Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Την άμεση παρέμβαση Σανιδά για την υπόθεση της Μονής Τοπλού ζητά ο Αλαβάνος

Την άμεση παρέμβαση στην υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, καταγγέλλοντας παρανομίες και «ευθύνες φυσικών προσώπων και κρατικών οργάνων για πράξεις και παραλείψεις βλαπτικές του δημοσίου συμφέροντος», ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, με αναφορά - υπόμνημα που διαβίβασε στην εισαγγελία την Πέμπτη.
Στην αναφορά - υπόμνημα του, ο Αλ.Αλαβάνος αναφέρει: «Επί δύο σχεδόν δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόθεση που αφορά την εκμετάλλευση έκτασης περίπου 26.000 στρεμμάτων γνωστής ως Κάβο Σίδερο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου και υπήρξε αντικείμενο διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Τοπλού.
»Η έκταση έχει μεταβιβαστεί από τη Μονή Τοπλού προς το Κοινωφελές Ιδρυμα 'Παναγία Ακρωτηριανή', που συνέστησε η ίδια η Μονή, και στη συνέχεια, με διαδικασίες προδήλως παράνομες και αδιαφανείς, παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για ογδόντα (80) χρόνια στην αμφίβολης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας Αγγλική εταιρεία Loyalward Limited (τώρα 'Minoan Group'), η οποία έκτοτε τη διαχειρίζεται ως αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
»Το όλο ζήτημα άπτεται προφανώς του δημοσίου συμφέροντος εν όψει του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία τεσσάρων κρατικών υπουργείων (Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Γεωργίας).
»Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν, σοβαρές ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, πολλαπλές παραβάσεις της ελληνικής νομοθεσίας και βαρύτατες ευθύνες φυσικών προσώπων και κρατικών οργάνων για πράξεις και παραλείψεις βλαπτικές του δημοσίου συμφέροντος. Με βάση τα νέα δεδομένα, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται η εκ νέου διερεύνηση και πλήρης διαλεύκανση της όλης υπόθεσης από την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε άλλη αρμόδια αρχή».Την 13σελιδη αναφορά συνοδεύουν 37 συνημμένα έγγραφα με δικαστικές αποφάσεις, με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, κρατικών υπηρεσιών, γνωμοδοτήσεις.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Το αντάρτικο αεροδρόμιο της Νεβρόπολης.

Το αεροδρόμιο της Νεβρόπολης έγινε με πρωτόγονα μέσα στο διάστημα της κατοχής.
Ήταν το μοναδικό που υπήρχε τότε στα Βαλκάνια. Βρίσκονταν σε υψόμετρο 960 μέτρα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης που διασχίζονταν από τον ποταμό Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου.
Κατασκευάστηκε το Καλοκαίρι του 1943, Την έμπνευση της κατασκευής είχε ο τότε αρχηγός της Αγγλικής αποστολής Ταξίαρχος Έντι Μέγιερς που από την άνοιξη του 1943 είχε εγκατασταθεί στη Νεράιδα των Αγράφων.

Την τεχνική επίβλεψη είχε ο Λοχαγός Ντένις. Τα σχέδια έκαναν οι μηχανικοί Α. Σαμουηλίδης, Γ. Κουβαράκης, Α, Νικολάου, Γ. Βλάχος και Παπαγεωργίου.
Το αεροδρόμιο βρίσκονταν σε χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα, κοντά στα Μπεζουλιώτικα Καλύβια και έφτανε μέχρι τα Μεσενικολίτικα λιβάδια στη θέση Τσιτσέϊκα.
Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τις ρίψεις εφοδίων της αποστολής και περιοδικά για πολεμοφοδίων για τους αντάρτες. Οι ρίψεις γίνονταν νυχτερινές ώρες και παρουσίαζαν αρκετές δυσχέρειες. Πολλά από τα δέματα που ρίχνονταν με αλεξίπτωτα, τα παρέσυρε ο άνεμος και χάνονταν στα πυκνόφυτα δάση. Είναι γνωστό σε όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής, η αναζήτηση για πολλές ημέρες ενός κιβωτίου που περιείχε 5.000 χρυσές λίρες Αγγλίας που ρίφθηκε μαζί με άλλα εφόδια στις αρχές του καλοκαιριού του 1943.
Το Αλεξίπτωτο παρασύρθηκε από τον αέρα κι έπεσε σε καστανοδάσος, κοντά στο Μοναστήρι της Κορώνας. Το πολύτιμο περιεχόμενο θα είχε κάνει πλούσιους τους κατοίκους του Μεσενικόλα, αν οι Άγγλοι δεν είχαν προνοήσει να έχουν ένδειξη στο εσωτερικό μέρος του κιβωτίου που προκαλούσε τρόμο στον θεατή.
Μια νεκροκεφαλή ανάμεσα σε δύο κόκαλα χιαστί και την προειδοποίηση στα ελληνικά ότι περιέχουν εκρηκτική ύλη....
Αργότερα το αεροδρόμιο τελειοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την προσγείωση μικρών στρατιωτικών αεροπλάνων "ντακότα". Οι συνεννοήσεις με τα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο γίνονταν με φωτεινά σήματα. Την ημέρα το αεροδρόμιο ήταν πολύ καλά καμουφλαρισμένο και γύρω - γύρω περικλείονταν από βουνά. Δεν ήταν εύκολο να επισημανθεί από τον εχθρό. Τόσο πολύ ήταν αόρατο, ώστε οι Άγγλοι που το κατασκεύασαν, στάθηκε αδύνατο να το αναγνωρίσουν για πρώτη φορά! Είχε αποφασιστεί από το αρχηγείο του Καΐρου να γίνει η πρώτη προσγείωση στις 9 Αυγούστου το 1943. Λίγες ημέρες πριν προηγήθηκε πτήση τη μέρα για την αναγνώριση του αεροδρομίου. ΤΟ πλήρωμα του αεροπλάνου επέστρεψε στο Κάιρο χωρίς να το αναγνωρίσει. Ήταν τόσο καλά καμουφλαρισμένο.
Ήταν το αεροδρόμιο "φάντασμα".

Ο ταξίαρχος Έντι γράφει τα παρακάτω:

«Μια εβδομάδα πριν έρθει το αεροπλάνο που περιμέναμε, η ΡΑΦ έστειλε απροειδοποίητα ένα αναγνωριστικό από τη Μέση Ανατολή για να πάρει φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν και μελετήθηκαν στο Κάιρο και σχετικά μ' αυτές, οι παράγοντες του Καΐρου μας έστειλαν μια πλήρη έκθεση με την παρατήρηση ότι στο έδαφος υπήρχαν ακόμη μερικά εμπόδια που έμοιαζαν με θημωνιές και μερικές συστάδες από θάμνους που έπρεπε να καθαριστούν.
Οι θημωνιές, ήταν μια σειρά από κάρα καμουφλαρισμένα με άχυρα και οι συστάδες των θάμνων τα δέντρα που είχαν ξαναφυτέψει. Ο Ντένις- Χάμσον είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους εμπειρογνώμονες του Καΐρου. Ζήτησαν συγνώμη για το λάθος τους και μας συνεχάρησαν.
Για τον εντοπισμό του αεροδρομίου τη νύχτα, όταν γίνονταν οι ρίψεις, οι αντάρτες άναβαν φωτιές την καθορισμένη ώρα. Όταν τελείωναν οι ρίψεις, οι αντάρτες δούλευαν όλη τη νύχτα. Περισυνέλεγαν τα δέματα. Έστηναν θημωνιές. Φύτευαν κομμένα δένδρα. Τοποθετούσαν πρόχειρα καλύβια. ΤΟ πρωί το αεροδρόμιο χάνονταν. Το μέρος εκείνο γίνονταν άγνωστο, παρουσίαζε την όψη αγροκτήματος, το αεροδρόμιο γίνονταν φάντασμα...

Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο.

Στις 9 Αυγούστου το 1943 έγινε η πρώτη προσγείωση. Ήταν ένα στρατιωτικό Ντακότα. Μ' αυτό ήρθε στην Ελλάδα, ο Φρέντυ Ρόδερχαμ, ειδικός για τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Την ίδια νύχτα, με το ίδιο αεροπλάνο όταν απογειώθηκε, αναχώρησε για το Κάιρο αντιπροσωπεία του Ε.Α.Μ. Σαράφης - Σβώλος - Ρούσσος και γύρισαν πάλι με ντακότα στο ίδιο αεροδρόμιο.
Η προσγείωση του αεροπλάνου ήταν σχετικά εύκολη. Η απογείωση όμως ήταν πολύ δύσκολη. Τo έδαφος διαμορφώθηκε πρόχειρα, δεν ήταν επικαλυμμένο ούτε με απλό σκυρόδερμα και πολλές φορές με τόσο βάρος υποχωρούσε ιδίως όταν έβρεχε.
Κάποτε ένα αεροπλάνο βούλιαξε. Παρέμεινε τρία μερόνυχτα στο αεροδρόμιο καμουφλαρισμένο όπου τελικά, ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφερε ν' απογειωθεί. Οι Γερμανοί το είχαν πάρει είδηση. Έκαναν πολλές αναγνωρίσεις με αεροπλάνα χωρίς να μπορέσουν να το επισημάνουν γιατί είχε τέλειο καμουφλάζ.
Στη Δυτική άκρη του αεροδρομίου που είχε διαστάσεις πλάτους 200 μ. και μήκους 2.000 μ. περίπου προς τα Καλύβια Πεζούλας, υπήρχε ένα μικρό δάσος με ψηλά και φουντωτά δένδρα και στo σημείο αυτό υπήρχαν είσοδοι που έμπαιναν τα αεροπλάνα και έτσι είχαν τέλεια κάλυψη.

Παρ' όλα αυτά το καλοκαίρι του 1943 οι Γερμανοί κατόρθωσαν να το εντοπίσουν και δυο - τρεις φορές το πυροβόλησαν και μάλιστα μια φορά το βομβάρδισαν.
Η φρουρά του αεροδρομίου είχε ανατεθεί στο 1/38 σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ.
Την ευθύνη των ρίψεων είχαν στην αρχή ο Δημήτριος Γόρδιος από το Βουνέσι και αργότερα ο Σωκράτης Ποδηματάς από το Μεσενικόλα.
Μας είπαν ότι υπεύθυνος ήταν για λίγο και ο Σωκράτης Κρομμύδας (Φρίξος) από το Νεοχώρι αλλά όπως εξακριβώσαμε, αυτός ήταν σύνδεσμος μεταξύ ανταρτών και της Αγγλικής αποστολής.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
http://www.fotiadisd.gr/forum/viewtopic.php?t=403

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Η εθνική δράση των αρχιεπισκόπων Αθηνών Χρύσανθου και Δαμασκηνού κατά την γερμανική κατοχή.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (1940-1944)

Με την κατάρρευση του μετώπου, επακολούθησε η ξενική κατοχή και η αντίσταση συνάμα του περήφανου λαού μας. Τότε ακούστηκε και το άλλο όχι, το οποίο διεκήρυξε επισήμως ο Κομοτηναίος αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης (1938-1941), ο από Τραπεζούντος, ο οποίος ευθαρσώς αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συμβολική παράδοση της πόλεως των Αθηνών και εδήλωσε με παρρησία ότι: «Ο αρχηγός της Εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδας του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της Εκκλησίας ένα καθήκον έχει: να φροντίσει διά την απελευθέρωσιν αυτής».
Όταν επίσης εζητήθη από τον ίδιο να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου, ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και πάλι αρνήθηκε, λέγοντας ότι: «Ο αρχηγός της Εκκλησίας δεν δύναται να ορκίσει κυβέρνηση σχηματιζόμενη υπό την διοίκηση του εχθρού της πατρίδος».
Αλλά και στον Γερμανό στρατάρχη των κατοχικών δυνάμεων στην Ελλάδα Φον Στούμε, τον οποίο εδέχθη ως επισκέπτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, «ορθός, ατάραχος και γαλήνιος με ψυχρό και ανέκφραστο ύφος», έδειξε την έντονη δυσφορία του για την υπό των ναζιστικών στρατευμάτων κατάληψη της Ελλάδος. Όταν ο στρατάρχης του είπε: «Ο γερμανικός στρατός δεν έφθασε με εχθρικές διαθέσεις», ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος του απήντησε άφοβα και αυστηρά: «Κύριε στρατάρχα, πρωτίστως ο στρατός σας εισέβαλε σε έναν τόπον του οποίου ο λαός αγωνίσθηκε με πραγματική πίστη για την ελευθερία του… και εξακολουθεί πάντοτε να πιστεύει στα ιδανικά του. Η Ελλαδική Εκκλησία ευρέθη πάντοτε στο πλευρό του ελληνικού λαού στους αγώνες του… και να είσθε βέβαιοι ότι δεν θα λείψει να πράξει το καθήκον της και κατά την κρίσιμη αυτή περίσταση».
Από δε τον Ιούλιο του 1941 νέος αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο από Κορίνθου Δαμασκηνός Παπανδρέου (1941-1949). Ο Χρύσανθος έκτοτε ιδιώτευε, αλλά και εφησυχάζων ενίσχυε κάθε πατριωτική δράση. Ο γνωστός ως «ασύρματος του Δεσπότη» στην κατοχή εκρύπτετο και λειτουργούσε στην κατοικία του, επί της οδού Σουμελά στην Κυψέλη.
Ο αοίδιμος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και μετέπειτα αντιβασιλεύς της Ελλάδος Δαμασκηνός Παπανδρέου (1891-1949) κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και σε διάφορες περιπτώσεις εκφώνησε λόγους και έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στις προκλητικές και απειλητικές υποδείξεις των κατακτητών και των προδοτών συνεργατών τους. Αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα δημοσιεύουμε στο παρόν επετειακό άρθρο μας.
Η γερμανική κατοχή ανέδειξε το μέγεθος της ψυχικής δυνάμεως και της γενναιότητος του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Όταν δηλαδή οι Γερμανοί εζήτησαν να επιστρατευτούν Έλληνες πολίτες για να σταλούν στο ρωσικό μέτωπο, ο Δαμασκηνός αντέδρασε με όλη του τη δύναμη για να αποφύγει η χώρα την εθνική αυτή συμφορά. Είχε κατηγορήσει ευθέως και απροκάλυπτα τους Γερμανούς κατακτητές από τον άμβωνα πολλές φορές, με αποτέλεσμα ο κατοχικός πρωθυπουργός Γ. Τσολάκογλου να τον απειλήσει λέγοντάς του: «Μακαριώτατε, προσέχετε μήπως οι Γερμανοί σας τουφεκίσουν» και ο Δαμασκηνός με το γνώριμο ύφος του απήντησε: «Οι στρατηγοί τουφεκίζονται, οι αρχιερείς απαγχονίζονται και είμαι έτοιμος προς τούτο».
Όσες φορές πάλι η γερμανική διοίκηση ζητούσε κατάσταση με τα ονόματα των ομήρων, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός έγραφε πρώτο το όνομά του στην κατάσταση. Έτσι οι Γερμανοί ματαίωναν την εκτέλεση των Ελλήνων αγωνιστών. Όταν κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής επεχείρησε ο εχθρός να τον πείσει και να τον εκφοβίσει λέγοντάς του, ότι υπάρχει και ο βίαιος θάνατος, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός απαντούσε με την φράση του αγωνιστή Κανάρη «Δαμασκηνέ, είσαι έτοιμος να πεθάνεις». Άφωνοι έμεναν κάθε φορά οι Γερμανοί.
Ήταν οι αρχές του έτους 1942, όταν οι στερήσεις και η πείνα με σύμμαχο τον βαρύτατο χειμώνα αποδεκάτιζαν τον ελληνικό λαό και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, κ.ά.). Και τότε ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός δεν παρέμεινε άπραγος ενώπιον του πόνου και του αφανισμού του ελληνικού λαού και έστειλε στον πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορο το παρακάτω τηλεγράφημα: «Ελληνικός λαός αποθνήσκει εκ πείνης. Ελληνική φυλή εξολοθρεύεται. Ποιούμεθα έκκλησιν και ικετεύομεν εκ βαθέων ψυχής ευρεθή τρόπος σταλούν οπωσδήποτε τρόφιμα, πάση θυσία. Θέτομεν διάθεσιν υμών άπασαν περιουσίαν Εκκλησίας Ελλάδος, άμφια ιερέων, αρχιερέων και τιμαλφή ναών και μονών. + ο Αθηνών Δαμασκηνός».
Μοναδικό ντοκουμέντο της γενναιότητος του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού είναι ο λόγος που εξεφώνησε κατά την κηδεία του μεγάλου μας ποιητού Κωστή Παλαμά (1943), για την απώλεια του οποίου είπε: «Πενθεί η Ελλάς το μεγάλο της τέκνο. Μέσα στα δάκρυα και τους στεναγμούς της ξενικής κατοχής αποχαιρετά τον Κωστή Παλαμά, τον μεγάλο της ποιητή, που την έψαλλε στους στίχους του με λόγια προφητικά, δυνατά, αληθινά, λόγια που συγκλονίζουν βαθειά την ψυχή και μεταρσιώνουν και καλύπτουν την ιστορία αιώνων μακρών».
Την Μεγάλη Παρασκευή του 1943 και κατά την ακολουθία της αποκαθηλώσεως ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός με αφορμή τις πολλές, μεγάλες και τρομακτικές δοκιμασίες του ελληνικού λαού και ενώπιων των μυστικών πρακτόρων των κατακτητών είπε τα ακόλουθα: «Σήμερον… ο καθένας μας φέρει τον σταυρό της δοκιμασίας του. Ο καθένας μας προχωρεί με βήμα βραδύ προς το δικό του Γολγοθά μέσα από πίκρες και θλίψεις. Οι πάντες υφιστάμεθα δεινά και στερήσεις και λύπες πολλές. Καθημερινώς πίνουμε το ποτήριο της οδύνης.
Στο μέσον όμως της μεγάλης δοκιμασίας αντλούμε παρηγορία και ανακούφιση, ενθυμούμενοι και παρακολουθούντες την αγωνία του Λυτρωτού μέχρι της Αναστάσεώς του, η οποία επισφραγίζει την νίκην του επί των δυνάμεων του κακού και του σκότους.
Παρηγορούμεθα και εγκαρτερούμε. Εγκαρτερούμε και ελπίζουμε. Ελπίζουμε και πιστεύουμε. Πιστεύουμε στην ημέρα της δικαιώσεως, στην λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως, στην απαλλαγή της πατρίδος μας από τα δεσμά της δουλείας του αλλοτρίου. Πιστεύουμε στην μεγάλη πανήγυρι της σωτηρίας.
Διερχόμεθα σήμερα και εμείς οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί την τραγωδία του πάθους, με μόνη την προστασία του Παναγάθου Θεού. Στερούμεθα και σιωπούμε. Αδικούμεθα και εγκαρτερούμε. Δεν είμεθα κύριοι στον οίκο μας και υπομένουμε, ευρισκόμενοι υπό το πέλμα κατακτητών. Ευτυχώς, ούτε ο πόνος, ούτε οι στερήσεις κάμπτουν το θάρρος μας, ούτε και είναι δυνατόν να μας απομακρύνουν από την γραμμή του καθήκοντός μας. Και αν για μία στιγμή αποκαρδιωμένοι αναφωνήσουμε: «Πάτερ, ει δυνατόν παρελθέτω αφ’ ημών το ποτήριον τούτο», το πνεύμα της εγκαρτερήσεως και των θυσιών ανακτά πάνω μας την κυριαρχία του.
Διότι δεν είναι δυνατόν, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε την παράδοση τόσων αιώνων, παράδοση εθνική και χριστιανική, και να λιποψυχήσουμε στο μέσον του δρόμου. Αδελφοί Έλληνες, τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού και της Ελλάδος… τα βαρειά και σκοτεινά νέφη, που καλύπτουν τον ουρανό της πατρίδος, συντόμως θα διαλυθούν και θα διασκορπιστούν και θα λάμψει πάλι ο ζωογόνος ήλιος της ελευθερίας».
Όταν τον Γενάρη του 1944 εκτέλεσαν πολλούς φυλακισμένους Έλληνες και δεν έδιδαν στους συγγενείς τους τα ονόματα των νεκρών, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός επεσκέφθη την ανώτατη στρατιωτική γερμανική διοίκηση και μίλησε με σκληρή γλώσσα στους κατακτητές: «Εκτελέσατε τόσους Έλληνες πατριώτες, δεν καλέσατε ιερείς να εξομολογήσουν και να κοινωνήσουν τους μάρτυρες, στερώντας τους ακόμη και αυτή την ύστατη παρηγοριά της θρησκείας μας. Απαιτώ να μου δώσετε τα ονόματα των εκτελεσθέντων και να παύσει η αγωνία των πολλών άλλων χιλιάδων συγγενών των Ελλήνων, που έχετε φυλακισμένους και οι συγγενείς των θυμάτων, πατέρες, μητέρες, παιδιά, σύζυγοι, φίλοι και αγαπημένοι, να εκδηλώσουν τον σπαραγμό και τον πόνο τους, να υψώσουν ένα σταυρό με το όνομά τους στο μνήμα τους…».
Οι Γερμανοί επέμεναν στην άρνησή τους να δώσουν τα ονόματα των εκτελεσθέντων και τότε ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός τους έστειλε το εξής μήνυμα: «Θα προβώ στην εκσκαφή των νεκρών, για να αναγνωρισθούν οι εκτελεσθέντες και, αν νομίζετε, ας επιχειρήσετε να με εμποδίσετε». Τελικώς ο Δαμασκηνός έλαβε και τα ονόμαα και τους εκτελεσθέντες νεκρούς.
Τέλος, τον Μάϊο του 1944, όταν είχε αρχίσει η κάμψη της Γερμανίας, ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματικός επεσκέφθη στην οικία του τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ο οποίος τις ημέρες εκείνες ήταν ασθενής και κλινήρης. Ο αξιωματικός μετέφερε στον αρχιεπίσκοπο την εντολή του ιδίου του Χίτλερ ότι έπρεπε να τον προστατεύσουν και να τον μεταφέρουν στην Γερμανία για ασφάλεια, λέγοντάς του: «Μακαριώτατε, παρακαλείσθε συνεπώς, να ετοιμασθείτε». Ο δε αρχιεπίσκοπος, αν και ασθενής, απάντησε ατάραχος και με αυστηρό ύφος: «Ευχαριστώ για τα ενδιαφέρον σας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψω την πατρίδα μου επ’ ουδενί λόγω. Εάν επιμένετε, μπορείτε να με μετακινήσετε, αλλά μόνον νεκρόν».
Αυτός υπήρξε ο εθνικός και θρησκευτικός γίγαντας της Ελλάδος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός Παπανδρέου. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος έγινε αντιβασιλεύς της Ελλάδος και εκοιμήθη στις 20 Μαΐου 1949, σε ηλικία μόλις 58 ετών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΣΙΔΗΡΑΣ ( Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής 25 Οκτ 2008 )

Το άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη εμπνευσμένο από το έπος των Ελλήνων στα ηπειρώτικα βουνά.

Εκλογές το ταχύτερο δυνατό ως την Άνοιξη.


Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι οποίες διαρκώς προδιαγράφονται όλο και πιο επώδυνες για τους έλληνες πολίτες, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να τις χειριστεί λόγω της τεράστιας φθοράς που έχει υποστεί από την υπόθεση του Βατοπαιδίου αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να καταφύγει το ταχύτερο δυνατόν σε εκλογές όσο διατηρεί ακόμη ελπίδες επικράτησης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να αναμένει το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για εκλογές με λίστα.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η υπόθεση του Βατοπαιδίου καθιστούν πλέον υποχρεωτικές για τον κ. Κ. Καραμανλή τις εκλογές την άνοιξη, με πιθανότερες ημερομηνίες τις Κυριακές που προηγούνται ή ακολουθούν το Πάσχα.

Ως τότε ο Πρωθυπουργός επιχειρεί μία ακόμη προσπάθεια αντιστροφής του πολιτικού κλίματος που τον βαραίνει με σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησής του, αλλά και με διορθώσεις στη στρατηγική του λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η αποχώρηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση.
Επί πέντε χρόνια οι αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνονταν από μια κλειστή ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Το κλειστό αυτό κέντρο λήψης των αποφάσεων αντικαθίσταται πλέον από ένα πολύ ευρύτερο επιτελείο στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται για την επιρροή την οποία θα εξακολουθήσει να ασκεί ο κ. Θ. Ρουσόπουλος στον Πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι η πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου μεταβάλλεται και οι αλλαγές αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές και στις πρωτοβουλίες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες.
* Η επικοινωνιακή ομάδα
Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε επί τρεις ώρες την Τετάρτη, συζητώντας τη στρατηγική του κόμματος χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Η πρακτική που εφαρμοζόταν από το 2004 να μην ανοίγουν ζητήματα στην Κυβερνητική τα οποία δεν είχαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού να συζητηθούν ανήκει πια στο παρελθόν.

Οι τακτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τους κκ. Γ. Σουφλιά, Ευ. Μεϊμαράκη, Πρ. Παυλόπουλο, Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα έχουν γίνει πρακτική για τον Πρωθυπουργό από τις αρχές Οκτωβρίου και αυτά τα στελέχη καθιερώνονται πλέον ως η άτυπη επικοινωνιακή ομάδα μετά την αποχώρηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος στο εξής θα συναντάται κατά μόνας με τον κ. Καραμανλή.

Η ομάδα αυτή επισημαίνει στον Πρωθυπουργό ότι τα ζητήματα της οικονομίας και ιδίως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης μπορούν να τους ξαναδώσουν το προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσουν συνθήκες μείωσης της διαφοράς από το ΠαΣοΚ, όπως παρατηρήθηκε την περίοδο που ο κ. Καραμανλής συμμετείχε στις συνόδους της ΕΕ.

Το ίδιο προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής δημιούργησε συνθήκες ανάκαμψης του κόμματός του που όμως εξαϋλώθηκαν με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων και τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων που προκάλεσε η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν επίσης ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, η οποία επιταχύνεται τις προσεχείς εβδομάδες, είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση και να επιστρέψει στη ρητορική των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεών της με συνδικαλιστικές ομάδες που η ίδια αποκαλεί προνομιούχους.

Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται από χθες στο Κατάρ για να διαπραγματευθεί την πώληση της Ολυμπιακής, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της αντίστοιχης κρατικής εταιρείας.
Η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση σηματοδοτεί και μια ελαφρά διόρθωση της στρατηγικής του κ. Καραμανλή για τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί η απουσία του.
* Ξεφυλλίζει το ημερολόγιο
Ενας θεαματικός ανασχηματισμός παραμένει στα σχέδια του Πρωθυπουργού, αλλά φαίνεται ότι μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου, αφού ως τότε θα συνεδριάζει μάλλον η Εξεταστική Επιτροπή και θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο συγκρότησης και Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να προχωρήσει τότε στην αντικατάσταση αρκετών υπουργών και υφυπουργών του για να δημιουργήσει ένα φρέσκο και άφθαρτο σχήμα με το οποίο θα πάει στις εκλογές.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές είναι ο Μάιος, λόγω της δυνατότητας που προσφέρει για επαναληπτικές εκλογές στις 6 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές αν επιτευχθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί επίσης να πιστεύει ότι δεν πρέπει να καταφύγει σε εκλογές ως τις 15 Μαρτίου, όπου ισχύει η υποχρέωση της λίστας, θεωρώντας ότι με αυτό το εκλογικό σύστημα είναι πιθανότερη η προεκλογική συνεργασία του ΠαΣοΚ με τον Συνασπισμό, η οποία θα του στερήσει κάθε ελπίδα να παραμείνει η ΝΔ πρώτο κόμμα και να διατηρήσει τα ευεργετήματα του εκλογικού νόμου.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Παραιτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος

Εμ άλλο νάσαι γιός τσαγκάρη, άλλο νάσαι γιός του Αντρέα, ανηψιός του Κώστα, θυγατέρα του Κώστα!
Είχα από καιρό παρατηρήσει μια οίηση στον κ. Ρουσόπουλο, ένα ελιτίστικο στυλάκι, μια αδιαφορία για τα προβλήματα του Λαού, απαντήσεις άλλα αντ' άλλων, λες και απευθύνονταν σε ζουλού.

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία του τα τελευταία οκτώ χρόνια. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ την εποπτεία των γενικών γραμματειών που αφορούν στον Τύπο αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει ότι παριατήθηκε με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και υποστήριξε ότι από τη θέση του βουλευτή θα υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις δόλιες επιθέσεις που δέχεται.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ρουσόπολου:
«Σας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις.
»Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα.
»Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
»Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας.
»Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου και τον ευχαρίστησε «για την στενή και αποδοτική συνεργασία καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα οκτώ αυτά χρόνια».
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή η οποία, όπως ανέφερε, «φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος».
Με απόφαση του Πρωθυπουργού καθήκοντα κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Επίσης μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ανατίθεται η άσκηση της εποπτείας τους στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.
Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πριν 27 χρόνια: Μεγάλες προσδοκίες.


Σαν σήμερα τον Οκτώβρη του 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 48,06 %. Μια νίκη που άλλαξε την πορεία της χώρας...
Στην πρώτη επινίκια δήλωσή του ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαθιάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της αλλαγής. Πράγματι, πιστεύετε αυτά που πιστεύω και εγώ, γιατί η αλλαγή σήμερα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας….….για να βγει πέρα το πρόγραμμα της μεγάλης αλλαγής, για να εδραιωθούν επιτέλους οι προσδοκίες του λαού μας, θα απαιτηθεί η άμεση ενεργός συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της αλλαγής. Και θα κάνουμε την αλλαγή χειροπιαστή. Η αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα….…στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη……είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε…….θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για τη νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μια Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της. Μια Ελλάδα που θα τη διαφεντεύει ο λαός της…Και να ξέρετε, πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής, που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας»
Και πράγματι το τίμησε:
-Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ορκίστηκε στις 21 Οκτώβρη και στις 22 Οκτώβρη γίνεται η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Στις 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ στην Αθήνα, όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Ελλάδας για να αποκτήσουν πατρίδα οι παλαιστίνιοι (χρέος του Ανδρέα στα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που στήριξαν το ΠΑΚ)
- εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έφθαναν στο 37,5% στα μεροκάματα και 42,5% στους μισθούς (παράλληλα εξαγγέλθηκε και καθιερώθηκε η Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής)
Ανδρέας Παπανδρέου: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής, μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά και στις πόλεις. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε πόλεις που αξίζει να ζει κανείς. Θέλουμε να φτιάξουμε πάρκα, παιδικούς σταθμούς, ιατρικούς σταθμούς για την πλήρη περίθαλψη του πολίτη, του Έλληνα και τις Ελληνίδας. Θέλουμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο…»
- Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)
«…Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά….
Την κοινωνικοποίηση της υγείας που συνεπάγεται την δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γηρατειά και ανεργία που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού...»
- Παιδεία
Θεσπίστηκε η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώθηκε η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ και δημιουργήθηκε ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.
«Αποτελεί για μας η Παιδεία βάθρο και θεμέλιο της μεγάλης Αλλαγής, γι’ αυτό θεωρούμε εθνική ντροπή το ρεκόρ του αναλφαβητισμού που είχε η χώρα μας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη...»
- Κοινωνικό κράτος έλαβε ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι άστεγοι, οι άποροι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες απέκτησαν μια θέση στην κοινωνία και λήφθηκαν μέτρα για την περίθαλψη και επαγγελματική αποκατάστασή τους.
· Κατοχύρωση του 5θήμερου, 40ωρου και 4 εβδομάδων αδείας.
· Αύξηση στους κατώτατους μισθούς των συνταξιούχων – Επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
· Προστασία του εισοδήματος με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
· Αυτοτελή σύνταξη για την Αγρότισσα - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους αγρότες.
· Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας
· Οργάνωση Δημόσιων Βρεφονηπιακών Σταθμών – Διακοπών για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, ΚΑΠΗ...
· Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας...
και τόσα άλλα...
Μόνο ελαφρά μειδιάματα και νοσταλγία προκαλούν τα πιο πάνω σήμερα…
Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει θέληση και βούληση να επιστρέψουμε στις κατακτήσεις της πρώτης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας. Κανείς δεν θέλει να οικοδομήσει ξανά αυτονόητες κατακτήσεις που ισοπέδωσε ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» της σημιτικής λαίλαπας και κατόπιν της δεξιάς.
Κι όμως, ο λαός είναι σοφός… Μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 1981 και του 2007, βάζει στη γωνία «επικοινωνιολόγους», γιάπηδες και «τεχνοκράτες»:
1981 Εγγεγραμμένοι: 7.059.778, Ψήφισαν: 5.753.478, ΠΑΣΟΚ: 48,1% (2.726.309 ψήφοι)
2007 Εγγεγραμμένοι: 9,918,917, Ψήφισαν: 7,355,026, ΠΑΣΟΚ: 38.10 % (2,727,279 ψήφοι)


Μακρινές κατακτήσεις, σήμερα είναι οράματα αγώνων…
Σήμερα, δυστυχώς, αναζητούμε το χθες του μεγάλου ηγέτη!
Αναρτήθηκε από σίβυλλα

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η Αλλαγή που δεν ήρθε!


Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981



Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Δυο καλόγεροι ο Εφρέμιος και ο Αρσένιος κυβερνούν τούτη τη χώρα; Μόνοι τους τα σκέφτηκαν όλα τούτα;

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση των δύο εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου να παραιτηθούν.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης εγκαλεί την κυβέρνηση και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συγκαλύπτουν την υπόθεση.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του: «Αυτή η κυβέρνηση με τον εντολοδόχο της αρχιδικαστή ξεπέρασαν κάθε όριο επεμβάσεων στην δικαιοσύνη προκειμένου διασωθούν οι κορλεόνηδες του Μαξίμου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν έντιμοι και ανεξάρτητοι δικαστές.»
Αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ροβλίας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Επίσης ζήτησαν να δοθούν άμεσα, τις επόμενες ώρες, στη δημοσιότητα, η επιστολή παραίτησης των δύο αντιεισαγγελέων και η επιστολή-υπόδειξη του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών προς τους δύο αντιεισαγγελείς, για το πώς θα κάνουν ή δεν θα κάνουν τη δουλειά τους.
«Δίνουμε προθεσμία 24 ωρών στην κυβέρνηση, να φέρει το φάκελο στη Βουλή για τη διερεύνηση των ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση λειτουργεί ως επιβαρυντικό στοιχείο.
» Το ΠΑΣΟΚ, εντός των επομένων ημερών, θα καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών των παρεμβάσεων στο έργο των δύο αντιεισαγγελέων, παρεμβάσεων που οδήγησαν στην παραίτησή τους από το Δικαστικό Σώμα.»
Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και του eισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
«Πρέπει και η δικογραφία αυτή να έρθει στη Βουλή και το Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη θέληση του ελληνικού λαού, να προχωρήσει στην εκκαθάριση αυτού του μεγάλου σκανδάλου» τόνισε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι τα πράγματα έχουν φθάσει πλέον σε ένα θεσμικά πρωτοφανές και οριακό σημείο.
Εάν ο φάκελος της υπόθεσης δεν διαβιβασθεί αμέσως από τα εισαγγελικά όργανα στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το Σύνταγμα, να υποβάλει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής χωρίς να υπάρχει ο φάκελος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων.
«Αποδεικνύεται ότι ο κ. Σανιδάς και ο κ. Καρούτσος, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την ανοχή της, διέπραξαν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με την παρακώλυση της δίωξης εναντίον των κυβερνητικών παραγόντων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου» δήλωσε.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει αυταπάτες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: «Υπάρχουν δικαστικοί που αντιστέκονται και άλλοι που λυγίζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη διερεύνησης με όλους τους τρόπους και με την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Bουλής, της λεηλασίας της δημόσιας περιούσιας και τις συναλλαγές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η παραίτηση των δύο εισαγγελέων δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στη χώρα.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε θεσμικά στοιχεία κατάρρευσης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, Η παραίτησή τους μαρτυρά αφόρητες πιέσεις ώστε να μην φθάσει ο φάκελος στη Βουλή» συνέχισε.
Ο ίδιος ζήτησε να επανέλθουν στο Σώμα οι δικαστικοί, «γιατί τέτοιους χρειάζεται ο τόπος, τέτοιους έχει ανάγκη η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Όρθιους, ικανούς δικαστές να αποκρούουν τις πολιτικές πιέσεις.»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Σανιδάς πρέπει να σκεφθεί ότι η θέση του είναι ιδιαίτερα επισφαλής.
«Ο κύριος Καραμανλής θυσιάζει το κράτος για τον Ρουσόπουλο» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Μέρες υπόθεσης ΛΑΜΠΡΑΚΗ ξαναζεί η χώρα;

Σε δικαστικό και πολιτικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η απόφαση των δύο αντεισαγγελέων, Ηλία Κολιούση και Ελένης Σπυροπούλου, που ερευνούν την υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου να παραιτηθούν, καθώς προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να μείνουν οι δύο δικαστικοί στις θέσεις τους και να έρθει ο φάκελος στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς επικοινώνησαν πριν από λίγες ημέρες με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, τον οποίο ενημέρωσαν ότι από την έρευνα της υπόθεσης προκύπτουν ευθύνες υφυπουργών και ότι κατά την άποψή τους έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Καρούτσος, ωστόσο, δεν συμφώνησε και ζήτησε να συνεχισθεί η εισαγγελική έρευνα με την εξέταση τεσσάρων ακόμη μαρτύρων, αλλά και με την τοποθέτηση της Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου ως εποπτεύουσας την έρευνα.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις οι δύο αντεισαγγελείς υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τόσο από την υπόθεση όσο και από το Δικαστικό Σώμα.

Η επιστολή παραίτησης έφτασε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη.
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον κ. Χατζηγάκη να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και να παραμείνουν οι δικαστικοί λειτουργοί στη θέση τους συνεχίζοντας το έργο τους. Επίσης, ζήτησε να έρθει ο φάκελος στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Καρούτσος, ο οποίος ενημέρωσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «η Εισαγγελία Εφετών επιδιώκει το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου».

Εν τω μεταξύ, για την Τρίτη είχαν λάβει προσθεσμία να καταθέσουν ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ύποπτοι για ηθική αυτουργια σε παράβαση καθόκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

Δήλωση Χατζηγάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπαιδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής.

» Αλλωστε, εμπράκτως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επ' αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη.

» Ως εκ τούτου, δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ' αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης.

» Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της».

Προστατευόμενος βιότοπος από το 1996

Ωστόσο, η υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα έχουν χαρακτηριστεί από το 1996 προστατευόμενος βιότοπος και δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τρίτη, από τα συμβόλαια που συντάχθηκαν προκύπτει σαφώς ότι όσοι συνέπραξαν στις επίμαχες μεταβιβάσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.) γνώριζαν ότι αντάλλασσαν βιότοπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά η Βιστωνίδα και οι γύρω περιοχές χαρακτηρίστηκαν για δεύτερη φορά προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος το 1996 είχε υπογράψει σχεδόν πανομοιότυπη υπουργική απόφαση για την προστασία της Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών. Παράλληλα, τονίζει ότι η περιοχή ήταν διπλά προστατευμένη, καθώς είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Newsroom ΔΟΛ

Πόσο ξεπουλιέται ένα προστατευόμενο ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ;

Δεν έγιναν δεκτές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου που ερευνούσαν την υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου. Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν το πρωί της Τρίτης μετά την απόφαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Κ.Καρούτσου να τοποθετηθεί και τρίτος εισαγγελέας, εποπτεύων την έρευνα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Οι δυο αντεισαγγελείς απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, στην οποία εξηγούσαν τους λόγους της παραίτησής τους, η οποία όμως τελικά δεν έγινε δεκτή.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι δύο εισαγγελείς είχαν φτάσει στο συμπέρασμα, στη διάρκειά της έρευνά τους, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες υφυπουργών.

Οι δύο εισαγγελείς έλαβαν τη Δευτέρα εντολή από τον κ. Καρούτσο να επιταχύνουν τους ρυθμούς της έρευνάς τους και να εξετάσουν τέσσερις επιπλέον μάρτυρες, ενώ εποπτεύουσα την έρευνα ορίστηκε η εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου.

Εν τω μεταξύ, για την Τρίτη είχαν λάβει προσθεσμία να καταθέσουν ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ύποπτοι για ηθική αυτουργια σε παράβαση καθόκοντος που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

Προστατευόμενος βιότοπος από το 1996
Ωστόσο, η υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα έχουν χαρακτηριστεί από το 1996 προστατευόμενος βιότοπος και δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Τρίτη, από τα συμβόλαια που συντάχθηκαν προκύπτει σαφώς ότι όσοι συνέπραξαν στις επίμαχες μεταβιβάσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.) γνώριζαν ότι αντάλλασσαν βιότοπο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά η Βιστωνίδα και οι γύρω περιοχές χαρακτηρίστηκαν για δεύτερη φορά προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος το 1996 είχε υπογράψει σχεδόν πανομοιότυπη υπουργική απόφαση για την προστασία της Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών. Πράλληλα, τονίζει ότι η περιοχή ήταν διπλά προστατευμένη, καθώς είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Newsroom ΔΟΛ

O K.K. να πιει μια ρακή στην υγεία του Γ.Π. (του Χ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ)

ΑΝ ΒΡΕΙ χρόνο τώρα που επιστρέφει από το Παρίσι ο Κώστας Καραμανλής, ας πάει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί «υπέρ υγείας και ευημερίας» του Γιώργου Παπανδρέου! Του το χρωστάει.
Γιατί αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ να αποκαλύψει και να καταγγείλει (και τελικά να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει θέμα) το σκάνδαλο των ομολόγων, σήμερα δεν θα υπήρχε ασφαλιστικό σύστημα.

Θα το είχαν τινάξει στον αέρα οι κάθε λογής «αγάπιοι», που είχαν ανακαλύψει στα «δομημένα ομόλογα» την κότα που έκανε χρυσά αυγά, για την πάρτη τους και για το κόμμα.

Με τις ευλογίες του ΑλογοσκΟΥΦΟΥ που ακόμη και τώρα ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο. Αλήθεια τι να λέει τώρα;

Αν σήμερα λοιπόν υπάρχουν αποθεματικά στα Ταμεία, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι πέρσι ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έκαναν καθημερινή τους πράξη την καταγγελία του σκανδάλου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση είτε να απαγορεύσει στις διοικήσεις των Ταμείων να παίζουν σ΄ αυτού του είδους τα λεγόμενα τοξικά προϊόντα είτε να δώσει εντολή να επιστρέψουν πίσω όσα ήδη είχαν αγοράσει.

Αν συνέχιζαν, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τη συνέχεια.

Τα Ταμεία θα τα έχαναν όλα! Μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Και οι συνταξιούχοι θα λιμοκτονούσαν χωρίς συντάξεις.

Γι΄ αυτό, ας του το ανάψει το κερί του Γιώργου ο Κ. Καραμανλής
Τον έσωσε!..

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Κατά μάνα, κατά κύρη, κυρίως κατά κύρη, θα έλεγα!

Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ζητήσει εντός των προσεχών από τη Βουλή ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής ο βουλευτής της ΝΔ φέρεται να σχετίζεται με υπόθεση επιδοτήσεων στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ προς την εταιρεία IVEN, υπόθεση την οποία ερευνά η Δικαιοσύνη.
Απντώντας, ο Κ.Μητσοτάκης ρίχνει «καρφιά» κατά του γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Γ.Τσουκαλά την εποχή που υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Δημήτρης Σιούφας, καθώς ο κ. Τσουκαλάς έστειλε την υπόθεση IVEN στον εισαγγελέα.
Σε δήλωσή του ο Κ.Μητσοτάκης που μεταδόθηκε από το Mega, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Το να ανάγεται όμως μία διαφωνία για το τι συνιστά καινοτομία σε ποινική υπόθεση ανήκει στη σφαίρα του παραλογισμού, πόσο μάλλον όταν από αυτή την ιστορία το ελληνικό Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζημιώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ».
Οι εισαγγελικές Αρχές φέρονται να εξετάζουν αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για υπόθεση που αφορά το διάστημα 2001-03 και σχετίζεται με επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ από μη νόμιμους χειρισμούς της εταιρείας, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, ύστερα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία IVEN υπέδειξε την ένταξη εταρειών σε πρόγραμμα ενίσχυσης «θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων» από τις οποίες καμία δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, όσα εισέπραξε η εταιρεία με τη μορφή δαπανών τελικά τα επέστρεψε την τελευταία 3ετία και συγκεκριμένα ποσά της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ.
Οι «θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων» είναι δομές υποδοχής νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται συνήθως στον κλάδο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Μετά τις εκλογές του 2004 ο κ. Τσουκαλάς αμφισβήτησε το νόμιμο των δραστηριοτήτων της εταιρείας με αποτέλεσμα η IVEN ΑΕ να τεθεί σε εκκαθάριση. Ο κ. Τσουκαλάς μιλώντας στο Mega επέμεινε ότι σωστά έθεσε το θέμα στη Δικαιοσύνη.
Αντιδράσεις ΣΥΝ και ΛΑΟΣ
«Όταν ο κύριος Καραμανλής ως αντιπολίτευση έπαιζε το ρόλο του αρχιερέα της κάθαρσης, φαίνεται ότι κάποιοι από τα μεγάλα τζάκια της ΝΔ σπούδαζαν από τότε ως αρχιδιάβολοι της διαπλοκής. Το φυτώριο που γεννά διαπλοκή και σκάνδαλα είναι ο συναινετικός νεοφιλελεύθερος δικομματισμός...» δήλωσε από την πλευρά του Συνασπισμού το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Δημήτρης Στρατούλης.
Eρωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ξανά μπλεγμένος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά μάννα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα, κουμπάρο, μπατζανάκη και οποιουδήποτε άλλου συγγενή. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, κάποιος από το σόι κρύβεται από κάτω».
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Στέλνει η Στέλλα επιστολή και πίσω τον καλούνε.

(Του Φάνη Ξημεράκη από το ιστολόγιο Σατιρίζοντας την επικαιρότητα με κρητικές μαντινάδες)


Τις μέρες που περάσανε μπερδεύτηκα πολύ
Με όλα αυτά που γίνανε και μέσα στη Βουλή

Ολοι αναστατώθηκαν με τις σφυγμομετρήσεις
Τα θέματα αλλάζουνε ταχέως στις ειδήσεις

Αγρίεψε ο Πρωθυπουργός με όλους γενικώς
Με βουλευτές , αντάρτες , ένας μικρός χαμός

Ανέβασε τα ποσοστά πουλώντας αγριάδα
Αυτά θαρρώ συμβαίνουνε μονάχα στην Ελλάδα

Ο Γιώργος στην Αμερική , το κόμμα ανεβαίνει
Και ποιος μπορεί να μας το πει τι πράγματι συμβαίνει

Μόλις γυρίζει πέφτουνε πάλι τα ποσοστά του
Λίγες ημέρες κράτησε στ΄ αλήθεια η χαρά του

Σενάρια για εκλογές και για διαγραφές
Άπειρες αναλύσεις, διαλέγεις ότι θες

Ο Σταύρος αντιμίλησε και τονε τιμωρούνε
Στέλνει η Στέλλα επιστολή και πίσω τον καλούνε

Στήριξη λέει το ΛΑΟΣ στη δεξιά θα δώσει
Ν΄ αλλάξουνε πολιτική θέλει για να τους σώσει

Μεγάλη κρίση διεθνώς οι τράπεζες βουλιάζουν
και το σακούλι του φτωχού πάλι το ξετινάζουν

Χρόνια πληρώνει ο μικρός τον υπερ πλουτισμό τους
Και τώρα που ζορίζονται τον παίρνουν στο λαιμό τους

Πάω λοιπόν στον καφενέ δυό τρεις ρακές να πιω
Να καθαρίσει το μυαλό και να ξεζαλιστώ

(Τα κέρδη των τραπεζών ήταν ιδιωτικά
αλλά τα χρέη είναι δημόσια)

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ένα άλλο δυσάρεστο τέλος στο παραμύθι τα τρια γουρουνάκια

Τα τρία γουρουνάκια κλείστηκαν μέσα στο σπίτι από τούβλα, ασφαλή.
Όσο και να φυσούσε ο Κακός Λύκος απ΄ έξω, δεν μπορούσε να ρίξει το σπιτάκι με την ανάσα του.
Ξαφνικά, ακούστηκε το κουδούνι.
Ένας κουστουμάτος τραπεζικός κλητήρας με εντολή εξώσεως και κατάσχεσης εμφανίστηκε στην πόρτα.
Το τρίτο γουρουνάκι, το πιο πρακτικό απ' όλα, είχε τρεις μήνες να πληρώσει τη δόση του σπιτιού. Προφανώς, τα τούβλα ήταν πανάκριβα υλικά...
Καθώς οι εργάτες φόρτωναν το φορτηγό με τα έπιπλα των τριών γουρουνιών, ο Λύκος τα ξεκοκάλιζε κρυφά πίσω από έναν θάμνο.
Η Τράπεζα ήταν ο καλύτερος φίλος του...
(αντιγραφή από το ιστολόγιο peslac)

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Στην καταιγίδα που σαρώνει θα αντέξουν ΟΛΕΣοι ελληνικές τράπεζες;;;;

Μην φοβάστε τίποτε.
Ο Αλογο-σκούφης μας εγγυάται και μας σκέπει.
Εξάλλου ΔΕΝ έχει δεύτερα βιβλία, όπως το κακό ΠΑΣΟΚ!
Οταν σαν μαρτυριάρης πήγε και τα είπε ολα στους καλούς ευρωπαίους.


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Φλερτ και μόνο φλερτ.

Καιρό τώρα έχω την εντύπωση, ότι αν ο Καρατζαφέρης έπαιρνε αριστερά το τιμόνι, θα ήταν ο πλεον καταλληλότερος for priminister.
Μπαλκονάτος είναι, ετοιμόλογος είναι, φέρνει και λίγο σε στυλ Φλωράκη με τις παροιμίες, θάταν ο Ελληνας Ομπάμα.
Κρίμα να χαραμίζεται έξω δεξιά.
Και επιτέλους θα ξεφεύγαμε από τα ίδια και ίδια επίθετα.

Αιχμές κατά πρώην συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο άφησε ο Βύρων Πολύδωρας μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του. Από το ίδιο βήμα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε πολιτική πρόταση προς τον πρώην υπουργό, την οποία όμως ο ίδιος απέρριψε ευγενικά.
Ο κ. Πολύδωρας μίλησε για πολιτικούς που μπήκαν στην πολιτική από εγωισμό, για να αποκτήσουν πλούτη και να κάνουν καριέρα, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «ο άλλος ορισμός της πολιτικής». Παράλληλα, επέρριψε το χαρακτηρισμό του «αντάρτη», λέγοντας ότι είναι πολιτικός με γνώμη και αισθήματα και αντικατοπτρίζει το κοινό αίσθημα.
Νωρίτερα, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε πει για τον Β.Πολύδωρα ότι η ΝΔ υπήρξε αχάριστη μαζί του και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αν δεν σε αγαπάνε πολύ εκεί -όπως είπε- αλλού σε αγαπάνε πάρα πολύ. Ο κ. Πολύδωρας, από την πλευρά του, απάντησε ότι μία τέτοια πρόταση δεν τον αφορά και ότι δεν αισθάνεται θύμα αχαριστίας.
Newsroom ΔΟΛ

Αναμείνατε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Να κερδίσει χρόνο ως τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε θα ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, επιχειρεί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Το σχέδιο του προβλέπει ανασχηματισμό αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και εκλογές την Ανοιξη, εφόσον έως τότε έχει κατορθώσει να αναστρέφει το εις βάρος της ΝΔ κλίμα.
Ως τα Χριστούγεννα όμως η πορεία του κ. Κ.Καραμανλή περνά αναγκαστικά από τις συμπληγάδες της Βουλής, στην οποία μεταφέρεται από τη Δευτέρα η πολιτική αντιπαράθεση, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.
Ο κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει τον κύκλο των εμφανίσεών του στη Βουλή με την ομιλία του τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρά του να εξαλείψει τις εστίες έντασης στο εσωτερικό της παράταξής του, με τους βουλευτές να εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους, επειδή αυτή τη φορά δεν προβλέπεται διάλογος αλλά μόνο μία ομιλία του Πρωθυπουργού.
Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχειρεί όμως θα κριθεί κυρίως από την εμφάνισή του απέναντι στον κ. Γ.Παπανδρέου (πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα) κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης που ζήτησε ο κ. Καραμανλής την Πέμπτη.
Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει τακτική παρουσία στη Βουλή και διαδοχικές εμφανίσεις στη διαδικασία της «Ώρας του Πρωθυπουργού» θεωρώντας ότι έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Το ίδιο θα πράξει και στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, στον οποίο θα δώσει εφέτος χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Καραμανλής απορρίπτει τις προτάσεις για εκλογές ή ανασχηματισμό, άμεσα τουλάχιστον. Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα αν πραγματοποιηθούν εκλογές με σταυρό προτίμησης αντί της λίστας, επιδιώκοντας εκλογές μετά τις 15 Μαρτίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν συζητεί την πιθανότητα εκλογών, εκτός κι αν αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτές από τους «αντάρτες» βουλευτές του. Το αίτημα του κ. Στ.Δαϊλάκη όμως να επιστρέψει στην ΚΟ της ΝΔ απομακρύνει και αυτό το ενδεχόμενο βίαιης ανατροπής του.
Ο κ. Καραμανλής αποκλείει προς το παρόν και κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, εκτιμώντας ότι ως τις 22 Δεκεμβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να προκαλέσει άλλη ένταση στην ΚΟ της ΝΔ με παράπονα βουλευτών που δεν θα υπουργοποιηθούν και πρώην υπουργών που θα απομακρυνθούν.
Αλλά και μετά τον Δεκέμβριο ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όταν εξασφαλίσει όλα τα συστατικά εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, συστατικά που προς το παρόν αρνείται να χρησιμοποιήσει.
Απορρίπτοντας λοιπόν τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού, έχει σχεδιάσει για τους επόμενους δύο μήνες ένα πλάνο επικοινωνιακής αντεπίθεσης, το οποίο, εκτός από τις συχνές εμφανίσεις στη Βουλή, περιλαμβάνει διαδοχικές περιοδείες στην περιφέρεια, έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στα προβλήματα της καθημερινότητας και αξιοποίηση των λαθών των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ.
Αν το σχέδιο του κ. Καραμανλή αποδώσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταφύγει στις εκλογές στις αρχές Μαΐου (3 ή 10 Μαΐου θεωρούνται οι πιθανότερες ημερομηνίες), έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου, αν οι πρώτες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, παρά τον αέρα της ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις, δεν πιέζει για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται να προτάσσει τη διαλεύκανση των όποιων σκανδάλων.
Εν όψει της έναρξης των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Γ.Παπανδρέου συγκαλεί την προσεχή Τρίτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του θα επιμείνει στα όσα έχει πει τις τελευταίες εβδομάδες: προέχει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και πρέπει να φύγει, το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις και εν τέλει «ο λαός θα δώσει τη λύση».
Newsroom ΔΟΛ

Ο "μπατίρης" από το Δοξάτο

Στη γενέτειρα του Σταύρου Δαϊλάκη, το Δοξάτο, οι φανατικοί υποστηρικτές του συγκεντρώνονται στο καφενείο του Παναγιώτη Καμπίτση, του ανθρώπου που γνωρίζει τον Δαϊλάκη όσο κανένας άλλος. Οι χθεσινές εξελίξεις και η «δήλωση μετανοίας» του παιδικού του φίλου μάλλον τον ξάφνιασαν... Συνομήλικοι, συμμαθητές, παιδιά φτωχών αγροτικών οικογενειών, δούλεψαν μαζί σε διάφορα επαγγέλματα, από σερβιτόροι μέχρι οικοδόμοι και πλανόδιοι πωλητές. Το μόνο που τους χώριζε ήταν οι πολιτικές πεποιθήσεις των οικογενειών τους, αφού ο πατέρας του Παναγιώτη ήταν αριστερός. «Ο Σταύρος είναι χαρισματικός άνθρωπος. Πληρώνει ακριβά το γεγονός ότι στη ζωή και στην πολιτική ήταν διαφορετικός, πήγαινε πάντοτε κόντρα στο ρεύμα. Ποιος έπρεπε να απομακρυνθεί από το κόμμα; Ο Δαϊλάκης ή ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κεφαλογιάννης;», λέει στα «ΝΕΑ». Ο 53χρονος Δαϊλάκης στη Δράμα έχει το παρατσούκλι «μπατίρης» αφού, όπως λένε, πληρώνει δάνεια για τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας και η προσωπική του περιουσία είναι το 1/3 εξ αδιαιρέτου του πατρικού του σπιτιού, στο Δοξάτο. Ψηφοφόροι όλων των κομμάτων στην εκλογική του περιφέρεια τον αποκαλούν συχνά «παιδί του λαού», «βουλευτή του σαλονιού αλλά και του λιμανιού» ή ακόμη και «Πολύδωρα της Δράμας». Η ζωή στη Δράμα. Η καθημερινή του ζωή στη Δράμα είναι λιτή, έχει πολλούς φίλους και πολλές φορές χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του. Ένας από τους λόγους είναι ότι μετά τις εκλογές του 2004 μέχρι και σήμερα έχει διαθέσει το βουλευτικό αυτοκίνητο και τον οδηγό σε έναν νεαρό από τη Δράμα που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Έτσι, κάθε μέρα ο 17χρονος πηγαινοέρχεται από τη Δράμα στο ειδικό σχολείο Σιταγρών. «Δεν το έκανε για να εντυπωσιάσει. Είναι τόσο ευαίσθητος άνθρωπος που θα μπορούσε να διαθέσει ακόμη και το ίδιο του το σπίτι αν χρειαστεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σιταγρών Θόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος διατηρεί προσωπικές σχέσεις μαζί του εδώ και πολλά χρόνια. Κάποια άλλη φορά πλήρωσε τα χρέη αγροτών στο δημοτικό διαμέρισμα Βοϊράνης, επειδή ο τοπικός οργανισμός εγγείων βελτιώσεων διέκοψε την υδροδότηση και κινδύνευαν να καταστραφούν οι γεωργικές τους καλλιέργειες, ενώ πρόσφατα κατέβαλε και 3.000 ευρώ σε δανειολήπτρια που κινδύνευε να χάσει το σπίτι της στον πλειστηριασμό.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στα "ΝΕΑ"

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Η πατρίδα ΜΑΣ και ο πλουτισμός υπουργών.

Πως το είπε ο μπάρμπα Γιάννης Μακρυγιάννης Είμαστε στο εμείς ΚΑΙ ΟΧΙ στο εγώ. Πάντα δυστυχώς στην Ελλάδα η δεξιά στις ποικίλες εκδοχές της θεωρούσε τους άλλους πολίτες κακούς Έλληνες, και ότι μόνο η ίδια ήταν προορισμένη εκ Θεού να μας διαφεντέψει τις τύχες και τις ζωές μας.
Με το 40% των ψήφων και το 60% των εδρών ΕΓΩ είμαι και κανείς άλλος, μετά από μένα το ΧΑΟΣ, τα τανκς παλαιότερα.
Στις εκλογές του 1964 κυρίαρχο σύνθημα της ΕΡΕ (αυτή η δραχμή είναι δική σου μην αφήσεις τον Παπαντρέου να την τινάξει στον αέρα)
Από την άλλη μεριά ο βουλευτής Φλωρίνης της Χαλκιδικής (κινδυνεύει να χάσει την έδρα του από τον επιλαχόντα Βασίλη Πάπα) έχει υπερβεί
την κόκκινη γραμμή και μιλάει για πλουτισμό υπουργών.
Ένα ακόμα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ασκώντας εμμέσως κριτική στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ισχυρίζεται -όπως τόνισε- ότι για τα οικονομικά προβλήματα φταίει η κυβέρνηση.
«Κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι οι αυξήσεις αυτές των διεθνών τιμών δεν μας αφορούν, ότι για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση.
» Έχουν χάσει την επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα. Είναι μια επίδειξη μικροκομματισμού που είναι ανεπίτρεπτος για τις μέρες που διανύουμε. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης, η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το τραπεζικό σύστημα δείχνει ανθεκτικότητα.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, όπως το επίδομα θέρμανσης και τις ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών.
Ενώπιον της νεολαίας του κόμματος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού απέναντι σε όσους διαφωνούν εντός της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν και λάθη, τα οποία ο ίδιος γνωρίζει και αναγνωρίζει.
«Έχω καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα. Δεν θα βάλω καμία σκοπιμότητα πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μου. Δεν δέχομαι πιέσεις από κανέναν. Ασκώ την πολιτική που χρειάζεται η πατρίδα μου» ήταν τα λόγια Του.
Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους νέους της ΝΔ να συνεχίσουν τον αγώνα, να περιφρονήσουν τον λαϊκισμό και να κρατήσουν αναμένη τη φλόγα της ελπίδας και των κοινών ιδανικών.
«Προχωράμε μαζί για να πάμε τον τόπο μπροστά. Εσείς είστε η γενιά που επάξια κατακτά το μέλλον, η γενιά που κερδίζει δύσκολες μάχες και αγώνες. Απευθυνθείτε σε όλους, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και οι λύσεις που προωθούμε είναι κοινές για όλους» τόνισε.
Μία ακόμα συνέντευξη...
Πάντως, ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Αθηναίος Φλωρίνης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αξία», σημειώνοντας ότι «η κοινωνία δεν δικαιολογεί πλουτισμούς υπουργών και ανθρώπους που έχουν καβαλήσει το καλάμι».
Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποδείξει σε κανέναν -ούτε στον κ. Ρουσόπουλο- να παραιτηθεί.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του:
«Αν ήμουν καθαρός γιατί να παραιτηθώ; Από κει και πέρα, αν έκρινα όμως ότι αυτό ζητάει ο κόσμος, αυτό ζητάει η κοινή γνώμη, αυτό ζητούν οι συνάδελφοί μου, ναι, θα βοηθούσα τον πρωθυπουργό.
» Θα το συζητούσα μαζί του και θα του έλεγα, αφού 'εγώ είμαι το μήλον της Έριδος', θα σας διευκολύνω. Και ο πρωθυπουργός από την πλευρά του γνωρίζει αν θα πρέπει να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις ή όχι.
» Σε κάθε περίπτωση ένας ηγέτης δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να τους κάνει το χατήρι κάθε φορά που θέλουν να παραιτήσουν ένα στέλεχος.»
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Ο ΔΑΙ ΛΑΚΗΣ ΖΗΤΑ ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Πάνε οι εποχές που όσοι έφευγαν από τη στρούγγα ΔΕΝ ξαναγύριζαν
γιατί τους έτρωγαν οι λύκοι.
Πολύ γέλιο! Ηταν όντως μεθυσμένος και μιλούσε το κρασί!
Πάνε και τα μεγάλα λόγια ότι ΠΗΔΑΕΙ πιο πολύ από τον Κουκο-Δήμο.
Κάτι μυρίζει σαν Ιούλιος του 1965, σαν φαυλοκρατίας δυσοσμία.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, απέστειλε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Δράμας Σταύρος Δαϊλάκης, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του κ. Καραμανλή.
Στην επιστολή αναφέρει πως «οι όποιες πρόσφατες δηλώσεις μου είχαν ως μόνο γνώμονα τη στήριξή σας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία και για το αν με αυτές θίγεστε εσείς ή πρόσωπα που ανέφερα, θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι ουδεμία πρόθεση είχα να δημιουργήσω πρόβλημα σε ένα κόμμα στο οποίο ανήκα, ανήκω και θα ανήκω».
Ο διαγραφείς βουλευτής ζητά συγγνώμη, ζητά να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, και αν δεν συμβεί αυτό -όπως λέει- θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με αυτή μου τη δήλωση και πέρα από έκφραση της συγγνώμης μου, θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπάρξω πολιτικά έξω από τη ΝΔ. Παρακαλώ να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή μου σε αυτή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».
Κυβέρνηση: η κίνηση θα εξεταστεί
Η πολιτική επικαιρότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ.Αντώναρο.
Αναφερόμενος στην επιστολή Δαϊλάκη, είπε: «Εκτιμούμε την κίνηση του βουλευτή Στ. Δαϊλάκη και η κίνηση αυτή θα εξεταστεί.»
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του υπουργού Παιδείας «Καραμανλής ή χάος», έκανε λόγο για αποσπασματική αναφορά που δημιουργεί εντυπώσεις, χωρίς να αποδίδει το πραγματικό νόημα του περιεχομένου όσων ελέχθησαν.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει και κοινωνικές παραμέτρους, ανέφερε δε ως παραδείγματα την αύξηση του αφορολογήτου, το ΛΑΦΚΑ και τις ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους.
Σχετικά με πληροφορίες που φέρουν κι άλλο βουλευτή να έχει δώσει συνέντευξη και να είναι επικριτικός, πέρα από τα όρια, για την κυβέρνηση, ο κ. Αντώναρος είπε ότι δεν ασχολείται με σενάρια.Σε ερώτηση αν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς συνάντησε, ως ειδικός μεσολαβητής τον Π.Τατούλη και τι εγγυήσεις του έδωσε εκείνος, ο κ. Αντώναρος δήλωσε δεν τοποθετείται σε θέματα που έχουν σχέση με την παραπολιτική και πρόσθεσε πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την πείρα που τον διακρίνει, αν θέλει να πει κάτι δημόσια θα το πει.
Σε άλλο ερώτημα για το γεύμα Σουφλιά-Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν σχολιάζει συναντήσεις υπουργών, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι συνήθεις.
Δηλώσεις έκανε και ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Μιλώντας στον Real Fm, σημείωσε ότι οι ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να λέει τις απόψεις του, ωστόσο, υπάρχει ένα οργανωμένο κόμμα που θα κρίνει τι θα αποδεχθεί και τι όχι.
Ο ίδιος απέρριψε τα περί κούρασης της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος της θητείας τους. «Στο μέσο υπάρχει δυσαρέσκεια. Όταν θα φτάνουμε στο τέλος της θητείας, τότε θα κριθεί η κυβέρνηση» σημείωσε.
Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική που ασκούν ορισμένα στελέχη, σημείωσε ότι δεν λένε κάτι συγκεκριμένο: «Υπάρχει μια γκρίνια και λοιπόν; Η κυβέρνηση τα ζυγίζει και όπου υπάρχουν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσει.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Εναγώνιο φλέρτ με ευήκοον ους. 40% των ψήφων=60%των εδρών. Είναι δημοκρατία αυτό;

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη διαγραφή του βουλευτή Δράμας της ΝΔ Σταύρου Δαϊλάκη και ειδικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισκίασε συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας στη Βουλή, με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «εναγώνιο φλερτ» της ΝΔ με το ΛΑΟΣ.
Οι τόνοι ανέβηκαν και πυροδοτήθηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλο και του ΠΑΣΟΚ Χρ.Βερελή, καθώς και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.
Ο κ. Βερελής μίλησε για απερχόμενη κυβέρνηση, ενώ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «εκπρόσωπο του εκπροσώπου» και αναρωτήθηκε «πόσους βουλευτές και υπουργούς μπορεί να κοστίζει ένας υπουργός;»
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να μην προκαταλαμβάνει τα γεγονότα «γιατί θα πέσει στο κενό» και επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει ούτε ανατροπές ούτε εκλογές, αλλά λύσεις στα προβλήματα.
Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που δεν μιλάει για εκλογές και κατηγόρησε την ΝΔ ότι έγινε «η χλεύη των ηττημένων», οδηγήθηκε στο να ξεχαστούν τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στην αποπομπή Δαϊλάκη είπε πως «διώχνουν εκείνον που δείχνει το έγκλημα και κρατούν τον δολοφόνο».
«Εναγώνιο φλερτ»
Στην παρέμβασή του ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως όλα όσα λέει είναι γιατί αφορούν έναν χώρο στον οποίο ανήκει και το κόμμα του και ζήτησε από την κυβέρνηση να «αφαιρέσει εμπάθεια» και να προσθέσει πολιτικές που επιλύουν τα προβλήματα του λαού.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε, μεταξύ άλλων, κάτι που από το ΠΑΣΟΚ εξελήφθη ως προσκλητήριο, λέγοντας: «Ο καλός ο καπετάνιος ξέρει να περάσει το βαπόρι από το μάτι του κυκλώνα. Ελάτε όσοι έχετε αληθινό ενδιαφέρον για τον τόπο να στηρίξουμε μαζί τα νομοσχέδια».
«Χαίρομαι για αυτά που είπατε. Αλλά εσείς δεν είστε ο πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες και τείνουμε ευήκοον ους, αρκεί να αλλάξετε ρότα», ανταπάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη νέα παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.«Παρακολούθησα το εναγώνιο φλερτ. Το πρόβλημα όμως είναι στον καπετάνιο. Είχαμε χρόνια να ακούσουμε θεωρίες συνωμοσίας. Ας σοβαρευτούμε. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσει κλίμα για να πάμε σε εκλογές» είπε ο κ. Βερελής.«Η αγωνία σας δεν σας εξυπηρετεί σε τίποτα. Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά εάν χρειαστεί να μπούμε στην ευθεία προς την κάλπη, θα το μετανιώσετε. Ο ελληνικός λαός, πέραν από τις δημοσκοπήσεις, ξέρει ποιος μπορεί να τον βγάλει από την κρίση. Θα τις κερδίσει η ΝΔ και να είστε βέβαιοι ότι θα είστε δεύτεροι καταϊδρωμένοι και χαμένοι» απάντησε ο Π.Παναγιωτόπουλος.
* Το νομοσχέδιο για την «Χάρτα δικαιωμάτων των επιβατών» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Newsroom ΔΟΛ