνουν πως έχει ανακάμψει σημαντικά η δημοτικότητά του όπως και ο δείκτης της αξιοπιστίας του, αλλά δεν έχει μειωθεί όσο ανέμενε η διαφορά του ΠαΣοΚ από τη ΝΔ.
Οι αναλυτές του υποστηρίζουν πως αν η καλή εικόνα του ενισχυθεί ακόμη περισσότερο θα συμπαρασύρει όλα τα άλλα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, χαρίζοντας στο κυβερνών κόμμα νέα πνοή και δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση μοίρασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους και προανήγγειλε δαπάνες περίπου 3 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα.
O υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είναι έτοιμος να λάβει την έγκριση του «οικονομικού διευθυντηρίου» για να αλλάξει τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Ετοιμάζεται να καταργήσει τον φόρο 10% που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα η σκέψη είναι να ισχύσει η νέα ρύθμιση και για τα εισοδήματα του 2008. Ο φόρος 10% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα έως 10.500 ευρώ και οδήγησε σε πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου 1.000.000 ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων- βιοτεχνών αποτέλεσε ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις των επιτηδευματιών με την κυβέρνηση. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι με σκοπό να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο το μήνυμα είναι «κυνηγήστε τα έσοδα, αλλά μη στραφείτε επί δικαίους και αδίκους». Επίσης ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στο κλείσιμο των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, με την ενεργοποίηση της διατάξεως για την περαίωση με το κλείσιμο των βιβλίων των παραπάνω επιχειρήσεων της περιόδου 2000-2006. Προεκλογικό άρωμα είχε και η απόφαση του κ. Παπαθανασίου και της υπουργού Απασχόλησης κυρίας Φάνης Πάλλης-Πετραλιά να κατατεθεί η τροπολογία, με έναν χρόνο καθυστέρηση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε 1.600.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ και εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ που αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Μοίρασαν λεφτά σαν...καλαμπόκι!
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μοίρασε αφειδώς χρήματα, σε μια προσπάθεια να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα και να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη, τουλάχιστον των «γαλάζιων» αγροτών, εν όψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, με το πακέτο που ανακοινώθηκε, προβλέπεται ότι μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, ως εξής: στους βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές, 100 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου, 50 εκατ. ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς, 100 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων, σπαραγγιών, πατάτας και καπνού. Ακόμη θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν διάφοροι κίνδυνοι για τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, αλλά επιπροσθέτως και 75 εκατ. ευρώ ως έκτακτες ενισχύσεις- μέσω ΑΤΕ (ταμειακές διευκολύνσεις)- για τους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων. Επίσης θα επιστραφεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Εξοπλισμοί και μείωση θητείας
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης ανοίγει το θέμα των εξοπλιστικών και επανεκκινεί εσπευσμένα τη διαδικασία για την προμήθεια φρεγατών, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών. Με οδηγό την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την προμήθεια έξι (6) φρεγατών και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, που θα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζονται και για παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών εντός του 2009. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι έτοιμος να ανακοινώσει και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς που θα ανέρχεται σε εννέα μήνες, ενώ σημειώνει πρόοδο και η μελέτη για την κατάργηση της θητείας κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Αεροπορία.
Χρέη νοσοκομείων
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη ρύθμιση των χρεών των οφειλών (ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών εργαλείων και αναλώσιμων υλικών. Η εξόφληση των χρεών θα γίνει με μετρητά και ομόλογα που θα καταβληθούν το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου. Στους προμηθευτές θα προκαταβληθεί (σε μετρητά) το 20%-30% του συνολικού χρέους, ενώ για το υπόλοιπο ποσόν το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα. Επίσης εξετάζονται προσλήψεις για το ΕΣΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Στήριξη των ανέργων
Με σαφή στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξετάζει προτάσεις στήριξης των ανέργων, πρόωρης συνταξιοδότησής τους και αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση. Προ ημερών ανακοίνωσε υπουργική απόφαση με την οποία το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα πρέπει εντός 30 ημερών το αργότερο να καταβάλει το 90% του συνολικού ποσού των νοσηλίων σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, στα κοινωφελή ιδρύματα, στα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, στα κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας, καθώς και στις μονάδες τεχνητού νεφρού.
Η κυρία Πετραλιά ετοιμάζει αλλαγές στο ισχύον καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξετάζεται η παράταση ορισμένων φιλολαϊκών διατάξεων, όπως η συνταξιοδότηση με 3.500 ημέρες ασφάλισης. Παράλληλα εκτιμάται η δυνατότητα να μπορεί ο άνεργος να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη και να του αναγνωρίζονται ένσημα με σκοπό τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των ελαχίστων ημερών ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί.

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Η κυβέρνηση ετοιμάζει αδιαφανείς - κατά την αντιπολίτευση- προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με την επιδότηση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και έκτακτες χρηματοδοτήσεις ανέργων κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Με τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης προβλέπεται η επέκταση στον δημόσιο τομέα της δυνατότητας πρόσληψης ανέργων, επιχορηγώντας την υπηρεσία με ποσό ίσο με το ύψος της επιδότησης της ανεργίας. Ουσιαστικά προωθείται η επέκταση στον δημόσιο τομέα της δυνατότητας μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, το οποίο θα προορίζεται για περίπου 60.000 ευκαιριακές προσλήψεις χωρίς κριτήρια και με αδιαφάνεια. Τις προσλήψεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό οι πόροι εργαζομένων και εργοδοτών που εισπράττονται από τον ΟΑΕΔ και η ρύθμιση προβλέπει την επιχορήγηση του εργοδότη- εν προκειμένω- του Δημοσίου με ποσό ίσο με την επιδότηση της ανεργίας για κάθε πρόσληψη ανέργου. Ακόμη προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους «που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία», με ποσό που αγγίζει τα 1.000 ευρώ κατ΄ άτομο.

«Τabula rasa» στην Παιδεία
Το νέο «mea culpa» που είπε προχθές ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την Παιδεία, και η αναγγελία ότι ο διάλογος για το εκπαιδευτικό ζήτημα αρχίζει από «μηδενική βάση» ενίσχυσαν το προεκλογικό κλίμα. Ηταν ένα ακόμη σημάδι, μετά το «tabula rasa» (λευκός πίνακας), που ανέφερε από τις πρώτες ημέρες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο προεκλογικό σκηνικό κεντρικό θέμα θα αποτελούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τηρεί προσεκτική στάση και δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και το φλέγον ζήτημα των κολεγίων και της ακαδημαϊκήςπέραν της επαγγελματικής- αναγνώρισης των τίτλων τους θέλησε να το κλείσει εξ αρχής, με τη φράση: «Εχουμε μακρύ δρόμο μέχρι η απόφαση αυτή να τελεσιδικήσει».

Στις ελληνικές καλένδες και ο «Καποδίστριας ΙΙ»
Υπό τον φόβο νέων αντιδράσεων ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλος τοποθέτησε στο συρτάρι τον «Καποδίστρια ΙΙ» και όπως είπε δημόσια, μετά την προ ημερών συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στο τέλος Μαρτίου θα επανεξεταστεί η δυνατότητα, αν οι συνθήκες είναι καλύτερες, της έναρξης και πάλι του διαλόγου σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Βέβαια ο κ. Παυλόπουλος εμμένει ότι προέχει η οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζει ότι οι πόροι για το 2009 είναι εξασφαλισμένοι. Ο κ. Παυλόπουλος εξασφάλισε επίσης και τον τριπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος των 100 ευρώ, που καταβάλλεται σε αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς οι οποίοι μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου, λόγω ατυχήματος, κατά την εκτέλεση υπηρεσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί, αλλά εγείρεται ερώτημα αν θα «περάσει», την ιεραρχική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων (μη τακτικό προσωπικό) ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου.

Η ψήφος των ομογενών
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «παίξει» το «χαρτί» της ψήφου των αποδήμων, με την επαναφορά του σχετικού νομοσχεδίου. Ηδη, ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτης το έθεσε ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο κ. Παυλόπουλος να καταθέσει άμεσα το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, αλλά λόγω του ότι χρειάζονται 200 ψήφοι η ΝΔ θα προκαλέσει τη στήριξη του ΠαΣοΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ έχει δώσει εντολή στα μέλη της που ζουν στο εξωτερικό να δηλώσουν στα προξενεία ότι επιθυμούν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους, χρησιμεύοντας ως μοχλός πίεσης.

Ενίσχυση και στον...τουρισμό
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ.Μαρκόπουλος εξετάζει το ζήτημα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων στις ξενοδοχειακές μονάδες, έπειτα από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 18 Δεκεμβρίου ότι θα μειωθεί από 2% σε 0,5%, και την απώλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καλύψει η αύξηση κατά 20% των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας.

Χρήματα στις άγονες γραμμές
Ο Πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Αν.Παπαληγούρα για την ενίσχυση με 100 εκατ. ευρώ της ακτοπλοΐας που δραστηριοποιείται σε άγονες γραμμές και εξυπηρετεί δυσπρόσιτες περιοχές. Το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των άγονων γραμμών και τις προσεχείς ημέρες θα ανοίξει ένας κύκλος διαγωνισμών και αναθέσεων στην ακτοπλοΐα. Ακόμη ο κ. Παπαληγούρας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τη σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης μέρους του σταθμού υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς προς τον κινεζικό όμιλο Cosco.

Αναστηλώνεται και...η Μητρόπολη!
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη κινητοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού και για την αναστήλωση της Μητρόπολης Αθηνών, η οποία περιβάλλεται ακόμη από σκαλωσιές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παράλληλα ο υπουργός κ. Αντ.Σαμαράς προωθεί την επίλυση των νομικών και οικονομικών ζητημάτων των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ επανεξετάζεται το κόστος για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακροπόλεως.

Εκλογική εργασιοθεραπεία
Σε εκλογική τροχιά κινείται και η Ρηγίλλης με τον γραμματέα της ΝΔ να συγκαλεί συνεχώς συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα τις ευρωεκλογές. Ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα από τον κ. Ζαγορίτη ενώ προετοιμάζονται και περιοδείες του κ. Καραμανλή στην περιφέρεια. Αρωμα εκλογών θα αποπνέουν και οι εμφανίσεις του κ. Καραμανλή σε εκδηλώσεις της ΝΔ στο εξωτερικό για τους ομογενείς. Ηδη προγραμματίζονται επισκέψεις σε Γερμανία, Κύπρο και πιθανότατα Βέλγιο. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Βαρσοβία στις 28 Απριλίου, όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και στο οποίο θα παραστούν οι ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ Ανγκελα Μέρκελ και οι Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 25 ΙΑΝ 2009

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Τα φόρτωσε όλα στο αλογοσκούφι.


Τo σοκ της ελληνικής οικονομίας και τα εκλογικά σενάρια

Του ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ |  ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Τελικώς η οικονομική περιπλοκή απεδείχθη μεγαλύτερη και των πλέον απαισιόδοξων προβλέψεων. Η κρίση παρά τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων που συνεχίζει να προσφέρεται αφειδώς από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις των προηγμένων χωρών δεν λέει να κοπάσει. Αντιθέτως, τα φαινόμενα της πιστωτικής και οικονομικής ασφυξίας επιμένουν, οι διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί συνεχίζουν να αιμορραγούν, παράγοντας ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα αναδείξει περαιτέρω την κρίση των οικονομιών και οι περισσότερες των κυβερνήσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσεπίλυτα προβλήματα και σκληρά διλήμματα, που δεν είχαν καν φαντασθεί πριν από μερικούς μήνες. Ηδη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο της λεγόμενης τελικής λύσης για τις τράπεζες, που θα σημάνει την κρατικοποίηση των επιφανέστερων και πιο σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων της μητρόπολης του καπιταλισμού.

Σ ε αυτό το διεθνές περιβάλλον η κυβέρνηση Καραμανλή είδε να χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Ολο το οικοδόμημα που είχε χτίσει κατέρρευσε. Οι υποθέσεις στις οποίες είχαν στηριχθεί η οικονομική πολιτική και ο ψηφισθείς πριν από έναν μήνα προϋπολογισμός του κράτους για το 2009 ανετράπησαν εντελώς. Και μαζί όλη εκείνη η βεβαιότητα και η ρητορεία για τη δήθεν άτρωτη ελληνική ανάπτυξη. Οπως όλα τα στοιχεία δείχνουν και οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης βεβαιώνουν, το 2009 η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα σοκ υποχώρησης. Από την υπερανάπτυξη του 4% θα πέσει απότομα σε κατάσταση στασιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες και εντόνως προβαλλόμενες, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τον διεθνή Τύπο, δυσχέρειες δανεισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τότε δραματικές θα είναι οι οικονομικές εξελίξεις. Και μαζί οι πολιτικές, οι κοινωνικές και πιθανώς εκείνες των εθνικών θεμάτων, όπως η τουρκική προκλητικότητα, στο Αιγαίο και στη Θράκη, προειδοποιεί.

Εναντι αυτών των προοπτικών και υπό την ασφυκτική πίεση των ιδιαίτερα δυσμενών διαθέσεων της κοινής γνώμης, η νεοδημοκρατική κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να παίξει τα ρέστα της στη ρουλέτα της πολιτικής. Ο κ. Κ.Καραμανλής αντικατέστησε κακήν κακώς τον κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον υφιστάμενό του κ. Ι.Παπαθανασίου. Ταυτόχρονα ανέθεσε ατύπως, διά της συγκρότησης του οικονομικού διευθυντηρίου, την εποπτεία της οικονομίας στον Γιώργο Σουφλιά και επέβαλε δραματική στροφή στην οικονομική πολιτική, σε μιαν άπελπι προσπάθεια διάσωσης των ελαχίστων. Το αυστηρό δημοσιονομικό δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αντικαταστάθηκε από ένα αγωνιώδες μείγμα λαϊκιστικής- αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, που επισήμως επιδιώκει την άμβλυνση των επιπτώσεων της επερχόμενης ύφεσης και ανεπισήμως θα στοχεύει στους ψηφοφόρους, οι οποίοι μαζικά πλέον οικτίρουν την ατυχή, όπως αποδεικνύεται, νεοδημοκρατική επιλογή.

Ωστόσο και αυτή η αγωνιώδης στροφή θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Ερχεται καθυστερημένη, σε καιρό που τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί και η έντασή της είναι αναγκαστικά μικρή εξαιτίας των περιορισμών που εκ των πραγμάτων θέτουν οι Βρυξέλλες και οι αγορές.

Τα δημόσια οικονομικά εξετράπησαν, το χρέος γιγαντώθηκε, οι ξένοι μάς έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο», ο δανεισμός της χώρας είναι δύσκολος, οι τράπεζές μας αντιμετωπίζονται με την ίδια και περισσότερη καχυποψία, το χρήμα παρά τις ενέσεις ρευστότητας και κεφαλαίων δεν ρέει στην οικονομία, τα δύσκολα είναι μπροστά και τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης ασθενή και περιορισμένα. Το επόμενο διάστημα ίσως χρειασθεί και εδώ να συζητήσουμε τη λεγόμενη τελική λύση για τις τράπεζες και ένας Θεός ξέρει ποια άλλα διλήμματα θα τεθούν στη μικρή τελικώς νεοδημοκρατική ηγεσία.

Αλλά δεν γεννά μόνο η οικονομία ανισορροπίες. Οι παράγοντες που επιδρούν στη χώρα, στον βαθμό που η ηγεσία της υποχωρεί, πολλαπλασιάζονται. Η κοινωνία επίσης ανισορροπεί, καθώς ολοένα πολυπληθέστερες ομάδες πλήττονται και θα πλήττονται από την κρίση. Οι εντάσεις και οι κοινωνικές συγκρούσεις θα επανέλθουν, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες αναστατώσεις.

Ακόμη, η δράση της νέας τρομοκρατίας θα επιδράσει με τον τρόπο της. Η επιθετικότητα, η βιαιότητα αλλά και οι διεθνείς διασυνδέσεις τής σχετικά νεανικής ομάδας του «Επαναστατικού Αγώνα» ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί η νέα τρομοκρατία, αν δεν ελεγχθεί, να εξελιχθεί σε παράφρονα μεταβλητή και να δώσει γεγονότα απρόβλεπτα ως προς την ένταση και τις συνέπειές τους.

Οπως επίσης και η άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος, τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που μεταφέρει στην κοινωνία, είναι ικανά να ασκήσουν επίδραση στην πολιτική.

Αλλά και η διεθνής συγκυρία μπορεί να προσθέσει βάρη. Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη απ΄ ό,τι φαίνεται, να εξελιχθεί σε αραβοϊσραηλινή σύγκρουση ή να μεταφέρει κύματα αμφισβήτησης στην ευρύτερη αραβική ζώνη, να αποτελέσει ευκαιρία γενικότερης ανάφλεξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης δεν είναι αμελητέος ο εθνικός κίνδυνος. Τα γυμνάσια στο Αιγαίο, το αγκάλιασμα της Θράκης και τόσα άλλα διαχρονικώς εξελισσόμενα, μπορεί να λάβουν μορφή συγκεκριμένη σε περιόδους εξασθένησης της χώρας και να δώσουν τα δικά τους κρίσιμα γεγονότα στο άμεσο μέλλον.

Γενικώς θα έλεγε κανείς ότι πολλοί είναι οι παίχτες που έχουν στηθεί γύρω από το τραπέζι της ρουλέτας του κ. Καραμανλή.

Ως συνήθως έσπευσε και πάλι βραδέως. Καθυστέρησε να επέμβει και έτσι πολλοί πια ποντάρουν στο τραπέζι. Τις προηγούμενες ημέρες επεχείρησε να πειράξει την μπίλια. Πολλοί όμως τον είδαν και αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό να επιχειρήσουν τη δική τους παρέμβαση. Το πιθανότερο είναι ότι με τόσους πολλούς παίχτες δεν θα καταφέρει να ελέγξει το παιχνίδι. Ουσιαστικά παίζει την τελευταία του παρτίδα, την οποία ούτε καν θα χαρεί...

 

Ένας βιολιστής στο σταθμό του μετρό με βιολί Stradivarious


Κάποιο κρύο πρωινό του Ιανουαρίου, ένας άντρας κάθησε σε ένα κεντρικό σταθμό του μετρό και ξεκίνησε να παίζει το βιολί του. Έπαιξε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 λεπτών, δεδομένου ότι ήταν ώρα αιχμής, πέρασαν από μπορστά του αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πηγαίνοντας στη δουλειά τους.
Τρία λεπτά μετά την έναρξη της μουσικής, ένας μεσήλικος κύριος παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μουσικός που έπαιζε βιολί, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και συνέχισε το βιαστικό του βηματισμό.
Ένα λεπτό αργότερα, ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολλάριο, από μια κυρία που το πέταξε στο καπέλο του καθώς περνούσε από μπροστά του χωρίς να σταματήσει καθόλου. Λίγο αργότερα, κάποιος ακούμπησε στον τοίχο και τον άκουσε για λίγο, αλλά μετά κοίταξε το ρολόι του και έφυγε βιαστικός.
Πιο πολύ από όλους τους περαστικούς, ασχολήθηκε μαζί του ένα τρίχρονο αγόρι που ήθελε να σταματήσει για να ακούσει, αλλά η μητέρα του τον τράβηξε για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς προς τα πίσω καθώς απομακρυνόταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι – χωρίς καμία εξαίρεση – τα τράβαγαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Στα 45 λεπτά μουσικής, συνολικά σταμάτησαν για να ακούσουν – έστω και για λίγο – μόνο 6 άνθρωποι. Περίπου 20 άνθρωποι έριξαν λεφτά στο καπέλο καθώς συνέχιζαν να περπατούν, χωρίς να ελαττώσουν την ταχύτητα του βηματισμού τους. Η συνολική είσπραξη ήταν 32 δολλάρια. Όταν η μουσική σταμάτησε και υπήρξε σιωπή, κανείς δεν το πρόσεξε.
Κανείς δε χειροκρότησε, ούτε υπήρξε κανενός άλλου είδους αναγνώριση.
Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι ο συγκεκριμένος βιολιστής ήταν ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, και έπαιζε με ένα βιολί Stradivarius αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Antonio Stradivari το 1713.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Joshua Bell έπαιξε σε ένα κατάμεστο θέατρο της Βοστώνης και η τιμή ενός κάτω-του-μετρίου εισητηρίου ήταν 100 δολλάρια.
Ο Bell αμοίβεται με περίπου 1000 δολλάρια το λεπτό!
Το συγκεκριμένο πείραμα, δηλαδή το να παίξει ο Joshua Bell στο σταθμό του μετρό incognito, οργανώθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ως μέρος μιας κοινωνικής μελέτης περί του τι εκλαμβάνουμε ως σημαντικό, τι μας αρέσει, και σε τι δίνουμε προτεραιότητα.
Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: « Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κινητοποιήσεις της Νεολαίας.

Ένα ακόμα «θερμό» επεισόδιο στις σχέσεις ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, το Σάββατο, στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η αναφορά του στη στάση που τηρεί το ΚΚΕ στο θέμα των κινητοποιήσεων της νεολαίας.

Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι δυσαρεστημένο επειδή δεν πρωτοστάτησε εκείνο στις κινητοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα «οχυρώνεται πίσω από καδρόνια».

Αμεση ήταν η αντίδραση από τον Περισσό. Ο Μάκης Μαΐλης δήλωσε: «Η αντιΚΚΕ εμπάθεια δεν εκπλήσσει. Την απώλεια ψυχραιμίας την αντιλαμβανόμαστε. Η ατυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την αντιλαμβάνονται και πολλοί ψηφοφόροι του.»

Ομιλία Τσίπρα

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για τις επιλογές του κόμματός του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της νεολαίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι είναι συστημική, αφού γεννήθηκε από τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος.

Παράλληλα ανέπτυξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση που έχει αναφορά σε τρία επίπεδα:

 * Στο ξεπέρασμα της κρίσης χωρίς να την πληρώσουν αυτοί που συνήθως πληρώνουν.

 * Στη συγκρότηση ενός συνόλου αλλαγών που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο και θα επαναφέρει βασικές δομές της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο

 * Στη ανίχνευση ενός νέου σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία

 Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις της νεολαίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε επειδή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε από την πρώτη στιγμή για εξέγερση.

 «Το κόμμα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία, ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή» κατέληξε.

 Παρέμβαση του Λόταρ Μπίσκυ

 O πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ σημείωσε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική καταστρέφει τα θεμέλια του κοινωνικού συστήματος, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

 Αναφερόμενος στην εξέγερση των νέων στην Ελλάδα είπε ότι κατέδειξε σαφώς τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

 «Γιατί η ανεργία και η επισφαλής απασχόληση κλέβουν από την νεολαία το μέλλον της και της δημιουργούν έναν τεράστιο φόβο. Κι ο φόβος οδηγεί σε απελπισία. Κι η απελπισία με την σειρά της οδηγεί σε οργή» δήλωσε.

 Newsroom ΔΟΛ

 

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν

Αυτοί που φεύγουν σφίγγουν τα χείλια

πνίγουν τα δάκρυα να μη φανούν

κι αυτοί που μένουν κουνούν μαντήλια

κι αναστενάζουν γιατί πονούν.

Κι αυτούς που φεύγουν

κι αυτούς που μένουν

οι μοίρες μ' απονιά

πάντα τους δέρνουν.

Αυτοί που φεύγουν κάποιο λυγμό τους

παίρνουν μαζί τους και μιαν ευχή

κι αυτοί που μένουν στο σπαραγμό τους

κάνουν κουράγιο και προσευχή.

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και με αιχμές η παράδοση-παραλαβή των υπουργείων μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομίας, ο τέως υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν.

Δείτε το βίντεο

Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι όποτε ζητούσε κονδύλια αντιμετώπιζε αμήχανα χαμόγελα.

Δείτε το βίντεο

Εγκάρδιο κλίμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο απερχόμενος υπουργός δήλωσε ευτυχής γιατί τον διαδέχεται ένας νέος βουλευτής, που θα πετύχει απόλυτα στα νέα του καθήκοντα.

Ακόμα, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο, η δικαιοσύνη οδηγήθηκε σε ήρεμα νερά.

Ο ο νέος υπουργός δήλωσε συγκινημένος απο την τεράστια τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός να του εμπιστευτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και τόνισε: «Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και γιατί διαδέχομαι έναν ευπρεπή άνθρωπο, έναν ευπρεπέστατο πολιτικό, όπως είναι ο κ. Χατζηγάκης».

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Χρήστος Φώλιας είπε ότι αποχωρεί χωρίς πικρία και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που όλα αυτά τα χρόνια του εμπιστεύθηκε δύο υπουργεία. «Φεύγω περήφανος, χωρίς καμία πικρία γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο τα τελευταία χρόνια από τις θέσεις του υφυπουργού Οικονομίας και του υπουργού Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αυστηρό έλεγχο των καρτέλ, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας και η ενίσχυση της έρευνας-τεχνολογίας είναι οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας για τον νέο υπουργό Κ.Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος τόνισε.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο απερχόμενος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επεισόδια του Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και υπενθύμισε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Δείτε το βίντεο

Ο Χρ.Μαρκογιαννάκης παρουσίασε τους τρεις άξονες με τους οποίους θα κινηθεί στη νέα του θητεία: μηδενική ανοχή στο έγκλημα, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας, σεβασμός στα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η ανάθεση των θεμάτων δημόσιας τάξης σε αναπληρωτή υπουργό και όχι σε υφυπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της Δημόσιας Τάξης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο απερχόμενος υφυπουργός Πέτρος Δούκας τόνισε ότι «αναδείξαμε την οικονομική διπλωματία ως κύριο μοχλό ανάπτυξης και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας».

Κλείνοντας, είπε ότι είναι χρέος όλων να βοηθήσουν την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον απερχόμενο υφυπουργό μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο νέος υφυπουργός Μ.Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναίες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουμε στην παγκόσμια κρίση. 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Αλ.Κοντός δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό του νέου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη.

Στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ο απερχόμενος υπουργός Αρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το έργο της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου υπουργού Κ.Μαρκόπουλου.

Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι οι στόχοι της παρουσίας του σε αυτή τη νέα θέση συμπυκνώνονται στο μήνυμα του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο: χρηστή, τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των υψηλών προδοκιών των πολιτών αυτής της χώρας.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας για την παράδοση-παραλαβή από τον κ. Στυλιανίδη. Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι εκτιμά το έργο του προκατόχου του και τόνισε ότι αφού ενημερωθεί θα είναι έτοιμος να συναντηθεί με όλες τις πλευρές για θέματα παιδείας.

Ο απερχόμενος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του στο υπουργείο, τονίζοντας ότι «υπήρξε ήρεμη και παραγωγική περίοδος, καθώς η πλειοψηφία αγκάλιασε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια».

Τώρα, ανοίγει περίοδος νέων μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε και απαρίθμησε τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι ο διάλογος για το νέο λύκειο, το εξεταστικό σύστημα και η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Στο υπουργείο Απασχόλησης η Φάνη Πετραλιά παρουσίασε τον νέο υφυπουργό Γ.Κοντογιάννη. «Είμαστε σε νέα διάταξη μάχης, με ανανέωση, βάζοντας και προσθέτοντας δυνάμεις και με συνέχεια για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή» τόνισε.

Ο κ. Κοντογιάννης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και έκανε λόγο για χρέος να εργαστούμε για την υλοποίηση των αλλαγών που παίρνει η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό χάρτη.

Στο υπουργείο Υγείας παρέλαβε ο νέος υφυπουργός Μάριος Σαλμάς από τον Γ.Κωνσταντόπουλο. Ο κ. Σαλμάς δήλωσε συνεχιστής του έργου του προκατόχου του στο υφυπουργείο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι κληροδοτεί στο νέο υφυπουργό το εθνικό πλαίσιο δράσης για την αλληλεγγύη και τη φτώχεια και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Δ.Αβραμόπουλο για τη συνεργασία, λέγοντας ότι «ο υπουργός μάς ενέπνευσε».

Στο υπουργείο Μεταφορών ο απερχόμενος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης (μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης) στάθηκε ιδαίτερα στα καυτά θέματα της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να κλείσουν οι πληγές που είναι ανοιχτές.

Για την Ολυμπιακή, ειδικότερα, σημείωσε ότι σύντομα θα έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 95% της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης. Ο νέος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν τα έργα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Newsroom ΔΟΛ


Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Καλός μαθητής, από φτωχή οικογένεια ο Διαμαντής Μαντζούνης.

Το τρίτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας του Αλέξανδρου Μαντζούνη, ταχυδρόμου από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι ο Διαμαντής Μαντζούνης. Ο νεαρός αστυνομικός που είχε ενταχθεί στα ΜΑΤ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο- ευθύς μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αστυφυλάκων- έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές.
Όπως έλεγαν συγγενείς του, ο Διαμαντής είχε επιλέξει να πάει στην Αστυνομία λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού η οικογένειά του δεν μπορούσε να σηκώσει οικονομικά το βάρος των σπουδών του και την αναγκαία αναμονή για να βρει δουλειά στη συνέχεια.
Έτσι, παρά την υψηλή βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που του επέτρεπε να πάει ακόμη και στις Σχολές του Πολυτεχνείου, φοίτησε στη Σχολή της Αστυνομίας και δύο μήνες μετά την ένταξή του στην ενεργό υπηρεσία δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένος από τα πυρά των τρομοκρατών. Η διακομιδή του αστυφύλακα Διαμαντή Μαντζούνη με το περιπολικό στον Ερυθρό Σταυρό και το γεγονός ότι υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς συνεπώς να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναμονή του ασθενοφόρου, όπως υπογραμμίζουν οι ιατροί, διεδραμάτισε ιδιαίτερα θετικό ρόλο, ιδίως επειδή έτσι αποφεύχθηκε περαιτέρω απώλεια αίματος. Βέβαια, όπως σημειώνουν, το νεαρόν της ηλικίας και η καλή φυσική του κατάσταση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στο να κρατηθεί στη ζωή. «Η κατάσταση του εξαρχής διεγνώσθη εξαιρετικά σοβαρή εφόσον ο ασθενής ελεγχόταν αιμοδυναμικά ασταθής». Ειδικότερα, παρουσίαζε μεταξύ των άλλων ταχυκαρδία, υπόταση και ταχύπνοια. «Εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και τον θώρακα οι οποίες αποκαταστάθηκαν χειρουργικά», αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

«Πέστε κάτω, καλυφθείτε». Ήταν οι τελευταίες λέξεις που πρόλαβε και είπε στους δύο συναδέλφους του ο αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί και πέσει βαριά τραυματισμένος στον δρόμο από τον καταιγισμό πυρών των τρομοκρατών.
O ίδιος δεν πρόλαβε να καλυφθεί. Πρόλαβε όμως να σώσει τη ζωή των δύο συναδέλφων του, που καλύφθηκαν και γλίτωσαν χωρίς να τραυματισθούν από τις σφαίρες του Καλάσνικοφ και του ημιαυτόματου ΜΡ5 που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στη δολοφονική επίθεση εναντίον τους. Οι ένοπλοι, δύο είδαν οι αστυνομικοί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει και για τρίτο τρομοκράτη- έριξαν περισσότερες από 30 σφαίρες κατά των αστυνομικών.

Μια από τις σφαίρες που έπεσαν από το Καλάσνικοφ έπληξε τον Διαμαντή Μαντζούνη στον μηρό και η δεύτερη τον τραυμάτισε βαριά στον θώρακα και στην κοιλιά. Το κινητό τηλέφωνο που είχε μαζί του και ο ασύρματος που καταστράφηκαν από τις βολίδες, φαίνεται ότι του έσωσαν τη ζωή και υποκατέστησαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο που δεν φορούσε. Βολίδες βρέθηκαν και στην ασπίδα ενός εκ των άλλων δυο αστυνομικών.

Το πλήρες κείμενο στα ΝΕΑ

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Σε δυο με τρια δισεκατομμύρια χρόνια ο Γαλαξίας μας, θα συγκρουσθεί βίαια με την Ανδρομέδα. Θα γίνει το έλα να δεις.

Σημαντικά μεγαλύτερος σε μέγεθος και μάζα φαίνεται ότι είναι ο Γαλαξίας μας, πλησιάζοντας σημαντικά σε μέγεθος με αυτόν της Ανδρομέδας, εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες ανατρέποντας την αντίληψη πολλών δεκαετιών.

Μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση μερικών νεογέννητων άστρων του Γαλαξία, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλάτος του Γαλαξία είναι 15% μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύαμε, η ταχύτητα περιστροφής 10% μεγαλύτερη ενώ η μάζα είναι 50% μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά υπολογίζαμε.

Η διαφορά στη μάζα οφείλεται στην παρουσία της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης που περιβάλλει τον Γαλαξία.

Τα πορίσματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε σύνοδο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης.

Η διαφορά σημαίνει πολλά, εξηγεί ο Μαρκ Ράιντ το Κέντρου Αστροφυσικής Χαρβαρτν-Σμιθσόνιαν και προσθέτει ότι ο Γαλαξίας μας αναβαθμίστηκε από το μικρό αδελφό της Ανδρομέδας σε δίδυμο.

Ωστόσο, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις καθιστούν πιο βίαιο το μέλλον του Γαλαξία. Καθώς η Ανδρομέδα και ο Γαλαξίας βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, αυτή θα είναι βιαιότερη από ό,τι αρχικά νομίζονταν.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: η σύγκρουση θα γίνει σε δύο με τρία δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Αγρίμια και αγριμάκια μου, Ψαραντώνης

Φως στις μέρες εισβολής στην Κύπρο

Νέο φως στα γεγονότα του 1974 έρχονται να ρίξουν δύο νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταγράφουν τηλεφωνικές συνομιλίες του Χένρι Κίσινγκερ –τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας– με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 22 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, αντιστοίχως.

Οι συγκεκριμένες συνομιλίες σκιαγραφούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού –όπως τον τρόπο αντιμετώπισης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ελλήνων πρωταγωνιστών, σαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο (μετά τον Αττίλα 1) και τον Καραμανλή (μετά τον Αττίλα 2)– ενώ εκθέτουν τόσο τις διαφορετικές προσεγγίσεις Κίσινγκερ και Κάλαχαν στο ζήτημα, όσο και τον συλλογισμό των δύο ανδρών ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης (ή μη δράσης). Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνομιλία με τον Καραμανλή, καθώς φανερώνει τη σθεναρή στάση του Ελληνα πρωθυπουργού απέναντι στον Κίσινγκερ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου.

Και οι δύο συνομιλίες εμπίπτουν σε μία περίοδο μεταβατική και καθοριστική: Η ιλιγγιώδης διαδοχή των εξελίξεων εκείνες τις ημέρες σήμαινε την πτώση της χούντας στην Αθήνα, το σύντομο πέρασμα από την εξουσία –με τραγική, για τον ελληνισμό, κατάληξη– του δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη και τελικά την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και την εδραίωση της τουρκικής κατάκτησης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Archive) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ εξέδωσε, στις 23 Δεκεμβρίου, τις απομαγνητοφωνήσεις όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών του Κίσινγκερ, από τα χρόνια της παντοδυναμίας του στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Νίξον και Φορντ.

Τα εν λόγω έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους και προσφέρουν μια ματιά εκ των έσω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση.

15 Αυγούστου 1974

Τηλεφωνική συνομιλία Κίσινγκερ και Καραμανλή

Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης άρχισαν να καταρρέουν στις 13 Αυγούστου. Το επόμενο πρωινό, η Τουρκία εξαπέλυσε τη δεύτερη φάση της εισβολής της, η οποία έφερε στον έλεγχό της το 37% της Κύπρου. Την επόμενη ημέρα, ο Κίσινγκερ τηλεφώνησε στον Καραμανλή, ηγέτη πλέον της νέας πολιτικής ηγεσίας, για να τον πληροφορήσει ότι η Αγκυρα θα σταματούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα και «θα τους δεσμεύσουμε σε αυτήν την υπόσχεση». Ο Καραμανλής υστερούσε σε στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία, το οποίο ήταν η προτίμησή του, και ήταν προφανές ότι η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις τουρκικές καταπατήσεις. Ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια του Κίσινγκερ περί «φιλίας προς την Ελλάδα» ως «λίγο αργά», υποστηρίζοντας ότι «εσείς (Κίσινγκερ) πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να δώσετε συμβουλές στους Τούρκους». Ο Κίσινγκερ, πάντως, δεν είχε και πολλή συμπόνοια για την ελληνική ηγεσία επειδή πίστευε ότι είχαν αποτύχει να κάνουν τους συμβιβασμούς, τους οποίους αυτός θεωρούσε απαραίτητους ώστε να κατευναστούν οι Τούρκοι. Η τηλεφωνική συνομιλία του Χένρι Κίσινγκερ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε στις 15 Αυγούστου 1974, 7.22 μ.μ.

Κίσινγκερ: Ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ μέσα στη νύχτα, κύριε πρωθυπουργέ. Πρώτα απ’ όλα ήθελα να σας πω ότι σας στέλνω ένα μήνυμα αλλά μόλις είχα μία από πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό και μου είπε ότι πρόκειται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον και ήθελα να σας πω ότι θα τους δεσμεύσουμε σε αυτή την υπόσχεση.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Να ξεσκάσουμε και λίγο.

Αγάπη Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Κοινωνική αλλαγή, Κοινωνική δικαιοσύνη: ΕΑΜ και Άγιο Όρος

Στη Μονή Βατοπεδίου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι νεαροί μοναχοί έχουν επαναστατήσει κατά των προϊσταμένων τους και ζητούν την αντικατάσταση της διοικούσας επιτροπής της Μονής... Ο καθηγούμενος και η διοίκηση ζητούν με γράμμα τους την επέμβαση της Ιεράς Κοινότητας για την αποκατάσταση της ομαλότητας...

Τα γεγονότα αυτά δεν αφορούν ούτε τον Εφραίμ ούτε το σήμερα...

Εξελίσσονταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 1944, τότε που πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους είχε αναλάβει ένας...καπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο καπετάν Λάμπρος (Κύρκος Αικατερινάρης). Η πρώτη παναγιορείτικη σύσκεψη, που είχε γίνει στις 22 Οκτωβρίου 1944 στη βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές, λίγες μέρες πριν απελευθερωθεί από τους Γερμανούς η Θεσσαλονίκη, δρομολογούσε ριζοσπαστικές αποφάσεις, με πρώτη την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη που ίσχυε από το 1924, με την τότε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εμφάνιση του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος από τον Σεπτέμβριο του 1944 και οι εξαγγελίες του για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία δεν άφησαν ασυγκίνητους τους μοναχούς, ιδιαίτερα αυτούς που μόναζαν στα «εξαρτήματα», βρίσκονταν σε σύγκρουση με τις διοικήσεις των μονών που έλεγχαν το Αγιον Ορος -Κελλιώτικο ζήτημα- και είχαν δώσει την πολύ δύσκολη μάχη της επιβίωσης στη διάρκεια της Κατοχής. Τις ιδέες όμως αυτές τις ενστερνίζονταν και οι νεότεροι μοναχοί, που είχαν δει τους εκπροσώπους των 20 Μονών του Αγίου Ορους με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα να στέλνουν επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα του ένδοξου γερμανικού κράτους, Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον».

Οι Γερμανοί έφυγαν από το Αγιον Ορος τον Μάιο του 1944, αλλά οι άνδρες του ΕΛΑΣ εμφανίστηκαν στα τέλη Αυγούστου κι όταν στις 19 Σεπτεμβρίου έφτασε κι επίσημα στις Καρυές απόσπασμα του ΕΛΑΣ από 10 άνδρες, η Ιερά Κοινότητα για να τιμήσει το γεγονός αποφάσισε οι Καρυές και τα γύρω κελιά να σημαιοστολιστούν επί τριήμερο.

Εναν μόλις μήνα αργότερα το Αγιον Ορος ζούσε μοναδικές...επαναστατικές στιγμές και οι εφημερίδες του ΕΑΜ φιλοξενούσαν ανταποκρίσεις «από το επαναστατημένο Αγιον Ορος», όπως έγραφαν πρωτοσέλιδα.

Η ίδια η Ιερά Κοινότητα, με το 145/133 έγγραφό της στις 18 Οκτωβρίου, έδινε οδηγίες προς τις Μονές για τη σύγκληση και συμμετοχή τους στην Α Παναγιορείτικη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ.

Ολοι πλην Μονής Χιλανδαρίου. «Προκειμένου να τεθώσιν αι οργανωτικαί βάσεις της Οργανώσεως του ΕΑΜ εις ολόκληρον το Αγιον Ορος...» όπως ξεκινούσε η επιστολή.

Εδινε μάλιστα οδηγίες πώς θα γίνει η ανάδειξη των αντιπροσώπων, όχι μόνο από τις Μονές αλλά και από όλα τα λεγόμενα Εξαρτήματα (σκήτες, κελιά κ.λπ.) με ανεξάρτητους αντιπροσώπους.

Η μοναδική για τα αγιορείτικα χρονικά -κοντά 10 αιώνες- Παναγιορείτικη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ στις 22 Οκτωβρίου 1944, από την οποία απουσίαζε μόνο η Μονή Χιλανδαρίου, εξέλεξε αντιπροσωπευτικό προεδρείο των Αγιορειτών μοναχών με πρόεδρο τον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου, αρχιμανδρίτη Γαβριήλ.

Ο χαιρετισμός του αντιπροσώπου της Ιεράς Κοινότητας, Χρύσανθου του Ιβηρίτη στη Συνδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέθηκε επίσης το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη, με ένθερμους υποστηρικτές τους αντιπροσώπους των Κελλιωτών, οι οποίοι εμφανίζονταν να αποδέχονται ενθουσιωδώς την ΕΑΜική κίνηση. Μια 16μελής επιτροπή ανέλαβε να ετοιμάσει τις προτάσεις για τις αλλαγές, ενώ εκλέχτηκε για πρώτη φορά 9μελής Θεματική Επιτροπή του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος αποτελούμενη από μοναχούς με... Πρώτο Γραμματέα τον ιερομόναχο Φιλόθεο τον Βατοπεδινό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας του ΕΑΜ «ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» που εκδιδόταν στον Πολύγυρο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη ήταν η διαχείριση της περιουσίας των Μονών και η καταπίεση των μοναχών από τους ολιγάριθμούς προϊσταμένους κάθε Μονής καθώς και ο παραγκωνισμός των Κελλιωτών μοναχών από τους μοναστηριακούς.

Φιλοξενούσε επίσης συνέντευξη του Πρώτου Γραμματέα του ΕΑΜ στο Αγιον Ορος, μοναχού Φιλόθεου. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως εκείνο που νιώθουν είναι ότι το ΕΑΜικό κίνημα συνδυάζεται με τον αγώνα τους, πιστεύοντας ότι οι πραγματικά οργανωμένοι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Ευαγγελίου, δηλ. της αγάπης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

2η ΠΑΝΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Οι Βατοπεδινοί ψηφίζουν την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη

Οσο για τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Ορους, τον καπετάν Λάμπρο του ΕΛΑΣ, άφηνε για λίγο τη θέση του για να εισέλθει από τους πρώτους με το τάγμα του στις 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ενώ απελευθερωνόταν από τους Γερμανούς.

Στη Δεύτερη Παναγιορείτικη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ στις 27 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε ο νέος Καταστατικός Χάρτης, στον οποίο είχε καταλήξει η 16μελής επιτροπή. Η Μονή Βατοπεδίου ήταν από αυτές που η πλειοψηφία των μοναχών της ψήφισε να εγκριθεί ο νέος Κ.Χ. όπως ακριβώς προτάθηκε, αλλά υπήρξαν και κάποια μοναστήρια που θεώρησαν ως αντικανονική την αλλαγή. Ιδιαίτερα όμως οι αντιπρόσωποι των Κελλιωτών και Σκητιωτών με απόλυτη ομοφωνία ζήτησαν την εφαρμογή του νέου Κ.Χ., ο οποίος όπως έλεγαν ικανοποιεί όλους, «καθόσον εξαιρουμένου του παλαιού ισόβιου, ανεξέλεγκτου και κληρονομικού προϊσταμένου, ούτε Σιγγίλιον ούτε Χρυσόβουλλον θα απένειμε τέτοια δικαιοσύνη».

Εκείνος ο Καταστατικός Χάρτης επιδίωκε να ανατρέψει την ιεραρχική δομή της συγκεντρωτικής διοίκησης του Αγίου Ορους και καταργούσε ένα ουσιαστικό μέρος της εξουσίας των Μονών, επιδιώκοντας μια τοπική αυτοδιοίκηση, που εξυπηρετούσε μόνο τα Εξαρτήματα, τα οποία πλέον έτσι ονομάζονται και εξασφάλιζε σ' αυτά σχεδόν απόλυτη διοικητική, δικαστηριακή και περιουσιακή αυτονομία. Παράλληλα αποδυνάμωνε και υποβάθμιζε τις αρμοδιότητες της Ιεράς Κοινότητας και των άλλων μοναστηριακών οργάνων, όπως αναφέρει στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του με τίτλο «Αγιον Ορος-Προσέγγιση στην πρόσφατη Ιστορία του» ο Δημήτρης Γ. Τσάμης (1986).

Ομως οι δυσμενείς εξελίξεις που ακολούθησαν συνολικότερα για το ΕΑΜ στους μήνες που ακολούθησαν καθόρισαν και την τύχη του νέου Κ.Χ. στο Αγιον Ορος. Τον Φεβρουάριο του 1945, τα μοναστήρια αγνόησαν τα περισσότερα το έγγραφο της Επιτροπής του ΕΑΜ να προχωρήσουν στην ανάδειξη νέων αντιπροσωπευτικών μοναστηριακών οργάνων με βάση τον νέο Κ.Χ.

 

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1920

Τα μετόχια της Χαλκιδικής, κολίγοι και καλόγεροι

Το 1932 ο Ελ. Βενιζέλος απαλλοτρίωσε όσα μετόχια βρίσκονταν εκτός Αγίου Ορους για να βοηθήσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Στο Παγχαλκιδικό συνέδριο του 1920 καταγράφονται οι απόψεις του εκπροσώπου των αγροτών Πολυγύρου Γιαννάκη Δ. Αικατερινάρη για τα μετόχια της Χαλκιδικής

Το κείμενο, όπως το καταχώρησε η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ» στην πρώτη σελίδα του υπ αριθ. 502 φύλλου της, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 1920, παρατίθεται αυτούσιο:

«Αργά περιήλθεν εις γνώσιν μου αρθρογραφία υπό τον τίτλον "Μία δικαία διαμαρτυρία εξ Αγίου Ορους, η ηθική και το συμφέρον" με την υπογραφήν Ευδόκιμος ο Ξηροποταμινός, όστις ζητεί να μάθη ποίοι ήσαν εκείνοι που εις το Παγχαλκιδικόν Συνέδριον ετόλμησαν να προτείνουν όπως εκδιωχθούν οι καλόγηροι από τα μετόχια εις τα οποία διαμφισβητεί ότι διαπράττονται ανήθικοι πράξεις εις βάρος των οικογενειών εκείνων, που έχουν το ατύχημα να δουλεύουν ως κολίγοι εις αυτά. Νομίζω ότι επιβάλλεται να απαντήσω δια δύο λόγους:

Διότι το ζήτημα της απαλλοτριώσεως των καλογερικών κτημάτων είνε ζήτημα κοινωνικόν και διότι ο θεσμός του μοναχισμού δεν εκπληροί, ούτε εξεπλήρωσε ποτέ κανένα προορισμόν.

Εις το Συνέδριον τούτο παρεκάθησα ως αντιπρόσωπος εν τη ιδιότητί μου, ως πρόεδρος της Αδελφότητος των γεωργών Πολυγύρου "η Δήμητρα". Μεταξύ των ζητημάτων άτινα επρόκειτο να συζητηθούν εις το άνω Συνέδριον ήτο και το αγροτικόν.

Ο εισηγητής αυτού κ. Λέτσας ανέπτυξεν την κυβερνητικήν άποψιν υποστηρίξας ότι διά του νόμου 1072 η Κυβέρνησις απεσκόπει αφ ενός μεν να διευκολύνει την θέσιν των ακτημόνων καλλιεργητών, ενοικιάζουσα εις αυτούς ωρισμένον αριθμόν στρεμμάτων γης, αφ ετέρου δε να αφήση εις τον τσιφλικά το ήμισυ των γαιών του, αίτινες καλλιεργούμεναι παρ αυτού δια τελειοτέρων μέσων θα εχρησίμευον εις τους πρώην κολίγους του ως υπόδειγμα. Ο νόμος δυστυχώς ουδεμίαν μνείαν έκαμνε δια τα μετόχια, τα οποία εις την Χαλκιδικήν αποτελούν χωρίς υπερβολήν τα 9/10 των καλλιεργησίμων γαιών.

Η στάση των αγροτών. Συζητουμένου λοιπόν του γεωργικού ζητήματος έπρεπε η γεωργική αντιπροσωπεία ήτις παρευρίσκετο εκεί να εκφράση την γνώμην της, ποία στάσιν οφείλει να τηρήση ο γεωργικός κόσμος της Χαλκιδικής, απέναντι των λαμβανομένων υπό της Κυβερνήσεως μέτρων διά την αποκατάστασιν των ακτημόνων και ιδού πώς ευρέθην αντιμέτωπος των καλογήρων.

Ωστε βλέπετε δεν πρόκειται να εξετασθή εάν οι καλόγηροι είνε ηθικοί και χρήσιμοι άνθρωποι, διότι περί τούτου δεν χωρεί δευτέρα γνώμη, όπως το επιβεβαίωσαν τα παταγώδη χειροκροτήματα, άτινα εκάλυψαν τους λόγους μου, αλλ εάν τα κτήματα των αγιορειτικών μονών τα ευρισκόμενα εις Χαλκιδική πρέπει να εξαιρεθούν από τον άνω νόμον ή να απαλλοτριωθούν και αυτά το ταχύτερον και ει δυνατόν αμέσως και να ζήσουν και οι εν αυτοίς εργαζόμενοι κολίγοι ως άνθρωποι, τουλάχιστον υπό τας ιδίας κοινωνικάς συνθήκας, ως και οι λοιποί γεωργοί και καλλιεργηταί της Χαλκιδικής.

Τo να ισχυρίζεται ο πατήρ Ξηροποταμινός ότι τα μετόχια εδώρισαν οι αείμνηστοι κτήτορες, όπως οι εξ αυτών συντηρούμενοι μοναχοί αναπέμπουν ευχές και δεήσεις εις τον πανάγαθον θεόν, νομίζω είνε γελοίον, διότι ζώμεν εις αιώνα όπου αι θετικαί επιστήμαι κατέρριψαν όλας τας καλογερικάς προλήψεις.

Εάν λοιπόν ο πανάγαθος δεν επεκύρωσεν, ως φαίνεται, τα Χρυσόβουλα, ή Δωρητήρια, ή Αφιερώματα, ή Φιρμάνια, ή Πωλητήρια, εις τους αγίους μοναχούς είνε επιτετραμμένον και εις ημάς να ζητώμεν να μοιράσωμεν εις τους ακτήμονας χωρίς να ασεβήσωμεν προς αυτόν.

Οσον αφορά το ζήτημα της ηθικής παραπέμπω τον Ξηροποταμινόν εις τα συγγράμματα του Γκίβων, Σλουμπέργερ κ.λπ. όπου θα πληροφορηθή τα περί της ηθικής του καλογηρισμού».

Υποχρεώσεις του Δημοσίου. Για την ιστορία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1932, δώδεκα χρόνια μετά τη δημοσίευση της παραπάνω άποψης του Γιάννη Αικατερινάρη, απαλλοτρίωσε, προκειμένου να αναπτύξει τον αγροτικό εποικισμό των προσφύγων της Μικράς Ασίας, την πλειονότητα των μετοχίων που βρίσκονταν εκτός της επικράτειας του Αγίου Ορους. Παράλληλα όμως το ελληνικό δημόσιο υποχρεώθηκε στην ετήσια καταβολή προς τους αγιορείτες χρηματικών ποσών, των αποκαλούμενων «μετοχιακών μισθωμάτων».

Στη Χαλκιδική όμως τα μετόχια, που καταλάμβαναν ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα της συνολικής επιφάνειάς της, δεν διατέθηκαν στο σύνολό τους για τον σκοπό για τον οποίο απαλλοτριώθηκαν, για την αποκατάσταση δηλαδή των προσφύγων. Ελώδεις παραλιακές εκτάσεις, δάση και τσιφλίκια της χερσονήσου κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών.

Η Χωροφυλακή κυνήγησε τους Ελασίτες που κατέφυγαν στον Αθω

Στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου που ακολούθησαν πολλοί αντάρτες του ΕΛΑΣ και άλλοι κυνηγημένοι για τα φρονήματά τους επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο στο Αγιον Ορος.

Ομως όπως και αλλού τη λύση ανέλαβαν να δώσουν και στο Αγιον Ορος οι ένοπλες δυνάμεις της Χωροφυλακής. Στα τέλη του 1948 το Γενικό Επιτελείο Στρατού,

φοβούμενο ότι θα προκαλούνταν διεθνής επέμβαση στο Αγιον Ορος, ανέθεσε στη Χωροφυλακή να καθαρίσει εντελώς τον Αθω από τους αντάρτες, όπως κι έγινε.

Ο καπετάν Λάμπρος, ο πολιτικός διοικητής του Ορους, από καιρό είχε καταφύγει στη Βοϊβοντίνα της τότε Γιουγκοσλαβίας και αργότερα στο Μπούλκες, όπως έγινε και με αρκετούς μοναχούς που υποστήριξαν ανοικτά το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και αναγκάστηκαν κι αυτοί να φύγουν ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Ενας τέτοιος φίλος, που ακούγεται αυτές τις μέρες να κατακεραυνώνει συχνά τον Εφραίμ, βρέθηκε από πολύ μικρός στις τάξεις της ΕΠΟΝ και ζήτησε μετά τον Εμφύλιο καταφύγιο σε ένα κελί κοντά στις Καρυές, όπου βρήκε την προστασία ενός γέροντα. Ομως το εκδικητικό μετεμφυλιακό κράτος τον ανακάλυψε και τον κυνήγησε.

Ετσι για να γλιτώσει αναγκάσθηκε για πάνω από δύο δεκαετίες να περιπλανηθεί από τη Βουλγαρία στην Αφρική και από εκεί να καταλήξει στη Δανία. Από τα μέσα της δεκαετίας επέστρεψε στο Αγιον Ορος και στο Κελί του γέροντά του, συνεχίζοντας μετά τον θάνατο του τελευταίου το έργο του.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

 Το πλήρες άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009